воскресіння Малоросії

Олесь Бузина

Видавництво "Арій"

Кількість сторінок - 400

Обкладинка - тверда

Мова російська

Я давно помітив, що коли люди чують ім'я Бузини, то реакція зазвичай буває двох типів. Радісно-поважна: "Давно його читаю, - ерудований, розумний і пише гостро - світла голова!" і різко негативна: "вбивати нужно таких, як ВІН. Чи не розумію, як цею Покидьок может так ненавідіті рідну неньку Україну". При цьому, що парадоксально, читають його зазвичай і ті, і інші. А ось це вже - ознака класу, погодьтеся.

Читайте офіційне повідомлення Олеся Бузини щодо свого висунення на Шевченківську премію за книгу "Воскресіння Малоросії":

Олесь Бузина - нардепу від БЮТ: не місце всяким зоофілам копатися в труні Шевченка!

"Воскресіння Малоросії" - п'ята книга письменника (написана вона під впливом статті Миколи Гоголя "Погляд на складання Малоросії", опублікованій в 1832-му році). Так що ж це за звір такий "Малоросія"? Ну, крім того, що для сучасних націоналістів слово це - страшний матюк, діючий на них, як червона ганчірка на витікаючого слиною і сказом бика.

А ось для Бузини Малоросія - це перш за все: "... коренева частина України, серце Русі - її основа. Ті самі десять лівобережних козацьких полків, які не піддалися ляхам і унії, не продали душу і прісяглі на вірність православному царю". Це та земля, з якої проросла українська література - "Енеїда" Котляревського і "Малоросійські повісті" Квітки-Основ'яненка. З якої вийшли знамениті генерали, філософи і політичні діячі Російської імперії, якими Україна вправі пишатися: Григорій Сковорода, Феофан Прокопович, Кочубеї, Розумовські, Трощинський ... ".

У книзі - 34 глави, кожна з яких представляє собою окрему історію з життя Малоросії. І розказано їх смачним, соковитим мовою. Не те, що нинішні підручники історії, які через їх сухого, канцелярського стилю можна на ніч замість снодійного приймати. Але найголовніше, що у Бузини з усіх історичних персонажів - будь то Мазепа, Карл XII або Юрій Хмельницький - враз злітає наліт бронзовості. І всі вони з людей-пам'яток перетворюються в просто людей. Якими, власне, завжди і були: зі своїми слабкостями і достоїнствами. Хтось назве це "копанням в брудній білизні", хтось патетично возопит: "Руки геть від наших великих!". Я ж назву це "історією как она есть". Без прикрас і мішури. А то ж все те, чим годували і продовжують напихати нас в школах, все більше нагадує ситуацію, описану в романі "1984" Джорджа Оруелла. З його горезвісним відділом, що змінює історію на потребу моменту.

А взагалі, недарма кажуть, що історія - циклічна, що вона постійно повторюється. У Бузини це особливо яскраво відображено. Наприклад, у розділі "Ювілей першого розділу України" розповідається про людей з найближчого оточення Богдана Хмельницького - суцільно родичі та куми. От скажіть, хіба вам це нічого не нагадує? А глава "Кінець епохи Полуботків" - в ній мова йде про міфічних скарби наказного гетьмана, який нібито "звалив" за кордон з незліченними скарбами. Ну як тут не згадати нашого екс-прем'єра Лазаренко (Теж, до речі, Павло), вивіз за кордон чимало українських мільйонів.

Що ще мені імпонує в Бузині, так це те, що всі його погляди і висновки підтверджені фактами і цитатами з документів і першоджерел. Люблю, коли людина може аргументувати свою позицію, а не просто розкидається пафосними слівцями.

Комусь може здатися, що Бузину заносить - все історичні діячі у нього або п'ють гірку, або по прекрасній статі вдарить не дурні. Якось незручно навіть. Начебто і люди серйозні, і при регаліях солідних - не личить їм. Але тут мені пригадується сакраментальна фраза: "Принцеси теж трах ... ся". Ось так ось. А ще, пригадується, як любили злостивці поставити в провину письменнику Валентина Пікуля його пристрасть до натуралістичним (наприклад, він спокійно описував, як медики розкривають тіло імператриці і викидають у відро її тельбухи). Що не завадило йому бути самим читаним письменником в Союзі.

До речі, днями стало відомо, що "Воскресіння" номінували на Шевченківську премію. Знаючи про "любові" Олеся до нашого Кобзаря, новина мене чимало потішила.

"Читайка" 62,10 грн

Yakaboo.ua 59,00 грн

Petrovka.ua 54,56 грн.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Рецензія на книгу Олеся Бузини" Воскресіння Малоросії ": Історичні діячі п'ють, спокушають дівчат і обкрадають народ". інші Новини політики дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Панченко Алекс

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter