Рецензія до фільму "Кілька днів з життя І.І. Обломова" (1979). "Ілля Ілліч! ... вставати вже пора!"

Як же приємно прокинутися вранці і довго не вставати з ліжка! Трохи потягнутися, широко позіхнути і знову укутати м'якою ковдрою! В голові стрункими рядами протікають приємні думки. Ти схоплюються за одну, міркуєш над іншою, мрієш разом з третьою, четвертою, п'ятою ... але тут по всім твоїм членам пробігає солодка знемога, твої повіки важчають і ти знову поринаєш у світ власних мрій і фантазій! Що ж це - невикорінна Обломовщина ?!
У далекому 1979 році, тоді ще молодий, але вже зрілий художник Микита Сергійович Михалков, ще не встиг прийняти священицький сан патріарха вітчизняного кінематографа, що не взяла на свої плечі важкий хрест глави Спілки кінематографістів, не обтяжуючи себе підприємницькою діяльністю, ще не обласканий різноманітними нагородами різний фестивалів ... ще довго можна сипати епітетами на адресу Михалкова, але боюся що це може втомити нетерплячого читача! Так ось, в далекому 1979 році, талановитий режисер, невтомний романтик, повний творчих ідей, який зняв бравурні дебют "Своїх серед чужих ...", елегійний картину за мотивами творів Чехова і ліричні мелодрами - береться за російську класику!
Виховуючись в благополучній родині, що йде корінням до старовинних дворянських родів, маленький Микита мабуть з самого дитинства перейнявся симпатією до російського дворянства. Не без впливу російської класичної літератури. І ось він став шукати відповіді на запитання, - як же ця інтелектуальна еліта, опора царської династії, поступово стала вироджуватися і в кінцевому рахунку зазнала краху ( "як це все сталося?" - мучиться питанням герой "Сонячного удару")? Тому Михалков підійшов до самого переломного моменту в історії Росії - часу майбутніх реформ і "великих" перетворень Олександра II. Поміщицький уклад життя, втілює стару Росію нещадно котиться в минуле - йому на зміну приходить нова Росія і новий тип людей - різночинці.
І.І. Обломов - типовий представник старої Росії, вірніше сказати, герой того часу. Він народився в білій сорочці і м'яких носочках, в житті не знав ні тягот, ні поневірянь. Лежачи на своєму дивані, він не помічав і не хотів помічати як пропливає життя за його вікном. Але повсякденні турботи обтяжували його безтурботний спокій - господар квартири просив з'їхати, керуючий маєтку Обломовка писав про неврожаї і недоїмки. Але все це лише стомлювало ледачого пана, йому хотілося щоб це все вирішилося якось само собою. Єдиний, хто міг би йому допомогти і витягнути з цього сонного царства - був друг дитинства, Андрій Штольц - типовий представник нової Росії, дуже діяльна і практична натура, - приїзду якого Обломов чекав з хвилини на хвилину. А поки він знову засинав і бачив один і той же сон - сон Обломова, який є увертюрою всього роману і дуже важливою подією минулого в оповіданні фільму. Чарівна музика Едуарда Артем'єва (постійного композитора Михалкова) переносить глядача в цей сон, надаючи йому відтінок ностальгічного почуття - в дитинство Іллі Ілліча в маєтку Обломовка. Що ж це таке? На перший погляд, це сільська ідилія. Поміщицька садиба, обійстя, прислуга, всяка живність, квітучі сади і нескінченні простори лугів і лісів в окрузі. Але з іншого боку, вся сутність цієї ідилії укладається в один єдиний кадр - батько Обломова в домашньому халаті, подпёрші рукою голову, дивиться порожнім і безглуздим поглядом на те, що відбувається на подвір'ї. Літають мухи, десь півень погнав курку, тріскучі проїхала віз. Дрімотна тиша! Але Ілля Ілліч ще маленький завзятий барчонок, і коли всі дорослі занурюються в післяобідню сплячку, він разом з Андрієм вигадує всякі витівки ...
Михалков тут виступає не бездушним спостережливий занепаду поміщицької Росії, не намагається з холоднокровністю оперує хірурга аналізувати причинно-наслідковий зв'язок. Тут він є таким собі гоголівським старосвітських поміщиком, з любовним трепетом розповідає історію життя свого доброго сусіда - Іллі Ілліча Обломова. Він наповнює свою розповідь флюїдами співчуття, ностальгії, душевної простоти і щемливої ​​туги за втраченим часом. Допомагають ж Михалкову в цьому оповіданні неперевершені корифеї акторської майстерності - Олег Табаков (Обломов) і Юрій Богатирьов (Штольц), що володіють неймовірною силою чарівності і харизми.
І ось нарешті приїжджає Штольц. Обломов сяє від щастя, що дозволяє йому буквально випурхнути зі свого ліжка. Андрій рішуче береться за свого друга. Тільки здорова їжа ( "чого ж простіше - адже тварини здоровіше нас - стверджує Штольц, - так їж те ж саме і будеш здоровим") і активний спосіб життя. Починаються виїзди в світ. Але всі ці нескінченні візити, метушні одних і тих осіб, які говорять одні і ті ж слова незабаром швидко надокучає Обломова і одного разу він робить Штольцу Одкровення, що вражає силою свого впливу. Але лише одне було здатне викликати його життя - це знайомство з дворянкою Ольгою Іллінській (Олена Соловей). З нею він піднісся духом і разом вони поїхали на літо в "сон" Обломова - в його родовий маєток Обломовка, залагодити господарські справи і почати все спочатку. Але все це виявилося лише сном, миттю, ілюзією щасливого життя, швидкоплинний вислизає з-під ніг Обломова. Романтична атмосфера змінюється драматичної.
Як завжди у Михалкова - у фільмах присутні символи, - символи часу, епохи. Тут таку роль відіграє перша модель велосипеда з величезним переднім колесом. Символ наступаючого Прогресу, що прискорює протягом життя, змиває на своєму шляху старий уклад життя і кардинально змінює громадський порядок. Обломов тут схожий на безпорадного цуценя, борсається своїми лапками на поверхні води.
Ще не скасували кріпосне право, поки не пролунали перші вибухи терористичної організації "Народна воля", бродіння умів не проникла в усі верстви суспільства, селяни не стали масово перебиратися в міста на заводи, коли оформлявся в робітничий клас і стаючи легкою здобиччю для революційних агітаторів. Але все це зріє, маятник Історії розгойдується з повною силою, щоб вдарити на сполох. А поки російський пан, ліниво потягуючись, розмірковує - що ж подадуть на обід ?!

Автор: George (Всього рецензій: 8 , Середня оцінка: 9.76)

19.03.2016

Переглядів: 3878