"Молитва, вимовлена ​​без уваги, це нуль"

Архімандрит Софіан (Богіу; 1912-2002) був одним з найбільш шанованих румунських духівників. Знаменитий іконописець, він писав Божественні образу не тільки на полотні, а й відновлював, відроджував образ Божий в душах людей, покритих мороком суєти і зачеплених хробаком гріха. Пропонуємо читачам відповіді архімандрита Софіана на питання, що стосуються молитви і молитовного діяння. Архімандрит Софіан (Богіу; 1912-2002) був одним з найбільш шанованих румунських духівників

Архімандрит Софіан (Богіу)

- Дуже рясні! Від диявола, але і від єства теж. Сильний біль, яка трапляється у нас в повсякденному житті, вгамовується плачем, сльозами. Є ще розряд сліз істеричних. Є, однак, і сльози радості про земне успіху. І ще є сльози духовні, які найважче викликаються у нас, - це сльози розкаяння. Вони дуже угодна Богові, коли ми шкодуємо про якихось наших справах, скоєних в житті, коли каємося всім серцем; це сльози нашої покаянної молитви. Ці сльози бажані Богу. Інші сльози, людські, як-то знімають з душі тягар, приносять миттєву користь, але не допомагають в молитві.

- Що таке молитва без слів? А молитва полум'яна, про яку говорить святий Іоанн Касіян? [1]

- Молитва полум'яна, молитва без слів - це серцева молитва, про яку ми згадували раніше, коли серце наше молиться, і молиться без слів, вдень і вночі; коли благодать Божа діє на нас в такій мірі, що все внутрішнє наше палає вогнем, подібним благодатному вогню, сходить в Єрусалимі. Ви знаєте, що є такий священний вогонь, який сходить в Єрусалимі на Великдень. Цей вогонь, поки він не торкнувся речовини, поки не став полум'ям свічки, не обпалює. Ти можеш тримати його в руках, можеш обдати їм своє обличчя, він не обпече тебе. І все ж він - світло, він - полум'я. Вогонь неопалимої купини на Синаї не обпалює купину - тамтешній кущ. Приблизно такий і цей вогонь в серці, про який говорить святий Іоанн Касіян. Вогонь, який не обпалює, але палає і висвітлює, як висвітлює Бог наш людський розум і серце, коли ми жадаємо чогось Божественного.

- Чи може молитва замінити Святе Причастя, як у випадку з деякими відлюдниками?

- Вона не може замінити Святого Причастя! У Святого Причастя своя роль, а роль молитви - закликати це Святе Тіло Ііусово, Святе Причастя. Преподобна Марія Єгипетська одними молитвами, без Святого Причастя близько 47 років трудилася в Йорданській пустелі і досягла того, що на лікоть підносилася від землі, коли молилася, не будучи Причастя. І все ж вона потребувала у Святому Причасті.

Святий Зосима, який приходив до неї в пустелю, зобразив і підтвердив цю честь святої, молитвою досягла такого ступеня - вознесіння тіла. Матерія її плоті стала такою легкою, що молитвою піднімалася над землею. Однак свята у що б то не стало потребувала Святому Причасті, і воно з'явилося, будучи принесено преподобним Зосимою, і стало увінчанням її життя. Коли святий Зосима вдруге прийшов зі Святим Причастям, він уже не застав її в живих. Вона отримала свою порцію святості в останньому Причасті, прийнятому після 47 років отшельнической життя.

Так що у молитви є свій сенс, а Святе Причастя - це увінчання цього сенсу.

- Чому обов'язково потрібен духівник, коли займаються сердечною молитвою?

- Духівник потрібен, тому що ця молитва, творимо невпинно, сказана дуже часто, вводить її діяча в особливі стану. Наприклад, з'являється тепло ось тут, навпроти серця, трохи вище цього серце із м'яса. Це ознака. І хто молиться, але не знає, в чому сенс цієї молитви, той може пишатися. Чого тільки не вважатиме людина про себе! А духівник може підказати йому, що це стан розпалені - природний стан. Нехай він буде спокійний і молиться далі. Тобто на цьому шляху молитви у молиться можуть виникнути нові проблеми, з якими він не знайомий, не знає, як їх вирішувати, а духівник, який має досвід продукування цієї молитви, може точно відповісти йому на його проблеми.

- Яку роль у навчанні серцевої молитві грає молитва, творимо устами?

- Устами ти можеш читати і акафісти, і канони, а можеш вимовляти і цю коротку молитву, про яку я згадав. Однак коли ти вимовляєш молитву устами, розум твій частенько блукає десь далеко, як я вже говорив. І тому добре буде, щоб ми були більш зосередженими, робили над собою зусилля. Якщо нам це не вдається з першого разу, ми можемо повторити молитву. Будемо повторювати її, будемо каятися в цьому блукання розуму. Будемо молити Бога, щоб Він допоміг нам зібрати наш розум в собі самих, яку б молитву ми ні робили, будь то псалми (псалми дуже красиві, дуже сильні), Канон молебний до Пресвятої Богородиці, Канон Ангелу зберігачу, Канон покаянний або інші церковні канони матері Божої.

Якби наш розум зосереджувався на кожному слові молитви, користь для нас була б величезною. Але оскільки розум наш блукає, то ми, помолившись, залишаємося тими ж людьми, що були і раніше, до того як помолились. У нас нічого не відбувається.

Подивіться, у нас в храмі підносяться молитви, відбувається Свята Літургія - це найбільше моління з усіх молінь Церкви, вимовляється слово про молитву або ще про що-небудь. Але після того як закінчиться служба і сказано буде слово, в церкві піднімається шум і кожен говорить про щось зовсім іншому, ніж говорилося на проповіді! Це доказ того, що в розумі й серці слухали не залишилося майже нічого! Тому що вони постійно відволікалися, весь час були розсіяні! І тому необхідно в наших молитвах, вимовлених вголос, або потай, чи пошепки, зосереджуватися на кожному слові.

Якщо нам не вдається бути уважними, повторимо молитву спочатку. Один раз, два, три, чотири рази, тому що молитва, вимовлена ​​без уваги, це нуль. На неї не буває відповіді з боку Бога, тому що ми робимо це одними устами, а серцем далеко відстоїмо від Нього, як каже Спаситель Христос [2].

Отже, молитва повинна бути зосередженою, вимовляється вона вголос або відбувається таємно! Адже в книзі слова молитви складені таким чином, щоб вести нас до самих себе, до того центру, де Бог прихований в нас. Спаситель говорить нам: Царство Боже всередині вас [3]. А святий апостол Павло говорить: ви храми Духа Святого [4]. У нас живе Дух Святий [5]. Царство Боже в нас, тут, завдяки молитвам і всім відозв, які ми звертаємо до Бога, Пресвятої Богородиці і святим. А якщо розум наш перебуває в іншому місці, ці поради і спонукання не повертаються до нас, вони повисають у повітрі. Ми абсолютно не користуємося ними. Це як якщо б ми дивилися на вітрину: вона заставлена ​​всіляким добром, але між нами і вітриною стоїть скло. Ми не можемо взяти це в руки. Так і такі наші молитви відділені від нас цієї неуважністю, як склом, яке постає між нами і нашою молитвою.

Про це перешкоді я скажу вам ось що: Не буде в його!

Архімандрит Софіан (Богіу)
Переклала з румунського Зінаїда Пейкова

[1] Див .: Прп. Іоанн Касіян Римлянин. Писання. Співбесіда 9. Про молитву. Гл. 15. М., 1892. С. 332.

[2] Див .: Мф. 15: 8.

[3] Пор .: Лк. 17, 21.

[4] Пор .: 1 Кор. 6, 19.

[5] Див .: 1 Кор. 3, 16.

Що таке молитва без слів?
А молитва полум'яна, про яку говорить святий Іоанн Касіян?
Чи може молитва замінити Святе Причастя, як у випадку з деякими відлюдниками?
Чому обов'язково потрібен духівник, коли займаються сердечною молитвою?
Яку роль у навчанні серцевої молитві грає молитва, творимо устами?