Про самогубство і молитві за нехрещених

  1. Самогубство треба рішуче відрізняти від самопожертви!
  2. Трагедія непосильного подвигу
  3. таїнство смерті

Записала Наталія Смирнова

Священик Валентин Уляхіна, доктор економічних наук, ось уже багато років служить в храмі Святої Трійці на П'ятницькій Священик Валентин Уляхіна, доктор економічних наук, ось уже багато років служить в храмі Святої Трійці на П'ятницькій. Цей храм примітний ще й тим, що кожного тижня тут служиться молебень св. мч. Уару - підносяться молитви до Господа про найдорожчих, померлих нехрещеними. Важко уявити, як важкий вантаж людського горя, лягає на плечі священика. Але для кожного є у о.Валентіна ласкаве, підбадьорливе слово.

____________

Ця історія сталася в XIII столітті, коли 1235 року Батий напав на Русь і, захопивши Київ, пішов на Рязань. Недалеко від Рязані перебувала вотчина князя Юрія - Червоне село, в ньому був острог і терем, в якому жила сім'я князя: красуня дружина Євпраксія і малолітній синок Іван, якому не було ще й року. Батий, підійшовши до Червоного селу, зупинився в селі, яка до сих пір існує в Підмосков'ї і називається Пронюхлово. І в цьому селі він дізнався (пронюхав), що дружина Рязанського князя заключилась в острозі, в теремі з невеликим загоном воїнів.

Батий, будучи сластолюбцем, зраджувати пристрасті блуду, вирішив взяти в наложниці дружину рязанського князя і відрядив воїнів, які підійшли до села, пробили ворота, увірвалися на територію острогу і стали вибивати двері терема. Євпраксія, побачивши, що становище безнадійне, з хвилини на хвилину татари увірвуться в терем, який до речі був дуже високий, і знаючи що замишляють татари проти неї, злетіла по сходах терема на дах. Татари кинулися за нею. Коли на даху терема вона побачила, як татари вже тягнуть руку, щоб схопити її, Євпраксія кинулася з даху терема вниз і розбилася. Як і древнеславянски розбитися - заразитися, від цього Червоне село стало називатися надалі Заразського, а з плином часу назва модифікується в Зарайськ. І ось до революції в Зарайська знаходилися шановані мощі Євпраксії, її малолітнього сина і її чоловіка.

Князь Юрій на пропозицію Батия віддати йому добровільно дружину відповів: «Спочатку переможи нас, а потім бери наших дружин». З малим загоном він виступив проти Батия і звичайно був розбитий. Поранений він потрапив в полон до татар, і Батий наказав з живого здерти з нього шкіру. Дружина ж його Євпраксія воліла самогубство наложнічество, при цьому вбила вона не тільки себе, але і немовляти. Але незважаючи на те, що це було самогубство з точки зору формальної, то люди Його прийняли Євпраксії, Іоанна та Юрія в собор місцевошанованих святих. У Зарайському кремлі є храм, в якому перед вівтарем містилися останки цієї сім'ї, які шанувалися як святі, незважаючи на те, що Євпраксія покінчила життя самогубством . Це говорить про те, що російський народ завжди входив в серцевину того вчинку, який здійснювали видатні люди. Народ побачив у цьому вчинку не просто смерть в результаті самогубства, а порятунок душі від гріха порушення подружньої вірності і рабства для дитя, яке потрапило б у полон до татар. Свобода у Христі була їй дорожче, ніж рабство в татарському полоні.

Самогубство треба рішуче відрізняти від самопожертви!

У Росії ми знаємо багато випадків коли солдати йшли на смерть для порятунку життів своїх друзів. Це підтверджує історія всіх воєн. Практично всі війни, які вела Росія, в своїх літописах мають оповіді і свідоцтва самопожертви заради порятунку батьківщини і своїх друзів. Не тільки коли воїни поставляли свої груди, що б врятувати офіцера, в якого цілився ворог. Подвиг Матросова в Велику Вітчизняну війну ні одиничним, є багато випадків, коли солдати кидалися на амбразуру ворожого кулемета або з гранатою в руках підривали танки, жертвуючи своїм життям. Або направляли свої літаки в колони ворожих військ, коли знали що через пошкодження літака їм не повернутися з завдання. І навіть коли можна було врятуватися, вистрибнувши з парашутом, йшли на цей крок, якщо бачили, що того вимагають обставини битви з ворогом.

Трагедія непосильного подвигу

Нещодавно був такий випадок: мені зателефонувала раба Божого Світлана, і сказала, що хоче накласти на себе руки. Вона розповіла про своє життя. Вона була глибоко віруючою і прийняла на себе непосильні подвиги: постилась по 40 днів і більше, виснажувала себе молитовними подвигами. Але ми живемо в XXI столітті, а не в ті століття, коли такі подвиги славилися в монастирях Єгипту та інших країнах сходу. Так, Симеон Стовпник, Антоній Великий, Макарій Великий постили і досягали життя равноангельной, але у нас інші умови, інше виховання, інші обставини нашого життя.

Світлана вирішила бути подвижницею і пошкодила своє здоров'я, причому так, що все тіло горіло у неї буквально вогнем, все склади, усі клітини і кісточки знемагали від тяжкості цієї хвороби. Вона не змогла понести гостроту спіткала її хвороби і стала шукати смерті. Вона зателефонувала мені і запитала «Як ви поставитеся до самогубства?». Звичайно, я відповів, як написано в підручниках, катехізисах і Законі Божому, що життя це дар Божий і один Господь має право розпоряджатися нашим життям. Що ми не маємо права нашу волю протиставляти волі Творця і зобов'язані до кінця зберігати цей дар, як би тяжко нам не було, тому що це дар Божий і ми, як чада Божі, повинні довірити цю життя з усіма спокусами в руки Творця. І ось ця Світлана сказала, що хоче знайти лікарів, які погодяться піти на евтаназію.

Я її всіляко відмовляв і переконував, що ці лікарі стають співучасником вбивства. Але ця розмова скінчився нічим, вона не почула, весь час заявляючи про свої тяжких болях. Я пропонував звернутися до знайомих лікарів, але вона говорила, що їй нічого не вдіє, і що до всіх вже лікарів зверталася і лежала в багатьох лікарнях. На пропозицію сповідатися і причаститися вона відповідала, що сповідається, причащається і має свого духівника. На цьому наша розмова закінчилася. Через деякий час ми зв'язалися з родичами Світлани і дізналися, що вона скоїла суїцид, але без допомоги найманих лікарів-убивць, а сама випила величезну кількість ліків.

таїнство смерті

Церква проти суїциду і навіть думок про суїцид, але людина може опинитися в таких ситуаціях, коли Сам Господь відвідує його в цей момент. Існують такі моменти життя, про які ми й говорити не можемо, тому що вони т а інственни, коли Сам Господь веде людину як жертву для досягнення мети порятунку. Добровільно Господь йде на смерть, добровільно віддає себе в руки катів, і добровільно вмирає, хоча міг би врятувати себе як всемогутній Бог. Але Він добровільно йде на хрест. Тому Сам Господь веде людину в тій ситуації, коли потрібно жертва його життя. Тому що б ми не говорили, це буде схоластична схема, а життя настільки багатогранна і суперечлива, що ми можемо тільки долучитися, відкрити якусь частину, але не в якому разі не увійти і не заглибитися в це життя, тому це таїнство.

Загальний стан речей - самогубство заборонено, самогубство категорично засуджується і навіть не відспівували в церкві. А то, що простягається далі з урахуванням життя і смерті душі, життя і смерті товаришів, життя і смерті всього світу, все це в руці Божій, і це таємниця. І ми повинні просто схилити свої голови перед тими, хто жертвував своїм життям заради порятунку світу і своїх товаришів.

У Свято-Троїцькому храмі на вулиці П'ятницькій в Москві є ікона мученика Уара, де щосуботи моляться про полегшення долі померлих нехрещених, приїжджають люди здалеку, з околиць неосяжної Росії, тому що це єдиний храм в Москві, де відбувається з благословення Святійшого Патріарха молебень мученику Уару. Існує канон мученику Уару, існують молитви, які мають свою історію. Є люди, які сумніваються в можливості молитися про нехрещених. Більш того, іноді можна зустріти в пресі думка, що не можна ні в якому разі молитися за нехрещених. З формальної точки зору ми не можемо і не повинні молитися за нехрещених, не можна ні відспівувати, ні поминати на панахидах, ні в якому разі не згадувати на проскомидії. Але ось дивно, в Священному Переданні житіє мученика Уара дає, проте, таку можливість, молитися Уару про нехрещених.

Мощі Уара були знайдені якоїсь пані Клеопатрою, яка побудувала храм над його мощами і молилася про своє нехрещену загиблого сина, і Сам Господь прийшов до неї разом з Уаром, таким чином на містичному рівні було посвідчено, що її молитва дійшла до Господа і Господь полегшив долю її нехрещених сина.

На початку XVII столітті в соборі архангела Михайла в Кремлі будують прибудови та присвячують його мученику Уару. Для цього є дві причини. В Смутний час вмирали нехрещеними безліч дітей. Шляхта, поляки, шведи, литовці, окупанти несли на Русь не тільки руйнування храмів і монастирів, а й голод, холод, епідемії, і в цих бідах гинуло безліч дітей, які на прийняли хрещення в силу обставин, і в тому числі з-за руйнування поляками храмів і монастирів.

Святіший Патріарх Гермоген благословив поминання, благословив молитву мученику Уару про полегшення долі нехрещених дітей. Саме з того часу бере початок канон мученику Уару. Деякі кажуть, що канон з'явився недавно і навіть називають автора, але це звичайно фантазії, тому що канон цей древній, він переведений з грецького і присутній в богослужбових книгах помісних східних церков. І ось в цьому каноні зібрані всі перлини Священного Передання, які дають нам можливість молитися про долю нехрещених. Святійший патріарх Гермоген благословив створення межі мученику Уару ще й з такої причини. Царевич Дмитро останній син Івана Грозного, який загинув в кінці 16 століття мав два імені. Дмитро - це ім'я хрестильне, а було ще ім'я пологове, кожна людина мала тоді два імені. Друге ім'я царевича Дмитра було Уар. І ось коли його шанування поширилося серед москвичів, то був споруджений вівтар, присвячений мученику Уару, і звернення до Уару стало входити в ужиток віруючих на Русі.

У молебні мученику Уару ми зустрічаємо згадка про Макарія - подвижника 5-ого століття, знаходимо згадку про Іоанна Златоуста, про Василя Великого і інших святих, які в своїх писаннях допускали таку можливість. У житії преподобного Макарія Великого (Єгипетського) ми зустрічаємо опис випадку, коли одного разу в пустелі він побачив череп язичницького жерця і запитав про його загробного долі. Жрець, звичайно, з жалем говорив про те, що йому доводиться зазнавати, але він так само сказав Макарію, що є хрещені душі, яким ще гірше ніж нам язичникам і нехрещених. Так що шляхи порятунку несповідимі.

Часто приходять в Троїцький храм молитися про нехрещених, і моляться зі сльозами. Іноді питаєш «Ви з такою ревністю моліться, чи є у Вас якесь розраду після цієї молитви?». І багато мені розповідаються, що в тонкому легкому сні приходять душі нехрещених, спілкуються зі своїми родичами, просять їх помолитися і кажуть, що молитва почута Богом, що їм стає легше. І саме про це канон мученику Уару, в тому, що є можливість полегшити долю нехрещених і це підтверджується практикою. Бували випадки, що не знали - хрещена людина чи ні, і тоді душа приходила і повідомляла про те, що хрещення було, і можна за статутом відспівати. Це стосувалося зокрема багатьох воїнів, які загинули, і про які думали, що вони нехрещені. Але вони були хрещені до війни ченцями, які потай жили в ті роки в Радянській Росії. І коли допитувалися у далеких-далеких родичів, то дійсно виявлялося, що людина була хрещена. Такі випадки теж бувають і неодноразово.

Коли збираються люди різного стану, різного звання, то вони все як би рівні в одному - у своїй любові до тих, хто дав їм життя. І звертаючись до Христа, приймаючи таїнство Церкви, готуючись до цього таїнства, а деякі вперше переступають поріг храму, щоб помолитися про своїх нехрещених родичів, вони може бути і ніколи б не прийшли, якби Господь через свого мученика Уара не призвані б їх. І ось вони проходять в храм і в молитві Уару відкривають свою душу, пізнають любов Божу, їм стає легше. І вони вже далі роблять свій великотрудний шлях до Бога, вони воцерковлятися. І ось прихід Троїцького храму на вулиці П'ятницькій на ¾ складається з тих людей, які починали своє воцерковлення молитвою мученику Уару про нехрещених. Це підтверджує, що Сам Господь благословляє. Дійсно канонічно ми не можемо молитися, але Священне переказ це дозволило. А Святе Передання має не менш важливе, а навіть більше значення, ніж Святе Письмо. Православні беруть Святе Передання як джерело Святого Письма. І практика молебнів мученику Уару підтверджує, що ця молитва рятівна, рятівна, перш за все, для живих і тих, хто переступає поріг храму. А веде їх любов, любов до своїх родичів. Але ж Бог є любов, значить, веде їх Бог, значить, сам Господь благословляє.

Говорячи про нехрещених, ми не можемо згадати одночасно і про хрещених, тому що, зіставляючи життя хрещених і нехрещених, ми можемо знайти ті місця нашого життя, які нам потрібно виправляти. Ті люди, які приходять часто розповідають про своїх предків, батьків і дітей, які загинули або померли нехрещеними, але які були дуже гідними людьми, які здійснювали добро у своєму житті не по формальної необхідності, а за велінням серця. Все життя працювали, саможертвенно служили своїм ближнім, вмирали заради їхнього життя і спасіння і таким чином виконували закон Христов: Люби ближнього свого; поклади душу свою за друзів своїх.

І ми знаємо зі Священного Писання, що Господь приймав тих, хто був дуже далекий від віри народу ізраїльського: римських воїнів, легіонерів, які сповідували культ імператора, багатобожжя і поклонялися імператору як Богу. І Господь відкидав і брав. Яскравий приклад - це сотник, який, просив вилікувати свого сина, порахував себе негідним прийняти Христа в своєму будинку і просив вилікувати його словом. І Господь говорить, що і в Ізраїлі не бачив такої віри, яка була у цього язичника. Господь здивувався. Єдиний раз в Євангелії говориться, що Господь здивувався, і це саме коли розповідається про віру язичника, римського сотника, центуріона.

Також повчальний досвід хананеянки, теж язичниці, яка приходить до Господа, благаючи вилікувати свою біснувату дочка. Господь довго не чує її, тому що вона язичниця, але вона благає його, кричить йому, кричить учням, вона стукає в двері серця, вона невідступно від Господа, і нарешті самі апостоли говорять, ну ось зроби що-небудь, тому що вона набридла нам, весь час пристає до нас з однієї і тієї ж проханням про зцілення своєї дочки.

Господь звертається до неї і каже страшні слова - не можна їжу, яка призначена чадам Божим, віддавати псам, тобто язичникам. Не можна молитися про нехрещених, ми так би сказали. А ось язичниця каже, що навіть щенята їдять кришки з трапези панів своїх. Тобто і собачки користуються милістю Божою. І так Господь був здивований, що сказав: "Дерзай, дочко, віра твоя спасла тебе, іди з миром". І в той час зцілилася дочка цієї язичниці. І ось невідступність молитви, по Його ж словами: шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам, постійне перебування з Господом, постійна невідступна боротьба, коли Господь начебто не чує нас, коли небеса мовчать і не відповідають на нашу благання, - не залишати своєї надії. І коли Господь говорить - ти не гідний, і ось коли людина, тим не менш, не бентежиться і не впадає у відчай і каже - Господи, адже ж і щенята їдять кришки, що спадають з Твого столу, тоді Господь дійсно дивується нашій вірі і терпінню і дарує просимое . І неможливе людині стає можливим Богу. І ось з цієї причини в Троїцькому храмі на вулиці П'ятницькій моляться за нехрещених, яких канонічно в богослужінні ми не можемо згадувати.

Вона зателефонувала мені і запитала «Як ви поставитеся до самогубства?
Іноді питаєш «Ви з такою ревністю моліться, чи є у Вас якесь розраду після цієї молитви?