Псалом - що це таке. Як їх читати - храм-Ікона Божої Матері Неопалима Купина

  1. ЩО ПСАЛМИ
  2. СКОРОЧЕННЯ У Псалтир
  3. ЯК ЧИТАТИ
  4. ЯКІ ПСАЛМИ ЧИТАЮТЬ В РІЗНИХ ОБСТАВИН

Псалтир - що це таке Псалтир - що це таке?
Скорочення в псалмах
Як читати псалми
Які псалми читати в яких ситуаціях.
Значення псалмів за номерами

ЩО ПСАЛМИ

Псалтир для християнина, є однією з важливих книг. Назва Псалтир походить від грецького «Псалом», що означає грати на струнах.

Псалми, прийнято вважати книгою молитов на всі випадки життя, складаються навіть списки, в яких вказуються значення псалмів . Їх складали протягом 8-ми сторіччя. Більше 80-ти були написані царем Давидом (X століття до Різдва Христового), в житті якого були горе і радість, любов і зрада близьких людей. Крім його псалмів в книгу увійшли псалми Соломона, Мойсея, Асафа та його нащадків, Емана, Етаму, синів Кореєвих і 41 псалом невідомих письменників.

Цар Давид перший почав супроводжувати спів складених їм молитов до Бога грою на «псалтиріоне», музичному інструменті, дуже схожим на сучасну арфу.

Дуже часто під час служб виповнюється подячний 33-й - це дуже красиве і витвір.

Ми звикли тільки молитви, а про псалмах забуваємо. Церква рекомендує пам'ятати про них, тому багато вірші з псалмів включені в церковні служіння, в сучасні молитви, а став вже класичним, 50-й покаянний псалом , Входить в щоденне ранкове правило до прочитання. Знаючи про те, який гріх зробив святий пророк Давид, і те, якими словами, записаними в 50-му псалмі, він висловив свій жаль і каяття з цього приводу, набагато краще починаєш розуміти почуття, передані в.
Ці молитовні звернення до Господа виконані любові і подяки і вселяють в серця людей почуття благоговіння і співпереживання, каяття і радості у Господі.

Зі мною, автором статті, стався цікавий випадок в аеропорту. Відклали наш рейс. Точно так же, як і відклали попередній рейс цієї ж авіакомпанії, який повинен був полетіти в той же пункт призначення, що і ми, але на годину раніше. Сидимо, чекаємо вильоту. Моя дружина дістала псалтир і початку. Прочитала кілька і раптом, пасажирів нашого рейсу просять пройти на посадку. Наш літак все-таки полетів вчасно, а виліт попереднього рейсу, на жаль, знову був відкладений.

Святий Єфрем Сирин так писав про псалмах:

Псалом - відігнання демонів.
Псалом - зброя проти страху нічного.
Псалом - заспокоєння від денної праці. Псалом - безпека дітей.
Псалом - розрада старцям, найпристойніше оздоблення жінкам. Він світлими робить свята, він виробляє печаль по Богу.
Псалом і з кам'яного серця викликає сльози.
Псалом - справа Ангелів, небесне проживання, духовне кадило. Він просвіщає розум, він зводить на небеса, він робить людей співрозмовниками Божими, радує душу, припиняє суд, упокорює ворогуючих. Де псалом з жалем, там і Бог з Ангелами.

СКОРОЧЕННЯ У Псалтир

Написані в тексті Псалтиря скорочення означають наступне:

слава:
Читати:

  • Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
  • Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже. (Тричі).
  • Господи помилуй. (Тричі).
  • Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Після закінчення кафізми, в останній Славі читає тільки:

  • Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

В молитвах, після закінчення якої-небудь кафізми написано:
Трисвяте. Пресвята Тройце ... Отче наш ...

Читати послідовно наступні молитви:

  • Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. (Тричі)
  • Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
  • Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імени твого ради.
  • Господи помилуй. (Тричі)
  • Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
  • Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам днесь; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Після «Отче наш» читається вказаний у Псалтирі тропар, потім «Господи помилуй» (40 разів) і молитва.

Якщо продовжуєте читати далі наступну кафізму, то її починають з молитви:

  • Прийдіть, поклонімся Цареві нашому Богу. (Уклін)
  • Прийдіть, поклонімся і припадемо Христу, Цареві нашому Богу. (Уклін)
  • Прийдіть, поклонімся і припадемо Самому Христу, Цареві і Богу нашому. (Уклін)

Якщо Ви закінчили читання псалтирі в цей день, то читаєте послідовно:

  • достойно є
  • Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
  • Господи помилуй. (Тричі)
  • Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами Пречистої Твоєї Матері, силою Чесного і Животворчого Хреста і святих Небесних сил безплотних, і преподобних і богоносних отців наших, і Святого пророка Давида, і всіх святих, помилуй і спаси мене грішного, як благий і чоловіколюбець. Амінь.

В 118 псалмі є таке сокращеніе- (середа), яке означає «середина» псалма. Воно служить для зручності священиків, т. К. В середині псалма в службу включаються заупокійна єктенія про покійних і інші заупокійні піснеспіви.

ЯК ЧИТАТИ

Взагалі церква рекомендує, також, як і Євангеліє весь час. Закінчивши читання книги, потрібно починати спочатку, і так, протягом усього життя. Псалми можна читати без благословення священика, але для постійного читання рекомендується все-таки благословення отримати. Постійне читання-це праця, його можна назвати навіть малим подвигом, і напевно знайдуться сили, які будуть суперечити його виконання.

При читанні Псалтиря буде корисно запалити вдома свічку, але її відсутність ніяким гріхом не вважається При читанні Псалтиря буде корисно запалити вдома свічку, але її відсутність ніяким гріхом не вважається. Головне - це Ваш настрій на молитви. Для тих, хто тільки знайомиться з Псалтиря, цілком можна спочатку по-російськи, хоча на богослужіннях їх читають церковнослов'янською мовою. Дуже корисно почитати тлумачення святих отців на псалми і розібратися з їх історією, тоді, з часом у людини зазвичай виникає бажання читати тільки церковнослов'янською мовою.
При читанні псалтирі (як і будь-якої молитви), іноді виникає необхідність відірватися - в цьому немає нічого страшного, потім можна продовжити з того місця, де сталася зупинка. Але все ж краще постаратися не відволікатися під час молитов.

Псалтир розділений на частини, які отримали назву кафізми. При домашньому читанні псалми можна читати по одному, по два, три і більше в день, по одній «слави» (кілька псалмів між словами «слава»), добре читати по цілій кафізми. Краще за все не вибірково, а поспіль, з самого початку і до кінця.

Починати читання псалтирі потрібно з початкових молитов , Які повинні бути вказані на початку кожного збірника, потім. Якщо читання переривається і Ви продовжуєте на наступний день, заново початкові молитви читати не потрібно. Закінчувати читання всієї арфі необхідно читаючи молитви, які вказані для читання по закінченні арфі .
Коли все це прочитано, починаємо все заново з початкових молитов.

Під час читання Псалтиря можна помолитися за когось, в цьому випадку під час читання «Слави»:

  • Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
  • Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже. (Тричі).

Поминаєте імена людей, про яких хочете помолитися (як в ранковому пом'янник), потім далі:

  • Господи помилуй. (Тричі).
  • Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, і нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Одночасно читати за здоров'я і за упокій можна, але під час читання в межах однієї кафізми це можна робити на різних «слава«:
- на першій «Славі» за здоров'я поминається Патріарх, єпископи, весь священичий чин і Ваш духівник (якщо є);
- на другий «Славі» - за здоров'я все рідні і близькі;
- на третій - за упокій, починаючи з покійних Патріархів, і закінчуючи всіма, кого ми знаємо і за кого молимося.

ЯКІ ПСАЛМИ ЧИТАЮТЬ В РІЗНИХ ОБСТАВИН

Звичайно, псалми - це дуже сильні молитви, але сприймати їх як «чарівні слова» або «заклинання» не можна, від їх читання Ваше життя відразу ж не піде в потрібне русло. Хоча, якщо духовно правильно ставитися взагалі до віри, і зокрема до, то вони допоможуть. Обов'язково!

Значення псалмів за номерами

В інтернеті можна знайти опис ситуацій, при яких допомагає читання псалмів - який врятує від зубного болю, для вдалого заміжжя, отримання житла тощо Це окремі випадки і, можливо кому вони допомогли, але основна суть не в цьому.

Головна ідея псалмів, для чого вони існують, це каяття у своїх гріхах і подяку Богу за Його милості до нас, людям. У текстах псалмів також часто зустрічаються благання до Господа про допомогу в скрутних обставинах і в захисті від ворогів. При цьому святі отці вказують, що вороги, які згадуються в псалтирі - це саме внутрішні вороги людини: гординя, злість, ненависть і т.д. Викорінивши їх (внутрішні проблеми), інші неприємності, з Божої милості, залишать Вас у спокої.

Тому на питання які читати в різних певних випадках (якщо немає можливості щодня), можна відповісти, що в першу чергу

подячний або прославляє Бога псалом, потім потрібно щиро покаятися в своїх гріхах, можливо навіть в якихось конкретних, за які Бог вчить Вас, створивши певну неприємну ситуацію, яку Ви хочете дозволити. Після покаянного псалма зазвичай про допомогу або заступництво, а потім - знову подячний псалом Господу.

Молитовний набір на різні життєві випадки у кожного може бути свій. У своєму виборі дуже корисно почитати тлумачення псалмів, історію їх виникнення і тоді ваша душа допоможе вам вибрати найбільш зрозумілі і близькі псалми.

Наприклад, схиархимандрит Віталій (Сидоренко; † 1992), якого шанують за подвижника, давав такі настанови своїм чадам: перед виходом з дому потрібно читати 26, 50 і 90 потрібно читати «Богородице Діво радуйся«, ці молитви допоможуть захистити від біди:

Псалом 26 , Як видно з значень псалмів , Означає надія на Бога, його читають при зневірі і наклепи, на захист від ворогів, в спокусах.
50 псалом - молитва про прощення гріхів і в покаянні
90 псалом - надія на захист Божу в будь-яких обставинах.

Ікона Божої Матері Неопалима купина