Прогулянки по воді, або Євангеліє навиворіт

  1. Читайте також:
У християнстві парадоксальним чином часто працює метод докази «від протилежного». Пам'ятаю, з якою жадібністю в радянські часи я гортав розкішно видані атеїстичні книжки, ілюстровані мало не гравюрами Гюстава Доре.

Сама критика релігії була мені тоді малоцікава. Але в цих книжках були фрагменти тексту Біблії. Сам склад, яким вони написані, вабив і заворожував. Це були якісь послання з іншого світу, про який в ту пору мені нічого не було відомо. Атеїстичне зміст тих книг забулося тут же після прочитання. А ось мова пророків і апостолів в поєднанні з величними картинами на їх сторінках запам'ятався надовго.

Тому, я не дивуюся, коли люди говорять, що прийшли до віри в Бога через «євангеліє від сатани», прочитане в романі Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита». Сила і привабливість євангельського образу Ісуса така, що може привернути до себе людей навіть через карикатурне Його зображення у вигляді бродячого філософа Ієшуа Га-Ноцрі.

Але є один з таких прикладів, про який мені давно вже хотілося поговорити. Це пісня групи Nautilus Pompilius «Прогулянки по воді». Написана понад чверть століття тому, пісня відразу ж стала популярною, причому не тільки у світській, але і у церковній публіки. Я багато разів бачив, як її співали під гітару віруючі молоді люди на парафіяльних концертах, в походах біля багаття, просто - в теплій компанії близьких людей.

І кожен раз у мене виникало здивування - вони що, взагалі не розуміють, про що ця пісня? Адже це навіть не пародія на Євангеліє, це - натуральне вивертання його навиворіт.

Але, прекрасна музика, її емоційний настрій, а також імена Спасителя і Його учні, мабуть, в черговий раз виявилися сильнішими всяких смислів, закладених в вірші. Чверть століття віруючі люди слухають і співають цю пісню, не дуже замислюючись про її зміст.

Я не буду тут займатися її критикою. Замість цього просто дам на кожну репліку пісні зі згадуванням Спасителя і апостола Андрія відповідні цитати з Євангелія, щоб новозавітний контекст пісні можна було прочитати не тільки «навиворіт», а й у прямому сенсі.

Отже:

З причалу рибалив апостол Андрій,
а Спаситель ходив по воді.
І Андрій діставав з води пічкурів,
а Спаситель - загиблих людей.

Насправді перша зустріч майбутнього апостола Андрія зі Спасителем відбувалася зовсім за інших обставин. Спаситель йшов уздовж берега, а Андрій якраз стояв у воді: ... Він проходив біля Галілейського моря, то побачив двох братів: Симона, що зветься Петром, та Андрія, брата його, що закидали сіті в море, бо рибалки, і каже їм: йдіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей. (Мф 4:18, 19).

І Андрій закричав - я покину причал,
якщо ти мені відкриєш секрет.

Під секретом тут, очевидно мається на увазі здатність ходити по воді. Єдиний випадок, коли Спаситель її продемонстрував, був під час нічного шторму на Галілейському озері, коли Ісус ішов по воді, наздоганяючи човен з учнями, відплив раніше:

... А о четвертій сторожі ночі пішов до них Ісус, ідучи по морю. Як побачили ж учні, що йде Він по морю, то настрашилися та й казали: Мара! І від страху вони закричали. Але Ісус до них зараз озвався й сказав: Заспокойтесь, це Я, не бійтеся (Матв 14: 25-27)

Але в той єдиний раз, коли Спаситель йшов по воді на очах у учнів, пройти до Нього по воді захотів зовсім не Андрій, а його старший брат апостол Петро. І прохання ця була продиктована не тягою до чудесного екстриму, а бажанням переконатися в тому, що перед учнями не примара, а справжній Спаситель: Петро відповів і сказав Йому: Господи! якщо це Ти, звели, щоб прийшов я до Тебе по воді (Мт 14:28).

І Спаситель відповів:
"Спокійно Андрій, ніякого секрету тут немає.
Бачиш там, на горі, височить хрест.
Під ним десяток солдатів. Повис-ка на ньому.
А коли набридне, повертайся назад,
гуляти по воді, гуляти по воді, гуляти по воді зі мною! "

Насправді, відповідь Спасителя був набагато коротше і абсолютно несхожий на цю багатослівну безжальну тираду. Власне, відповідь складався всього з одного слова:

... Він відказав йому: Іди. І, вийшовши з човна, Петро став іти по воді, щоб підійти до Ісуса, але, бачачи велику бурю, злякався, і, почавши тонути, закричав: Господи! Врятуй мене. І зараз Ісус простяг руку й схопив його і каже йому: Маловіре навіщо ти засумнівався? І, коли увійшли вони в човен, вітер стих. Колишні ж в човні вклонились Йому та сказали: Ти справді Син Божий. (Мф 14: 29-33)

Відбувалося все це ще до Розп'яття Ісуса, Його Хресної Смерті і подальшого Воскресіння. Чому і навіщо Андрій мав випробувати хресні страждання раніше Самого Спасителя - загадка, зрозуміла, напевно, лише самим авторам цих рядків.

З цього моменту текст пісні повністю йде від подій, описаних в Євангелії. Однак деякі смислові паралелі в тексті ще можна знайти:

Але вчитель, на касках блищать роги,
чорний ворон кружляє над хрестом ...
Поясни мені зараз, пожалій дурня,
а розп'яття залиш на потім.

Тут апостол Андрій просить Ісуса наділити його даром ходіння по воді, але - минаючи хресну страту. Насправді, Євангеліє дійсно згадує про одну апостольської прохання, у відповідь на яку Ісус сказав щось подібне. Правда, прохання було зовсім не про ходінні по воді, а про куди більш масштабних можливості. Та й сам діалог Спасителя з апостолами звучав зовсім інакше, ніж у пісні:

... Побажавши ж піти до Єрусалиму, Ісус взяв осібно Дванадцятьох, і промовив до них: Оце йдемо в Єрусалим, і Син Людський буде виданий архиєреям і книжникам, і засудять на смерть; і поганам Його видадуть на наругу та на катування, і на розп'яття; і в третій день воскресне. Тоді приступила до Нього мати синів Зеведеєвих з синами своїми, кланяючись і чогось просила від Нього. Він сказав їй: чого ти хочеш? Вона каже Йому: Скажи, щоб обидва сини мої ці сіли в Тебе один з правого боку, а одного ліворуч в Царстві Твоїм. Ісус сказав у відповідь: Не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, що Я її питиму або христитися хрищенням, що Я хрещуся? Вони кажуть Йому: Можемо. А Він відповів їм: чашу Мою будете пити, і хрещенням, яким Я хрещуся, будете хреститися, А сидіти праворуч Мене та ліворуч - не Моє це давати, а кому уготовано Отцем Моїм (Мф 20: 17-23)

Онімів Спаситель і тупнув в серцях
по водній гладі ногою.

Тут настає вже повна втрата не тільки євангельського сюжету, але і смислового наповнення образів, діалогів, характеру героїв - всього взагалі, будь-якого зв'язку з Євангелієм в принципі. Так, Ісус одного разу гнівно відповів одному з учнів. Але справа в тому, що гнів цей був викликаний спробою апостола уберегти від хресної смерті зовсім не себе, а улюбленого Учителя:

... З того часу Ісус став виказувати Своїм учням, що Він мусить іти до Єрусалиму, і постраждати від старійшин і первосвящеників і книжників, і бути вбитим, і на третій день воскреснути. І, набік відвівши Його, Петро почав Йому докоряти й казати: Змилуйся, Господи! Нехай не буде цього з Тобою!

А Він обернувся й промовив Петрові: Відійди, сатано! ти спокуса Мені бо думаєш не про те, що Боже, а про людське (Мф 16: 21-23).

"Ти і вірно дурень!" І Андрій в сльозах
побрів з піскарями додому.

Щодо подібних образ Спаситель висловився дуже виразно:

Ви чули, що було сказано: Не вбивай, а хто вб'є, підпадає він судові. А Я кажу вам, що кожен, хто гнівається на брата свого, підпаде судові; А хто скаже на брата свого: «раку», підпадає верховному судові, а хто скаже: «божевільний», підлягає геєні вогненній. (Мф 5: 21,22)

Згадане тут слово «раку» якраз і є синонім нашого слова «дурень». Дивно було б в устах безгрішного Спасителя почути слово, яке Він Сам же і визначив як - гріх.

Але сумніше за все виглядає в цій пісні фінал - Андрій, заплаканий, йде додому з спійманими рибками, так і не ставши - апостолом, ловцем людей.

Насправді, в історії апостолів був трагічний момент, коли вони, пригнічені і розчаровані стратою свого Учителя, вирішили повернутися «додому» - до залишеної професії рибалок:

... були разом Симон Петро, і Хома, званий Близнюк, і Нафанаїл, із Кани Галілейської, і обидва сини Зеведеєві, і двоє інших із учнів Його. Симон Петро сказав їм: Піду риби вловити. Кажуть йому: І ми підемо з тобою. Пішли і негайно увійшли в човен, і вони не вловили ту ніч нічого (Ін 21: 2,3).

Але відразу ж після цього воскреслий Спаситель приходить до них, втішає їх, обіцяє послати їм Утішителя Духа Святого, отримавши Якого, апостоли відправляться проповідувати Євангеліє по всіх країнах і народам, зцілювати безнадійно хворих, воскрешати мертвих силою імені Спасителя. Кожен з них прийме за цю проповідь муки. Все, крім Іоанна Богослова, будуть вбиті.

Апостол же Андрій віддасть себе мучителям на розп'яття і буде, вмираючи, висіти на хресті у формі букви Х, оскільки вважав себе негідним висіти на такому ж хресті, як у Спасителя. Правитель Егеат розпорядилася не прибивати апостола Андрія до хреста, а прив'язати за руки і ноги, щоб продовжити його муки. Два дня апостол проповідував з хреста. Люди, які слухали його, зажадали припинити страту, і правитель, побоюючись народних хвилювань, розпорядився зняти апостола з хреста.

Однак Андрій вирішив прийняти смерть в ім'я Спасителя, і воїни не змогли розв'язати мотузки. Коли святий апостол помер, хрест осяявся яскравим сяйвом.

Згодом цей хрест стане основою головного символу російського флоту - знаменитого Андріївського прапора.

... повис-ка на ньому ...

... а розп'яття залиш на потім ...

... тупнув в серцях ...

... ти й справді - дурень ...

... гуляти по воді, гуляти по воді, гуляти по воді ...

Все це люди слухали, слухають і будуть слухати ще не одне десятиліття. Але, слава Богу, Євангеліє здатне привертати до себе людські серця навіть там, де воно для чогось було вивернути навиворіт.

Читайте також:

В'ячеслав Бутусов: «Ніколи не намагався піти від любові ...»

І кожен раз у мене виникало здивування - вони що, взагалі не розуміють, про що ця пісня?
Він сказав їй: чого ти хочеш?
Чи можете пити чашу, що Я її питиму або христитися хрищенням, що Я хрещуся?