Рецензія на фільм «Кококо»

Історія дивної дружби двох жінок, в кожній з яких як мінімум половина жіночого населення Росії просто зобов'язана пізнати себе.

Вони зустрілися в купе фірмового поїзда: пітерський етнограф Ліза повертається додому з тужливої ​​відрядження, уральський ресторатор Віка їде в північну столицю на веселі алкоканікули. По дорозі нових знайомих грабують. З епізоду в привокзальному відділенні поліції починається історія дивної дружби двох жінок, в кожній з яких як мінімум половина жіночого населення Росії просто зобов'язана пізнати себе.

Якщо говорити про «Кококо» (2012) як про чарівному жіночому buddy movie, то тут Смирнова (Самий, мабуть, майстерний при всьому розумі і чутливості російський режисер), як завжди, здобуває вражаючу перемогу: цей жанр дався їй не менше блискуче, ніж мелодрама ( «Зв'язок» (2006) ) Або романтична комедія ( «Два дні» (2011) ). Не можна, втім, не відзначити і те, що з кожним новим вправою Авдотья вкладає в жанрову оболонку все більше метафоричних смислів - і ось тут вже виникають легкі змістовні проблеми. На глядацькому сприйнятті вони (принаймні, аж до останніх п'яти-десяти хвилин) не скажуть ніяк: «Кококо» - це майже сто хвилин невпинного оглушливого сміху, невтомній ідентифікації з героями і впізнавання всього і вся. героїня Михалкової дивиться «Рен-ТВ», тому що там «хоч правду кажуть». Музейні працівники обговорюють, хто підписав, а хто не підписав лист за Ходорковського. Уральська ореади не бачить різниці між Тишлером і умовним Шиловим - другий навіть і понарядней.

З ситуаціями справа йде не гірше, ніж з деталями. Фільм нагадує альманах з оглушливо смішних анекдотів: перший жалісливий бабський балаканина і спільне похмілля, похід в клуб і нічна бійка з хуліганами, горлата гостя на посиденьках з науковими співробітниками, розподіл чоловіків з передбачуваною перемогою нахрапистої провінційної сексуальності - і прочая, і прочая. У тому, однак, і справа, що завершити цей парад анекдотів, крім як ще одним анекдотом, складніша, страшніше і поаллегорічней, авторам нічим. Це, загалом, не проблема - все одно фільму вітчизняного виробництва смішніше і актуальніше, ніж цей, на екранах не було давно (якщо взагалі був). Претензії ж з приводу недостатнього досконалості форми залишив поза глядачам, але критикам. Та й, врешті-решт, катарсису в конфлікті двох Росій - рожевощокою в бойовому мелірованії і вишукано-блідою в береткі - не бачити і близько. Чому його повинен придумати, нехай і хороший, але всього лише режисер?

Історія дивної дружби двох жінок, в кожній з яких як мінімум половина жіночого населення Росії просто зобов'язана пізнати себе Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Чому його повинен придумати, нехай і хороший, але всього лише режисер?