Рецензія на фільм «Жорстокий ринг»

Суто негативна і невдало вибудувана драма про Голокост, яка довго прикидається спортивним кіно і натякає, що всі європейці - нацисти

В кінці 1920-х туніський боксер-єврей Віктор «Янг» Перес ( Брахім Аслум ) Переїжджає в Париж і незабаром стає одним з найвідоміших французьких спортсменів. У 1931 році він виграє титул чемпіона світу, заводить роман з красунею-акторкою Мірей ( Ізабелла Орсіні ), Тринькає з працею зароблені гроші і проводить набагато більше часу в суспільстві дівчата, ніж в тренажерному залі. Природно, його спортивні успіхи незабаром сходять нанівець. Однак справжні проблеми у Віктора починаються, коли Німеччина захоплює Францію і спортсмен з улюбленця публіки перетворюється спершу в «унітерменша» з жовтою зіркою, а потім і в в'язня концтабору Освенцим, де його змушують битися на рингу з ражімі «арійцями».

Брахім Аслум - непрофесійний актор, а професійний боксер, колишній чемпіон світу і золотий медаліст Олімпіади 2000 року

Скажімо прямо: фільми про Голокост розпалюють національну ненависть. Особливо коли дивишся їх в країні, більше за інших постраждала від нацизму, і мимоволі додаєш до страждань персонажів розповіді про жахи, що випали на долю твоїх рідних. Звичайно, розумом розумієш, що нинішні німці мають мало спільного з тими, хто понад півстоліття тому спалював, труїв газом і морив голодом ні в чому не винних людей, часом новонароджених немовлят. Але емоції сильніше розуму, і коли виходиш із залу після « списку Шиндлера »,« піаніста »Або« Жорстокого рингу », дуже хочеться знайти німецьке посольство і створити що-небудь незаконне. А це, погодьтеся, неприємне і страшне переживання, якому не хочеться себе піддавати без особливої ​​потреби.

Мірей Бален - реальна особистість, яка справді була відомою актрисою і коллабораціоністкой. Після війни вона кілька місяців провела у в'язниці і більше в кіно не знімалася

Правда, кіно про голокост зазвичай знімається не для того, щоб спровокувати людей на мстиві фантазії. Як правило, режисери виправдовують звернення до цієї страшної теми прославлянням героїв і людей, навіть в найстрашніших обставин зберегли свою людяність: «Світло у темряві світить, і темрява не обгорнула його». Так влаштований «Список», так влаштований «Піаніст», і так влаштований і теж заснований на реальних подіях «Жорстокий ринг». Але, відверто кажучи, Віктор Перес не видається персонажем, чий героїзм переважує і затьмарює зображувані в картині жахи. На відміну від Шиндлера або футболістів з « матчу », У нього майже немає вибору. Як він справедливо зауважує у фільмі, він вибирає між смертю стоячи і смертю на колінах (німці чекають від нього, що він не зробить особливого опору, коли його будуть бити на рингу на очах у всіх ув'язнених). Ще питання, яка з цих смертей болісніше і страшніше! І хоча його вчинок (або навіть Вчинок) все ж захоплює, це лише одна сцена з 100-хвилинної картини, протягом якої Перес поводиться як непоганий, але звичайний і досить-таки егоїстична людина.

При цьому «розпалювання ненависті» в «Рингу» не обмежується засудженням німців. Картина детально висвітлює передвоєнну кар'єру Переса не для того, щоб показати його спортивні досягнення (власне боїв у фільмі кіт наплакав), а для того, щоб нагадати, що Франція теж була нацистської країною. Героя, як одночасно африканця і єврея, ображають і принижують і тоді, коли він ще нікому не відомий, і тоді, коли про нього вже пишуть в газетах. І коли Віктор зауважує свою колишню дівчину під руку з німецьким офіцером, це видається не зрадою або колабораціонізмом, а закономірним союзом двох народів, які об'єдналися на грунті самозакоханості і презирства до «унтерменшів». По крайней мере, так фільм виглядає в Росії - в рідній Франції його, ймовірно, сприймають інакше.

Отже, «Жорстокий ринг» 100 хвилин тицяє пальцем у досі не тривалі рани і відтіняє це малоприємне самоприниження лише парою героїчних вчинків в самому кінці стрічки. І, до речі, серед його персонажів немає «хороших» німців і французів - навіть ті, хто спочатку поводиться гідно, на ділі лише використовують Переса в своїх цілях. Що підсилює підозру, що фільм був знятий для розпалювання національної ненависті. А оскільки страждання героя в Освенцімі драматично багаторазово переважують всі перипетії його кар'єри, то присвячені довоєнного життя спортсмена перші дві третини картини здаються тривалим, нудним і шаблонним прологом, який легко можна було б скоротити рази в три.

Катастрофічний ляп - втім, очікуваний від Жака Уаніша , Досвідченого продюсера, але початківця сценариста і режисера. Похвалити же фільм можна тільки за переконливість Брахіма Аслума, за пристойну постановку нечисленних бойових сцен, за непогане відтворення атмосфери 1930-х і 1940-х .... І за те, що, коли картина починає розпалювати ненависть, робить вона це зі знанням справи. До кінця фільму в руки так і проситься вогнемет! Ну або хоча б кругляк ...

З 22 травня в кіно.

Суто негативна і невдало вибудувана драма про Голокост, яка довго прикидається спортивним кіно і натякає, що всі європейці - нацисти   В кінці 1920-х туніський боксер-єврей Віктор «Янг» Перес (   Брахім Аслум   ) Переїжджає в Париж і незабаром стає одним з найвідоміших французьких спортсменів Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер