Прокляття, якого не било.Церковь і Толстой: історія відносин

В історії російської літератури немає, мабуть, теми більш важкої і сумною, ніж відлучення Льва Миколайовича Толстого від Церкви В історії російської літератури немає, мабуть, теми більш важкої і сумною, ніж відлучення Льва Миколайовича Толстого від Церкви. І в той же час немає теми, яка породила б стільки чуток, суперечливих суджень і відвертої брехні.

Історія з відлученням Толстого по-своєму унікальна. Жоден з російських письменників, які можна порівняти з ним по силі художнього обдарування, що не ворогував з Православ'ям. Ні юнацьке фрондерство Пушкіна, ні похмурий байронізм і безглузда смерть на дуелі Лермонтова змусили Церква перестати вважати їх своїми дітьми. Достоєвський, який пройшов в своєму духовному становленні шлях від участі в підпільній організації до пророчого осмислення прийдешніх доль Росії; Гоголь, з його "Обраними місцями з листування з друзями" і "Поясненням Божественної літургії"; Островський, якого по праву називають російським Шекспіром, Олексій Костянтинович Толстой, Аксаков, Лєсков, Тургенєв, Гончаров ... По суті, вся російська класична література XIX століття створена православними християнами.

На цьому тлі конфлікт Льва Толстого з Російською Православною Церквою виглядає особливо гнітюче. Напевно, тому будь-яка інтелігентна російська людина ось вже більше ста років намагається знайти для себе пояснення протиріччя: як же так, найбільший з вітчизняних письменників, неперевершений майстер слова, який володів приголомшливою художньою інтуїцією, автор, за життя став класиком ... І в той же час - єдиний з наших літераторів, відлучений від Церкви.

Взагалі російській людині властиво ставати на захист гнаних і засуджених. Причому неважливо, за що саме їх засудили, чому і звідки женуть. Мабуть, головна риса нашого національного характеру - співчуття. А постраждалою стороною в історії з відлученням в очах більшості людей, безумовно, виглядає Толстой. Його відносини з Церквою часто сприймаються як нерівний бій героя-одинака з державною установою, бездушною чиновницької машиною.

Але все моторошні прокляття - не більше ніж плід буйної уяви расцерковленія російського інтелігента початку двадцятого століття. Ні в одному з храмів Російської імперії анафема Толстой не проголошувалася. Все було набагато менш урочисто і більш прозаїчно: газети опублікували Послання Священного Синоду. Ось його повний текст:

Божою милістю

Святіший Всеросійський Синод вірним чадам православної Кафолична греко-російської церкви у Господі радоватіся.

Молимо ви, братіє, страви від творять чвари і розбрат, крім навчання, йому ж ви навчіться, і ухилився від них (Рим. 16:17).

Изначала Церква Христова терпіла хули і нападу від численних єретиків і лжевчителів, які прагнули повалити її і похитнути в істотних її підставах, утверждающихся на вірі в Христа, Сина Бога Живого. Але всі сили пекла, за обітницею Господню, не могли здолати Церкви Святої, яка перебуватиме неодоленною навіки. І в наші дні, Божим потуранням, з'явився новий псевдовчитель, граф Лев Толстой.

Відомий світу письменник, росіянин за народженням, православний по хрещенню і вихованню своєму, граф Толстой, в приваблення гордого розуму свого, зухвало повстав на Господа і на Христа Його і на святе Його надбання, явно перед усіма відрікся від вигодувала і виховала його матері, Церкви Православної, і присвятив свою літературну діяльність і даний йому від Бога талант на поширення в народі навчань, противних Христу і Церкві, і на винищення в умах і серцях людей віри батьківської, віри православної, яка затвердила всесвіт, якою жили і пасу наші предки і яку досі трималася і міцна була Русь Святая.

У своїх творах і листах, в безлічі розсіюються ним і його учнями по всьому світу, особливо ж в межах дорогого Батьківщини нашої, він проповідує з ревнощами фанатика повалення всіх догматів Православної Церкви і самої сутності віри християнської; відкидає особистого Живого Бога, у Святій Трійці славимого, творця і промислителя Всесвіту, заперечує Господа Ісуса Христа - Богочоловіка, Спасителя і Спасителя світу, потерпілого нас, людей, і ради нашого спасіння і воскрес із мертвих, заперечує божественне зачаття по людству Христа Господа і дівоцтво до різдва і після різдва Пречистої Богородиці, Приснодіви Марії, не визнає загробного життя і мздовоздаяніями, відкидає всі таїнства Церкви і благодатне в них дію Святого Духа і, лаючись над самими священними п едметамі віри православного народу, не здригнувся піддати знущанню найбільше з таїнств, святу Євхаристію. Все це проповідує граф Толстой безперервно, словом і письмом, що правлять за пастку і жаху всього православного світу, і тим непрікровенно, але явно перед усіма, свідомо і навмисно відкинув себе сам від будь-якого спілкування з Церквою Православної.

Колишні ж до його напоумлення спроби не увінчалися успіхом. Тому Церква не вважає його своїм членом і не може вважати, доки він не покається і не відновить свого спілкування з нею. Нині про се свідчимо перед усією Церквою до утвердження правостоящіх і до напоумлення помиляються, особливо ж до нового напоумлення самого графа Толстого. Багато з ближніх його, зберігають віру, зі скорботою думають про те, що він, в кінці днів своїх, залишається без віри в Бога і Господа Спасителя нашого, що відкинули від благословень і молитов Церкви і від будь-якого спілкування з нею.

Тому, бо свідчить про відпадати його від Церкви, разом і молимося, нехай дасть йому Господь покаяння до пізнання істини (2 Тим. 2:25). Молимось Тобі, милосердний Господи, чи не що бажає смерті грішних, вислухай і помилуй і зверни його до святої Твоєї Церкви. Амінь.

Справжнє підписали:

Смиренний Антоній, митрополит Санкт-Петербурзький і Ладозький.
Смиренний Феогност, митрополит Київський і Галицький.
Смиренний ВОЛОДИМИР, митрополит Московський і Коломенський.
Смиренний Ієронім, архієпископ Холмський і Варшавський.
Смиренний ЯКІВ, єпископ Кишинівський і Хотинський.
Смиренний ЯКІВ, єпископ.
Смиренний БОРИС, єпископ.
Смиренний Маркелов, єпископ.
2 лютого 1901

Цілком очевидно, що навіть натяку на якесь прокляття цей документ не містить.

Російська Православна Церква просто з гіркотою констатувала факт: великий російський письменник, граф Лев Миколайович Толстой перестав бути членом Православної Церкви. Причому аж ніяк не в силу визначення винесеного Синодом. Все відбулося набагато раніше. У відповідь на обурений лист дружини Льва Миколайовича Софії Андріївни Толстой, написане нею з приводу публікації визначення Синоду в газетах, Санкт-Петербурзький митрополит Антоній писав:

"Милостива государиня графиня Софія Андріївна! Не те жорстоко, що зробив Синод, оголосивши про відпадати від Церкви Вашого чоловіка, а жорстоко те, що сам він з собою зробив, відмовившись від віри в Ісуса Христа, Сина Бога Живого, Спасителя і Спасителя нашого. На це щось зречення і слід було давно вилитися Вашому сумному обуренню. І не від клаптика, звичайно, друкарського паперу гине чоловік Ваш, а від того, що відвернувся від Джерела життя вічного ".

Співчуття гнаним і співчуття скривдженим - це, звичайно, благородні пориви душі. Льва Миколайовича, безумовно, шкода. Але перш, ніж співчувати Толстому, необхідно відповісти на одне дуже важливе питання: наскільки сам Толстой страждав з приводу свого відлучення від Церкви? Адже співчувати можна тільки тому, хто страждає. Але сприйняв чи Толстой відлучення як якусь відчутну для себе втрату? Тут саме час звернутися до його знаменитому відповіді на визначення Священного Синоду, який був також опублікований у всіх російських газетах. Ось деякі витяги з цього послання:

"... Те, що я відрікся від Церкви називає себе Православної, це абсолютно справедливо.

... І я переконався, що вчення Церкви є теоретично підступна і шкідлива брехня, практично ж - збори самих грубих забобонів і чаклунства, що приховує зовсім весь сенс християнського вчення.

... Я дійсно відрікся від Церкви, перестав виконувати її обряди і написав в заповіті своїм близьким, щоб вони, коли я буду вмирати, не допускали до мене церковних служителів і мертве моє тіло прибрали б скоріше, без всяких над ним заклинань і молитов, як прибирають всяку супротивну і непотрібну річ, щоб вона не заважала живим.

... Те, що я відкидаю незрозумілу Трійцю і байку про падіння першої людини, історію про Бога, який народився від Діви, викупив рід людський, то це абсолютно справедливо

... Ще сказано: "Не визнає загробного життя і мздовоздаяніями". Якщо розуміють життя загробне в сенсі другого пришестя, пекла з вічними муками / дияволами і раю - постійного блаженства, - абсолютно справедливо, що я не визнаю такої загробного життя ...

... Сказано також, що я відкидаю всі таїнства ... Це абсолютно справедливо, так як всі таїнства я вважаю ницим, брутальним, невідповідним поняттю про Бога і християнського вчення чаклунством і, крім того, порушенням самих прямих вказівок Євангелія ... "

Досить для того, щоб стало ясно: по суті справи у Льва Миколайовича до визначення Синоду претензій не було. Були претензії до формального боку. Толстой сумнівався в канонічності цього визначення з точки зору церковного права. Простіше кажучи, Лев Миколайович був уражений саме тим, що про його відлучення не було гучно оголошено з усіх кафедр Руської Православної Церкви. Його ставлення до Визначенню показує випадок, розказаний секретарем Толстого, В. Ф. Булгаковим:

"Лев Миколайович, зайшов в" Ремінгтон ", став переглядати лежала на столі брошуру, його" Відповідь Синоду ". Коли я повернувся, він запитав:

- А що, мені анафему виголошували?

- Здається ні.

- Чому ж ні? Треба було проголошувати ... Адже як ніби це потрібно?

- Можливо, що й проголошували. Не знаю. А Ви відчували це, Лев Миколайович?

- Ні, - відповів він і засміявся ".

Не вдаючись в подробиці і оцінку релігійних поглядів Льва Толстого, можна, проте, ясно побачити, що ці погляди не збігалися з Православним віровченням. З боку Церкви він отримав всього лише підтвердження цієї відмінності. Напрошується таке порівняння: чоловік багато років як залишив свою сім'ю. Живе з іншою жінкою. І ось, коли перша дружина подала на розлучення і отримала його, цей чоловік починає обурюватися юридичними огріхами в процедурі розлучення. По-людськи все зрозуміло - чого в житті не буває ... Але співчувати такій людині, щонайменше, дивно.

Толстой страждав немає від формального відлучення Толстой страждав немає від формального відлучення. До самої смерті він не був остаточно впевнений в правильності обраного ним шляху конфронтації з Церквою. Звідси і його поїздки до Оптиної пустель, і бажання оселитися в монастирі, і прохання надіслати до нього, вмираючого на станції Астапово, Оптинського старця Йосипа (той хворів, і в Астапово посланий був інший старець, Варсонофій). І в цій своїй роздвоєності Лев Миколайович дійсно глибоко нещасний і заслуговує найщирішої співчуття. Але бувають в житті людини ситуації, коли ніхто на світі не в змозі йому допомогти, крім нього самого. Толстой так і не зміг вибратися з тієї петлі, яку все життя сам на себе старанно затягував.

Олександр ТКАЧЕНКО

Матеріал опублікований в 9 (32) -м номері " Фоми "2005 р Журнал можна замовити в редакції, а також передплатити .

Але перш, ніж співчувати Толстому, необхідно відповісти на одне дуже важливе питання: наскільки сам Толстой страждав з приводу свого відлучення від Церкви?
Але сприйняв чи Толстой відлучення як якусь відчутну для себе втрату?
Чому ж ні?
Адже як ніби це потрібно?
А Ви відчували це, Лев Миколайович?