Протоієрей Андрій Ткачов. Слово до святим апостолам Петру і Павлу

Кому і коли першому здалося, що церковне життя робить людей одноманітними, так би мовити, рівняє по шаблону, - невідомо

Кому і коли першому здалося, що церковне життя робить людей одноманітними, так би мовити, рівняє по шаблону, - невідомо. Але думка ця, як і інші бур'яни, легко вкоренилася. Голими руками її НЕ вирвеш. Мені ж, як не гляну на ікону Петра і Павла, хочеться і плакати, і сміятися. Радію від того, що такі різні - і разом. Засмучуюся від того, що багатьом це незрозуміло. До них - справжнє слово.

Важко знайти у світі людей, таких несхожих один на одного, як Петро і Павло. Почнемо з сім'ї. Павло - незайманий. Він хотів, щоб люди наслідували його і, будучи вільними, цілком служили Богу. А Петро одружений. Христос приходить до нього в будинок і зцілює його тещу. І потім в апостольських працях дружина була його супутницею і помічницею. Сімейний людина і старий холостяк - це люди з різних планет. Відзначимо для себе цю психологічну різницю, щоб потім ще більше прославити Бога.

Петро знає Христа у плоті. Звуки голосу, теплота рук, погляд, спільні подорожі та молитви приліпили серце Петра до Ісуса Христа від початку. "Куди пійдемо? У Тебе слова життя вічного життя ». Петро був очевидцем багатьох чудес. Іноді з іншими - Яковом та Іваном - на Фаворі і в будинку Яіра, - а іноді і сам, як при лові риби з дідрахми в роті (пóдать на храм). Петро прив'язався до Христа особливим чином. Не тільки благодать вабила його, а й роки, прожиті разом, сама невідлучно від Учителя. Павло ж Христа у плоті не знав і навіть цим хвалився. Іоанн Предтеча - це кінець пророків і початок апостолів, тобто кінець тих, хто говорив, не бачачи, і початок тих, хто бачив і свідчить. Точно так же апостол Павло - кінець апостолів і початок святих отців, тих, хто не бачив і не знає Христа у плоті, але знає Його серцем і служить Йому не менше тих, хто разом з Ним їв їжу.

Петро простий. Що таке рибалка? Натруджені руки, запах солоної води і життя впроголодь. Це у нас риба дорожче м'яса. А якщо є її кожен день і її ж вимінювати на хліб та інші продукти, то ставлення до неї буде інше. Рибаку не до книжок, не до високих споглядань. Він суворий, і більшість його молитов - про хороше улов.

Павло - мудрець. Він - знавець Закону. Кожна йота в священних книгах була їм обцілувала неодноразово. Він не білоручка, немає. У релігійних школах у євреїв отроки разом зі святими книгами вивчали ремесла. З слів Закону не можна зробити ні золотий вінець, ні лопату. Це і не засіб для особистої похвальби і не спосіб заробляти. Павло шиє намети. Потреб його і тих, хто з ним, служать його власні руки. Але головне в ньому - це високий пафос палаючого серця і широка освіченість. Еллінські поети йому не чужі. Його послання настільки великі і тайновідне, що Петро - рибалка - знаходить в них щось «тяжко зрозуміле».

Вони розділили світ. Петро пішов до обрізаним. Павло ж, обтрусивши з ніг пил синагоги, пішов до язичників. Ті були більш вдячні слухачі. Їх серця були більш відкриті, а у Павла було багато слів і образів, щоб торкнутися цих сердець. Кожен з них поспішав. Адже світ великий, а дні людини пораховані і зітхання його зважені. Потрібно було встигнути обійти якомога більше міст, щоб на базарах і в синагогах говорити, переконувати. А потім вночі за містом або в підвалах багатих будинків хрестити, заломлювати хліб, висвячувати пресвітерів.

У них не було ніякого пієтету один до одного. Вони могли не сходитися в думках і сперечатися, могли викривати один одного наодинці і при свідках. Слово «великий», яке ми сьогодні докладаємо до одного і до іншого, вони докладали тільки до Богу, що втілився, Якого один з них знав довше, інший менше, але любили вони Його однаково. Власне, ця любов до Христа і ставить їх поруч один з одним. Ця любов приводить їх до столичного міста, щоб постраждати за ім'я Христове в один і той же час.

Ще одне не повинно бути замовчана. Петро і Павло - люди каються. Найбільшу славу в проповіді Євангелія Христос приділив колишньому зраднику і колишньому гонителю. Чи не чистих Ангелів і не незлобивих немовлят Господь поставив біля воріт Небесного Єрусалима. Ключі Царства, влада в'язати і вирішити Він дав тим, хто з досвіду знає, що таке тяжко згрішити і гнівити Бога. Апостоли не засуджують грішників, але співчувають їм. Самі вони врятовані не "від справ», але по милості. Це робить їх близькими нам і вселяє в нас надію.

У рай вони увійшли не тими, якими колись були. Потрібні були сльози і праці, загрози і переслідування. Потрібно було в корені змінитися. Знаком цієї зміни стала зміна імен. Симон став Петром, тобто «каменем», Савл став Павлом, тобто «маленьким». Міняйтеся і ви, - кажуть нам первоверховних. Тим, хто зможе змінитися, Господь назветься нове ім'я, яке відоме лише Богу і тому, хто його носить.

Господи! Ти все знаєш; Ти знаєш, що я люблю Тебе, - говорив Петро (Ін. 21:17). Для мене життя - Христос, і смерть - придбання, - говорив Павло (Флп. 1:21).

Абсолютно різні за життєвим обставинам: по вихованню, за темпераментом, освітою, сімейним станом, - стоять вони поруч один з одним, об'єднані однією вірою, одним покаянним поривом, одним бажанням послужити Сина Божого. Такими бачимо ми їх на будь-який іконі Петра і Павла.

Може, комусь здається, що церковне життя рівняє людей за одним шаблоном. Навряд чи це вірно. Свято Петра і Павла не дає місця подібним судженням.

Куди пійдемо?
Що таке рибалка?