Про дівоцтві і цнотливість

  1. Святі Отці Церкви про дівоцтво
  2. Чи не дівоцтво з'єднує c Богом, а праведність
  3. Богородиця - зразок чистоти
  4. Православ'я про цнотливість
  5. Втрата невинності до шлюбу - причина сімейних негараздів і бездітності

У Православній Церкві, з самого початку її встановлення, в усі часи християнства і донині існує прекрасний звичай дівоцтва.

Стаття по темі: Навіщо зберігати дівоцтво до шлюбу?

Дівоцтво має своє особливе значення для тих, які можуть зберегти його в чистоті. Дівоцтво - особливий дар Божий і тому дається небагатьом. Сам Господь наш Ісус Христос говорить: «Не все слово вміщають, але кому дано ... Хто може вмістити, нехай вмістить» (Мф. 19,11-12).

Святі Отці Церкви про дівоцтво

Переваги незайманого стану вказує святий апостол Павло в Першому посланні до коринтян: «Є різниця між жінка та дівчина незаміжня піклується про Господньому, як догодити Господу, щоб бути святою і тілом, і духом а заміжня про речі життєві клопочеться, як догодити чоловікові. Кажу це для вашої ж користі, не для того, щоб сильце вам накинути, але щоб пристойно й невпинно служили Господеві без розваги ... Тому віддає свою дівчину заміж, добре робить, а хто не віддає робить краще »(1 Кор. 7, 33,35,38).

І святі Отці Церкви високо цінували чистоту цнотливості дівоцтва і багато писали в похвалу дівоцтва. За словами Мефодія Тирского або Патарского «дівоцтво вище шлюбу. Дівоцтво освячено життям Господа Ісуса, і тоді коли шлюб дозволений апостолом як міра укротітельние проти плоті, дівоцтво - стан першої людини, піднесення всього організму людського на рівень життя духовної, торжество над материальною життям і кращий дарунок для Господа ».

Святий Антоній Великий говорить: «Дівицтво є печать досконалости, подобу Ангелам, духовна і свята жертва; вінець, сплетений із квітів чесноти, пахуча троянда, що оживляє всіх, що знаходяться поблизу її, приємне пахощі Господу Ісусу Христу, великий дар Божий, запорука майбутнього спадщини в Царстві Небесному ».

«Дівицтво, - говорить святий Іоанн Златоуст, - є справа настільки велике та дивне, що перевершує всі людські чесноти. Дівоцтво прикрашало перших людей більше, ніж царів вінця і золоті одягу. Що чесніше, солодше, світліше дівоцтва? Бо воно видає сяйво, блискучого самих сонячних променів, і, усунутий нас від усього життєвого, привчає світлими очима уважно споглядати сонце правди. Як дорогоцінне миро, хоча і в посудині полягає, наповнюючи повітря пахощами, виконує приємності не тільки знаходяться всередині будинку, а й біля нього стоять; так і пахощі дівочої душі, напали почуття, показує потаємну всередині чеснота ».

Тайновідец святий Іоанн Богослов, який бачив майбутнє блаженство, уготоване на небі незайманим, пише: «І глянув я, і ось, Агнець стоїть на Сіонській горі, а з Ним сто сорок чотири тисячі, у яких ім'я Отця Його написано на чолах ... бо чисті вони це ті, які слідують за Агнцем, куди б Він не пішов. Вони викуплені від людей, як первістки Богові й Агнцеві, в їхніх устах; вони непорочні перед престолом Божим »(Одкр. 14,1,4,5).

Хоча святі Отці Церкви життя невинну і називають равноангельною, але вселяють проводять таку життя не підноситися і не пишатися перед тими, які вступили в шлюб. Святий Кирило Єрусалимський пише: «І ти, який зберігає невинність, немає від шлюбних чи народжений? Чи не зневажай срібла тому, що маєш золото. Так зостануться в благої надії і шлюбні, котрі живуть, як повинно в шлюбі, котрі вступають у шлюб за законом, а не за перелюбом ».

Святі Отці Гангрійского собору пишуть: «Ми і дівоцтво, зі смиренням поєднане, шануємо, і стриманість, з чесністю і благочестям дотримуються, прийнятний, і смиренне відлюдництво від мирських справ схвалюємо, і шлюбне чесне співжиття почитаємо».

Святий Афанасій Великий говорить: «Два шляхи в житті. Один звичайний і життєвий, тобто шлюб; інший же ангельський, якого немає краще, тобто дівоцтво. Якщо хто обрав мирської шлях, тобто шлюб, то не підлягає осуду, але не отримає толиких дарів, хоча, втім, отримає некіі, бо і він приносить плід трідесятікратний. Якщо ж хто сприйняв чесний і премирними шлях, хоча шлях його скорботна і важче першого, але такого сприймає більш дивні обдарування: бо приніс плід досконалий, стокротно ».

Чи не дівоцтво з'єднує c Богом, а праведність

Але якщо дотримуються дівоцтво ведуть життя непристойну, віддані мирським задоволень: пияцтву, ігор, розкоші, зніженості, всіляких пороків, які не дотримуються правил Святої Церкви, не бувають співчутливі і милостиві до бідних, - таке дівоцтво не принесе їм ніякої користі, як тим юродивим євангельським дів, які не взявши єлею в судинах своїх і залишилися поза гості весільні. «Господи! Господи! - говорили вони, - відчини нам. Він же сказав їм у відповідь: істинно кажу вам: не знаю вас »(Мф. 25,11-12).

Святий Григорій Богослов пише: «У житті можливі два стани - подружжя і дівицтво, і одне вище і богоподібний, але важче і небезпечніше, а інше - нижче, але безпечніше» ... «Ні дівоцтво, ні подружжя не з'єднує і не поділяють нас цілком з Богом або зі світом, так щоб одне саме по собі було гідно відрази, а інше - безумовної похвали. Навпаки того, розум повинен бути хорошим правителем і в подружньому житті, і в дівоцтві, і з них, як з деякого речовини, художнически обробляти і бачити чеснота »...« Хоча подружжя має земне початок, а Говорю життя уневещівает Всецарю Христу; проте ж буває, що і дівоцтво скидає на важку землю, і подружнє життя призводить до Неба. А тому, якщо б стали звинувачувати, один - подружжя, а інший - дівоцтво, то обидва сказали б неправду »...« Дівоча життя краще, справді краще; але якщо вона віддана світу і земного, то гірше шлюбу ».

Вінець дівоцтва є вища християнства чеснота, вона є краса і вінець Церкви. І все діви іменуються Святою Церквою нареченими Христовими. Святитель Димитрій Ростовський вчить: «Відніми у Ангела крила, і він буде дівчина. І дай дівчині крила, і вона буде ангел »(преп. Анатолій, 7, с. 124).

Таїнство дивне бачу і преславне: небо - вертеп, престол Херувимський - Діву. І все діви, які терплять від бісів і від людей за збереження своєї чистоти, теж, подібно Пресвятій Діві, служать чисто Синові Діви, Господу Ісусу Христу престолом. Тому-то ворог так і ненавидить незайманих і всіляко намагається їх осквернити (преп. Анатолій, 7, с. 239).

Богородиця - зразок чистоти

Дівоцтво має велике значення перед Богом. Свята Діва паче єства сподобилася бути Матір'ю Пресущественного Сина Божого і, залишаючись завжди Дівою, називається Пресвятою. Втім, не всяке дівоцтво добре і похвально, як Сам Господь оголосив у Євангелії про десять дів: «З них п'ять було мудрих і п'ять нерозумних» (Мф.25, 2), т. Е. Діви нерозумні, які дотримувалися тільки зовнішнє дівоцтво, а в нутрі поплямовані нечистими помислами, також переможені були і іншими пристрастями - грошолюбство і марнославством, заздрістю і ненавистю, гнівом і злопам'ятність, і взагалі нестриманістю ... Чому Господь і дорікає таких в Євангелії: «істинно кажу вам, що митарі і блудниці», кається, «випереджують вас у Боже Царство» (М ф. 21, 31); уявляють же бути «Сини ж Царства повкидані будуть до темряви зовнішньої» (Мф. 8, 12) (преп. Амвросій, 23, ч. 2, с. 22).

Заміж вийти не забороняється і не гріх, якщо дівчина НЕ заручена нареченому, а як тільки укладуть контракт, тоді безчестям вважається кинути дану обіцянку і порушити договір. Ми з тобою тепер нареченої, заручені Господу Ісусу, і дали обітницю берегти цноту. І якщо порушимо його, то стаємо винні, як зрадники, як перелюбники (преп. Анатолій, 7, с. 123).

Я тобі послав книжку «Про дівоцтві» святого Іоанна Златоуста, але, видно, ти не отримала. А тим часом я нічим не сподівався тебе так втішити, як цією книжкою. Бо і сам до глибини душі зворушений нею, знаючи, як багато хто з вашої сестри тужать невизначеністю своїх очікувань і надій, не бачачи перед собою нічого, крім скорботи, праці, томління, неясних відплати в майбутньому. А тут, як день, ясно представлені невигоди наречених і краса і висота дівоцтва. Прочитай цю книжку з увагою і давай іншим для прочитання (преп. Анатолій, 7, с.182).

Православ'я про цнотливість

цнотливість - це цілісне мудрування, і полягає воно не тільки у фізичній непошкодженні (можна залишатися тілом незайманим, а в розумі здійснювати страшний розпуста, і навпаки - жити в благочестивому шлюбі і зберігати душу від гріха), але і в правильному, цілісному, нескаламученої погляді на протилежну стать, в чистоті душі.

Св. Ігнатій (Брянчанінов) так пише про те, що таке чеснота цнотливості: «Що таке - чистота? Це - чеснота, протилежна блудної пристрасті; це - відчуження тіла від действітельнаго впадання в гріх і від будь-яких дій, що призводять до гріха, відчуження розуму від думок і мрій блудних, а серця від відчуттів і потягів блудних, потім піде і відчуження тіла від плотскаго жадання ».

Втрата невинності до шлюбу - причина сімейних негараздів і бездітності

У момент втрати чистоти з людиною невидимо відбуваються жахливі речі. Людина втрачає спрямованість, можливість концентруватися на чомусь, можливість себе присвячувати одній людині. Виникає розпорошеність, расколотость, ущербність. Свідомість і душа звикають роздвоюватися.
Збереження чистоти, цнотливості душі і тіла до шлюбу так важливо тому, що шлюб - це обраність, посвята всього себе, душі і тіла, одній людині. «Я буду служити його щастя, його благополуччю, його здоров'ю». Коли молода людина або дівчина приходить до моменту створення сім'ї вже втративши цнотливість, в шлюбі не відбувається цього таїнства посвячення, чуда вибраності.

Якщо людина здатна, грубо кажучи, лягти з ким-то в ліжко, не відчуваючи до нього глибоких почуттів, а просто заради сексуальних насолод, це зрада самого себе, це попрання своєї моральної чистоти. У цей момент людина набуває негативний досвід розпорядження своїм тілом, коли воно стає засобом здійснення гріха. Але тіло - це не просто якийсь мішок, в який вміщається людська душа. За визначенням апостола Павла, тіло є «храм Святого Духа». Якщо храм осквернений, це трагедія, треба заново його освячувати, треба читати особливі молитви на вигнання нечистоти. Осквернення людського тіла теж просто так не проходить, необхідно принести покаяння, щоб у свідомості людини зажила ця рана. Тому й існує церковна сповідь до шлюбу. Перш ніж люди вступлять в церковний шлюб, приноситься сповідь за все попереднє життя. І якщо були дошлюбні зв'язки, нецнотливою поведінку, майбутнє подружжя повинні в цьому покаятися, щоб Господь простив їм, і вони почали спільне життя з чистого аркуша.

Дошлюбні стосунки призводять до того, що у дівчини пошкоджується або руйнується потенціал родової функції. Тобто в її дітородних органах залишається якась мітка, яка не дозволяє їй в майбутньому народжувати здорових дітей. Навіть коли вона знайшла свого обранця, полюбила, вийшла заміж і хоче від нього дітей, її дошлюбний досвід є перепоною для народження потомства. Зараз багато молодих подружніх бездітних, які хочуть дітей, але не можуть народити, з цієї причини.

Наслідком дошлюбних зв'язків часто бувають аборти. Вбивства дітей в утробі матері призводять до того, що родова функція матері убожіє. Народжена дитина виходить ослабленим, хворобливим, з нестійкою психікою, з невротичними проявами. Дуже часто ми бачимо, що якщо дитина поводиться некеровано, розгальмований або, навпаки, пригнічений, що страждає аутизмом, як правило, за цим стоять раніше зроблені аборти.

Тому до невинності треба ставитися дуже серйозно. У традиціях Церкви завжди оспівувалася незаймана чистота Богородиці, яка дівчатам - вищий зразок. Вища чеснота, надійна основа майбутнього сімейного життя.

журнал "Благодатний Вогонь"

Що чесніше, солодше, світліше дівоцтва?