Проповідь на Введення Пресвятої Богородиці в Храм

Сьогодні Свята Христова Православна Церква згадує дивне подія, яка сталася понад два тисячоліття тому: в Єрусалимський храм була приведена Пресвята Діва, Матір Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа Сьогодні Свята Христова Православна Церква згадує дивне подія, яка сталася понад два тисячоліття тому: в Єрусалимський храм була приведена Пресвята Діва, Матір Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа. Зі Святого Передання нашої Церкви ми знаємо про те, що праведні Іоаким і Анна, батьки Преблагословенної Діви Марії, дали обітницю Богові, обіцяючи Йому: якщо від них народиться настільки довгоочікуване чадо, то вони присвятять його Богу.

І Господь дарував дитини цим благочестивим батькам. У день свята Різдва Пресвятої Богородиці ми мали можливість згадати про це, і сьогодні - день виконання цієї обіцянки. Оточена однолітками, одягненими в прекрасні білі одягу, з запаленими свічками в руках, Діва Марія наводиться в храм Господній і ставиться батьками на першу сходинку цього храму (а як свідчить переказ, Єрусалимський храм мав 15 ступенів). І юна Діва, якій виповнилося всього три роки, без допомоги кого-небудь, вільно піднялася сходами і зійшла на паперть, де її зустрів первосвященик Захарія і ввів у Святая Святих - в ту частину храму, куди сам первосвященик входив тільки один раз в році .

Всякий раз, брати і сестри, коли ми згадуємо цю подію, кожен з нас повинен задуматися над тим, які уроки для себе необхідно витягти з цього свята. По-перше, ми бачимо виконання батьками Пресвятої Діви їх обіцянки Богу. По-друге, - любов Отроковиці Марії до храму і до Свого Господа. По-третє, бачимо, яке виховання вона отримала в храмі. І, нарешті, як підсумок, - Її життя, повністю, без залишку віддана на служіння Богу. Нам є чому повчитися.

Ще в Старому Завіті цар і пророк Давид у 26-му псалмі вигукує: «Одного прошу я від Господа, буду жадати того, щоб я міг пробувати в Господньому домі по всі дні свого життя, щоб я міг оглядати Господню приємність і в храмі Його ...» Я не випадково звернув вашу увагу на ці слова. На жаль, наше життя свідчить, що ми мало любимо храм Божий. Правда, по можливості намагаємося прийти сюди кілька разів на рік: на Великдень , на Різдво , на Хрещення (Треба ж принести додому святу воду!) І ще, в кращому випадку, кілька разів. І все. А в образі Діви Марії ми бачимо зовсім інше ставлення до храму Божого. Вона не мислила Свого життя без храму, як не мислили своє життя без храму подвижники віри і благочестя, тому що для кожного істинно віруючого у Христа людини, храм - це, перш за все, будинок Божий, в якому відбувається зустріч людини з Самим Богом в тих таїнствах Церковних, в тих богослужіннях, які тут відбуваються. Тут, в храмі, струмами виливається рясна благодать Божа, завжди «немічна лікує і убогих восполняющая». Тут, в храмі, ми можемо чути ті слова, які спонукають нашу душу і серце піднестися від цієї бренной, грішній, земної юдолі в обителі Отця Небесного. І я не обмовився, брати і сестри. Тут, в храмі, під час богослужінь нам, що живуть ще на землі людям, відкривається можливість піднестися на Небо. Не випадково за кожною Божественною літургією ми чуємо заклик священика: «Горе піднесімо серця». Це заклик до того, щоб всі ми кинулися до небесного, небесному; відмовилися від землі, забули хоча б на час свої проблеми, негаразди, негаразди, які оточують нас у великій кількості в земному житті, і повністю віддали свої серця і душі Богові.

Або інші слова, які ми чуємо за Божественною літургією: «Дякуємо Господа!» А запитаємо себе, віддаємо ми в своєму житті гідну подяку нашому Богу? Звичайно, тут може виникнути питання: «А як можна гідно дякувати Богові, та й чи потребує Він в цьому?» Звичайно, ми не можемо додати світла сонця, запалюючи на землі безліч багать. І, напевно, подяку, яку ми повинні приносити Богові, потрібна не стільки Йому, скільки нам самим. Не випадково один зі святих отців нашої Церкви говорив, що будь-яка наша вдячність Богу є ні що інше, як простягнута рука за новими милостями Божими. А ми не дякуємо Господу за Його милість. Нам здається, що все, чим ми володіємо, ми маємо завдяки нашим особистим заслугам, можливостям і талантам. І тут ми забуваємо, що ці таланти, як і саме життя, є ні що інше, як безцінний дар, отриманий нами від Бога по Його милосердям до нас, грішних! І вже за цей дар ми повинні невпинно дякувати нашого Господа.

Або ось інший заклик, що звучить за богослужінням з вуст священнослужителя: «Миром Господу помолимося». У цих словах подвійний сенс. Перш за все, світом - значить, все ми разом, що знаходяться під склепіннями цього храму, зараз повинні підняти свою молитву до Бога «єдиними устами і єдиним серцем». Але тут є й інший сенс. Світом - з мирним серцем, в якому немає ні злості, ні черствості, ні заздрості, ні ненависті, - нічого того, що не повинно бути в житті віруючого православного людини. А тепер давайте запитаємо самих себе: «Коли я чую цей заклик, чи маю я світ у своєму серці? А не думаю я з неприязню, з роздратуванням про ту чи іншу людину, може бути, вперше побачене мною тут, в храмі, який мигоче переді мною і заважає мені з миром помолитися? »Потрібно відганяти подібні думки і, як би закривши свої фізичні очі, постаратися відкрити очі свого серця для того, щоб, не бачачи ні зовнішнє оточення, ні храмовий інтер'єр перед собою в цей момент, поставити себе перед Богом. Для цього ми і приходимо в храм - щоб поставити себе перед Богом!

Задамо собі інше питання: «Якщо я йду в храм, щоб зустріти там Бога, як я повинен готуватися до цієї зустрічі?» Якщо ми запрошені в гості, то ретельно готуємося: і зовні себе прикрашаємо, і подарунки купуємо. Тепер інше питання: в храм ми приходимо ні до людині, а до Бога. Як же ми повинні готувати себе до цієї зустрічі?

Чому я вам про це нагадую? Та тому, що для нас іноді відвідування храму буває настільки буденним і формальним, що ми навіть не замислюємося над тим, куди йдемо. Ось пішов на ринок, який знаходиться тут, за огорожею, а потім треба начебто в храм забігти, свічку поставити, а то недавно уві сні щось недобре бачив. Прийшов, поставив свічку і вважаю, що зробив велику справу! Ні, не так ми повинні переступати церковний поріг. З благоговінням, трепетом, зі страхом Божим щоразу ми повинні перебувати тут, в храмі, тому що, я ще раз нагадую, за тими богослужіннями і Таїнствами, які тут відбуваються, людина зустрічається з Богом. А ми в храмі вільно розмовляємо під час служби, можемо пересуватися з місця на місце. Ні, брати і сестри, вже коли прийшли сюди, то будемо стояти зі страхом і трепетом, віддаючи собі звіт в тому, що ми стоїмо перед Богом. І не випадково, так багато свічників в кожному православному храмі, на яких ми запалюємо свічки. Ці свічки нагадують нам про те, як наше серце повинно горіти під час нашого стояння перед Богом.

Мені б хотілося в цьому зв'язку звернути вашу увагу на те, що, перебуваючи в храмі Божому, живучи і будуючись в ньому, Пресвята Діва Марія зійшла у Святеє Святих. І всі ми, без винятку, покликані до цього ж сходження. Звичайно, я не кажу про те, що кожен з нас повинен обов'язково увійти в вівтар наших православних храмів, немає. Я говорю про тих духовних висоті, тієї святості, до якої кожен з нас, віруючих людей, покликаний. Ми повинні підніматися, але по сходах духовного вдосконалення з першого ступеня, на яку ми були поставлені в таїнстві Хрещення, все вище і вище, до того самого досконалості, іменованого Святая Святих. Але тут я хочу сказати, що в цьому сходженні ми не самотні. Нам сшествует Сам Господь і Спаситель наш Ісус Христос. Це ми повинні знати і завжди пам'ятати. І від цього повинна радіти і радіти душа кожного віруючого, хоча з досвіду особистого життя ми знаємо, як нелегко підніматися по цих сходах! Скільки спокус, напастей, бід, скорбот, хвороб, поневірянь підстерігають людини, який відмовився від мирських радощів заради досягнення духовної вершини!

Тут я б хотів нагадати вам епізод з життя святителя-сповідника Миколи, митрополита Алма-Атинської і Казахстанського. Відкривши вчора його житіє, я знову прочитав роздуми святителя, які були колись їм висловлені на адресу своїх духовних чад, а, значить, і нам з вами. Багато з вас знають, що Владика прожив дуже важку, повну поневірянь, вигнань і хвороб життя. Незадовго до свого призначення в 1945 р сюди, в Казахстан, в Алма-Ату, він відбував термін свого заслання в Челкар Актюбінської області. На місце заслання його привезли в звичайній тілогрійці, в чоботях, шапці. І ніхто, навіть віруючі, не впізнали в цьому висохлому за час ув'язнення «старого» (а йому було тоді 60 років, але виглядав він глибоким старцем) - святителя Церкви. Вже пізніше, після звільнення, він розповідав про ці страшні роки життя, але без жодного жалю і жалю до себе, не бажаючи викликати цю жалість з боку оточуючих. Дивно, брати і сестри, Владика згадував про ті роки з вдячністю Богові. Духовні чада запитували його, чому на засланні він не говорив, що він - єпископ. Адже тоді, напевно, люди по-іншому б ставилися до нього, допомагали б? А святитель Микола виголосив дивовижні слова, які я зараз хочу зачитати, бо дуже часто у нас на життєвому шляху виникає багато невдоволень, жалю, часом роздратування по відношенню до Бога. Ми починаємо скаржитися, сумувати, не знаходимо собі місця, наше життя здається нам такою важкою, хрест, даний нам Господом -важкий. А ось, як говорив про несення життєвого хреста святитель Божий, сповідник Микола, і ці слова він звертає до кожного з нас: «Якщо Господь посилає хрест, Він же і сили дає, щоб його нести, Він же його і полегшує. У таких випадках не повинна проявлятися своя воля, потрібно цілком віддатися волі Божій. Йти наперекір волі Божої негідно християнина. Чому наші хрести нам здаються іноді особливо важкими? Тому що ми опираємося Божественному промислу, намагаємося самі, своїми силами знайти собі полегшення, але не отримуємо його в таких випадках. Терпіння наше вичерпується, і ми починаємо перейматися своїм хрестом. А треба нести хрест терпляче, з надією на милість Божу ».

Так, всі ми без винятку покликані до сходження у Святеє Святих. Про це нам ще й ще раз нагадує нинішнє свято. І нехай кожен з нас, докладаючи всіх зусиль, сподіваючись на милосердя Боже, твердо вірячи в Його допомогу, сміливо йде по своєму життєвому шляху. А ми маємо таких заступників та молитовників, як святитель Христовий священно-сповідник Микола. І, звичайно ж, нам не буде ніяких вибачень, коли ми станемо перед судом Божим, і Господь, вдивляючись в кожного з нас, запитає: «З чим ти прийшов до Мене, як ти жив на землі, як ти сходив по сходах духовного вдосконалення ? »А ми відповімо:« Господи, що ж Ти нас питаєш? Адже ми-то були слабкі і немічні, більше схильні до гріха ». А Господь нам скаже, вказуючи на Владику Миколая: «А хіба Я і святитель Мій не допомагали вам у житті?» Що ми тоді на це зможемо відповісти? Страшно буде! Так ось, брати і сестри, будемо докладати всіх зусиль для того, щоб гідно йти слідом за Христом. Для цього у нас є все.

Пресвята Богородице, допомагай нам! Пресвятая Богородице, спаси нас! Святителю і сповідниче отче наш Миколаю, моли Бога за нас! Зі святом, православні! Амінь.

Джерело матеріалу: Нікольський благовіст

» А запитаємо себе, віддаємо ми в своєму житті гідну подяку нашому Богу?
Звичайно, тут може виникнути питання: «А як можна гідно дякувати Богові, та й чи потребує Він в цьому?
А тепер давайте запитаємо самих себе: «Коли я чую цей заклик, чи маю я світ у своєму серці?
А не думаю я з неприязню, з роздратуванням про ту чи іншу людину, може бути, вперше побачене мною тут, в храмі, який мигоче переді мною і заважає мені з миром помолитися?
Задамо собі інше питання: «Якщо я йду в храм, щоб зустріти там Бога, як я повинен готуватися до цієї зустрічі?
Як же ми повинні готувати себе до цієї зустрічі?
Чому я вам про це нагадую?
Адже тоді, напевно, люди по-іншому б ставилися до нього, допомагали б?
Чому наші хрести нам здаються іноді особливо важкими?