Рецензія на фільм «28 панфіловців»

Патетичне і ефектне прославляння захисників Москви, яке віджимає з героїзмом і недожімает з драматизмом.

У середині листопада 1941 року німецькі танкові війська наступають на Москву. Серед інших столицю захищає 316-та стрілецька дивізія генерал-майора Панфілова. В 7 кілометрах від Волоколамська оборону тримає 4-я рота 2-го батальйону 1075-го стрілецького полку. У німців разюча перевага в техніці, але бійці під командуванням капітана Павла Гунділовіча і політрука Василя Клочкова готові стояти до останнього.

Що насправді сталося 16 листопада 1941 року в районі роз'їзду Дубосєково? Це цікаве питання, але хвилювати він повинен тільки фахівців і любителів військової історії. 28 панфіловців давно перестали бути одними з безлічі солдатів, які захищали Москву в ті страшні дні. З легкої руки військового кореспондента Василя Коротеева, який написав замітку про їхній подвиг для газети «Красная звезда», панфіловців, нібито знищили 18 німецьких танків, перетворилися на символ стійкості московської оборони. Їх приклад - не важливо, реальний або перебільшений - надихав солдатів по всій країні. І він до цих пір може і повинен служити прикладом для кожного, хто стоїть на смерть проти переважаючих сил противника.

Обговорюйте, якщо хочете, цифри, обговорюйте імена і дати, але не забувайте - подвиг справді був, бо Москву тоді відстояли і котиться по країні бліцкриг був зупинений, що для нацистів стало початком кінця. Чи не так уже й важливо, чи знайшов тоді конкретний політрук Клочков «головні слова», щоб надихнути своїх бійців. Важливо, що ці слова тоді знайшли сотні, тисячі командирів, героїчно обороняли підмосковні поля і дороги.

«28 панфіловців» петербурзьких кінематографістів Андрія Шальопи і Кіма Дружиніна з самого початку задумувався як екранний пам'ятник заголовних героям. Творці фільму обіцяли поважний військовий бойовик, який прославляє захисників Москви, а не той, що кидає на них тінь. І потреба в такому фільмі на тлі картин на кшталт « Стомлених сонцем 2 »Виявилася настільки велика, що десятки тисяч людей в рамках краудфандінга заплатили більше 30 мільйонів рублів, щоб побачити кіно, де їх предки постали богатирями, а не упирями.

Зіграв політрука Клочкова актор Олексій Морозов був затверджений останнім, всього за день до початку зйомок

Взагалі-то вкладати такі гроші в проект невідомих людей - справа сумнівна. Але пітерці глядачів не підвели. Їх кіно - це справді пам'ятник не оскаженіло, а осмисленого і професійного героїзму. Ми бачимо, як перед боєм панфіловців вивчають протистоїть їм техніку, як вчаться використовувати її слабкі сторони, як ретельно готують вогневі рубежі, реальні і обманні, щоб скоротити втрати під час артилерійського обстрілу. Коли ж справа доходить до багатогодинного бою, нам показують солдат, які влучно стріляють, точно метають гранати, гідно замінюють загиблих артилеристів і стрільців з протитанкових рушниць ... І б'ються в буквальному сенсі слова до останньої краплі крові і останнього патрона. Вони знають, що у них немає шансів на повну перемогу, але вони розуміють, що кожен виграний час послаблює нацистів і підсилює прийдешнє контрнаступ.

Як автори фільму і обіцяли, в «28 панфіловців» немає ні лиходіїв-особістів, ні славослів'я на адресу Сталіна і комунізму. Це кіно про війну, а не про політику, і остання проявляється лише в багатонаціональності дивізії Панфілова, сформованої з полків Казахстану і Киргизії. На екрані плечем до плеча б'ються колоритні російські, казахи, українці, і їх національна приналежність часом згадується - правда, лише в дружньому перешучіваніі. Останнього, до речі, у фільмі дуже багато. Це основний метод олюднення персонажів, і герої знаходять приводи для похмурого чоловічого гумору навіть у розпал бою.

Фільм створювався за підтримки авторів військово-історичної комп'ютерної гри War Thunder

Зібраних на фільм коштів вистачило на переконливі спецефекти. Потрібно точно знати, куди дивитися, щоб помітити, що картина створювалася за допомогою комбінованих зйомок і роботи з макетами і що повзучих до окопів танків насправді не було на полі, де знімалася картина. C піротехнікою і потужними звуковими ефектами у фільму теж все в порядку.

А ось чого в картині немає, так це конфлікту. Здавалося б, безглуздо про це говорити, коли мова йде про військову стрічці. Але німецька сторона бою не персоніфікована. Нацисти постають чимось на зразок зомбі з відеоігри. Вони накочуються на радянські позиції, червоноармійці їх відбивають ... І так до кінця картини. Це війна, але не драматичний конфлікт, не сутичка персонажів і характерів. А оскільки радянські бійці зображені, по суті, людьми без страху і докору (їх жарти олюднюють приблизно так само, як вони олюднюють Шварценеггера в « Коммандо »), То внутрішніх конфліктів у них теж немає. І стрічка виявляється нудніше, ніж могла бути. Це більше посібник з професійної війні, ніж приклад вивіреної драматургії.

Згадаймо для порівняння один з кращих радянських військових фільмів « У бій йдуть лише старі" ». Його автори аж ніяк не дарма вписали в сюжет панічний страх Скворцова і нехлюйство Кузнечика. Так само як і творці голлівудського « Врятувати рядового Райана »Знали, що робили, коли включили в сценарій сумніви солдат з приводу того, чи повинні вони рятувати Райана. Велика перемога в художньому оповіданні - це тріумф не тільки над зовнішнім, а й над внутрішнім ворогом. А «28 панфіловців» настільки героїзують персонажів, що перетворюють подвиг в військову рутину, рядове, по суті, подія.

Так, в цьому є своя проста правда. Подвиг на тій війні часто був правилом, а не винятком. І так, «28 панфіловців» все одно гідно виглядають в порівнянні з багатьма нещодавніми російськими фільмами і серіалами про війну. Але прикро, що автори стрічки упустили найпростішу можливість зробити стрічку сильніше і психологічно переконливіше. Адже навіть Коротєєв в своїй замітці згадав, що серед солдатів був малодушний боягуз. Як то кажуть, коли всі герої, ніхто не герой.

Наостанок зауважимо, що автори стрічки даремно включили в сценарій гуморне обговорення сюжетів « семи самураїв »І« чудової сімки »(Нагадаємо, післявоєнних стрічок). Цей абсурдний постмодерністський подарунок кіноманам безглуздий і не потрібен. Він вибивається із суті і тони постановки і мало що їй додає. Навіть якби «Сім самураїв» існували в 1940-х і були відомі в СРСР, неможливо уявити, щоб радянські бійці приводили в приклад один одному японців, з якими Союз декількома роками раніше бився на Халхін-Голі. Вони б ще згадали якийсь німецький подвиг! Чи не для того в СРСР створювалися численні фільми і книги про славні сторінки російської історії (згадаємо хоча б « Олександра Невського »), Щоб прості солдати раптом почали черпати бойове натхнення у ворожих країнах. До чого ця безглузда ложка дьогтю в бочці меду?

З 24 листопада в кіно.

Патетичне і ефектне прославляння захисників Москви, яке віджимає з героїзмом і недожімает з драматизмом Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Що насправді сталося 16 листопада 1941 року в районі роз'їзду Дубосєково?