Про віру

Перше діло Боже, яке нам необхідно зробити, - це стежити віру, без якої ми не можемо не тільки прийти до Бога, а й дізнатися, хто Він

Перше діло Боже, яке нам необхідно зробити, - це стежити віру, без якої ми не можемо не тільки прийти до Бога, а й дізнатися, хто Він. Адже сказано: «Без віри неможливо догодити Богові Тим, які приходять до Бога, вірував, що Він є, і тим, хто шукає Його віддає »(Євр. 11, 6).

Що ж таке віра? Біблія говорить: «А віра то підстава сподіваного, доказ небаченого» (Євр. 11, 1), тобто, за словами преподобного Іоанна Дамаскіна, «безсумнівна і нерассуждающая надія на те, що обіцяно нам Богом, і на успіх наших прохань» .

За своєю дією «віра - це око, який просвіщає всяку совість і повідомляє розум, бо пророк говорить:" Якщо ви не вірите, то тому, що ви не посвідчені "(Іс. 7, 9). Що страшніше диявола? Але і проти нього не маємо іншої зброї, крім віри - цього нематеріального щита проти ворога ».

Таким чином, справжня віра не тільки не суперечить розуму, але, навпаки, відкриває йому небачені обрії. Що може пізнати знання, засноване на досвіді? Тільки тоненьку плівку з поверхні речовини або якусь одну сторону явища в обмежений відрізок часу, а віра виводить людину за межі простору і часу і відкриває йому таємниці Божі. Знання виростає з розуму, хоча і діє на серце, а віра вкладає в серце, хоча і переменяет думки. Так що твердження, ніби віра і розум суперечать один одному, - це брехня. Протиріччя виникає тільки тоді, коли або віра помилкова, або розум хворіє гордістю і невіглаством.

Часто кажуть, що віра - це сліпота розуму, відмова від думки і ознака примітивного мислення. Абсурдність цього твердження очевидна. Давайте згадаємо, що глибоко віруючими були найвидатніші вчені людства - Достоєвський, Ньютон, Менделєєв, Платон, Арістотель, Паскаль, святитель Лука (Войно-Ясенецький), Максвелл, і багато інших. Так невже всі вони не могли зрозуміти своєї «очевидної помилки»? Ні, звичайно, справа в іншому. Людина, життєві колії якого пішли в сторону від шляхів Заповідей Творця, починає відшукувати для себе привід, щоб «на законних підставах» відкинути Слово Боже. Як сказав Христос, «кожен, хто чинить лихе, ненавидить світло і не йде до світла, щоб не зганено справи його, тому що вони злі» (Ін. 3, 20).

Віра має два види. Ми назвемо першу з них вірою в Бога, а другу - вірою Богу. Перша обмежується визнанням існування Творця, але зовсім не обов'язково, що впливає на життя. За словами Біблії, таку віру мають і біси: «І біси вірують, і тремтять» (Як. 2, 19). Вона не є досконалою, і людина не може догодити Богові, маючи тільки таку віру. Другий тип віри передбачає довіру до слів Творця і відмова від самовпевненості, активне зростання в любові. Саме така віра спасительна.

Саме така віра спасительна

Той, хто, бажаючи жити праведно, зберігає Православну віру, може все. Господь сказав: «Якщо ви будете мати віру з гірчичне зерно і скажете горі цій:« "перейди звідси туди" », і вона перейде; і нічого не матимете неможливого! »(Мф. 17, 20). Головне, щоб бажання це не суперечило волі Бога. І це не вигадка!

Одного разу до преподобного Марку Фраческо прийшов авва Серапіон, і преподобний Марк, розпитуючи його про стан Церкви, запитав: «Чи є серед християн ті, хто має таку віру, що можуть і горе сказати:" Перейди звідси туди "?» І при цих словах гора, на якій вони сиділи, зрушилася у бік моря на два з половиною кілометри. Побачивши це, преподобний Марк сказав горе: «Це я не тобі сказав, але розмовляю з братом. Стань на місце! »І вона негайно повернулася назад.

Так що віра може творити чудеса, але не сама по собі, як думають деякі помиляються, а Божої силою, тому що вона привертає до віруючому благодать Всемогутнього Бога, але за умови, що віра ця - Православна. А Православної віра є тоді, коли точно слід Одкровення Бога, нічого не додаючи до нього і нічого не збавляючи.

_____________________________________

В даному розділі представлений текст з книги «Закон Божий: введення в Православне християнство» ієрея Данила Сисоєва.

Що ж таке віра?
Що страшніше диявола?
Що може пізнати знання, засноване на досвіді?
Так невже всі вони не могли зрозуміти своєї «очевидної помилки»?