Рецензія на фільм «Одиниця»

Військовий бойовик про Велику Вітчизняну війну, який може похвалитися лише яскравими акторами і великою кількістю фінальної стрілянини.

Август 1944 року. Радянські війська з боями просуваються по Східній Польщі. Тільки що отримала свіже поповнення і нового командира артилерійська батарея з позивним «Одиниця» висувається для захисту мосту на дорозі, що веде на Варшаву. Коли бійці лейтенанта Єгорова ( Ілля Коробко ) Заходять в католицький монастир, з якого добре проглядається міст, вони знаходять там кількох німецьких солдатів і молоду польську черницю Еву ( Анна Прус ), Що опікує глухонімих сиріт. Розправившись з противником, артилеристи обладнали оборонні позиції і намагаються подбати про дітей. Тим часом німці готують раптовий напад на батарею, а ховаються в лісі польські партизани-антикомуністи планують підірвати міст, щоб затримати наступ на Варшаву.

Фільм заснований на повісті письменника-фронтовика Олександра Миколаєва «Ми всі, крім дітей». Ця повість, в свою чергу, була заснована на реальних подіях

«Вони не повернулися, але перемогли!» - радісно сповіщає слоган на постері нового російського військового бойовика. «Спасибі за спойлер!» - іронічно дякують прокатників критики і кіномани, багато з яких вперше бачать, як кіно видає свій фінал ще до того, як в залі гасне світло.

Поляков в картині грали поляки, німців - німці, а глухих дітей - глухі діти

Звичайно, у військовому кіно голлівудські хепі-енди - рідкість навіть в Америці, і коли на початку картини солдати їдуть на фронтові позиції, то не потрібно бути знавцем жанру, щоб припустити, що багато хто з них там, на позиціях, і залишаться. Однак «багато» - це не «все», і фільм може вичавити чимало драматизму з того, що глядачі сподіваються, що хоч хтось із героїв залишиться в живих. Постер «Одиниці» ж сумнівів не залишає, а надію вбиває прямою наводкою. Що робить абсолютно безглуздим, наприклад, Накльовувався роман між гарненьким командиром батареї і його чарівної радисткою. Яка різниця, якими пристрасними поглядами персонажі обмінюються, якщо жити їм залишилося кілька годин і публіка заздалегідь це знає?

Це, втім, ще ягідки. Квіточка «Одиниці» в тому, що в ній немає драматичного конфлікту! Здавалося б, це абсолютно неможливо в військовому бойовику, тому що в ньому є «наші» і є «лиходії», і вони істотну частину картини намагаються перебити один одного. Але картина дебютанта Кирила Белевича зображує німців не стільки учасниками конфлікту, скільки бездумними зомбі, які безстрашно лізуть на артилерійські позиції і буквально завалюють їх трупами. А зомбі - це, як відомо, не вороги, а щось на зразок малярійного гнусу. Нападають скопом, можуть вбити, але психологічного виміру у війни з ними немає, і драматичним конфліктом таке «протистояння» не назвеш.

Втім, солдати Єгорова поводяться майже так само бездумно і механічно - стріляють, поки не закінчаться патрони, а потім йдуть в рукопашну або кидаються з мінами під танки. Ні тобі військових хитрощів, ні спроб обдурити противника, ні хоч якогось розумового протистояння і розумового напруження ... Війна як м'ясорубка, де перемагає той, у кого більше тіл для завалювання. Багато смертей, але ніякої драматургії.

Зазвичай при такому підході до зображення війни на перший план виходять конфлікти серед «наших». Але начебто намічений в картині конфлікт між добродушним Єгоровим і його запеклим замполітом Финогенова ( Андрій Мерзлікін ), Тим, хто ненавидить поляків, - марна трата екранного часу. Оскільки Єгоров хоч і добрий командир, але наполягати на своєму не соромиться, а Фіногенов хоч часом і нарікає, але військову дисципліну дотримує. Так що все його заперечення виявляються порожнім струсом повітря. Та ж історія і з одним з солдатів, явним злочинцем. Хоча він випромінює загрозу, це випромінювання так випромінюванням і залишається, і ніякого «бунту на кораблі» або хоча б натяку на бунт у фільмі немає.

Лише в самому кінці картини в «одинички» виникає цікавий драматичний поворот - польські партизани спершу намагаються вставити червоноармійцям палиці в колеса, а потім приєднуються до них, щоб разом вбивати німців. Але для того, щоб повною мірою розкрити цей сюжетний хід, навколо нього треба було будувати весь фільм. А не дозволяти партизанам майже всю картину прохолоджуватися по іншу сторону річки. Звичайно, «наші» мають справу з поляками з самого початку стрічки. Але черниця-вихователька і її глухі підопічні на представників «вільної Польщі» ніяк не тягнуть. І в основному вони мовчать і червоноармійцям НЕ суперечать.

А що ж покладений жанром героїзм? З ним теж проблема, хоча і незвичайна - його занадто багато. Майже кожен «наш» персонаж фільму гине самим героїчним чином, найчастіше в сповільненій зйомці і під пафосну музику. Масовий героїзм - це, звичайно, правильно і патріотично, але якщо все герої, то ніхто не герой. І історія про подвиг перетворюється в історію про буденне солдатському працю. Тому що ось такі у «наших» солдатські будні - стрілянина до останнього патрона, стрибки під танки і на гранати, знищення німців в рукопашному бою ...

В результаті виходить, що бойовик з яскравими акторами, кількома другорядними колоритними персонажами, великою кількістю піротехніки і красивою природою тягне тільки на «трійку». Тому що смерть він забезпечує, а драму - немає. І навіть більше того - над деякими особливо пафосними сценами хочеться нервово сміятися. Тому що режисер у своєму героїзується ражі перегнув палицю.

З 11 червня в кіно.

Військовий бойовик про Велику Вітчизняну війну, який може похвалитися лише яскравими акторами і великою кількістю фінальної стрілянини Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

Яка різниця, якими пристрасними поглядами персонажі обмінюються, якщо жити їм залишилося кілька годин і публіка заздалегідь це знає?