Про хрещення

Таїнство Хрещення відбувається в нашому храмі щодня,
по буднях о 12-30,
по суботах і неділях о 13-30.
Просимо приходити за 20-30 хвилин, щоб записатися.
При собі треба мати хрестик на тасьми або ланцюжку і чистий рушник (рушник залишається в храмі, якщо хочете забрати його на пам'ять, то принесіть два, чисте залишите, а хрестильне заберете).
Маленьким дітям необхідно мати хрещених батьків; хоча б одного, дівчинці - хрещену маму, а хлопчикові хрещеного тата.
Хрещеними батьками можуть бути повнолітні люди, хрещені в православній церкві. Чи не православні (т.е.- католики, протестанти, вірмени, копти, язичники і атеїсти) - в хресні батьки не допускаються.
Хрещеними батьками однієї дитини не можуть бути чоловік і дружина або наречений і наречена. Таїнство Хрещення відбувається в нашому храмі щодня,   по буднях о 12-30,   по суботах і неділях о 13-30
Восприемники повинні знати елементарні основи православної віри і основні молитви «Отче наш», «Богородице Діво» та «Символ віри».
Восприемники повинні бути присутніми при Хрещенні особисто. Стати хрещеними батьками «заочно» неможливо.
При звершенні Таїнства Хрещення хлопчиків до купелі тримає хрещена мама, а від купелі приймає хрещений тато; дівчаток, відповідно навпаки - до купелі тримає хрещений тато, а приймає хрещена мама. Якщо під час Хрещення немовля плаче, тоді його тримає рідна мама, а хресні стоять поруч.
При таїнстві Миропомазання, у крещаемого будуть потрібні відкриті кисті рук і відкриті нижче колін ноги.
У нашому храмі немає спеціальної хрестильні, тому дітей повністю не занурюють, а тільки омивають голову. Якщо є хрестинна сорочка, то одягайте її до початку Хрещення.
НА ВСІХ (хрещених) присутніх повинні бути надіті натільні хрести.
При хрещенні нарікають імена на честь православних святих
(Софья- Софія, Мілана- Меланія, Алёна- Олена, Юлія- Іулія, Егор- Георгій, Іван-Іоанн, Яна- Іоанна, Аріна- Ірина, Поліна- Аполлінарія, Аліна- Ангеліна, Оксана- Ксенія, Олеся- Олександра).
Імена даються, як записані в Свідоцтві про народження, і змінюються лише при відсутності імені в святцях.
У святцях Російської Православної Церкви немає імен- Діана, Аліса, Карина, Едуард, Евеліна, Сніжана, Аделіна, Глорія, Зара, Інга, Артур, Руслан, Станіслав, Тимур, Лада, Лілія, Марат.
За традицією, подається сорокоуст за здоров'я крещаемого, в зміцнення тілесних і духовних сил.
Огласительні бесіда (повчання істин православної віри) в нашому храмі проходить безпосередньо перед початком Таїнства Хрещення.
Допускається відео і фото зйомка без спалаху. Хрещення триває приблизно 50 хвилин.

Відео знято Максимом Алгазина

Символ православної віри

1 Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.
2 І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, від Отця перед усіма віками: Світло від Світла, Бога істинного від Бога істинного, народженого, що не створеного, єдиносущного з Отцем, Їм же все сталося.
3 Заради нас людей і нашого ради спасіння зійшов з небес і прийняв плоть від Духа Святого і Марії Діви, і став людиною.
4 І був розп'ятий за нас при Понтийском Пилата, і страждав, і був похований.
5 І воскрес на третій день, згідно з Писанням.
6 І вознісся на небеса, і сидить праворуч Отця.
7 І знову прийде у славі судити живих і мертвих, Його ж царству не буде кінця.
8 І в Духа Святого, Господа, що дає життя, що від Отця походить, що з Отцем і Сином сопоклоняемого і сопрославляемого, що говорив через пророків.
9 В єдину, святу, соборну і апостольську Церкву.
10 Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів.
11 Очікую воскресіння мертвих.
12 І життя будучого віку. Амінь.
Церковнослов'янською мовою.
Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.
І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків; Світло від Світла, Бога Істинного від Бога Істинного, народжена, несотворена, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.
Нас заради чоловік і нашого спасіння зійшов з небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком.
І був розп'ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав і була похована.
І воскрес на третій день, як було написано.
І возшедшаго на небеса, і сидить праворуч Отця.
І знову прийде у славі судити живих і мертвих, Його ж царству не буде кінця.
І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків.
В єдину, святу, соборну і апостольську Церкву.
Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів.
Чекаю воскресіння мертвих. І життя будучого віку. Амінь.

Що таке символ віри?

Символ віри - це виклад в коротких, але точних словах основних істин православної віри. Він складений батьками Першого і Другого Вселенських Соборів. На Першому Вселенському Соборі були написані перші сім членів Символу, на Другому - інші п'ять. Перший Вселенський Собор відбувся в місті Нікеї в 325 р після Різдва Христового для затвердження істинного вчення про Сина Божого проти помилкового вчення Арія, який вважав, що Син Божий створений Богом Отцем. Другий Вселенський Собор відбувся в Константинополі (Царгороді) в 381 р для затвердження істинного вчення про Святого Духа проти лжевчення Македонія, відкидав Божественну гідність Духа Святого. За двом містам, в яких збиралися батьки Першого і Другого Вселенських Соборів, Символ носить назву Никео-Царгородського. При вивченні Символ віри поділяють на 12 членів. У 1-му члені говориться про Бога Отця, з 2-го по 7-й член йдеться про Бога Сина, в 8-м члені - про Бога Духа Святого, в 9-м - про Церкву, в 10-му - про хрещення , в 11 - 12-м - про воскресіння мертвих і про вічне життя.

У що ми віримо?

Ми починаємо Символ словом "вірую" тому, що зміст наших релігійних переконань базується не на зовнішньому досвіді, але на прийнятті нами Богом об'явлені істини. Адже предмети і явища духовного світу не можна перевірити лабораторним шляхом і логічно довести - вони входять в сферу особистого релігійного досвіду людини. Однак, чим більше людина досягає успіху в духовному житті, наприклад: чим більше він молиться, думає про Бога, робить добра, тим більше розвивається в ньому особистий внутрішній духовний досвід і тим ясніше і очевидніше робляться для нього релігійні істини. Таким шляхом віра стає для віруючої людини предметом його особистого досвіду.

Ми віримо в те, що Бог є повнота досконалості: Він є Дух вседосконалий, безначальний, вічний, всемогутній і премудрий. Бог усюди знаходиться, все бачить і знає раніше, ніж що-небудь станеться. Він нескінченно добрий, справедливий і всесвятий. Він ні в чому не має потреби і є першопричина всього існуючого.

Ми віримо в те, що Бог - єдиний по суті і троичен в Особах: Отець, Син і Дух Святий є Трійця єдиносущна і нероздільна. Батько не народжується і не походить від іншого Особи, Син предвечно народився від Отця, Дух Святий предвечно виходить від Отця.

Ми віримо в те, що все Особи або Іпостасі Бога рівні між Собою за Божественною досконалістю, величі, влади і слави, а саме - ми віримо, що Отець є істинний вседосконалий Бог, і Син є істинний вседосконалий Бог, і Дух Святий є істинний вседосконалий Бог. Тому в молитвах ми одночасно прославляємо Отця, Сина і Святого Духа як єдиного Бога.

Ми віримо в те, що весь видимий і невидимий світ створені Богом. Спочатку Бог створив невидимий, великий ангельський світ або зване в Біблії «небо», потім - наш матеріальний або фізичний світ (в Біблії - «землю»).

Фізичний світ Бог створив з нічого, але не відразу, а поступово протягом періодів, іменованих в Біблії «днями». Бог створив світ не з потреби або нужді в ньому, а по своїй всеблагому бажанням, щоб і інші створені Ним істоти насолоджувалися життям. Будучи нескінченно добрим, Бог все створив добрим. Зло в світі відбувається від зловживання свободою волі, якою Бог наділив ангелів і людей. Так, наприклад, диявол і біси колись були добрими ангелами, але повстали проти Бога і добровільно стали злими.

Ці непокірні ангели, які стали бісами, були вигнані з раю і утворили своє темне царство, іменоване пеклом. З тих пір вони підбурюють людей на гріх і є ворогами нашого спасіння.

Ми віримо в те, що Бог все містить у владі Своїй тобто Він усім керує і все веде до благої мети. Бог любить і піклується про нас, як мати свою дитину. Тому нічого поганого не може статися з людиною, тим, хто надіється на Бога.

Ми віримо в те, що Син Божий, Господь наш Ісус Христос, для нашого спасіння зійшов з небес на землю і втілився від Святого Духа і Діви Марії. Він, будучи Богом від вічності, за днів царя Ірода сприйняв наше людське єство - душу і тіло, тому він є одночасно істинний Бог і істинна людина, або Богочоловік. Він в одному Побожному Особі з'єднує два єства, Божественне і людське.

Ці два єства назавжди зостануться в Ньому без зміни, не зливаючись і не перетворюючись одне в інше.

(На відміну від православного вчення Вірменська, Коптська, Ефіопська церкви сповідують наявність тільки однієї Божественної природи (єства) в Ісусі Христі і відкидають Його досконале людство, нібито Христос - Бог, але не істинна людина.)

Ми віримо в те, що Господь Ісус Христос, живучи на землі, Своїм вченням, прикладом і чудесами просвітив світ, тобто навчив людей у ​​що вони повинні вірити і як повинні жити, щоб успадкувати життя вічне. Своїми молитвами до Отця, досконалим виконанням волі Його, стражданнями і смертю на хресті Він переміг диявола, викупив світ від гріха і смерті. Своїм воскресінням з мертвих Він поклав початок нашому воскресінню. Піднісшись з плоттю на небо, що сталося на 40-й день після воскресіння з мертвих, Господь Ісус Христос сів «праворуч (праворуч) Бога Отця», тобто прийняв як Боголюдина одну владу зі своїм Отцем і з тих пір разом з Ним управляє долями світу.

Ми віримо в те, що Дух Святий, виходячи від Бога Отця, від початку світу, разом з Отцем і Сином дає тварям буття, життя і всім керує. Він є джерело духовного благодатного життя, як для ангелів, так і для людей, і Духу Святому належить слава і поклоніння нарівні з Отцем і Сином. Дух Святий в Старому Завіті говорив через пророків, потім, на початку Нового Завіту, говорив через апостолів, а нині діє в Христовій Церкві, наставляючи в істині її пастирів та православних християн.

(Додавання, зроблене Католицькою Церквою про сходження Святого Духа не тільки від Бога-Отця, але «і від Сина», руйнує догмат про Єдиний і єдиного Бога, пізнаване в трьох равнославних, рівновеликих, що не зливаються між собою, але і неподільних в єдиному Суті , Особах, або іпостасях.)

Ми віримо в те, що Ісус Христос для спасіння всіх віруючих в Нього створив на землі Церкву, послав на апостолів Духа Святого в день П'ятидесятниці. З тих пір Святий Дух перебуває в Церкві, в цьому благодатному суспільстві чи союзі віруючих християн, і зберігає її в чистоті Христового вчення. Крім того, благодать Духа Святого, яка перебуває в Церкві, очищує тих, хто кається від гріхів, допомагає віруючим процвітати в добрих справах і освячує їх.

Ми віримо в те, що Церква є єдина, свята, соборна і апостольська. Вона єдина тому, що всі православні християни, хоча і належать до різних національних помісних церков, але становлять одну сім'ю разом з ангелами і праведниками на небі. Єдність Церкви грунтується на єдності віри і благодаті. Церква свята тому, що вірні чада її освячуються словом Божим, молитвою і священними таїнствами, Церква є соборною тому, що призначена для людей усіх часів і всіх національностей; Церква є апостольською тому, що вона зберігає апостольське вчення і апостольську священицьку спадкоємність, яка з апостольських часів безперервно до нашого часу передається від єпископа єпископу в таїнстві рукоположення. Церква, за обіцянкою Господа Спасителя, перебуває нездоланно від ворогів її до кінця існування світу.

Ми віримо в те, що в таїнстві хрещення прощаються віруючому всі гріхи і що через це таїнство віруючий стає членом Церкви. Члену Церкви відкритий доступ і до інших рятівних її таїнств. Так, в таїнстві миропомазання дається віруючому благодать Святого Духа; в Таїнстві Покаяння або сповіді прощаються гріхи, зроблені в зрілому віці після хрещення; в таїнстві причащання, що здійснюється під час Літургії, віруючі причащаються істинного Тіла і Крові Христової; в таїнстві одруження встановлюється нерозривний союз між чоловіком і дружиною; і таїнстві священства висвячуються служителі Церкви; диякони, священики та єпископи; а в таїнстві соборування подається зцілення від духовних і фізичних хвороб.

Ми віримо в те, що перед кінцем світу Ісус Христос, супроводжуваний ангелами, знову прийде на землю в славі. Тоді все, по Його слову, воскреснуть з мертвих, тобто відбудеться чудо, в якому душі померлих людей повернуться в їхні тіла, які вони мали до смерті, і всі померлі оживуть. При загальному воскресінні тіла праведників, як воскреслих, так і живих, оновляться і стануть одухотвореними за образом воскреслого тіла Христового. Після воскресіння все люди постануть на суд Божий, щоб кожен прийняв згідно з тим, що він робив, коли жив в своєму тілі, добре чи зле. Після суду підуть не розкаялися грішники на вічні муки, а праведники - в життя вічне. Так почнеться царство Христове, якому не буде кінця.

Заключним словом «Амінь» ми свідчимо про те, що ми всім серцем приймаємо та визнаємо істинним це сповідання православної віри.

Символ віри читається людиною приймають хрещення ( «оприлюдненими») під час здійснення таїнства хрещення. При хрещенні дитини Символ читається хрещеними. Крім того, символ віри співається в церкві за літургією і його слід читати щодня під час ранкових молитов. Уважне читання Символу має великий вплив на нашу віру. Це відбувається тому, що Символ віри не їсти просто вероисповедная формула, але є молитва. Говорячи з молитовним настроєм слово "вірую" та інші слова Символу, ми пожвавлюємо і зміцнюємо нашу віру в Бога і в усі ті істини, які містяться в Символі. Ось чому так важливо православним християнам щоденно, або принаймні регулярно, читати Символ віри.

Перегляди (7966)

Що таке символ віри?
У що ми віримо?