Рецензія на фільм «Т-34»: пацифістський військовий блокбастер від режисера «Бригади»

У Росії існує справжня культура військового кіно: щороку виходить по дві-три стрічки, присвячених Великій Вітчизняній і жахам концтаборів. Останнім часом режисери зосередилися на екранізації локальних подій, часто відомих тільки тим, хто цікавиться історією країни. Стрічка Олексій Сидорова "Т 34" і зовсім заснована на військовій легендою: під час Другої світової в Німеччині існував особливий полігон, на якому німці використовували захоплені танки Червоної Армії, укомплектовані солдатами і цивільними з фашистських таборів, в якості «живих» мішеней для відпрацювання маневрів. У 1965 році вже виходив фільм «Жайворонок» з аналогічним сюжетом, де танковий ас співтовариші збігає з полону.

Але творці «Т-34» стверджують, що їх картина - це не ремейк, а більш світле і «чарівне» переосмислення історії без трагічних смертей головних героїв. Зауважимо, що в 2016-м на пітчингу «Фонду кіно» чорновий ролик фільму виглядав дуже похмуро і постапокаліптічно, був доповнений знаменитим епічною треком з фільму «28 днів потому» , А в головній ролі там значився Антон Шагін . Але Новий рік (фільм не прив'язаний ні до якого патріотичному свята) і Олександр Петров диктують свої правила: сьогоднішній «Т-34» - це по-справжньому розважальна жанрова картина, практично без пропагандистської та ідеологічної складової. Але давайте розберемося по порядку.

Кадр з фільму «Т-34»

«Т-34» вже третій фільм за минулий рік, присвячений гусеничний військовій техніці, але на відміну від похмурого «Незламного» і незграбних «Танків» , Він може похвалитися і голлівудської драматургією в стилі «Люті» , І хвацька радянського «Бумбараша» , І графікою в стилі просунутої гри-симулятора. Основна дія картини починається з ударного бою в підмосковному селі Нефедова в 1941 році і виглядає як окремий короткометражний фільм. Ось під важку металеву музику снаряд вгризається в сталь німецької «пантери», ось він влучно пробиває наскрізь відразу пару супротивників, ось шалена посмішка з'являється на обличчі Олександра Петрова ... І ви вже не можете відірватися від екрану.

І ви вже не можете відірватися від екрану

Кадр з фільму «Т-34»

Незважаючи на те, що в першій частині картини головному герою Миколі Івушкіних вдається впоратися з цілою танковою ротою бородатого Клауса Ягер ( Вінценц Кіфер ), Він все одно потрапляє в німецький полон. Далі ми бачимо вже 1944 рік, у Ивушкина накладна рослинність, ніби взята з ТЮГу (або запозичена у «Вижив» Леонардо Ді Капріо - вирішуйте самі, на що це схоже), він знаходиться в концтаборі Ордурф, де перед ним знову нарісовивается вкрадливий, розумний і з шрамами на півобличчя Ягер з пропозицією взяти участь в одній секретній місії, від якого не можна відмовитися. З цього моменту розгортається не просто суперництво між двома державами і професійними танкістами, а справжній лицарський поєдинок російської кмітливості та німецького завзятості.

До речі, виконавець ролі Клауса Вінценц Кіфер вважає, що в нинішній мирний час Ягер і Івушкіна стали б заклятими друзями. «Вони ніби одна людина, брати-близнюки, що опинилися по різні боки барикад. Ягер не ненавидять росіян, він просто військовий до мозку кісток і добре робить свою роботу. Як танкіст він повинен прагнути в бій. А Івушкіна - його опонент, такий російський Ягер », - каже актор. Це цілком відповідає примирительному пафосу картини, де німці в вряди-годи представлені гідними супротивниками, а не просто безликої силою.

Це цілком відповідає примирительному пафосу картини, де німці в вряди-годи представлені гідними супротивниками, а не просто безликої силою

Кадр з фільму «Т-34»

Цікаво, що сутичка Ніколауса і Миколи (так-так, у офіцерів однакові імена) знята з великим азартом, драйвом і відповідно замилуванням супутньої танкової машинерією, ніж ніжна романтична лінія між персонажами Петрова і Старшенбаум. Незважаючи на те, що актори, яких пов'язують серйозні стосунки в реальному житті, в один голос твердять: раптова любов - це мотивація вижити в пеклі війни, відпрацьована вона в контексті танчиков досить ніяково. Чого тільки варті переглядкі укладеної-перекладачки і кульгавого танкіста на тлі німця, який пояснює їм тактичний план, або інтимна близькість в лісі за пару годин до фінального бою.

Ірина Старшенбаум і Олександр Петров у фільмі «Т-34»

Але якщо про персонажа Ірини Старшенбаум ми за весь фільм дізнаємося тільки те, що її звуть Ганна Ярцева і вона відмінно володіє німецькою мовою, то танковий екіпаж, який відбирає в концтаборі Івушкіна, складається суцільно з яскравих типажів. вусатий Віктор Добронравов з натренованим білоруським говіркою справжній «папка» для своїх товаришів, Антон Богданов з «Реальних пацанів» відіграє борзого, але грунтовного уральського мисливця, а хронічно гугнявий інтелігент Серафим ( Юрій Борисов , «Кришталь» ) Уособлює духовну складова танка. Сам Олександр Петров, звичайно, не примушує забути про всі свої попередні ролі, але широкими мазками представляє національний характер з його кмітливістю, енергією на межі відчаю і святою вірою в «авось»

Сам Олександр Петров, звичайно, не примушує забути про всі свої попередні ролі, але широкими мазками представляє національний характер з його кмітливістю, енергією на межі відчаю і святою вірою в «авось»

Кадр з фільму «Т-34»

Не можна не відзначити не тільки зіграність акторського ансамблю, а й серйозну технічну складову фільму: з нуля була побудована село в Калузькій області, відтворена візуальна автентичність танків, дуелі гусеничних махина робилися в стилі справжніх танкових симуляторів c нескінченними «Рапід» намальованих снарядів і куль. Однак cовершенно окремим чином стоять зйомки в самих танках, якими актори професійно вчилися керувати (так, Віктор Доброноравов, граючи механіка-водія, проводив в машині по 12 годин на день). За словами оператора Михайла Мілашіна, в танк було поставлено п'ять камер і акторам доводилося грати прямо в рухомій, вібруючої машині. Кадри з тісного танка стали однією з найважливіших драматичних складових фільму: в невеликому замкнутому просторі актори змогли наочно продемонструвати, як люди глухнуть і приходять до тями після контузії, чому солдати гинуть або виживають усередині танка. Давно не модне «слоумо» тут, до речі, дуже знадобилося.

Кадр з фільму «Т-34»

Можливо, єдине, що може викликати у глядача найсильніший когнітивний дисонанс - це вихід фільму про страшну війну в перший день нового року. Але, як запевняє режисер брутальних «Бригади» і «Бою з тінню» , Боятися нічого. «Зовсім не обов'язково військовому фільму бути похмурим і трагічним за інтонацією. Так, це війна. Так, це смерть. У кожній родині є загиблі. Але в цій війні ми - перемогли. І це важливо! », - говорить Олексій Сидоров. Мабуть, дійсно, варто почати рік з переможного і мирного мотиву, особливо, коли на цей шлях наставляє грає на титрах пісня Булата Окуджави «Бери шинель, пішли додому».

Трейлер фільму «Т-34»

Дивіться військову драму «Т-34» режисера Олексія Сидорова в кіно з 1 січня 2019 року.

Що подивитися в кіно в новорічні свята - 2019