Про сповідь «за списком»: читати чужі гріхи категорично небезпечно

  1. У міру усвідомлення себе людиною
  2. Розуміння гріха - і є сповідь.
  3. Некорисно і навіть небезпечно
  4. Якось в юнацькому віці я побачив книжку, де був перелік гріхів - і буквально через кілька сторінок...
  5. Час все коригує
  6. Невігластво усувається знайомством з Христом
  7. Але народ темний. І не тому, що він не вміє читати і писати. Радянська влада навчила народ це робити,...
  8. Розуміння гріха в нас є
  9. Якщо хочеш живого спілкування ...
  10. Але цей листочок - як шпаргалка. Не потрібно підглядати в шпаргалку на іспиті.

Чи можна сповідатися по книжках? Адже є видання, в яких наведено перелік гріхів, і люди, готуючись до сповіді, виписують собі «потрібне зі списку». Чи може цей підхід бути постійною практикою, або ж так допустимо надходити в певних випадках? І який саме літературою краще користуватися для підготовки до сповіді? Про науковому підході і небезпечних спокуси в боротьбі з власним невіглаством - протоієрей Григорій Крижановський, клірик храму Свято-Троїцького Іонинського монастиря, духівник першої на Україні православної громади людей з вадами слуху.

У міру усвідомлення себе людиною

- Чи можна готуватися до сповіді по книжках?

- Чи можна готуватися до сповіді по книжках

Священик Григорій Крижановський

- некоректний сам питання. Исповедь - це покаяння. А по-грецьки «покаяння» - метанойя - зміна розуму. Тобто людина починає розуміти, що він щось робить не так. Як, скажімо, дитина не розумів, що погано когось вдарити або вкусити - він відчував негативну емоцію і тут же зганяв її на свого друга або мамі-татові. А тут до нього доходить, що цього не д о лжно робити, тому що мама і тато не дають йому цукерку або забороняють «сунути палець в розетку» не зі зла, а для його ж блага.

Розуміння гріха - і є сповідь.

І це відбувається в міру усвідомлення себе людиною - дітки ж чи не сповідуються. Але одні з семи років, інші з восьми, а деякі з дванадцяти років - в залежності від духовного зростання отроки починають сповідатися.

І часто, як це відбувається в сім'ях, де є традиція православна, дитина, швидше за все, не за книжками буде сповідатися. Він буде готуватися до сповіді , Дивлячись на батьків, прихожан, бабусю, дідуся.

І в міру того, як совість його і особистість будуть спрямовуватися в напрямку світлого і ясного Бога, буде відбуватися Богопізнання і світопізнання, знайомство зі Святим Письмом, з Божественним Одкровенням. І він буде дізнаватися про те, який є Бог і який є людина. Тому що так уже сталося, що ми все розуміємо в порівнянні.

Некорисно і навіть небезпечно

Можна сповідатися по Книзі життя - Біблії. Безумовно, ми, читаючи Біблію, дізнаємося Божі заповіді, розуміємо свою невідповідність їм і сповідаємося. А якщо брати якусь спеціальну літературу, то, в гіршому випадку, це буде перелік гріхів. Такі книжки можна відкривати і читати - це некорисно і навіть небезпечно.

Якось в юнацькому віці я побачив книжку, де був перелік гріхів - і буквально через кілька сторінок зрозумів, що зустрів гріх, який мені невідомий. А цікавість юнацьке розбирає: що ж це таке? І це спокуса.

Тому категорично небезпечно читати чужі гріхи. Є ж навіть такий гріх як інтерес до чужого гріха, проста цікавість.

Якщо людина хоче сповідатися, він повинен ретельно інвентаризувати свої почуття. А для цього підійдуть книги морального творчого характеру: старця Паїсія Святогорца , митрополита Антонія Сурозького , святителя Ігнатія (Брянчанінова) , щоденники праведного Іоанна Кронштадтського . Де ми бачимо, як інша людина сповідається, і розуміємо, чого нам не вистачає в нашій сповіді - який жвавості, якого вогню. Може бути, відповідальності і чесності.

Ці автори - наші сучасники. Тому що є багато книг, духовна ступінь яких як вища математика. А навіщо, вивчаючи алгебру, відкривати книгу з вищої математики ?! Це можна зробити, але це небезпечно. Так само, як, вміючи їздити тільки на велосипеді, сідати на мотоцикл.

Так само, як, вміючи їздити тільки на велосипеді, сідати на мотоцикл

Протоієрей Григорій Крижановський

Час все коригує

- Навіщо ж видають книжки на допомогу тим, хто кається?

- Для того, щоб їх продавати. І це було в усі часи - поряд з духовною літературою продається всяке. І це треба розуміти. У церковних крамницях іноді продається те, що потім звідти вилучається і спалюється.

І таке відбувається якраз через те, що люди приходять до Церкви і відразу починають діяти без належного керівництва духовного. Просять дати благословення писати книгу - мовляв, і письменник я, і вірую. А благословення можна отримати, витончений і представивши частину книги, а потім дописати якусь частину - можуть бути різні варіанти.

І благословення на книгу є, а ось якого вона буде характеру ?! Але час все коригує: є автори, які стануть святими, подвижниками і зроблять свій колосальну вплив на Церкву і народ Божий. А є книги, які помруть разом з автором і, може бути, навіть будуть йому приводом для сорому і горіння на Божому Суді.

Невігластво усувається знайомством з Христом

- Як же бути людям, які починають ходити до церкви в зрілому віці і бачать там безліч різної літератури?

- Вони теж діти. Це немовлята віри, неофіти - люди, неумягченной серцем. Причому людина може 30 років проходити в храм і залишитися неофітом. Тут немає стандарту. Бог до кожного знаходить свій підхід, аби людина відкривав своє серце. А для цього потрібна робота.

І сповідь, причастя - це в першу чергу дослідження Писання. Молитва дуже допомагає, і треба привчатися в молитві - ходити на богослужіння, слухати богослужбові тексти, псалми, вірші, пісні.

- Але ж часто буває, що людина мало не вперше приходить в храм відразу з бажанням сповідатися і питає, як це зробити.

- Є люди, які приходять лікуватися в аптеку, а є ті, які йдуть лікуватися до лікаря. І якщо ви прийшли лікуватися в церковну лавку - це ваші проблеми і ваша незрілість. Такий підхід до вирішення проблеми - ненауковий і незважених.

А науковий підхід - звернутися до лікаря. І якщо у мене будуть сумніви в лікареві, то я піду до головлікаря і професору. Витрачу на це кошти і час, найдорогоцінніший час - ранок неділі.

Але народ темний. І не тому, що він не вміє читати і писати. Радянська влада навчила народ це робити, але люди стали писати анонімки, а не читати Святе Письмо.

У народі мало Божественного Світла, а маса невігластва і неспроможності. Невігластво ж усувається знайомством з Христом, за допомогою дослідження, а не простого читання, Святого Письма. Потрібно і ознайомлення з текстом, і заняття з катехизатором. Для цього існують цілі інститути катехізації, як в Києво-Печерській лаврі і Іонинському монастирі, як у всьому світі.

Розуміння гріха в нас є

- І який повинен бути перший крок початківця до сповіді?

- Потрібно звернутися до священику - компетентного фахівця у цьому питанні. А читати треба святих авторів, визнаних Церквою, при підготовці до сповіді і причастя. І рекомендувати таку літературу повинен, звичайно ж, священик. Адже якщо людина збирається будувати будинок, він спочатку звертається до архітектора, а не відразу до виконроба.

Слова «Батюшка, я хочу сповідатися і не знаю, як це зробити» і будуть початком сповіді - він уже сповідається в невігластві. Адже це нонсенс, щоб людина прийшла на сповідь, і не знав, що йому говорити. Розуміння гріха в нас є.

- Але ж багато людей не хочуть сповідатися і кажуть «у мене немає гріхів».

- Це і є необізнаність з Христом. Усвідомлення гріха з'являється в людині, коли Божественне Світло проливається на його душу. В душі людини тьма, поки він не зустрінеться з Христом. Це не лірика і не поезія - це в поетичній формі передача суті того, що відбувається.

Тільки Дух Святий оживляє людську душу. А інакше про кого Христос каже "залиш мертвим ховати своїх мерців" ?! Христос каже синові про мертвого батька, що родичі його, які не прийняли Духа, для Нього мерці. І поки людина не бачить в собі гріха, він - мертвий, він - статуя.

Якщо хочеш живого спілкування ...

- Коли людина бачить книги з рекомендаціями з підготовки до сповіді, як йому реагувати?

- Коли людина бачить книги з рекомендаціями з підготовки до сповіді, як йому реагувати

Протоієрей Григорій Крижановський

- Людині треба бачити ближнього і Бога, а потім - книги. Потрібно йти до священика і читати Новий Завіт. Нехай він змириться і послухає рекомендації священика.

Людина, яка хоче йти до Бога, повинен задуматися над тим, що Богу потрібно, для чого Бог створив людину, що Бог від нього хоче. Відповіді на ці питання є в Святому Письмі. Осягаючи Божественне Одкровення через Святе Письмо, людина розуміє, що в ньому не так, і що він не так робить. І про це він шкодує, і в цьому він кається.

А простий перелік гріхів нікому не потрібно. Навіть сповідь з листочка не є хорошим тоном - це поганий стиль. Людина може скласти список гріхів, готуючись до сповіді.

Але цей листочок - як шпаргалка. Не потрібно підглядати в шпаргалку на іспиті.

І твір пишеться від серця, інакше людина обмежує себе - не буде польоту думки. Тому на сповіді листочок зі списком гріхів не потрібно діставати. Якщо хочеш живого спілкування - говори, спілкуйся.

І книга ніколи не замінить живе спілкування. У книгах пишуться базові основи, але вони не дають можливості людині отримати системне утворення. Якби можна було вчитися тільки по книгах, люди б в інститути не ходили.

Є одна лише книга - Святе Письмо, яка містить в собі живе слово Живого Бога, яке при уважному духовному творчому дослідженні викликає в людині необхідні думки і почуття, і живе, і діє в ньому. Іншої такої книги немає.

Підготувала Марина Богданова

Читайте також:

Чи можна сповідатися по книжках?
Чи може цей підхід бути постійною практикою, або ж так допустимо надходити в певних випадках?
І який саме літературою краще користуватися для підготовки до сповіді?
А цікавість юнацьке розбирає: що ж це таке?
А навіщо, вивчаючи алгебру, відкривати книгу з вищої математики ?
І благословення на книгу є, а ось якого вона буде характеру ?
А інакше про кого Христос каже "залиш мертвим ховати своїх мерців" ?
Коли людина бачить книги з рекомендаціями з підготовки до сповіді, як йому реагувати?