Псалом 90: Живий у допомозі Вишнього

  1. 90 псалом - Живий у допомозі Вишнього. текст молитви
  2. Живий у допомозі Вишнього. Як молитва допомагає людям
  3. Гущина Наталія Андріївна
  4. Петро Єгорович Зав'ялов
  5. Cлушаем Псалом 90
  6. Хор Стрітенського монастиря

Зміст статті

У цій статті Ви знайдете історії, пов'язані з 90-их псалмом "Живий у допомозі Вишнього", а також текст самого псалма, який був написаний царем Давидом.

Дев'яностий псалом важливий в нашому духовному житті і улюблений багатьма православними християнами. Псалом читається, коли люди потребують особливого захисту: коли їм буває страшно, коли вони опинилися у важкій ситуації і не знають, як впоратися з нею без допомоги згори. 90-й псалом містить в собі величезну надію на Бога, як на Захисника і розуміння того, що Бог не карає людей за проступки, а допомагає їм. Деякі вчать напам'ять текст псалма, хтось носить із собою поясок з 90 псалмом, хтось виписує текст в блокнот. Важливо розуміти, що без твердої віри, без розуміння того, про що йдеться в псалмі царя Давида, все це не має ніякого значення.

Живий у допомозі Вишнього, під покровом Бога Небесного оселиться, - це значить, що той, хто живе, сподіваючись на Бога, живе під дахом Небесного, під захистом Господа. Бог поширює над віруючим Свій Покров. Бог містить людини під Небесним дахом. Як в рідному домі віруючий відчуває себе в цьому світі, якщо він молиться, читає 90 псалом і звертається до Бога, як до Отця і Захиснику.

Речет Господеві: Заступник мій єси і Прихисток моє, Бог мій, і я надіюся на Нього. Яко Той позбавить тя від мережі спритнішим, і від словес бунтівна, плещма своїм осінить тебе, і під Кріля Його сподіваєшся, - які б небезпеки не підстерігали людини, Богу під силу захистити нас від будь-якої з них. Бог покриває нас Своїми Руками, підтримує нас, як батьки підтримують під руки свого малюка. Ми під крилом у Господа, так птах покриває крилами своїх пташенят, щоб захистити їх від небезпеки.

Чи не бійся від страху нощнаго, від стріли летящи за днів, від речі у темряві минуще, від зустрічайте, і біса полуденнаго. Впаде від країни твоєї тисяща, і пітьма одесную тобі, до тебе ж таки не наблизиться, обаче очима Твоїми дивишся, і відплата грішників побачиш. Бо Ти, Господи, моя надія, Вишнього поклав єси Покрова твоя, - Бог звертається зі Своєю милістю до кожного з нас, якщо ми звертаємося до Нього з щирою вірою, намагається жити за заповідями Божими. У житті людини багато скорбот і випробувань, але тим, хто проходить їх з щирим сподіванням на Бога, легше перенести їх.

Чи не прийде до тебе зло, і рана не наблизиться телеси твоєму, яко Ангелом Своїм заповесть про тебе, зберегтися тя у всіх путях твоїх. На руках обурив тя, та не коли вдарив об камінь ногу твою, на гаспида і василіска наступіші, і попереші лева і змія. Яко на Мя упова, і врятую і: покрию і, яко позна ім'я Моє. Буде кликати Мене, і почую його: з ним есмь в скорботі, ізму його, і прославлю його, довготою днів виконаю його, і він бачити буде спасіння Моє, - впевненість у допомозі Божої, в тому, що Він обов'язково нас почує і прийде, допомагає нам справлятися з труднощами і часом виявляє справжні чудеса. Адже все, що не підвладна людині, підвладне Богу. Саме для цього, щоб відчути підтримку Господа, зазвичай читається 90 псалом - Живий у допомозі Вишнього.

Саме для цього, щоб відчути підтримку Господа, зазвичай читається 90 псалом - Живий у допомозі Вишнього

90 псалом - Живий у допомозі Вишнього. текст молитви

Живий у допомозі Вишнього, під покровом Бога Небесного оселиться. Речет Господеві: Заступник мій єси і Прихисток моє, Бог мій, і я надіюся на Нього. Яко Той позбавить тя від мережі спритнішим, і від словес бунтівна, плещма своїм осінить тебе, і під Кріля Його сподіваєшся: зброєю обидет тя істина Його. Чи не бійся від страху нощнаго, від стріли летящи за днів, від речі у темряві минуще, від зустрічайте, і біса полуденнаго. Впаде від країни твоєї тисяща, і пітьма одесную тобі, до тебе ж таки не наблизиться, обаче очима Твоїми дивишся, і відплата грішників побачиш. Бо Ти, Господи, моя надія, Вишнього поклав єси Покрова твоя. Чи не прийде до тебе зло, і рана не наблизиться телеси твоєму, яко Ангелом Своїм заповесть про тебе, зберегтися тя у всіх путях твоїх. На руках обурив тя, та не коли вдарив об камінь ногу твою, на гаспида і василіска наступіші, і попереші лева і змія. Яко на Мя упова, і врятую і: покрию і, яко позна ім'я Моє. Буде кликати Мене, і почую його: з ним есмь в скорботі, ізму його, і прославлю його, довготою днів виконаю його, і він бачити буде спасіння Моє.

Живий у допомозі Вишнього. Як молитва допомагає людям

Живий у допомозі Вишнього

Я давно збираю і записую історії, пов'язані з 90 псалмом, знаменитої молитвою «Живий у допомозі Вишнього ...» У цій молитви, написаної ізраїльським царем Давидом (XI-Xв. До н. Е.) З нагоди позбавлення його народу від триденної моровиці, якась особлива доля саме в Росії. Багато з цих історій пов'язані з Великою Вітчизняною війною.

Читайте також - Псалом 103/104

«Восени 41-го мені було сім років, моїй сестрі Сонечке п'ять. Так вийшло, що в евакуацію в Актюбінськ ми поїхали тільки навесні 42-го, тому страшну осінь і зиму першого року війни були в Москві. Мій тато Гущин Андрій Федотович, незважаючи на слабкий зір, добровольцем пішов в ополчення. Там і загинув. Моя мама Олександра Пилипівна, лікар, весь час проводила в госпіталі, і ми з Сонечко залишалися з бабусею - Наталією Тимофіївна. Бабуся була з селянської сім'ї, і перебралася до нас в Москву від голоду кінця тридцятих з Брянської області. Згадування про війну у мене уривчасті. Як почалася війна чомусь не пам'ятаю, але зате добре пам'ятаю почуття голоду, і то, як восени 41-го їздили з бабусею на поля збирати капустяне листя. Поля перебували десь в районі Сокола. Дуже добре пам'ятаю запах і смак цих листів - ми їх очищали від гнилі і їли, підмерзлі, а бабуся варила з них щі, дуже смачні.

Пам'ятаю, як всю осінь говорили про якогось Гудеріана: «Гудеріан підійшов до Тулі, Гудеріан підповзає до Москви ...» У мене, дитини, це слово «Гудеріан» чомусь асоціювалося з якоюсь величезною змією - аспідом, василіском, я бачила таких в книжці. Пам'ятаю, як одного разу ми з бабусею були у справах в центрі, і раптом пішов сніг, і сніг був чорний. І жінка, що проходила повз, якимось тремтячим на вереск голосом заголосила: «Господи, прийшов кінець світу!»

Пам'ятаю, як бабуся, сердита, міцно схопивши мене за руку, сказала: «Ніхто не знає ні дня, ні години. І навіть якщо ангел з небес почне сповіщати кінець світу, та анафема йому буде ». Зараз розумію, що це були слова з Євангелія. Ми швидко повернулися додому. В той день я і вивчила 90-й псалом «Живий у допомозі Вишнього ...» Може бути від недоїдання, пам'ять у мене в дитинстві була погана, мені з Нелегко далася навіть таблиця множення, але молитву я запам'ятала швидко. Бабуся змусила нас із Сонею її повторювати, поки ми її не вивчили. З тих пір ми щовечора молилися. І ще: бабуся суворо покарала, щоб ми про це нікому не говорили. За капустяним листям ми їздили майже всю осінь, але пам'ятаю, як одного разу сусідка сказала, що Гудеріан підійшов зовсім близько, він в районі метро «Сокіл», прямо у наших капустяних полів. Того вечора ми довго молилися, бабуся, думаю, всю ніч - як зараз бачу її, що стоїть перед іконою на колінах. А вночі вдарив мороз. І техніка Гудеріана встала.

У мене, дитини, було таке відчуття, що це сталося, тому що ми - я, Сонечка і бабуся, молилися. «На руках обурив тя, та не коли вдарив об камінь ногу твою, на гаспида і василіска наступіші, і попереші лева і змія». А бабуся з ранку була такою просвітленої, радісною, я її такою бачила тільки один раз, коли із заслання повернувся її старший син Валеріан, вже після війни. Вона нам сказала, що в цей день, коли Гудеріан став під Москвою, було велике свято - Введення у храм Пресвятої Богородиці. Потім 90 псалом допомагав мені ще не раз. Бабуся померла уві сні в 56-м, коли я вже закінчила інститут. З війни з п'ятьох бабусиних синів повернувся тільки Никанор ».

Читайте також - Псалом 136/137

Читайте також -   Псалом 136/137

Гущина Наталія Андріївна

«До лав Червоної армії мене призвали в грудні 41-го. Коли йшов на фронт, мама дала мені листок з молитвою «Живий у допомозі Вишнього» і веліла зашити її в гімнастерку. Знаю, що у багатьох солдатів ця молитва була зашита. У кого в гімнастерку, у кого в підкладку шинелі. Її ще в народі називали «Живі допомоги» або навіть «Живі помочи», іноді «Допомоги солдата». Знали, що вона творить чудеса - зазвичай матері давали листок з молитвою, написаної від руки. Мене, я так вважаю, вона спаса не раз. Одного разу, підвозив снаряди на конях, і почалося бомбардування. Вирішив сховатися разом з кіньми - під навісом біля будинку було вільне місце, але один з офіцерів, що стояли там, почав на мене кричати: «Куди ти зі снарядами! Назад, назад повертай! »І тільки я від'їхав назад, на голе, неприкрите місце, як в будинок, прямим попаданням впав снаряд. Нікого в живих не залишилося ... До 44-го молитва завжди була зі мною, а потім загубилася. Нас повели в лазню, і від вошей весь одяг зібрали в бак для кип'ятіння. Я молитву встиг відпороти, але коли ми парилися, почалася атака, і листок я втратив. Але молитва ця, я вважаю, у мене вже була в серці. Коли в 44-м поранило, поки був в свідомості, молився. Лікар мені потім сказав, що я в сорочці народився. «Не прийде до тебе зло, і рана не наблизиться телеси твоєму, яко Ангелом Своїм заповесть про тебе, зберегтися тя у всіх путях твоїх». Закінчив війну в Німеччині, на Ельбі. Пройшов через Сталінградську битву, бій на Курській дузі, був поранений, але додому до мами повернувся живим, та ще й з бойовими нагородами - хіба не диво? »

Петро Єгорович Зав'ялов

«Я народився 4 лютого 1942 року, в Москві. Моя мама - Анастасія Іванівна померла, коли мені не було й року, у неї був порок серця, їй було двадцять два. Папу забрали на фронт в серпні 41-го, загинув він у 44-му, і виховував мене мій дідусь - Павло Степанович і його сестра, я її називав тіткою Раєю. Від мами у мене залишилася тільки дві речі.

Фотографія, де вони з батьком - якраз в день знайомства: молоді, веселі, закохані. Це був квітень 1941 року. І ще листок з молитвою «Живий у допомозі Вишнього». Папір, на якій маминою рукою була написана молитва, дуже незвичайна - тонка, але міцна, я такий більше не зустрічав. Схожа на папір, на якому друкують гроші, але краще. Звідки її взяла мама? Загадка ... Цей листок з молитвою тітка, обернувши в хустинку пришивала мені до безрукавці. Коли вона її прала, вона відпорювати хустинку з молитвою, а потім пришивала знову. Коли я підріс, тітка змусила мене вивчити молитву напам'ять. Ріс я дворовим, вуличним, і мамина молитва, я вважаю, мене не раз рятувала. Повоєнні діти, ми були дуже ризикові - і гранати тримали, і патрони, у мене, наприклад, цілий арсенал був - це вважалося шиком, один пацан з двору так і загинув.

Траплялися серйозні бійки - з кастетами, ножами, але нічого, Бог милував. Багатьох хлопців, по суті непоганих, затягнуло злодійство. І хоча ріс я без батьків, але навіть інститут закінчив. Молитва мене зберігала. «Живий у допомозі Вишнього, під покровом Бога Небесного оселиться». Коли був уже дорослим, цей напівзотлілий листок кудись подівся. Я поіскал- пошукав і забув про нього. А одного разу, через роки, він сам знайшовся - випав з книги. І я його в кишеню поклав. В той день поїхав у відрядження в Орел, їхали ми в машині втрьох, і вночі сталася аварія. Мої товариші загинули, а мені - нічого.

Раніше я не замислювався, але зараз, з віком, коли у самого і діти, і п'ять онуків, ночами часто думаю про маму. Думаю про те, що вона відчувала тоді, восени і взимку в перший рік війни, в Москві, що думала, коли я народився. Виходить, вона дала мені життя, ціною свого життя »Леонід Петрович Мозганов.

Війни тільки починають люди, закінчує їх Сам Бог. Без урахування цього навіть сама докладна літопис Великої Вітчизняної війни буде неповною. На жаль, тема духовного, молитовного подвигу нашого народу в роки війни - тема маловивчена. І ми просимо Вас, дорогі читачі народної «Російської газети», надсилати нам свої свідчення допомоги Божої під час Великої Вітчизняної війни. Давайте писати цю літопис разом.

Скорочено опубліковано в Российской газете

Скорочено опубліковано в Российской газете

Cлушаем Псалом 90

https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2008/05/PSALOM_90_-_PSALOM_90.mp3

Хор Стрітенського монастиря

https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2008/05/Hor_Sretenskogo_monastyrya_-_Psalom_90.mp3

Читайте також

Пройшов через Сталінградську битву, бій на Курській дузі, був поранений, але додому до мами повернувся живим, та ще й з бойовими нагородами - хіба не диво?
Звідки її взяла мама?