Рецензія на фільм «Мій ангел»

Дитя фокусника, який виконав свій останній номер істинно по-чоловічому, зникнувши прямо посередині номера, - виявилося, як кажуть, «не мишеня, ні жаба, а невідома тваринка». Причому невідома - в прямому сенсі, тому що ніхто, включаючи його мати, його не бачить. Втім, остання цим не заморочується, звертаючись зі своїм сином так, як ніби він - повноцінний дитина, обдаровуючи його усією любов'ю, що у неї залишилася. І все було добре до тих пір, поки хлопчик не подорослішав і не зустрів дівчину Мадлен, після чого і почалося все найцікавіше. Дитя фокусника, який виконав свій останній номер істинно по-чоловічому, зникнувши прямо посередині номера, - виявилося, як кажуть, «не мишеня, ні жаба, а невідома тваринка»

Кадр з фільму «Мій Ангел»

Невідомий друг дитинства - тема досить популярна в творчості, зокрема, в кінематографі, як образ стихійної сили, що захищає дитину, справжнього друга, в підтримці якого він потребує. Невидимий він здебільшого для дорослих, від уваги яких дитина свого друга вкриває. Але, на ділі, один часто виявляється цілком реальним, правда, фантастичним істотою. Сталевий гігант, дракон, фея Благого Двору, божество зими, привид матері - всі ці образи зазвичай або були позбавлені чіткої гендерної орієнтації, або не проявляли її так активно і вже точно не переживали з приводу своєї сумісності з коханою. І вже тим більше вони рано чи пізно виявляли себе так чи інакше, доводячи, що маленький головний герой - не шизофреник, ну або просто йшли по ходу сюжету в рідне середовище проживання.

Кадр з фільму «Мій Ангел»

Гаррі кльово обрав інший шлях: мало того, що Ангел - повноцінна людина з усім з цього випливають, так він ще й справді невидимий. Проблему зображення такого головного героя в кадрі режисер вирішив просто, помістивши глядача в його оболонку і зробивши це куди більш художньо, ніж у фільмі «Хардкор». Ну або, принаймні, відчутно комфортніше, завдяки чому залучатися до оповідання очима Ангела щонайменше приємно.

Кадр з фільму «Мій Ангел»

Філософський внутрішній монолог, нестандартний підбір акторів с, як то кажуть, не голлівудської зовнішністю, художня робота з мізансцену, світлом і музикою, все це - відверта заявка на арт-хаус і глибину проблематики «Пустого дому» Кім Кі Дука. Правда, якщо в корейському фільмі головний герой добровільно виключається з соціуму і поля зору всіх, крім коханої, то тут до вислову «Cogito ergo sum» підходять з іншого боку: чи означає відчуття життя, що ти і правда є? Цим питанням задається рано чи пізно будь-яка розумна підліток, який має проблеми з соціалізацією. Ці проблеми, звичайно, в більшості своїй надумані і перебільшені, переживаються цілком щиро. У деяких випадках, вже подорослішавши, людина так і не знаходить відповіді на дане питання, як було в «Сторонньому» Камю.

Кадр з фільму «Мій Ангел»

Через це «Мій ангел» виявляється орієнтованим переважно на таких от не до кінця вже дорослих дітей, і, що цікаво з цензом «18+» - на підлітків, для яких порушуються питання, є гостро актуальними - від внутрішнього усвідомлення свого «я» до розуміння свого місця в суспільстві. Еротичні сцени у фільмі відверто красиві, що тільки додає «Мій ангел» в список обов'язкових фільмів для перегляду кожному підлітку. Режисер настільки старанно поміщає глядача в оболонку дитини, що змушує дивитися оточуючих людей на Ангела так, немов він дійсно існують. Вони дивляться прямо на нього, в камеру, але не бачать. І то, як цю проблему долають Мадлен і Ангел, як дівчина заново вчиться відчувати свого коханого, саме його, а не проекцію себе в ньому або того, що вона б хотіла бачити в ньому, - важливий урок по відносинам, який зобов'язаний вивчити кожна людина . Якщо він, звичайно, хоче стати щасливим.

Галина Потапова

У російському прокаті з 27 липня 2017 року

Розклад і покупка квитків на фільм « Мій ангел »