Протоієрей Олексій Уминський: "За що надсилається самотність"?

  1. Змінити картину світу ...
  2. Більше питань не буде
  3. фольклорне
  4. Коли все правильно

Ми продовжуємо публікувати відповіді авторитетних священнослужителів на питання Олени з Петербурга , Який схвилював дуже багатьох читачів «Правміра». Нагадаємо, що жінка просила допомогти їй знайти спосіб змиритися з хрестом самотності.

Відповідає протоієрей Олексій Уминський, настоятель храму Живоначальної Трійці в Хохлах (Москва):

Відповідає протоієрей Олексій Уминський, настоятель храму Живоначальної Трійці в Хохлах (Москва):

протоієрей Олексій Уминський

- Людина може задавати один і той же питання: «Чому зі мною так відбувається?» В абсолютно різних, діаметрально протилежних випадках. Одна справа - якісь побутові, поточні неприємності, досада на себе, на невміння справлятися з елементарними речами. Інше - глобальні, серйозні, екзистенційні питання, такі, як самотність, втрата близької.

Тобто одна справа, коли каблук зламався, коли жінка поспішала на зустріч з босом, в результаті - запізнилася і позбулася чудовою вакансії. Тоді теж задається питання: «Чому зі мною так сталося?» На нього відповідати безглуздо і нерозумно, тому що ... безглуздо і безглуздо. Але не можна пройти повз серйозних питань, таких, як питання Олени, яка дуже хоче мати сім'ю, прагне до шлюбу, зберегла цнотливість, живе серед хороших і добрих людей і яка не обділена, в загальному, нічим, порівняно з іншими. Але щось не клеїться. Що з нею не так і чому? Як вона повинна прийняти в себе цю волю Божу? Чи є це взагалі волею Божою?

Тут з'являється ще одне питання - чи є взагалі воля Божа на страждання, на самотність, на щось інше, що приносить людині біль? І це кардинальне питання.

Я не думаю, що воля Божа така, щоб люди страждали. Немає волі Божої на те, щоб маленькі діти вмирали від страшних хвороб. Немає волі Божої на те, щоб люди залишалися самотні і мучилися від цього, тому що, Сам Господь сказав: «Недобре бути чоловікові одному» (Бут. 2:18)

Немає волі Божої на те, щоб люди були інвалідами. Немає волі Божої на те, щоб люди були нещасними, щоб люди народжувалися в неповноцінних сім'ях. І щоб діти страждали, бо їхні батьки не люблять.

Так що не можна ставити питання «Як прийняти волю Божу»? Якщо так питання буде ставитися, то тоді не варто дивуватися, коли нас будуть питати люди з боку: «Чому у вас така дивна віра?».

Якщо ми допускаємо, що є воля Божа на якісь негативні, трагічні явища, ми так повинні і відповідати: «Все відбувається, тому, що на це є воля Божа». І наскільки по-блюзнірськи це прозвучить, що є воля Божа на смерть немовлят, на ракові захворювання, на жорстокі вбивства невинних людей, на війни, на брехню, на обман, на зраду, на зраду, на злочини. Хіба може бути на це воля Божа ?!

Змінити картину світу ...

Згадаймо євангельську історію про зцілення сліпого, про якого учні запитали Господа: «Учителю, Хто згрішив, він чи батьки його, що сліпим він родився? ». Ісус відповів: «Не згрішив ані він, ні батьки його, але це для того, щоб на ньому діла Божі» (Ін. 9: 1-3).

Господь приходить, щоб його зцілити. Але Господь приходить не для того, щоб зцілити одного конкретного сліпого і не для того, щоб зцілити всіх сліпих на світлі. А для того, щоб змінити картину світу. Щоб взагалі сліпота, глухота, німота і все інше перестали бути законом, нормою цього світу.

Щоб взагалі сліпота, глухота, німота і все інше перестали бути законом, нормою цього світу

Господь бере на себе гріхи цього світу на Хресті, спокутує цей світ Своєю власною кров'ю, воскресає і дає цьому світу Вічне Життя, де немає ні хвороб, ні печалі, ні зітхання, а тільки велике блаженство перебування людини в повноті, красі, щастя і любові .

Люди не перестали після Воскресіння Христового народжуватися з хворобами, вони не перестали ворогувати, вбивати один одного. Але люди можуть перестати це робити, якщо стануть нарешті християнами. І взагалі, коли люди стають християнами (по-справжньому, не номінально), змінюється життя.

Може бути, не змінюється їх зовнішня оболонка, люди не перестають бути людьми з усіма наслідками людського життя. Але людина, яка по-справжньому з'єднаний з Богом, змінюється сильно. Він перестає внутрішньо бути сліпим, глухим, німим, тому що - оживає. Хоча фізична життя залишається колишньою. Може бути, тяжкості цьому житті фізично для християн поглиблюються. А внутрішньо християнин з дня на день оновлюється. Як говорить апостол Павло, - якщо старий занепадає, то внутрішньо він оновлюється.

Більше питань не буде

Коли людина опинилася в непростій ситуації, або коли з ним сталося щось екстраординарне, і при цьому в своєму житті він зумів відчути присутність Боже, відчути, що Бог з ним, поруч, він питань Богу більше не задає. Чи не питає, чому це з ним сталося.

Так вийшло, що в останні кілька років мені доводиться часто спілкуватися з діточками, хворими на рак у важкій стадії. Багато за цей час вже відійшли до Бога.

Я говорю з ними про Царство Небесне, про те, чи відчувають вони присутність Бога в своєму житті. І для мене завжди якесь чудо, відкриття, коли я від цих, зовсім ще маленьких, але справжнісіньких християн чую, що вони це присутність Боже відчувають дуже яскраво, дуже близько. Коли вони виявляються здатні, наприклад, в ситуаціях, коли їм доводиться терпіти страшні болі, боротися і намагатися не показати цих болів своїм батькам. І головне, що ці діти (це не буде відкриттям таємниці особистого сповіді), каються на сповіді в тому, що у них не вистачає сил терпіти біль і батьки, бачачи їх страждання, страждають самі. Мені зрозуміло, що вони з Богом дуже близькі.

Звичайно, ситуації бувають різні. Є діти, яким 16-17 років, вони знаходяться в дуже сильній депресії від того, що відбувається. Вони не можуть до кінця багато чого прийняти, але намагаються. Намагаються, розуміючи, що час смерті близький. Намагаються і їх батьки.

Намагаються і їх батьки

Нещодавно я говорю однієї матері: «Тримайтеся» А вона мені відповідає з посмішкою: «Та що ви, я давним-давно все прийняла». І видно такий світ, спокій в її душі від того, що для неї Бог - поруч. Притому, що у неї - трагедія, на дитину, в його стадії хвороби просто страшно дивитися сторонній.

Якщо людина не лікар, не священик, не один з батьків, важко перебувати поруч більше кількох хвилин, бачачи таке страждання маленької людини.

Є на це страждання воля Божа?

Ні.

Чи можна прийняти це як волю Божу?

Ні.

Чи можна прийняти Бога у своє життя?

Так.

Як це зробити?

Не знаю.

Як це роблять ці люди?

Не можу сказати.

Немає у мене методу, чарівної формули, готового рецепту.

Дуже важливо, якщо людина виявиться здатним в ситуації скорботи, нерозуміння Бога, в ситуації, коли життя здається йому зовсім безглуздою і марною подумати: «Як мені з Богом ближче познайомитися, як мені Бога прийняти, як мені отримати від Нього це Світло, щоб він , освітивши, зняв з мене це питання ». Тому що це питання не можна вирішувати. На нього немає відповіді. І якщо його ставити постійно, відповіді все одно не буде, але буде постійний стан зневіри, несамовитого стану безсловесності. Але можна зняти це питання зі свого життя.

Світ, в якому ми живемо, він весь спотворений, він весь як мінне поле, як поле битви. Де тут можна знайти що-небудь таке, якийсь оазис, де можна спокійно пересидіти до Страшного суду? Та ні такого місця на Землі.

І тут для мене дуже важливі слова К'єркегора про те, що якщо людина ставиться до Бога як до Сили, як до Розуму, як до Диву такому, на Яке весь час орієнтуватися, то людині якось треба весь час намагатися Бога розуміти: чому так , чому десь відбувається. Щоб не помилитися перед таким Могутнім, Розумним, Сверхсправедлівим і таким Правильним Богом. Але якщо «Бог - є Любов» (1 Ів. 4:16), то зовсім не страшно Його не розуміти. Просто треба навчитися цю Любов відчувати, зуміти до цієї Любові наблизитися, щоб вона по-справжньому глибоко торкнулася людського серця. Тому, що якщо вона торкнеться серця, то, по-перше, людина тоді до Євангелія починає по-іншому ставитися до життя своєї релігійної, до самого себе. І, звичайно, він до Бога починає по-іншому ставитися.

А далі К'єркегор говорить, що якщо Бог не є Любов завжди, скрізь і в усьому, то тоді взагалі немає ніякого Бога.

Так що людині треба зважитися і прийняти Бога в своє серце.

фольклорне

Думка, що Бог посилає якісь випробування того, кого Він більше любить - це такий фольклор, на зразок приповідок-частівок. На зразок того, що немає хреста не по силам, Бог посилає нам лише випробування під силу.

Вибачте мене, Євангеліє - це що, по силам ?!

Як ми можемо говорити таку нісенітницю, що хрест не буває непосильним?

Так, хрест завжди непосильний. Не буває посильного хреста.

А ось ці слова: «Хто хоче йти за Мною, нехай зречеться себе самого, візьме хрест свій і йде за Мною» (Мк. 8: 34) - це під силу?

Чи під силу людині чути такі слова?

Він щось може сам, не впустивши Бога в своє життя?

Якщо так, тоді, напевно, є якесь інше «євангеліє», яке всім під силу. Існує таке адаптоване в умах людських «євангеліє», де християнство і національні ідеї - це приблизно одне й те саме; де наші народні традиції і взагалі традиції століть і життя у Христі - це одне і те ж. Так, якщо таке «євангеліє», то воно цілком під силу. «Євангеліє» традицій, «євангеліє» статутів, «євангеліє» імперсько-державногосвідомості, «євангеліє» чого завгодно. Тільки Христос у Своєму Євангелії ні про традиції, ні про національні ідеї нічого не говорив.

Коли все правильно

Нерідко людина думає: «Я все роблю правильно, чому ж в підсумку так зі мною відбувається?»

Але наше життя не залежить від того, що ми робимо правильно чи що ми робимо неправильно.

Звичайно, приємно читати Старий Завіт, де написано, що якщо ви будете робити так, так-то, то у вас все буде в порядку, а якщо переступите заповіді, то буде дуже погано.

Так, в категоріях Старозавітної справедливості подібне встановлення, так би мовити, правил дорожнього руху, звичайно, працює. Підеш наліво - це втратиш, направо підеш - втратиш те. Іди краще прямо. Важко, але, по крайней мере, правильно. «Дивіться, чиніть так, як наказав вам Господь Бог ваш; не відступиш ні праворуч, ні ліворуч Усією тією дорогою, що наказав вам Господь Бог ваш, щоб ви жили, і добре було вам, і прожили багато часу на тій землі, що ви оволодієте ним »(Повторення Закону 5: 32-33).

Але що такого поганого і неправильного зробили апостоли, що кожного з них стратили з моторошними, страшними тортурами, що їх протягом всієї апостольського життя невпинно, каменували, принижували і садили в тюрми, гнали? Чому у них не було нормального сімейного життя? Чому у них не було хорошої квартири, дачі в доступності від центру Москви, гарної машини, роботи, зарплати, пенсії і поваги населення?

Повторюю, що вони зробили неправильно? Хто зуміє відповісти на це питання, напевно, відповість, що правильно чи не правильно робить він сам.

Що ж стосується головного питання, яке ми обговорюємо: «Чому це трапляється в моєму житті?» - повторюю, на нього немає відповіді.

Є тільки одна можливість - це питання зняти з порядку денного. Зняти його можна лише тоді, коли людина дуже близький з Богом.

Тоді теж задається питання: «Чому зі мною так сталося?
Що з нею не так і чому?
Як вона повинна прийняти в себе цю волю Божу?
Чи є це взагалі волею Божою?
Тут з'являється ще одне питання - чи є взагалі воля Божа на страждання, на самотність, на щось інше, що приносить людині біль?
Так що не можна ставити питання «Як прийняти волю Божу»?
Якщо так питання буде ставитися, то тоді не варто дивуватися, коли нас будуть питати люди з боку: «Чому у вас така дивна віра?
Хіба може бути на це воля Божа ?
Згадаймо євангельську історію про зцілення сліпого, про якого учні запитали Господа: «Учителю, Хто згрішив, він чи батьки його, що сліпим він родився?
Є на це страждання воля Божа?