Рецензія на мультфільм «Незвичайна подорож Серафими»

Незграбний, нарочито пропагандистський і слабо намальований мультфільм про дівчинку, яка в сталінські часи оголошує себе віруючою в Бога.

Дівчинка з сім'ї православного священика Серафима Воскресенська втратила батьків, коли їх заарештував НКВС. Тепер Сима живе в провінційному дитячому будинку для дівчаток-підлітків, і її зневажають і нехтують вихованки з сімей офіцерів, які борються на фронті Великої Вітчизняної. Одного разу вночі дівчинка і її подружка відправляються подивитися на привид, який нібито блукає по особняку, де розташовується дитячий будинок, і під час цього маленького пригоди Сима натикається на ікону святого Серафима Саровського. Слухаючи розповіді бабусі-прибиральниці про чудеса праведника, дівчинка згадує свою майже забуту віру, і це налаштовує проти неї майже всіх мешканців дитячого будинку, включаючи директора і виховательку.

«Незвичайна подорож Серафими» - перший російський мультфільм зі звуком у форматі Dolby Atmos

До якого жанру належить «Незвичайна пригода Серафими», новий російський мультфільм від творців картини « Зоряні собаки: Білка і Стрілка »? Прес-релізи наполягають, що це «анімаційне фентезі», але заголовна героїня не відправляється з чарівним кільцем в Мордор і не стає королевою Нарнії. Якщо не брати до уваги пари візуально пишних, але коротких сонних видінь, в яких дівчинка відвідує рай і зустрічається там з Серафима Саровського і своїм батьком-священиком, дія мультфільму розвивається майже виключно в стінах дитячого будинку, а основний конфлікт стрічки приземлений і реалістичний. Радянська влада забрала у Сіми сім'ю, і тепер вона хоче, щоб дівчинка відмовилася від віри, яку та після довгої перерви знову почала сповідувати. Подібно святим давньоримської епохи, Серафима відстоює не тільки віру в Бога, але і своє право бути віруючою в країні, де православ'я вважається долею недоумкуватих бабусь, а не юних піонерок.

Анімація персонажів створювалася за допомогою «захоплення рухів» акторів

Де ж тут «фентезі»? Навіть якщо не вірити в Бога і рахувати святих нарівні з ельфами, фентезі в «Подорожі» не розгледіти. Насправді цей мультфільм відноситься до популярного серед російських кінорежисерів жанру «як погано було за Сталіна». «Подорож» прославляє новомучеників, демонізуватиме НКВД і нагадує, що радянська ідеологія псувала навіть пристойних людей. Так, директор дитячого будинку в першій половині картини поводиться як добродушний батько, який огороджує дівчаток від жовчної злоби їхньої вчительки-виховательки. Але коли Сіма починає відстоювати свою віру, чоловік втрачає самовладання і приєднується до ворогів дівчинки.

Також фільм розповідає кілька дивовижних пригод з життя Серафима Саровського і без жодних проблем пропагує православ'я. Тим дивніше, що прес-релізи «Подорожі» намагаються представити стрічку в зовсім іншому, нерелігійною світлі. З тим же успіхом Новий Завіт можна було назвати в анотації «збіркою дивовижних історій з давньої життя».

Що ще варто сказати про «Подорожі»? Що його графіка і анімація слабкіше, ніж у багатьох нинішніх відеоігор, і що вони не входять ні в яке порівняння не тільки з картинкою голлівудських мультбастеров, але і з графікою і анімацією стрічок, які зараз малюють в Німеччині та Китаї. Не тішить фільм і екшеном - важко порадувати тим, чого немає. «Подорож» на 95% розмовна стрічка, і його драматизм в переживаннях героїні, а не в її пригоди.

Мабуть, головна біда картини в її незграбному сценарії. Яке відношення до головної героїні має Серафим Саровський? Так, «Подорож» з'явилося на світ завдяки Благодійному фонду преподобного Серафима Саровського, і представники фонду спочатку хотіли оплатити екранізацію житія святого. Але в міру еволюції проекту «Подорож» так далеко відійшло від цієї затії, що зараз участь святого Серафима в дії і переказ фрагментів його житія здаються надмірним і необгрунтованим ускладненням.

Так, святий - один з найбільш шанованих і шанованих православних діячів останніх століть. Але його духовні подвиги ніяк не пов'язані з тим, через що проходить Серафима. По-хорошому, картину варто було цілком вибудувати навколо відносин дівчинки з її розстріляним батьком, і це зробило б «Подорож» універсальної стрічкою, близькою тим, хто не вірить в Бога, але розуміє, що таке «вірність батькам» (особливо ошельмований і вбитим) . Але якщо картині потрібен був знаменитий святий, що втілює православ'я, то слід вибрати когось із мучеників за віру. Наприклад, Георгія Побідоносця. Якого було б легко пов'язати з війною, якщо вже дія розвивається в 1943 році. А скільки в православ'ї святих мучениць - природних героїнь для дівчинки-підлітка ... Правда, історії їх, як правило, виключно жорстокі й криваві. Але раз картина починається з мучеництва батька Сіми, то, очевидно, автори фільму вважають своїх маленьких глядачів досить зрілими, щоб осмислити такий похмурий сюжетний поворот.

Звичайно, ми не хочемо сказати, що обов'язково треба було показати тортури, яким римляни в II столітті піддали Віру, Надію і Любов - ровесниць Серафими. Але натякнути на них можна було. Плюс цікавою була б ідейна рима з піонерами-героями ... А так картина розривається між оспівуванням святого Серафима і історією Сіми, і ці дві складові фільму явно не стикуються.

З 27 серпня в кіно.

Незграбний, нарочито пропагандистський і слабо намальований мультфільм про дівчинку, яка в сталінські часи оголошує себе віруючою в Бога Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Що ще варто сказати про «Подорожі»?