Рецензія Фільм Про на фільм: Рай: Віра

Одне з головних кінотворів цього сезону, трилогія Ульріха Зайдля «Рай» поступово доходить до кіноекранів. У російському прокаті тепер можна побачити другу її частину - «Рай. Віра ».
Одне з головних кінотворів цього сезону, трилогія Ульріха Зайдля «Рай» поступово доходить до кіноекранів

За спокійного особі Зайдля в Берліні було видно, що на головний приз він не розраховує. Так і вийшло: журі Вонга Кар-Вая «Надію» не помітило

У фільмі «Рай. Любов, кохання" немолода австрійка купувала любов жебраків африканців. Тепер подивимося, чим в цей час вдома, у Відні, займається її сестра Анна-Марія. У неї свій рай. Вона вступила в маленьку християнську секту і рятується тим, що розносить по домівках статуї Діви Марії, закликаючи будинків поставити у себе таку ж і змінити своє життя. Тим часом, життя Анни-Марії теж змінюється. Казна-звідки з'являється її чоловік-мусульманин, який став інвалідом. Його абсолютно не влаштовує, що тепер Анна-Марія любить не його, а Бога.

Немає сьогодні в світі більш жорсткого, радикального та естетського критика буржуазної Європи, ніж Ульріх Зайдль . Саме специфіка його погляду, в якому поєднуються гротеск і документализм, сатира і співчуття принесли йому світову славу. Спочатку серед критиків, коли Зайдль знімав неігрове кіно. Потім - всіх глядачів, які не бояться дивитися розумне і точне кіно про сучасність. Це сталося після виходу «Собачою спеки» - досі найвідомішого фільму Зайдля. З тих пір за його роботами світ стежить з пильною увагою, і Зайдль визнається одним з найактуальніших режисерів нашого часу.

Монументальна трилогія «Рай», що піднімає найсерйозніші проблеми людини в розрізі сучасності, прогриміла по трьом найбільшим міжнародним фестивалям минулого сезону. Багато хто до цих пір сперечаються, яка з частин найвдаліша. Комусь подобається несподівана інтерпретація спору між Північчю і Півднем в «Любові». Кому-то - простота і чистота «Надії» . Але для Росії «Віра» - мабуть, найбільш актуальний фільм трилогії. Важко сказати, наскільки навмисне його вихід збігся з Великим постом, тому що віруючі в цей час на такі фільми за краще не ходити. Але у Зайдля в Росії є свій глядач, і фільм без уваги не залишиться.

Свій фільм Зайдль в черговий раз присвячує ілюзіям західної людини. Ця людина живе, страждаючи від свого благополучного самотності, і кожен раз намагається, нехай навіть шляхом страждання, домогтися хоча б чогось, що він здатний був би визнати живим, близьким. Ясно, що повна, самотня і нерозумна Анна-Марія не надто цікавиться релігійною проблематикою. Вона навряд чи змогла б пояснити, чому вибрала одну секту, а не іншу. Її не цікавлять питання про соціальну роль Церкви, про руйнування старих табу на Заході, про екуменізм. Вона вірить в інше.

На Венеціанському кінофестивалі «Рай. Віра »отримав Спеціальний приз журі - це найбільша нагорода, отримана трилогією« Рай ».

Чоловік Анни-Марії завжди поводився не так, як вона б хотіла. Він не був чоловіком. Він кинув її. А їй потрібен хтось, хто не кине. Інший чоловік. І тут приходить на допомогу Христос, якого Анна-Марія фактично робить своїм чоловіком, своїм принцом і повелителем. За нього вона добровільно і радісно терпить страждання, часто абсолютно безглузді і ініційовані нею самою. Це характерно для католицького погляду на релігійне життя, але Анна-Марія, а з нею і мільйони таких же, як вона, іншими релігійними аспектами і не цікавиться. У неї немає стигматів, зате є батіг, якою вона себе добровільно мучить, висловлюючи цим релігійне почуття, а по суті - демонструючи підпорядкування дружини чоловіку. Природно, що справжній чоловік, фізичний і моральний каліка, тут виявляється слабким конкурентом.

Трейлер фільму «Рай. Віра »

Гуманізм Зайдля в цьому фільмі виражається, звичайно, не в засудженні релігії як такої, хоча саме цього останнім часом чекають ліберальні інтелектуали від будь-якого авторського висловлювання. Зайдль знову і знову показує понівечену душу «маленької людини». Людина цей шукає, де прихилити голову, і не знаходить. Тому що ні любові, ні віри, ні надії у нього немає, він не доріс до них, він їх ніяк не заслужив, він їх не розуміє. Залишаються лише карикатури на будь-який світле почуття, яке можна собі уявити. І «варвари», африканці в «Любові», араби в «Вірі», цинічні австрійські підлітки в «Надії» , Легко перемагають таку людину. І тим легше їм посміятися над ним, чим менше вони самі шукають у своєму житті чогось піднесеного. Вони сильніше. І їх Зайдлю теж шкода. Всіх шкода. Рай їх жалюгідний і смішний. А вони - це, напевно, і ми всі.