Пророк Мухаммад ﷺ про цінності людського життя

  1. вітати інших людей - означає поширювати світ
  2. Пророк ﷺ жартував зі своїми друзями
  3. Прояв любові і турботи про дітей
  4. Пророк Мухаммад ﷺ любив і поважав своїх сусідів
  5. Пророк ﷺ усунув причини, що ведуть до розкладання суспільства
  6. Уступіться насмішок один над одним і наклепу
  7. Уступіться припущень, підозр, що не шпіоньте один за одним і не злословте!
  8. Перевіряйте принесені вам вести
  9. Чи не обманюйте і будьте чесними !
  10. брехати або порушувати обіцянку є проявом лицемірства
  11. Пророк ﷺ закликав до поміркованості і раціонального мислення
  12. Правильний баланс в задоволенні потреб тіла і душі
  13. Пророк ﷺ був противником насильства

пророк Мухаммад поширював любов і соціальну гармонію, закликав людей любити один одного .

посланник Аллаха ﷺ сказав: «Клянуся Аллахом , Ви не повірите, поки не полюбите один одного. Чи не повідомити вам про діяння, яке допоможе вам полюбити один одного ? Вітайте один одного часто ». Також він сказав: « Чи не повірите ви до тих пір, поки не станете бажати своєму братові по вірі того ж, що бажаєте самим собі »(Ріяд ас-Саліхін 183/3; 245/2; сахих аль-Бухарі 13).

Йому ж належить вислів: «Тому, хто допоможе своєму братові по вірі в важкий момент, Аллах допоможе в Судний День, бо Аллах завжди допомагає людині до тих пір, поки він допомагає іншим ».

вітати інших людей - означає поширювати світ

улюбленець Всевишнього ﷺ сказав: «Ніколи не нехтуйте будь-яким незначним благодійним або добрим вчинком , Навіть якщо можете посміхнутися іншим людям »(Ріяд ас-Саліхін 121/5). "Той хто вітає інших першим, ближче інших до Аллаху »(Ріяд ас-Саліхін 858/2).

В іншому випадку, один з мусульман звернувся до пророку ﷺ з питанням про те, що благого він може зробити щодо інших мусульман , На що була дана така відповідь «Годуй людей і Привітай тих, кого ти знаєш і кого не знаєш ».

В достовірних висловлюваннях повідомляється, що пророк Мухаммад ﷺ завжди зустрічав людей з посмішкою, і коли знизував чиюсь руку, ніколи не прибирав свою руку першим.

Посланник Аллаха ﷺ був вельми веселим і оптимістичним людиною, з гострим почуттям гумору . Люди, що мали з ним справу, описували його як приємну людину, який викликав до себе велику повагу. Повідомляється, що він іноді жартував зі своїми друзями, з дружиною, з літніми людьми і дітьми (в тому числі зі своїми дітьми і внуками). В часи пророка Мухаммада ﷺ змагання в бігу було звичайною розвагою. Повідомляється про те, що кілька разів пророка ﷺ бачили змагаються в бігу зі своєю дружиною , Зі своїми дітьми і з іншими дітьми.

Повідомляється про те, що стара жінка звернулася до посланнику Аллаха ﷺ з проханням про те, щоб він підніс до Аллаху і попросив Його ввести її в число мешканців Рая . пророк Мухаммад ﷺ відповів їй, жартуючи: «Старики не ввійдуть в рай ». Вона, засмутившись, прийшла в замішання. Але потім він додав: «Ти ввійдеш в Рай тільки молодий» ( оскільки всі мешканці Раю будуть молодими ). Одного разу, коли улюбленець Всевишнього ﷺ сидів у колі своїх сподвижників, серед яких був і його двоюрідний брат Алі, їх пригостили стиглими фініками. Всі сидять, покуштувавши фініки, зібрали кісточки біля своїх тарілок, крім Алі , Який вирішив пожартувати з Пророком ﷺ, тому він поклав всі свої кісточки біля тарілки посланника Аллаха ﷺ, щоб склалося враження, ніби більшу частину фініків з'їв пророк ﷺ. пророк Мухаммад ﷺ зрозумів це і також захотів пожартувати над Алі. Він здивовано запитав його: «Ти що, ковтаєш фініки разом з кісточками?» І всі, хто сидить розсміялися.

Пророк ﷺ жартував зі своїми друзями

Одного разу посланник Аллаха ﷺ побачив людину з запаленим оком на ім'я Сухайб (мусульманин римського походження), який виглядав дуже жалюгідним і їв стиглий фінік. Пророк Мухаммаду ﷺ хотів пожартувати з ним, щоб підбадьорити його, ось він і задав питання: «Як ти їси фінік, якщо у тебе ліве око хворий?» Сухайб, зрозумівши, що пророк ﷺ жартує з ним, відповів: «Не турбуйся, я їм його на правій стороні (де був здоровий очей)».

Прояв любові і турботи про дітей

Прояв любові і турботи про дітей

посланник Аллаха ﷺ завжди був уважний до дітям . Він завжди вітав їх і грав з ними (Ріяд аль-Саліхін 862/1).

Одного разу пророк Мухаммад ﷺ побачив маленького хлопчика, який був засмучений через те, що у нього померла маленька пташка. Хоча Пророк ﷺ поспішав, він приділив хлопчикові деякий час для того, щоб заспокоїти його і підняти йому настрій (аль-Бухарі 598/10).

Улюбленець Творця ﷺ завжди радив батькам висловлювати любов до своїх дітей. Пророк ﷺ одного разу сказав на адресу однієї людини, який ніколи не цілував свою дитину, що у нього в серці відсутня милосердя.

Пророк Мухаммад ﷺ любив і поважав своїх сусідів

Пророк Мухаммад ﷺ любив і поважав своїх сусідів

У Посланника Аллаха ﷺ був сусід-єврей, який постійно йому дошкуляв. Коли іудей захворів, Пророк ﷺ відвідав його, і це пом'якшило серце іудея настільки, що той прийняв Іслам. Також Пророк Мухаммад ﷺ одного разу відвідав іудейського хлопчика, коли той захворів, тому що деякий час до того цей хлопчик працював в будинку Пророка ﷺ в якості прислуги.

улюбленець Аллаха ﷺ сказав своїм сподвижникам про те, що архангел Джібріль повторював йому про те, що необхідно бути добрим до своїх сусідам стільки разів, що Пророк ﷺ вирішив, що йому слід включити своїх сусідів в число спадкоємців. Пророк Мухаммад ﷺ сказав, що той, хто вірує в Аллаха і Судний День, повинен бути добрим до своїх сусідів. Одного разу в розмові зі своїм сподвижником Абу Заром на тему сусідських відносин він навіть сказав йому: «Якщо ти готуєш в будинку юшку, додай трохи більше води, щоб пригостити сусідів».

Пророк ﷺ усунув причини, що ведуть до розкладання суспільства

Пророк ﷺ усунув причини, що ведуть   до розкладання суспільства

Посланник Аллаха ﷺ очистив суспільство від поганих вдач. Він неодноразово говорив: «Уникайте ненависті один до одного, що не заздріть один одному і будьте братами »(Ріяд ас-Саліхін 1591/1; сахих аль-Бухарі 6065). Також він ﷺ сказав: «Хто вірує в Аллаха не буває проклинає , Що не клянеться марно і не лихословить »(Ріяд ас-Саліхін 1734/1; 1738/3). «Віруючі з хорошим характером будуть найбільш близькими до Пророка в день Суду і будуть найбільш милі Посланнику Аллаха ».

Уступіться насмішок один над одним і наклепу

Наступні аяти з Священного Корану прямо вказують на неприпустимість такого ставлення один одному:

«О ті, які увірували! Нехай одні люди не насміхаються над іншими, адже може бути, що ті краще них. І нехай одні жінки не насміхаються над іншими жінками, адже може бути, що ті краще них. Не ображайте самих себе (один одного) і не називайте один одного образливими прізвиськами. Погано називатися нечестивцем після того, як увірував. А ті, які не покаються, виявляться беззаконниками »(сенс 11 аята сури 49).

Уступіться припущень, підозр, що не шпіоньте один за одним і не злословте!

Уступіться припущень, підозр, що не шпіоньте   один за одним і не злословте

«О ті, які увірували! Уникайте багатьох припущень , Бо деякі припущення є гріхом. Не стежите один за одним і не злословте за спиною один одного. Хіба захоче хто - небудь з вас є м'ясо покійного брата, якщо ви відчуваєте до цього відраза? Бійтеся Аллаха! воістину, Аллах - приймає покаяння, Милосердний »(Сенс 12 аята сури 49).

Перевіряйте принесені вам вести

«О ті, які увірували! Якщо нечестивець принесе вам звістку, то дізнайтеся, щоб не вразити через незнання невинних людей, а не то ви будете шкодувати про скоєне »(сенс 6 аята сури 49).

Чи не обманюйте і будьте чесними !

Чи не   обманюйте   і будьте   чесними

Торгівля, купівля та продаж повинні ґрунтуватися на принципах моральності і відповідати таким цінностям як чесність , Професіоналізм, прозорість відносин і співробітництво.

Пророк Мухаммаду ﷺ говорив: «Той, хто обманює , Не з нас »(тобто не з числа праведних віруючих ).

брехати або порушувати обіцянку є проявом лицемірства

Посланник Аллаха ﷺ сказав: «Той, у кого є чотири якості, є повним лицеміром, і у кого буде одне з цих якостей, той буде мати одне якість лицеміра до тих пір, поки не позбудеться від нього: 1. Коли йому довіряють, він зраджує довіру . 2. Коли він говорить, то бреше . 3. Коли він укладає договір, то порушує його . 4. Коли він сперечається , То буває віроломним ».

Пророк ﷺ закликав до поміркованості і раціонального мислення

Пророк ﷺ закликав до поміркованості   і раціонального мислення

Він закликав до помірного способу життя і раціонального мислення. Повідомляється, що троє чоловіків прийшли до його будинку, щоб запитати у нього про те, як він робить поклоніння Аллаху . Пророка ﷺ не було вдома, і його дружина поговорила з ними. З бесіди з нею вони зрозуміли, що Посланник Аллаха ﷺ Не вклоняйся так багато, як вони того очікували від Пророка ﷺ. Відповідно до їх розумінням, вони вважали, що побожна людина повинен провести життя в безшлюбності . Також вони вважали, що крім щоденних п'яти молитов , Щоночі слід проводити, здійснюючи молитву і постить щодня.

Коли Пророк Мухаммад ﷺ дізнався про це, він був дуже засмучений таким їхнім уявленням і сказав про те, що він сам проводить в молитві частина ночі , А іншу частину приділяє сну , Як і інші люди. Крім щорічного поста в місяць Рамадан, Пророк ﷺ постив в певні дні протягом року. Він був одружений і не любив, коли хто-небудь вів Говорю життя. Посланник Аллаха ﷺ сказав: «Це моя Сунна (мій шлях, угодний Аллаху ). Той, хто відмовляється від проходження цього шляху, той не з нас ».

Правильний баланс в задоволенні потреб тіла і душі

Правильний баланс в задоволенні потреб тіла і душі

У ряді випадків Пророку Мухаммаду ﷺ закликав до підтримки правильного балансу духовного і фізичного. Тіло і душа повинні бути рівнозначно задоволені в рамках дозволених способів.

Пророк ﷺ закликав використовувати релігію для того, щоб поліпшити і полегшити життя , А не для того, щоб ускладнювати її. Також він закликав людей стежити за своїм тілом і бути помірними у вживанні їжі . (Це є частиною з настанов Пророка ﷺ про те, що шлунок повинен бути заповнений на дві третини: одну третину шлунка слід заповнити їжею, другу рідиною і третю зберегти порожній для дихання .)

Пророк ﷺ був противником насильства

Посланник Аллаха ﷺ ніколи не вдавався до насильству як засобу доведення до людей слова Аллаха і нікому не нав'язував релігію. Хоча він ﷺ заснував ісламську державу в Медині , Він ніколи не звертав незначну за кількістю мусульманську громаду в Мецці проти своїх ворогів. Фактично, він ﷺ закликав своїх послідовників поважати соціальний порядок того суспільства, в якому вони жили. Пророк Мухаммад ﷺ вчив віруючих того, що будь-яку справу, в якому проявляється м'якість і доброта , Призведе до благого кінця, і навпаки, грубість і суворість може зіпсувати будь-яку справу.

Повідомляється, що Посланник Аллаха ﷺ завжди, коли перед ним стояв вибір в якій-небудь справі або питанні, віддавав перевагу легшому за умови, що це є дозволеним.

Пророк Мухаммад ﷺ поважав думку інших людей. Всякий раз, коли Пророк ﷺ давав своїм сподвижникам вказівки, які могли бути зрозумілі по-різному, він схвалював всі прийняті ними рішення (за умови, що це рішення було в рамках ісламського закону ).

Коли на адресу Амра бін Аса прозвучала критика в зв'язку з тим, що він керував молитвою без обмивання , Посланник Аллаха ﷺ вислухав його і схвалив його рішення. Амр пояснив, що в ту ніч було холодно, і він боявся зробити обмивання , Вважаючи, що може захворіти.

Анас бін Малік (нехай буде задоволений ним Аллах) сказав, що він служив Пророку Мухаммаду ﷺ протягом десяти років і Пророк ﷺ ні разу не запитав його, чому ти вчинив так і чому не вчинив інакше.

Автор: Хусам Діб

Взято з книги «Мухаммад - Людина, Лідер і Посланник Аллаха ﷺ»

Він здивовано запитав його: «Ти що, ковтаєш фініки разом з кісточками?
Хіба захоче хто - небудь з вас є м'ясо покійного брата, якщо ви відчуваєте до цього відраза?