"Бог є любов"

Богословський погляд автора, схоплюючи найголовніше і суттєве про Бога, про Його сутності і іпостасі, дивно новий і свіжий, якщо так можна висловитися. Доповідь слухати цікаво, від нього віє саме новизною [Про доповіді П.А. Сапронова «Бог богослов'я», представленого на семінарі в Інституті богослов'я і філософії 18 жовтня 2013 року на тему «Природа і іпостась в Бога»]. Таку новизну богослов'я може надати тільки філософія, філософське осмислення богословських питань. Позаду «золотий вік» як богослов'я, так і філософії. Але зараз виявляється можливим сказати слово про Бога НЕ замилений, що не нудне, не "заяложене», а таке, яке вбирає в себе не тільки догматичні положення і їх богословське тлумачення, а й філософський досвід погляду на первосущее.

Звернемо увагу на підхід до самого поняття сутності. До будь-якого початку власних богословських викладок автор розбирає поняття з усіх боків, не залишаючи двозначності і невизначеності в його розумінні й тлумаченні. Використовується при цьому безперечно філософське бачення предмета. І перш за все досвід німецької класичної філософії з її зверненням до особистості як єдиною повноцінною і безсумнівною субстанції.

Ми звикли, що саме поняття «сутність» - ця якась остання глибина і остання, значуща характеристика реальності, глибше якої нічого немає. Тому-то настільки разюче виявлення і виявлення того, що сутність - це буття для іншого, що стосовно особистісної реальності неможливо дати його скільки-небудь повну і розгорнуту характеристику. Особистісне буття це саме буття, воно живе, це саме життя, «я є я». Як же його характеризувати просто в якості сутності. Будь-які характеристики виявляться нескінченно малі в порівнянні з самою особистістю.

Промисліваніе теми сутності та іпостасі в Бога нема просто оперування якимись «богословськими формулами», і не просто «це нам знати зайвим не буде». Мені здається, тут щось більш суттєве. Вслухаючись в наведені в доповіді теми про любов як Божественної реальності, про Бога як особистості-Особі, про Отця, Сина і Святого Духа як іменах Божих, про єдність Іпостасей Пресвятої Трійці, про творіння в якійсь мірі рухаєшся в сторону своєї мети в житті , порятунку. Відкриваючи таємницю Пресвятої Трійці, розуміючи щось, що до цього було закрито, наближаючись розумом до кордону сверхразумного, нам як особистостям легше співвідноситися з Богом, зустрітися з Ним. Переосмислення і є погляд по-новому, новий погляд дає можливість більш глибокої зустрічі з Тим, Хто тебе по своїй любові створив. Якщо «сутність є проекція пізнає суб'єкта зовні, виявлення їм свій зв'язок з об'єктом пізнання», то цей зв'язок пізнає людини і пізнаваного Бога дає нам більше підстав для зустрічі з Ним.

Якщо «сутність є проекція пізнає суб'єкта зовні, виявлення їм свій зв'язок з об'єктом пізнання», то цей зв'язок пізнає людини і пізнаваного Бога дає нам більше підстав для зустрічі з Ним

«Хто не любить, той не пізнав Бога, тому що Бог є любов» (1 Ін. 4: 8). Іоанн Богослов (Фреска собору Святого Марка, Венеція, Італія. XI століття)

Виявляється, ми всі створені для любові Божої, для того, щоб навчитися відповідати любов'ю на любов, щоб навчитися любити. Любити Бога, любити іншу людину. При цьому усвідомлюючи, що все, що є - це любов. Бог є любов. Особи спілкуються в любові, і іпостасі саморазлічаются (Безначальний, исхождение, породження) і в той же час зрівнюються, знімаючи ієрархічність любов'ю. Для мене по-новому відкрилася заповідь «Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею своєю, і всією думкою твоєю, і всією силою твоєю. Це перша і найбільша заповідь. А друга однакова з нею: Люби ближнього твого, як самого себе ». Залучення любові, любов і є мета людини на землі. Для християнина боротьба з гріхом є його вибір на користь життя і любові, відкидання своєї вічної погибелі.

Тема кохання між людьми весь час йде наскрізною лінією протягом усього виступу. У разі розробки цієї теми ми тільки і можемо апелювати до нашого особистого досвіду, людському, для того, щоб відкрити таємницю буття Пресвятої Трійці і по-новому побачити самих себе. Далі піде моя спроба в цьому роді.

Почну з того, що в своєму останньому істоту людина - це «я є я». Скажімо, жінці далі необхідно самовизначитися, і її «я є я» актуалізується в першу чергу по відношенню до чоловіка (для черниці по відношенні до Христа). Жінка створена Богом з ребра Адама, з ребра чоловіка, і тим самим як би «вторинна» по відношенню до нього. Ця «вторинність», а значить, ієрархічність знімається, за подобою внутрібожественной життя, любов'ю. У любові чоловік і жінка зрівнюються, ієрархія ж знову актуалізується самою жінкою, її послухом, прийняттям первенствованія чоловіки. Нею вибудовується лінія: жінка - чоловік - Бог. Дві особи і Бог в трьох Особах. Троє. Вона, він і Бог з ними. Між людьми ієрархія, над ними і в них Бог, Він дарує любов, Він єднає, благословляє, щоб двоє відповіли Йому своєю любов'ю, відповіли Йому і один одному. У самій глибині і на межі смислів, і Син Божий втілився, прийняв на Себе жертву в ім'я любові, і тим самим став людині «другом», якщо так можна сказати, «зрівняв» Себе зі своїм творінням.

Наскільки «я є я», наскільки людина відбулася в своєму самосовпаденіі, настільки йому і доступна любов Божа. В мить, коли людина досягає «я» з «я є ніщо» (той порох землі, гріховний людина), тоді і любов Божа може бути йому доступна. Якщо «Я» не є «я», то, що людині тоді віддавати, як відповідати на любов іншого? Як здійснити своє буття в іншому без залишку, дар себе іншому, взаємне прийняття.

В тому сенсі, що є любов крім любові Отця, Сина і Святого Духа? Можливо, що ні. Любов - дар Божий. З одного боку, все пронизане Його любов'ю (за словами святих, і їжа є втілена любов Божа). Наше завдання долучитися до неї за допомогою збирання свого «я», самосовпаденія. А з іншого боку, любов як дар Божий саме цій людині, точніше двом людям. Саме їх Бог пов'язує любов'ю. Вони ж в любові беруть один одного, віддають себе один одному, служать один одному, слухняні один одному. І на піку любові в моменти «осяяння» відчувають «подяку, радість, блаженство».

Дійсно, любов крім слухняності, шанування ще й подяку, радість і блаженство. Любиш, значить живеш. Любов - значить життя у всій її повноті. Подяка, радість, радість така, що на межі блаженства, і саме блаженство. Це все одночасно і в преізбитке. Але блаженство, радість - тому, що є інший, ти йому вдячний. І вдячний нема за що-то, а просто за те, що інший є, або ж може бути за те, що між тобою і ним є зустріч. І ще подяку Богу, за те, що інший є. І радість від любові до іншого як присутність Божу в тобі. Таке відбувається з нами тут в тимчасовій життя на землі. Коли ж ми переживаємо любов у всій її повноті, в повноті життя, таке відбувається вже не тут, а на небі. Тоді людині дано зіткнення з вічністю, з Богом. Але людська любов на землі і в часі така, що вона - це «сплески», тільки миті, нехай і запам'ятовуються на все життя, нехай і повторювані часом. Звідси туга, «непотрібність самому собі». І все-таки, через набуття в собі образу улюбленого, знімається туга і знову є можливість прийти до самого себе.

У будь-якому випадку, зустріч двох людей відбувається ще й у вічності, якщо це зустріч любові. Один запечатляется в іншому назавжди. І вже не можна відректися, відмовитися від цього. Ти доторкнувся до вічного життя, увійшов в Божественну любов. Ти полюбив іншого. Усе. Здійснилося. Це вже не той чоловік. Він уже ніколи колишнім не стане. У Бога Його початкове самосовпаденіе є збіг з іншим: «я є я, яке містить в собі два інші Лица». А ось «людина спочатку сприймає себе як« я є я »і тільки потім прикріплює себе до іншого». Якщо людина полюбив, якщо йому дано такий дар, то тепер він вже не зовсім «я є я», але, може бути, визначити це як «я є я, яке ще й любить іншого». Адже особистість не може бути одна, їй обов'язково потрібен інший.

Схопити, зрозуміти, що таке любов дуже складно, так як це є божественна реальність, сам Бог у своїй повноті. Люблячи, ми долучаємося божественного життя, єдиного з Богом, в цьому є мета нашого життя.

Журнал «Початок» №29, 2014 р

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

схоже

Якщо «Я» не є «я», то, що людині тоді віддавати, як відповідати на любов іншого?
В тому сенсі, що є любов крім любові Отця, Сина і Святого Духа?