Рецензія на мультфільм «Садко»

Другосортний казково-комедійний мультфільм про юного гусляру, який рятує підводне царство від лиходійки-чаклунки.

Молодого новгородського гусляра Садко призводять в княжі палати, щоб він зіграв на оглядинах женихів для княжни. Коли оглядини переходять в бійку, княжна оголошує, що вибрала гусляра. Садко негайно готують до весілля, але хлопцеві княжа дочка не подобається, і він збігає з церемонії. Незабаром корабель, на якому Садко пливе, тоне, і гусляр потрапляє в підводне царство, де злісна жриця приспала государя і захопила владу. Розбудити правителя може лише музика з «надводного світу», і царівна просить Садко про допомогу.

Засновник студії «Муха» і співрежисер «Садко» Віталій Мухаметзянов не дожив до виходу мультфільму. Він помер в 2016 році

Як відомо, Садко - це єдиний билинний герой, який не є князем або богатирем. Народ прославляв його як гусляра, але в першу чергу - як успішного новгородського купця, що цілком природно для північного краю, який жив промислом і торгівлею. Купці годували, поїли, одягали Новгород, і вони платили тим, хто захищав місто на Волхові. Втім, і самі новгородські торговці були не дурні побитися, тому що в ті часи різниця між торговим і військовим походом була не завжди очевидна.

Ім'я «Садко», ймовірно, походить від дієслова «саднити» - тобто «дряпати» або «свербіти»

Навіть в знаменитому радянському фільмі Олександра Птушко , Знятому на вильоті сталінської епохи, Сергій Столяров зіграв Садко як купця-мандрівника. Але в Уфі, на батьківщині Земфіри і групи «ДДТ», билинного персонажа бачать інакше. У новому комп'ютерному мультфільмі, який став повнометражним дебютом уфимской студії «Муха», Садко постає виключно як гусляр, який грає в стилі поп-рок (гуслі в мультфільмі звучать як електрогітара). Ніяких інших талантів у хлопця немає, і, наприклад, в бою він абсолютно даремний, що в картині не раз гумористично підкреслюється. Тому не звертайте уваги на постер «Садко», де герой розмахує мечем. На екрані Садко вміє поводитися лише з гуслями.

З одного боку, це виділяє «Садко» на тлі російських комедійно-героїчних мультфільмів на кшталт богатирського циклу студії «Млин». Садко ніяк не сплутати з Альошею Поповичем або Іллею Муромцем. З іншого боку, в контексті нашої нинішньої анімації гусляр здається «лузером» і слабаком, не вартим ні бойовитої княжни, ні ще більш бойовитої підводного царівни, які в нього закохуються. Так, всі ми знаємо максиму про те, що симпатичний хлопець з гітарою для дівчат неперевершений. Але чи це та ідея, яку повинна пропагувати наша анімація? Навіть Трубадур в « Бременських музикантів »Був мужественнее, ніж Садко. І якщо вже хотілося зробити хлопця нестандартним героєм, навіщо було йти від способу підприємливого і рішучого купця - цілком сучасного персонажа?

Це, втім, питання ідеологічного смаку. Що ж стосується розповіді «Садко», то воно помірно забавно (мультфільми про богатирів дотепніше), помірно захоплююче, але зате досить розмашисто, з безліччю яскравих другорядних персонажів. Сценарна логіка кульгає (якщо Садко може жити в підводному світі лише завдяки магії чаклунки, чому та просто не зніме чари, коли вирішує убити героя?), Бойові моменти не вражають ... Зате є несподівані сюжетні сюрпризи. Музика не дратує, але і не запам'ятовується. Озвучення персонажів нерівноцінне. Графіка стрічки порівняно красива, але анімація недошліфовані. Загалом, співробітникам «Мухи» ще треба багато працювати, щоб навчитися випускати по-справжньому класні мультфільми. Але потенціал у «Садко» відчувається, і це не найгірший повнометражний дебют.

З 24 травня в кіно.

Другосортний казково-комедійний мультфільм про юного гусляру, який рятує підводне царство від лиходійки-чаклунки Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Але чи це та ідея, яку повинна пропагувати наша анімація?