Про молитву. Спілкування з Богом

  1. Молитва є розмова з Богом Блаженні встановили зв'язок з Небом
  2. Христос дає нам можливість спілкування з Ним
  3. бажання молитви
  4. потреба молитви
  5. Молитва - це захист

Молитва є розмова з Богом

Блаженні встановили зв'язок з Небом

- Батюшка, що означає для вас молитва - Батюшка, що означає для вас молитва?

- Посилаю сигнал, прошу допомоги. Постійно прошу допомоги у Христа у Божої Матері, у святих для себе самого і для інших. Якщо не буду просити, то і не отримаю.

Пам'ятаю, під час громадянської війни нас оточили заколотники, тисяча шістсот чоловік. Наших було тільки сто вісімдесят. Ми зміцнилися за горою. Якби заколотники нас захопили, то повбивали б усіх. Я намагався встановити антену, щоб зв'язатися з центром. Але нічого не виходило: її збивало вогнем. Капітан кричить: «Кидай, давай сюди, помагай тягати гранати». Іноді він відбігав до кулеметів перевірити, як там справи. І тільки йшов, я тут же втік до рації. Поки він віддавав накази, я намагався встановити антену, а потім знову втік допомагати тягати ящики, щоб командир не лаявся. Зрештою, за допомогою палиці і саперної лопатки я зміг підняти антену і встановити зв'язок. Сказав всього два слова. І все, цього було достатньо! Вранці прийшла авіація, і нас врятували. Жарт, сто вісімдесят чоловік були в оточенні у тисячі шестисот і змогли вибратися?

Тоді-то я зрозумів велику місію ченця - допомагати молитвою. Мирські кажуть: «Чим займаються ченці? Чому не йдуть у світ допомагати людям? »Це все одно, що говорити радисту:« Ти чого возишся з рацією? Кидай її, бери гвинтівку і йди стріляй ».

Навіть якщо ми встановимо зв'язок з усіма радіостанціями світу, не буде нам від цього ніякої користі, якщо не матимемо небесного спілкування з Богом, просити і отримувати від Нього допомогу. Блаженні встановили зв'язок з Небом і з благочестя перебувають в спілкуванні з Богом.

Христос дає нам можливість спілкування з Ним

- Моя біль і печаль - це молитва. Я сильно в ній відстаю. Що мені робити?

- Говори з Христом, Божою Матір'ю, ангелами і святими просто і не замислюючись, на будь-якому місці, і проси чого хочеш. Говори: «Господи, чи, Мати Божа, Ти знаєш мій настрій. Допоможи мені! »Ось так просто і зі смиренням говори з Ними про те, що тебе турбує, а вже потім свідчи молитву:« Господи Ісусе Христе, помилуй мене ».

- Я не молюсь з увагою.

- Коли молишся, думай, з ким говориш. Ти говориш з Богом! Невже це не має значення? Коли хтось говорить з яким-небудь високопоставленим чином, то з якою увагою вимовляє кожне слово! Стежить, щоб не сказати який дурості, деколи навіть дар мови втрачає від збентеження. Якщо з людиною ми з такою увагою говоримо, то з якою увагою треба говорити з Богом? Мале дитя, коли йде говорити з батьком або яким-небудь дорослою людиною, відчуває збентеження. А коли збирається сказати щось вчителю, якого до того ж трохи побоюється, то ніяковіє ще більше. А ми говоримо з Самим Богом, Божою Матір'ю, святими і цього не розуміємо?

- До приходу в монастир, я чернецтво пов'язувала з молитвою. А тепер мені важко молитися і я вважаю, що молитва - це найважче і виснажлива справа.

- Ти начебто філолог за освітою? Тобі подобається говорити, і ти не втомлюєшся від розмов з людьми. А з Христом, Який удостоює тебе бесіди, тобі говорити важко. Це вже якось занадто. Все одно, що сказати: «Ох, потрібно йти говорити з царем. Не хочеться, та робити нічого. Доведеться йти ». Христос дає нам можливість спілкуватися з Ним постійно в молитві, а ми цього не хочемо? Ось це так! І дивно те, що Він Сам хоче нам допомагати, аби ми до Нього зверталися, а нам лінь!

- Я часто впадаю в марнослів'я, а потім засмучуюсь.

- Хіба не краще розмовляти з Христом? Хто говорить з Христом, ніколи не кається. Звичайно, марнослів'я - пристрасть, але якщо користуватися ним в духовних цілях, то воно може стати початком молитви. Іншим навіть ліньки говорити. А в тебе є сила і порив до розмови. Якщо будеш використовувати це в духовних цілях, то твоя душа освятиться. Постарайся з людьми говорити тільки про необхідному, і весь час говорити з Христом. Варто тобі завести з Ним смиренну бесіду, як перестанеш помічати, що відбувається навколо: таким солодким і цікавим буде це спілкування. Мене розмови навіть і на духовні теми стомлюють, а в молитві я по-справжньому відпочиваю.

Молитва - це розмова з Богом. Я іноді заздрю ​​людям, які жили за часів Христа, адже вони бачили Його своїми очима і чули на власні вуха, навіть могли з Ним говорити. Але думаю, що ми знаходимося в кращому в порівнянні з ними положенні, тому що вони не могли часто турбувати Його своїми потребами, а ми можемо в молитві постійно спілкуватися з Христом.

бажання молитви

- Як потрібно молитися?

- Себе відчувай маленькою дитиною, а Бога своїм Отцем і проси Його про все, в чому маєш нужду. Розмовляючи таким чином з Богом, тобі не захочеться потім від Нього відходити, тому що тільки в Бозі людина знаходить безпеку, розраду, невимовну любов, з'єднану з божественної ніжністю.

Молитва означає помістити Христа до себе в серце, полюбити Його всім своїм єством. «Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею твоєї, і всією силою твоєю, і всією думкою твоєю» (Лк. 10:27), - говорить Святе Письмо. Коли людина любить Бога і має спілкування з Ним, ніщо земне його не приваблює. Він робиться немов божевільний. Постав безумцю найкращу музику: вона його не чіпає. Покажи найпрекрасніші картини: він і уваги не зверне. Дай найсмачніші страви, найкращий одяг, найпрекрасніші пахощі: йому все одно, він живе в своєму світі. Так і людина, що має спілкування зі світом небесним: він весь там і ні за що не хоче з ним розлучитися. Як не можна дитини відірвати від обіймів матері, так не можна відірвати від молитви людини, який зрозумів її сенс. Що відчуває дитина в обіймах матері? Тільки той, хто відчує присутність Бога, а себе відчує маленьким дитям, може це зрозуміти.

Я знаю людей, які, коли моляться, відчувають себе маленькими дітьми. І якщо хтось почує, що вони говорять під час молитви, то скаже, що це маленькі діти. А якщо побачить, які роблять при цьому руху, то скаже, що ці люди зійшли з розуму! Як дитя біжить до батька, хапає його за рукав і говорить: «Не знаю як, але ти повинен зробити, що я прошу». З такою ж простотою і відвагою ці люди просять Бога.

- Чи може бажання молитви народитися від якоїсь емоційної потреби в спілкуванні, розради?

- Навіть якщо воно народиться від якої-небудь доброї емоційної потреби в Бозі, хіба це погано? Однак, схоже, що ти все перебуваєш в забудькуватості і тільки в нужді звертаєшся до молитви. Ясно, що Бог для того попускає траплятися у нас різних потреб і утруднень, щоб ми вдавалися до Нього, але краще, коли по любові дитина біжить до свого батька або матері. Чи можливо уявити дитину, яка знає, як його люблять батьки, якого доводилося б силою змушувати йти на руки до матері або батьку?

Бог є ніжний Батько, і Він любить нас. Тому потрібно з нетерпінням чекати години молитви і ніколи не насититься спілкуванням з Ним.

потреба молитви

Будемо відчувати потребу в молитві

- У мене немає міцної віри і я відчуваю себе слабкою.

- Знаєш, що зроби? Приліпися до Бога, як дитина хапається за шию батька, обійми Його і не відпускай, щоб Він не міг тебе від Себе віддалити. Тоді ти будеш відчувати надійність і силу.

- Я відчуваю потребу спертися на Бога, але важко.

- Тягни руки вгору, так вони у тебе поступово виростуть, і вхопишся за Бога.

- Коли мало часу, і я молюся квапливо, може, краду час, яке повинна присвятити Христу?

- У Христа всього багато, скільки не кради, Він ні в чому не має потреби, а ти от не отримуєш користі. Чи не Христу потрібна наша молитва, а нам потрібна Його допомога. Ми молимося, тому що так спілкуємося з Богом, Який нас створив. Якщо не будемо цього робити, то впадём в руки диявола, і тоді горе нам. Бачиш, що говорить авва Ісаак? «Бог не запитає з нас, чому ми не молилися, але чому не перебували з Ним в спілкуванні і таким чином дали право дияволу мучити нас».

- Як мені полюбити молитву?

- Відчуй потреба в молитві. Як тіло, щоб жити, потрібна їжа, так і душа, щоб жити, повинна харчуватися. Якщо вона не буде харчуватися, то ослабне, а потім настане духовна смерть.

- Що нам заважає в молитві?

- Нам важко молитися тільки тоді, коли ми не відчуваємо в молитві потреби. Хто не розуміє сенсу молитви, не відчуває потреби в ній, той вважає її повинністю, уподібнюється нерозумному дитю, яке відвертається від материнських грудей, материнської ніжності і тому зростає слабке і хворобливе.

Молитва - це захист

- Як відчути необхідність у молитві?

- Потрібно було б вам побувати на війні, щоб ми могли зрозуміти один одного! На фронті під час війни, якщо ми постійно перебували на зв'язку з центром, то відчували себе в більшій безпеці. Коли виходили на зв'язок кожні дві години, відчували себе в безпеці. Якщо зв'язувалися всього два рази в день, вранці і ввечері, то відчували себе покинутими. Те ж і з молитвою. Чим більше людина молиться, тим більше відчуває духовної впевненості. Молитва - це захист.

Якщо ми постійно перебуваємо «на зв'язку» з Богом, то будемо попереджати будь-яке зло. Якось раз в автобусі їхав один монах, він молився з закритими очима, і тому всі думали, що він спить. Раптом вантажівку, яка їхала по зустрічній смузі, врізався в стовп, машини з різних сторін почали стикатися, і сталася серйозна аварія. Автобус же якимось чином опинився в кількох метрах від дороги, як ніби його перенесла якась невидима рука, і ніхто з пасажирів не постраждав. Молитва ченця їх врятувала.

- Часто миряни запитують, як придбати навик постійної молитви.

- Річ у тім, раніше деякі з тих, хто присвячував себе чернецтву і мав твердий характер, йшли і воювала на неприступних скелях, в печерах, в язичницьких гробницях або в оселях демонів. Там їм загрожувало безліч небезпек - міг зірватися камінь зі скелі, гарчали біси і т. Д. - і страх змушував їх постійно кричати: «Христос, Мати Божа ...». Так в них постійно жив добрий навик безперервної молитви. Сьогодні, з нічними розвагами, наркотиками тощо., Багато хто з тих, хто сідають за кермо, себе не контролюють. Відправляється людина на роботу і не знає, чи повернеться додому живим або виявиться покаліченим в лікарні. Хіба це не привід, щоб постійно кричати: «Христос, Мати Божа ...»? Якби миряни використовували на благо страх тих небезпек, що їм загрожують, то вони б і нас, ченців, перевершили в молитві і самих б небезпек уникли.

Якось прийшов до мене в келію одна людина. Він був сильно засмучений, тому що через неуважність збив на дорозі дитину. «Я злочинець», - повторював він. - «А ти молився в цей час?», - запитав я його. - «Ні», - відповів він. - «Ти винен не стільки в тому, що збив дитину, скільки в тому, що не молився».

І я розповів йому один випадок. Я знав одну людину, службовця, який досяг великої міри чесноти. Він молився постійно - і на роботі, і в дорозі, скрізь. Молитва у нього стала самодвижущаяся, і слідом за славослів'ями у нього лилися сльози радості.

В офісі, де він працював, всі папери напувала сльозами. Тому він подумував залишити роботу, піти на знижену пенсію, і приїхав до мене в келію за порадою. Я йому сказав: «Не йди, а коли товариші по роботі стануть тебе питати, чому ти плачеш, відповідай, що подумав про своє померлого батька». Так ось, одного разу він їхав за кермом і раптом на дорогу вискочив дитина. Він стукнув його так, що той відлетів як м'ячик, але при цьому нітрохи не постраждав. Бог зберіг, бо в цей час людина молився.

agionoros.ru

Жарт, сто вісімдесят чоловік були в оточенні у тисячі шестисот і змогли вибратися?
Мирські кажуть: «Чим займаються ченці?
Чому не йдуть у світ допомагати людям?
»Це все одно, що говорити радисту:« Ти чого возишся з рацією?
Що мені робити?
Невже це не має значення?
Якщо з людиною ми з такою увагою говоримо, то з якою увагою треба говорити з Богом?
А ми говоримо з Самим Богом, Божою Матір'ю, святими і цього не розуміємо?
Ти начебто філолог за освітою?
Христос дає нам можливість спілкуватися з Ним постійно в молитві, а ми цього не хочемо?