Рецензія до фільму "Царство небесне" (2005). ЛИЦАР ПОВЕРТАЄТЬСЯ ДОДОМУ ....

Що головне для фільму, який претендує на опис історичної епохи ?!
Основні складові: атмосфера часу, грамотний сюжет, цікаві персонажі, деталізовані костюми, кадри місць, що не існують в наші дні або сильно змінилися за минулі роки ...
У фільмі Рідлі Скотта "Царство небесне" є всі складові якісного кіно. Про те як вони реалізовані варто поговорити докладніше. Після яскравого, драматичного "Гладіатора" і криваво-динамічного "Падіння" Чорного яструба "" режисер знову береться за масштабний історичний проект, потопаючи в глибині століть. Продовжуючи чергувати фільми "глибокої історії" з картинами про події минулого століття Рідлі Скотт розповідає глядачеві історію коваля-лицаря Баліана.
Баліан (Орландо Блум) - французький коваль, що переживає втрату дружини і дитини, дізнається від барона Готфрі де Ібеліна (Лайам Нісон), що він його позашлюбний син, єдиний син. Скоївши злочин в рідних краях, молодий барон з батьком відправляється в Єрусалим, де можна знайти прощення гріхів і заспокоїти душу. В дорозі героєві належить багато чого довідатися, подолати труднощі плоті і духу. Побачити протистояння лідерів мусульман і християн Саладина і короля Болдуїна.
Шлях в "Царство небесне" складний і тернистий ...
Сюжет картини в міру зачіпає особисті події життя молодого Баліана, а також політичні та релігійні мотиви в околицях Єрусалиму, не перетворюючись на документалістику, драму чи бойовик. Вона не рясніє бойовими сценами, але битви і масштабні баталії присутні у всіх частинах. Динаміка доречно розбавляє лаконічні, по-східному ємні діалоги, які є відмінною рисою "Царство небесного". Фільм рясніє мудрими фразами претендують на звання цитат, тому можливо відчути відторгнення до мови або пафос. Зате кожен уважний глядач знайде для себе потрібну, хоча акцент цитат у вітчизняному кінематографі завжди схилявся до гумору, іронії і сатири. Гумору же в "Царстві небесному" практично немає, зустрічається лише рідкісний сарказм, а сюжет оповідає про честь, совість і гідність, доблесті і відваги і їх антагонізмах.
Візуальне оформлення картини викликає глибоку повагу. Рідлі Скотт визнаний метр в цій області і балувати очі глядачів, безумовно, вміє. Костюми будь то селянська сім'я, військові ряди, знати чи слуги Господа завжди відповідно детально оформлені - виблискують, брудні, забруднені, м'яти і рвані. Костюми "живі" і завжди видно, що це не бутафорія, щит піхотинців поцяткований вм'ятинами битв, а костюм простого лицаря блищить неяскраво, обпалені сонцем, на відміну від релігійного блискучого хреста, постійно натирає слугами. Спецефекти похвалитися такою точністю не можуть. Використовується комп'ютерне втручання в основному для зміни задніх планів, зображення: міст, фортець, морських просторів, гір і долин. Ці кадри скандують "Неправда" і хочеться сказати "Не вірю". Правда цей же ефект застосовується при великих планах головних героїв на тлі армій і пристроїв надає неймовірно глибоке враження і показує контрастний масштаб особистості на тлі історії.
Музика в фільмі не настільки епічна, як у багатьох історичних фільмах. Основна тема багатьом може не сподобається, як і змішання різних окремих інструментів і етнічних мотивів по ходу сюжету. Але звучать мелодії при цьому тіньовим фоном постійно, будучи каталізатором, який проводить думки від режисера до глядача.
Про грі акторів багато говорити не варто. Тут кожен глядач вирішує для себе все сам, в залежності від поглядів на лицаря, на царя, лиходія, принцесу-королеву або другорядних героїв. Можна навіть укрупнити - на політику, релігію, світові процеси. Для тих, хто бачить під поняттям "лицар" Максимуса, чи скажімо Айвенго, темперамент, риси характеру і поведінку будуть різними. Весь фільм ми бачимо коваля з лицарства рисами, ніж лицаря виробленого з ковалів. Режисер бачить, в образі лицаря швидше характеру, ніж сили меча, нехай і не без цього. Орландо не дісталося певної частки напору і як згадувалося в деяких джерелах Баліан - це "лицар без страху, докору і харизми". Повторюся, в цій картині акторська гра сприймається суб'єктивно.
До підведення підсумків трохи про порівняння режисерської і прокатної версій фільму. А різниця дуже значна. Версія Рідлі Скотта майже на годину довше і містить багато нових епізодів в початковій і середній частинах фільму, а також невелике доповнення в кінцівці. Ці кадри змушують переосмислити деякі моменти і мотиви героїв, хоча не сюжет в цілому. Картина до випуску в прокат була урізана продюсерами, які вважали її затягнутою і нудною.
Звертаючись до глядачеві не Ті, хто дивився "Царство небесне" скажу:
- Якщо Ви не пропалений матеріаліст у фільмі знайдете цікаве або корисне. Безумовно, чекати чогось надприродного теж не варто, але кожного зачепить по-своєму.
Тим же, хто дивився картину, і кому вона сподобалася: