Про саме головне

  1. Трагічна подвійність нашого світу З раннього дитинства ми постійно стикаємося з неприємним фактом,...
  2. Порятунок тільки у Христі

Трагічна подвійність нашого світу

З раннього дитинства ми постійно стикаємося з неприємним фактом, а саме, що світ, в якому ми живемо, двоїстий та суперечливий З раннього дитинства ми постійно стикаємося з неприємним фактом, а саме, що світ, в якому ми живемо, двоїстий та суперечливий.

З одного боку він величний і прекрасний! Природа чарує нас своєю красою, грандіозністю та ніжністю; життя манить нас своїми загадками і, здавалося б, необмеженими можливостями. У самих себе ми часом відчуваємо могутні сили і здібності. Нам здається, що все влаштовано для нашого щастя, насолоди і розвитку сил.

Але паралельно з цим, ми постійно стикаємося з фактом, що багато що з цього прекрасного і чарівного закінчується руйнуванням і смертю. У природі - бурі, землетрусу, посухи, епідемії, в результаті яких тварини і рослини страждають і гинуть. У суспільстві ми спостерігаємо - чвари, грабежі, насильства, обман і війни; в сім'ях - ворожнеча і сварки. Та й в самих собі ми часто відчуваємо розлади і занепокоєння: то осягають нас сумніви, то несподівані неприємності і розчарування, то хвороби позбавляють нас наміченої діяльності ... Словом, здається, що нічого немає в світі постійного і міцного: слава не тримається, багатство вислизає між пальцями, короткі хвилини щастя змінюються довгими періодами порожнечі і безцільності, речі набридають, друзі обманюють, улюблені змінюють, мрії не збуваються, хвилини радості незмінно змінюються станом порожнечі і невдоволення, на зміну юності приходь старість, всіх і у всякому віці стереже смерть, яка валить в порох всі людські надії і плани.

У чому полягає причина цієї подвійності і суперечливості світу? Чому він як би дає однією рукою, щоб потім інший забрати, творить, щоб зруйнувати. Невже він часом веселить нас тільки для того, щоб потім сильніше засмутити; манить до себе, щоб потім сильніше вдарити; радує життям, щоб потім нещадно засмутити смертю ?!

Якщо ж світ за своєю природою двоїстий, як позитивні і негативні заряди атомних частинок, то чому ми, органічно належать йому, не можемо примиритися з його подвійністю і жадаємо повної гармонії і доцільності? Звідки в нас ця томлива жага до життя і безперервного щастя, коли смерть і руйнування так само природні, як життя і розвиток? І більше того! Як не наказуй собі, що колись все одно доведеться померти, що смерть - це природний кінець кожній істоти, наша підсвідомість наполегливо противиться цій думці і вимагає продовження життя - навіть коли це пов'язане з неймовірними зусиллями і стражданнями!

Таким чином виходить, що головна суперечність знаходиться в нас самих, а саме, що якась сторона нашої природи мислить і відчуває не за законами фізичного світу, а з якихось інших, духовним законам. Тому людина ніколи не зможе примиритися з фактами руйнування і смерті. Вони завжди залишаться для нього чимось протиприродним і неприйнятним! Кожен з нас підсвідомо бажав би переселитися в світ вільний від суперечностей, де панують гармонія та справедливість, де радість не затьмарюється скорботами, де життя не знає кінця.

Чи можливо, як припускали деякі філософи (світ «ідей» Платона), що наша душа колись мешкала в якомусь іншому, кращому світі, повному гармонії і, що потрапивши проти своєї волі в цей недосконалий світ, вона підсвідомо сумує за ідеального світу? Така можливість приваблива і може частково пояснити загальну незадоволеність людства, але не мрія чи вона?

Віра в існування Бога - в те, що Він нескінченно добрий і всемогутній - підказує нам, що Він створив нас для щастя. Це Він вклав в нас невтомну спрагу вдосконалюватися і досягати щастя. Тому повинен існувати інший світ, краще і досконаліше нашого. Але де він і як досягти його?

Чіткий і ясний відповідь на це найважливіше питання, споконвіку хвилюючий людство, дає Християнство. Воно однозначно стверджує, що дійсно існує інший, кращий світ, званий раєм або Царством Небесним, в якому мешкають ангели і душі праведників. У тому світі немає наших протиріч і несправедливості, він вільний від злочинів, насильств, хвороб і смерті. У ньому панує безперервна життя і повна гармонія. Там все розумні істоти, осяває животворящим світлом Творця, невпинно споглядають красу Його і радіють Його незліченних милостей.

Наш фізичний світ теж був створений Богом для добра, життя і щастя, але гріх все перекрутив і скалічив.

Звідки зло

Святе Письмо пояснює, що трагедія, яка спіткала людський рід, власне почалася в ангельський світ - можливо ще до виникнення фізичного космосу. Один з вищих ангелів, створених Богом, по імені Денница або Люцифер, уявив, що серед ангелів він найрозумніший, могутній і прекрасний, що він більше не потребує Творця і не зобов'язаний служити Йому. Денница поставив собі за мету сам стати як би богом і предметом шанування для інших ангелів. Для цього він справив бунт на Небі і потягнув за собою якусь частину ангельського світу. Так Денница, прозваний пізніше сатаною, або дияволом (що означає «наклепник»), поклав початок найстрашнішим гріхів - гордині і самоугодництва - звідки походять всі інші гріхи і пороки. Денница планував створити царство відокремлений від Бога, що складається з «вільних» і «незалежних» духів. Але царство це, назване пеклом або безоднею, побудоване на засадах гріха, очевидно, не вдалося. Замість обіцяного раю, воно стало місцем непроникного мороку і невпинного жаху. Воно стало настільки страшним, що самі занепалі ангели (демони і біси) бояться його і бажають піти з нього, як з в'язниці (Лк. 8:31).

Зробивши трагедію в світі чистих духів і створивши своє царство, диявол не задовольнився. Ненавидячи Бога і все, створене Ним, він вирішив заподіяти зло і вінця Божого творіння - первозданному людині. З цією метою він, прийнявши образ змія, спокусив Адама і Єву порушити Божу заповідь і скуштувати заборонений плід (Бут. 3-тя глава). Будучи хитрим спокусником, він вселив людям, що якщо вони зазнають від плоду пізнання добра і зла, вони стануть знають все і могутніми, як Бог. Так він спокусив їх тим же, чим колись сам спокусився, а саме можливістю легко і як би «одним стрибком», крім Творця і навіть всупереч Йому, стати богоподібними! Таким чином, людей погубили ті ж гріхи, які колись погубили і Денницю: гордість і самолюбство.

Так трагедія гріха з ангельського світу спустилася в наш фізичний світ, в результаті чого наше земне життя наповнилася суперечностями, скорботами і руйнуванням. В результаті гріхопадіння первозданні люди відпали від спілкування з Богом, стали смертними і позбулися райського життя. Але найгірше те, що зараза гріха, як потік від зараженого джерела, перейшла до їхніх нащадків, так що все люди стали народжуватися з пошкодженої природою. Будучи схильними грішити, нащадки Адама і Єви пішли по шляху найменшого опору і стали творити всяке зло - ображати, обманювати і навіть знищувати один одного. Від гріховного життя свідомість людей стало все більш і більш затьмарює так, що з часом вони втратили вірне уявлення про своє Творця і стали служити чинам своїх рук - різноманітним ідолам, як в буквальному так і в переносному сенсі - т. Е. Корисливості, земних благ , розкоші, мирської слави і всіляких плотських задоволень.

І в міру того, як людство все більше грузне в беззаконні, начальник зла диявол став все міцніше і з більшою жорстокістю панувати над ним. Так, з часом, наш прекрасний, створений Богом світ, в особі своїх вищих представників, богоподібних людей, занурився в стан зла, де царюють ворожнеча, брехня, беззаконня, страждання і смерть. Гірше того: нещасне людство виявилося абсолютно безпорадним, щоб скинути з себе кайдани гріха і повернутися до Бога. Майстерно маніпулюючи людськими слабкостями і пристрастями, могилу змій захотів цей колись прекрасний, Богом створений світ, уподібнити пеклі.

При такому жахливому стані речей врятувати людей міг тільки їх Творець, наш люблячий Отець Небесний. Коли люди повністю переконалися в своїй безпорадності і духовно дозріли для прийняття Спасителя, Він послав у світ Свого Сина, Який, не перестаючи бути Єдиним з Ним Богом, з натхнення Святого Духа втілився від чистої і найгарнішою з дочок людських - Приснодіви Марії і став Людиною, у всьому подібним нам, крім гріха.

Мета Його пришестя була - звільнити людей від тиранії сатани, від гніту гріха і поставити їх на шлях духовного оновлення, провідний назад до Бога і вічного блаженного життя.

Порятунок тільки у Христі

«Я є Шлях, і Істина і Життя» (Іоанн 14: 6)

Христос - Шлях

У певний Богом і передбачений пророками момент історії людства, близько 2000 років тому в древньому Ізраїльському народі народився Спаситель світу, Ісус Христос, передбачений древніми пророками Месія.

У його втіленні відбулася велика незбагненна таємниця, коли в єдиній Особистості Сина Божого навічно поєдналися дві природи - Його передвічна Божественна і сприйнята Їм людська, так що Він став у всьому подібний до нас.

Живучи серед людей, Ісус Христос і словом і особистим прикладом вчив їх правильно вірити і праведно жити. Не довго - всього лише три з половиною роки - тривало Його суспільне служіння. Але воно було надзвичайно насичене. Кожне слово, кожен вчинок Христа відображав Його нескінченну мудрість, любов і моральне досконалість. Він сяяв як великий світ, який прийшов до нас з ідеального горішнього світу, який просвіщає і завжди буде просвіщати кожну людину, що шукає добро.

Хоча вчення Ісуса Христа містило в собі повноту того що людям потрібно було знати, щоб праведно жити, проте вони стали занадто морально немічними, щоб одними своїми зусиллями духовно оновитися. Гріх пустив надто глибоке коріння в людську природу, зло безмірно посилився в усіх сферах людського життя, щоб люди могли одними своїми зусиллями скинути з себе його гніт.

Тоді з незбагненного співчуття до нас, грішників, за своєю найбільшою любові, Він, праведний, взяв на Себе гріхи всіх людей, гріхи кожного з нас, і приніс за них викупну жертву на хресті. Своєю пречистої кров'ю Він змив нашу провину перед Богом, а своєю смертю переміг нашу смерть. Потім, зійшовши в глибини пекла, Він, як всемогутній Бог, звільнив і вивів звідти душі всіх бажаючих повернутися до Бога і праведно жити. Він забрав у сатани владу над людьми і визначив йому день остаточного засудження в пеклі вогненної.

Чому знадобилася саме така жахлива жертва, як ганебна і болісною смертю на хресті Бого-Людини Христа, чи не було у Бога інших шляхів порятунку людей - це незбагненна таємниця. Знаємо тільки, що спокутні страждання Христа, спільно з Його славним воскресінням з мертвих містять, в собі найбільшу відроджує силу. Саме завдяки Його всеперемагаючої силі, кожен грішник, як би сильно він ні загруз в болоті пристрастей, може повністю духовно оновитися, стати праведним і навіть великим святим.

Після Свого воскресіння з мертвих, Ісус Христос на сороковий день вознісся на Небо, і тепер як Бого-Людина перебуває там, очолюючи Церкву і разом з Отцем і Святим Духом керуючи долями світу. Надіславши на своїх апостолів і учнів Святого Духа в п'ятдесятий день після свого воскресіння, Ісус Христос заснував серед людей Церква, яку повідомив все, необхідне для порятунку віруючих.

Якщо ж Самому Синові Божому довелося зробити такі надзвичайні справи, як зійти на землю, сприйняти людське єство, постраждати і померти на хресті найганебнішою і болісною смертю, то ясно, що не може бути ніяких інших шляхів до порятунку, крім наданого нам Ісусом Христом!

Тепер, завдяки всьому тому, що скоїв Господь наш Ісус Христос, кожна людина має можливість звільнитися від гріхів, скинути з себе тягар пристрастей, духовно оновитися і, за допомогою Його благодаті, почати праведно жити. Тепер кожен бажаючий може досягти вічне життя в Царстві Небесному, і диявол не може перешкодити цьому, якщо ми самі за своїм легковажності і безпечність не отпад від Христа.

Таким чином, завдяки Господу Ісусу Христу, що втілився, Сина Божого, безсмертя і райське блаженство - це не мрія поетів або фантазія філософів, а досяжна для всіх реальність! Кожен бажаючий може досягти Царства Небесного, йдучи шляхом, зазначеним Спасителем, і посильно наслідуючи Йому. Він є ідеалом моральної досконалості, вищим критерієм істини, незаперечним духовним авторитетом і невичерпним джерелом наснаги.

Воістину - Він є наш Шлях і Істина і Життя! Всі інші «великі вчителі» людства (Конфуцій, Зороастра, Буда, Крішна, Магомет, а також засновники сучасних тоталітарних культів), якщо їх протиставляти Христу або за допомогою їх намагатися «поправити» і «поліпшити» те, що Він сказав або зробив, є жалюгідними пародіями.

У чому полягає причина цієї подвійності і суперечливості світу?
Невже він часом веселить нас тільки для того, щоб потім сильніше засмутити; манить до себе, щоб потім сильніше вдарити; радує життям, щоб потім нещадно засмутити смертю ?
Звідки в нас ця томлива жага до життя і безперервного щастя, коли смерть і руйнування так само природні, як життя і розвиток?
Така можливість приваблива і може частково пояснити загальну незадоволеність людства, але не мрія чи вона?
Але де він і як досягти його?