Рецензія на 3-й сезон серіалу «Міст»

Новий напарник головної героїні, нова ланцюг вбивств, нові емоції - але в іншому це все той же «Міст», трохи похмурий, трохи жорстокий і все такий же по-північному холодний.

Сусідні Мальме і Копенгаген знову накриває хвиля жорстоких злочинів - протягом декількох днів викрадені і вбиті або покалічені кілька відомих громадських персон. У числі інших в руки злочинців потрапив і начальник шведської поліції, єдина людина, яка знаходив спільну мову з детективом Сагою Норен і розумів її після приміщення в тюрму Мартіна Роде. У напарники Сазі призначений поліцейський з Копенгагена Хенрік Сабо, на пошуки злочинців кинуті всі сили двох суміжних країн, але єдиною зачіпкою є ілюзорна зв'язок вбивств з сюжетами картин, складових колекцію мільйонера з передмістя датської столиці ...

За свої варіанти «Моста» кілька років тому взялися американці з мексиканцями і англійці з французами - за океаном свій серіал закрили після другого сезону, у європейців другий сезон вийде на початку 2016 року

Датсько-шведський серіал «Міст» давно і досить впевнено завоював любов шанувальників детективних шоу на сучасному ТБ, а тому окремої рецензії на третій сезон шоу не було потрібно, але лише до того часу, поки не з'ясувалося, що один з головних героїв двох попередніх історій виведений сьогодні за дужки. Так, Кім Бодніа , Який грав Мартіна два попередні сезони, в нових серіях не виникає, а значить, творцям «Моста» кинутий новий виклик - мабуть, навіть більш серйозний, ніж вимога шанувальників утримати планку напруги сюжету на висоті серій 2011 року. Відразу скажемо, що в бруд обличчям автори не впали, більше того, світ Саги Норен став ще глибше і драматичніше, і це хороший привід повернутися до улюбленої героїні.

Причиною відмови Кіма Бодня грати Мартіна в третьому сезоні став конфлікт актора зі сценаристами - Кіму здалося, що його персонажу не дають розвиватися і тримають в тіні героїні Софії Хелін

Перш за все, глядачів перед переглядом цікавило, наскільки хороший буде новий напарник Саги. Творці серіалу пограли на нервах шанувальників, запропонувавши на самому початку нерівноцінні заміну Мартіну - безлику жінку, здатну дістати розмовами не тільки інтроверта Сагу, а й будь-якого навколишнього. Втім, то був всього лише помилковий шлях, яких в «Мосту» завжди в надлишку, а введенням в сюжет Хенріка сценаристи реабілітувалися по всіх фронтах - герой вийшов симпатичним, досить загадковим і суперечливим (хід з покірливо дружиною, відпускає Хенріка на зустрічі з іншими жінками , дуже хороший), в міру переступає закон. Дещо натягнутою виглядає лінія з його власним багаторічним особистим розслідуванням, але з нею не перегинають, притримуючи, мабуть, до кращих часів. Найголовніше - Сага і Хенрік склали блискучий тандем, який ні в чому не поступається парі Сага / Мартін, а це дорогого коштує.

Не варто на місці Сага і як самостійний персонаж, в її житті теж відбуваються великі зміни - раптово в скрупульозно систематизований розпорядок детектива вривається мати, з якою Норен не бачилася багато років. І не просто вривається, вона приносить із собою нове почуття провини за загибель сестри Саги, вона дорікає небажанням зустрітися з вмираючим батьком, вона навіть стає причиною внутрішнього розслідування, відкритого проти дочки поліцейським начальством. Стільки емоцій від героїні Софії Хелін ви не бачили ніколи - адже тепер з нею поруч немає ні Мартіна, ні Ханса, колишнього начальника Саги. І спостерігати за її переживаннями не менш цікаво, ніж за кримінальною складовою.

До речі, про кримінал. Третій «Міст» не поступається двом попереднім багатством персонажів, жорстокістю вбивств і ефектністю розв'язки. Тут автори знову опинилися на висоті, а нам залишається тільки дивуватися багатству уяви скандинавів, жителів країн з не найвищим рівнем злочинності. На противагу можна взяти Росію, де новини рясніють самими моторошними повідомленнями про вбивства, зґвалтування, грабежі і розбої, а сценаристи на такий «багатої» грунті здатні лише на полуромантіческіе-напівкримінальні серіали, які навіть в денному ефірі не здатні утримувати увагу невибагливих домогосподарок. Ні, в Копенгагені і околицях багато всього похмурого, у всіх є свої таємниці, у всіх знаходяться протизаконні цятки в минулому, тому вгадати злочинця непросто буде навіть найдосвідченішим «телешерлокам».

І нехай вас не лякає те, що перший епізод нового сезону занадто багато уваги приділяє проблемам гей-шлюбів, ця ниточка дуже скоро перекратітся, а перше вбивство набагато більше розповість нема про сексуальні меншини, а про те, як на суспільне життя і злочинність впливають неформальні лідери - громадські працівники, блогери, маніфестанти. Погодьтеся, в цьому напрямку на ТБ теж поле напаханное, і знову «Міст» багато точки напруги з'єднає і продемонструє небезпеку як консервативних, так і надмірно енергійних поглядів.

Новий сезон вдався в будь-якому випадку - нові герої радують, нова справа виявилося заплутаним і нетривіальним. Найпрекрасніше же в десяти серіях 2015 роки те, що всім нам відкрилася нова Сага - здатна на сльози, на відчай, на співчуття, на лють і гнів. І це нітрохи героїню не зіпсувало, поліція Мальме від цього тільки виграє в майбутніх справах.

Новий напарник головної героїні, нова ланцюг вбивств, нові емоції - але в іншому це все той же «Міст», трохи похмурий, трохи жорстокий і все такий же по-північному холодний Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер