Про важливість п'ятничного намазу

«О ті, які увірували! Коли закликають на намаз в п'ятничний день, то спрямовуйтеся до поминання Аллаха і залиште торгівлю. Так буде краще для вас, якби ви тільки знали. Коли ж намаз завершиться, то розійдіться по землі, шукайте милість Аллаха і часто згадуйте Його, - можливо, ви досягнете успіху. Коли ж вони побачили торгівлю або забаву, вони розійшлися, кинувшись до неї, і залишили тебе стояти під час п'ятничної проповіді. Скажи: «Те, що у Аллаха, краще забави і торгівлі, і Аллах - Найкращий з дарующих доля». (Сура «Джума», аяти 9-11)

У наведених нами аятах Корану, посланого Всевишнім Аллахом нашому Пророку (с.а.в.), увагу залучається до п'ятниці і п'ятничного намазу.

Згідно Ісламу, проведення п'ятничного намазу з Джамаат є велінням Аллаха. П'ятниця є благословенним днем, і в ньому є час, коли сказані молитви не будуть відкинуті. П'ятниця має велике значення в Ісламі як тижневого свята. У цей день потрібно приходити в мечеть, звернувши увагу на чистоту свого одягу і позбувшись від будь-яких неприємних запахів.

П'ятиразовий щоденний намаз можна читати і одному, хоча читання з Джамаат і краще. А ось п'ятничний намаз обов'язково читається з Джамаат. І під час цього намазу треба прослухати хутбу, проповідь, яку вимовляє імам. Цією своєю особливістю наші п'ятничні намази нагадують якийсь конгрес, засідання якого проводяться щотижня. Після того, як прослухаємо хутбу і прочитаємо п'ятничний намаз, бажано всім присутнім познайомитися і поспілкуватися між собою, тому що п'ятничний намаз є важливим засобом об'єднання мусульман і спільного досягнення вдоволення Аллаха. У п'ятничний день в наших молитвах потрібно просити не тільки за себе, але і за всіх мусульман. Треба намагатися добре осмислити зміст проповідей, почутих нами під час п'ятничних намазів, і відображати їх в нашому житті. Наскільки ми зуміємо цього зробити, настільки ширше буде поширюватися заклик до добра і істини, з яким виступають наші імами.

Не можна забувати про те, що залишення п'ятничного намазу без вагомої причини є великим гріхом. І тому в даному питанні потрібно бути твердими і дуже вимогливими. Беручи приклад з мусульман часів нашого Пророка, потрібно рекомендувати нашим дітям також брати участь в п'ятничних намазу при наявності відповідних умов. Треба прищеплювати нашим дітям релігійні, національні та моральні цінності, привчаючи їх до скоєння п'ятничних намазів.

Якщо ми з якоїсь серйозної причини не змогли відвідати п'ятничний намаз, то ми зобов'язані прочитати полуденну намаз цього дня.

Іслам вимагає зберігати рівновагу між цим світом і ахіратом. І тому велить нам після п'ятничного намазу продовжити свою роботу, знаючи про те, що праця також є одним з видів поклоніння. Ми повинні багато і чесно трудитися, виробляти продукцію, зробити все від нас залежне для розвитку та процвітання нашої країни.