Рецензія на фільм «SІSTEMA. Шоу Брати Запашні »

Російське ТБ ще з початку 2000-х рясніє іменами Брати Запашні, відомих дресирувальників і циркових артистів. На ТВ Аскольд і Едгард борються в кулінарному поєдинку, гострять в КВН і «Comedy Woman», катаються на ковзанах, у загальному, займаються всім, крім своєї основної професії, але це зовсім не збігається з їх закадрового дійсністю. Так що, здається, брати вирішили нарешті перервати низку хвилинних розважальних програм масштабним цирковим видовищем, показавши на великому екрані кіноверсію їх останнього шоу «SіSтема» .

«Окей, SіSтема» - так запускає нову комп'ютерну гру школяр Макс (Данило Пшеничний). У цьому супершутере не потрібна миша і клавіатура, все управління здійснюється силою думки і голосовими командами. Начепивши особливий зчитує девайс на голову, хлопець повністю занурюється у віртуальний світ, населений роботизованими істотами, прокачаний героями і крутими мотоциклами. У «SіSтеме» альтер-его Макса (Аскольд Запашний) повинен протистояти вірусним атакам, що проникли в програму. Однак з кожним новим рівнем гра стає все більш реальною, і бій за вигадані світи перетворюється в боротьбу за долю всього людства. Адже «SіSтема», оснащена штучним інтелектом, давно намагається вирватися за межі екрану монітора, і це відмінний шанс для неї.

Адже «SіSтема», оснащена штучним інтелектом, давно намагається вирватися за межі екрану монітора, і це відмінний шанс для неї

Кадр з фільму «SіSтема. Шоу Брати Запашні »

Через чотири роки після казкового 3D подорожі в світ «Cirque du Soleil», російський цирк теж робить спробу вийти за межі вічного кола арени, освоюючи простори кіноринку. Хоча, робота Запашні не кіно в прямому сенсі слова, а, скоріше, запис шоу, на кшталт тієї, що випускають на DVD для тих, хто фізично не може заглянути на проспект Вернадського. Камера тут лише спосіб бачення, а не створення. І якщо не чекати від фільму того, на що він не претендує, то можна виявити для себе якісне живе шоу, яке не прилизане комп'ютерною графікою, постановочними кадрами і штучними трюками. Саме в одномоментности і онлайн ефекті принадність «SіSтеми». Так що не дивуйтеся, якщо під час перегляду почнете тикати в бік одного, не в силах стримати емоцій від потрійного сальто акробатки або від того, як мотоцикліст в польоті дістає колінами своїх вух.

При цьому оператори максимально творчо підійшли до завдання, намагаючись вичавити з можливостей камери все, що тільки можна. Так що кожні три хвилини вас чекає тремтіння камери, slow motion і ефект цифрового шуму, що або дратує, або сильніше занурює в атмосферу многопіксельной цифровий реальності. Чи варто говорити, про зуме, недоступному для звичайних циркових глядачів, завдяки якому ми можемо зловити швидку посмішку акробата, зістрибнула зі коня, що скаче, або порахувати вуса тигра.

Чи варто говорити, про зуме, недоступному для звичайних циркових глядачів, завдяки якому ми можемо зловити швидку посмішку акробата, зістрибнула зі коня, що скаче, або порахувати вуса тигра

Сюжет «SіSтеми», з натяком на філософську глибину, вийшов цілком серйозним і актуальним, при цьому, одночасно видовищним, що гідно презентує шоу в кіноформат. Сама ж постановка, автор якої Аскольд Запашний, ефектна і контрастна. Неонові лінії, що описують контур сцени, графіка на екранах, що нагадує материнську плату, футуристичні костюми, продумані до дрібниць ... І все це під живу музику агресивних барабанних бітів і скрегіт бас гітари. Чесно, захоплює не менше, аніж класичні кіновзриви, літаючі супергерої і говорять єноти. Так що якщо ви не затятий прихильник натуральних вражень і рідко ходите в цирк, обов'язково варто заглянути в цей світ, хоча б із залу кінотеатру.

Інна Сін

У російському прокаті з 18 грудня 2016 року

Розклад і покупка квитків на фільм «SіSтема. Шоу Брати Запашні »