Рецензія до фільму "Троя" (2004). Remember

«Троя» історичний фільм, заснований на поемі Гомера «Іліада», сюжет картини будується на події Троянської війни. Цар Агамемнон об'єднує розрізнені народи Греції під своїм прапором. Троянські принци Гектор і Паріс, які прибули в Спарту, до царя Менелая, укладають мир між Троєю і Спартою, з приводу якого влаштовується бенкет, але молодий царевич Паріс, спокусивши або спокусившись, дружиною спартанського царя, найпрекраснішою з жінок, царівною Оленою, відвіз її в Трою. Ображений спартанський цар просить підтримки у свого старшого брата Агамемнона, щоб помститися за себе.
За легендою саме Олена Прекрасна, роль якої зіграла не менше прекрасна Дайана Крюгер, і є причиною війни, по крайней мере, приводом так точно. Можна довго сперечатися хто винен в цьому, Олена, яка втекла від свого законного чоловіка до коханця, або Паріс, який закохавшись, привів додому чужу дружину, тим самим поставивши під загрозу свого батька, свого брата, всю свою сім'ю і нарешті, свою Батьківщину? Тут кожен вирішує сам. Але слова Олени з цього фільму: «Я гуляла, їла, купалася в морі, але була лише тінь» якщо не повністю поміняли моя думка про те, хто був винен, то, по крайней мере, наблизила мене до того, що винен Паріс. Адже, ми, чоловіки звикли в усьому звинувачувати жінок і слова Одіссея: «Діви з покон віків все ускладнюють» тому підтвердження. Олена була царицею, у неї було все крім любові, було золото, їжа, дах над головою, але не було люблячої людини. Її чоловік Минулий, коли хотів, спав з однією дівчиною, коли хотів з іншого, а коли набридне, приходив до своєї дружини. І Олена полюбивши людини, полюбив її, пішла з ним. Паріс, закохавшись у дівчину, яку сьогодні обожнює, а завтра може ненавидіти (всяке буває), відразу притягнув її додому, знову ж таки, логічний це вчинок чи ні, вирішувати вам.
Щодо цього фільму були різні думки і відгуки, я вважаю його відмінним, в цьому фільмі хочеться похвалити всіх і кожного. Робота сценариста, по мені так ідеальна, як органічно була вплетена в діалоги віршована мова, як красиво і цікаво були обіграні сцени зі стрілою Аполлона, Каменем Афіни і то, як Одіссею прийшла в голову ідея про Троянського Коне. Робота операторів, нітрохи не гірше, бойові епізоди, діалоги і всі інші моменти, були показані, з найкрасивіших точок і позицій. У бойових сценах крім операторів потрібно виділити і постановника трюків, який так красиво і реалістично поставив сцени бойових битв, особливо бій Ахіллеса з Гектором, який був чудовий. Зрозуміло, не можна не відзначити і роботу дизайнерів, декорації і костюми, виглядали дуже красиво і натурально, і саме за кращий дизайн костюмів, фільм був номінований на «Оскар». І, звичайно ж, готельна подяку режисерові, який так органічно поєднав всі ці принади в одну, дуже красиву картину, з прекрасною музикою Джеймса Хорнера, занурює нас в атмосферу фільму.
Актори, на мій погляд, зіграли гідно. Бред Пітт відмінно зобразив самого видатного воїна в історії людства - Ахіллеса, дивлячись фільм, ти бачиш не актора, а справжнього грецького воїна, який воює заради слави. Ерік Бана уособлював Гектора, розумного і відважного воїна, що захищає свою батьківщину, але надто любить свого дурного молодшого брата Паріса, роль якого втілив Орландо Блум, в повній мірі показавши нерозсудливість свого персонажа. Я говорю занадто, бо Гектор не раз прикривав свого брата, коли той здійснював помилки, він захистив свого брата, убивши Менелая, який в чесному бою переміг Паріса, він не відправив свого брата і Олену назад в Спарту, в результаті це призвело у згубним наслідків і то що я стільки розповів про персонажа Еріка, говорить про те що він прекрасно впорався зі своєю роллю, по-моєму, він зіграв краще за всіх, за винятком хіба що Брайана Кокса, чудово зіграв, жадібного, але в той же час політично розумного царя. У ньому дійсно видно самолюбство і рішучість царя об'єднав Грецію. Шон Бін, який зіграв Одіссея, відмінно втілив роль блискучого стратега, відданого і хороброго воїна і людини викликає повагу. Ні менш чудово зі своєю роллю впорався і Пітер О `Тул - добрий, мужній, люблячий свою сім'ю і країну - троянський цар Пріам.
Крім візуальних, слухових і акторських принад, фільм багато про що змушує задуматися, починаючи від тієї ж Олени і закінчуючи питанням, чи будуть наші предки пам'ятати про нас, і що вони будуть пам'ятати? Дуже багато фраз в цьому фільмі дуже значимі, може не відкрито, але мають на увазі глибокий сенс. Зокрема розмова Гектора з Парісом, після викрадення Олени: - Спартанці тебе вб'ють. - Я помру в битві. - Мій молодший брат уявив що він герой? «Помру в битві». Відповідай мені брат, тобі доводилося вбивати? - Ні - Ти бачив загибель хоч одного воїна? - Ні - А я вбивав і чув передсмертні крики, і бачив смерть, і немає в ній ніякого геройства, і немає в ній поезії! ...
Ці слова змушують задуматися про те, навіщо ведеться війна, якщо немає в ній нічого позитивного, чи є та мета, яка повинна виправдовувати дії?
Підводячи підсумок можна сказати що «Троя» відмінний фільм, що притягає як візуально, там і подумки. Перший раз подивившись цей фільм, я думав про нього дня три, не всі фільми викликають у мене подібні емоції і думки. Я думаю кожен знайде в цьому фільмі те, що йому до душі.
PS Я звичайно ж знаю що на цей фільм вже була написана рецензія, і я написав свого не щоб спробувати написати краще ніж попередній автор, а щоб розповісти про цей фільм і про думки які він у мене викликав.

Автор: Azret11 (Всього рецензій: 6 , Середня оцінка: 8.34)

06.03.2012

Переглядів: 3104