Рецензія на фільм «Австралія»

«Австралія» з Ніколь Кідман і Х'ю Джекманом виявилася неймовірним набором штампів, і це так красиво, що неможливо відірватися.

Англійська фіфа Ніколь Кідман в безглуздій капелюсі з накомарником їде в роздовбаному вантажівці по пустелі. Вона сидить на почесному місці, там, де зазвичай їде собака. Вантажівка сповнений її валізами і мішками, на даху сидять аборигени, а за кермом - білий дикун на ім'я гуртівника. Паралельно машині біжить стадо кенгуру, якими фіфа бурхливо захоплюється. Гуртівник з нею, в загальному згоден, і раптом бдишь! - і з'ясовується, що його підручні-аборигени, що сидять на даху машини, теж згодні, м'ясо кенгуру на смак дуже приємно.

Біла розпещена красуня в суспільстві грубого, але дуже досвідченого мужлана в важких польових умовах - хтось віддає перевагу «Крокодила Данді» / Crocodile dundee / (1986) , Хтось «Напевно, боги зійшли з розуму», а Баз Лурманн в «Австралії» / Australia / (2008) видав колаж всіх кращих зразків жанру. Будуть і пригоди - фіфа приїхала врятувати величезне ранчо скотарства померлого чоловіка, яке намагається прибрати до рук сусід - багатий скотопромисловців, а в небі вже кружляють японські бомбардувальники. І звичайно, екзотика - в Австралії була дивовижна практика: дітей-напівкровок забирали у аборигенских матерів і відправляли до притулку. «У нас є точні дані, матері дуже швидко забувають своїх дітей і не сумують за ним». І хлопчик-полукровка, вміє співати магічні пісні, зіграє в історії не останню роль.

В результаті у нас крім подорожі дівчата з диким тваринам буде ще вестерн з биками, військова драма, маленький шматочок «Титаніка» / Titanic / (1997), крапелька «Перл-Харбора» / Pearl Harbor / (2001) , Урочисте возз'єднання і не менш урочисте роз'єднання сім'ї.

Лурманн зібрав всі існуючі на світі кіноштампів, про самотню красуню на останньому фронтире, про гуртівника, доброго всередині і такого красивого в смокінгу, про мудрого дикуна, про чари, яке чиниться безневинними дітьми і про те, що розлючених скотів може зупинити тільки сміливець, який буде твердо стояти і дивитися бодучім бикам прямо в очі. Варто ще додати крисообразних зарозумілих білих бабусь-расісток і вийде ідеальне кіно, як раз як «Австралія» База Лурманна. Так, періодично доводиться кривитися від оскоми і будь-яку кульмінацію і розв'язку можна з високою точністю передбачити. Але відірватися неможливо. Зрештою, який дурень заборонив нам банальності? Протилежністю банальності є брехня, і це теж банальність.

Але головне - Баз Лурманн великий візуал, який до того ж дуже любить свою країну. Північна Австралія нелюдськи, абсурдно красива. Бики, коні, аборигени і Ніколь Кідман чудові. Х'ю Джекман , Призначений замість Рассела Кроу, володіє прекрасним торсом, а коли він збрив багатотижневу щетину і надів білий піджак, в залі пролунали жіночі зітхання і нервовий сміх. Дарвінських бухта з військовими пароплавами виглядає як полотно / олія, а не як сучасне 3D, самі кораблі зовсім плоскі і фанерні, і це дуже старомодно і симпатично, якби в «Віднесених вітром» / Gone With The Wind / (1939) були кораблі, вони б виглядали так само.

А головне - Лурманн адже не знімає кіно. Рівень умовності або навпаки достовірності в його фільмах такий, що це швидше за опера, або вар'єте-бурлеск або мегабюджетні театральний спектакль. В даному випадку він знятий в декораціях великих степів і приморських салунов, але від цього він не перестає бути спектаклем. Старе таке шоу, тридцять років на сцені, улюблені актори, репліки все напам'ять знаєш. Окреме розвага - уважно дивитися на милий, по крайней мере чотиримісячний животик, що намітився у прими.

«Австралія» з Ніколь Кідман і Х'ю Джекманом виявилася неймовірним набором штампів, і це так красиво, що неможливо відірватися Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Зрештою, який дурень заборонив нам банальності?