Реінкарнація в Православ'ї

Р еінкарнація і Православ'я - що може бути спільного у цих таких далеких один від одного понять? Якщо в пошуковому рядку Інтернету ввести запит «Православ'я і реінкарнація», то в результаті пошуковик видасть нам різні відеосюжети, в одному з яких православний священик дає відповіді на питання, хто додзвонився до студії слухачів. І на який пролунав питання «про наявність поняття" реінкарнації "в багатьох релігіях», відповідає різке і категоричне «ні», стверджуючи, що поняття це молоде і практично не зустрічається в світових релігіях. Але чи так це насправді? Може, він помиляється?

переселення душ визнають різні Східні релігії. Визнають ескімоси, північноамериканські індіанці, гностики, кабалісти, езотеричні християни. Поняття реінкарнації зустрічається в китайському буддизмі, даосизмі, синтоизме і дзен. У євреїв ідея переселення душ називається «ілгул» і є популярною серед євреїв-ашкеназі. В ісламі існує три види реінкарнації: перевтілення святого або пророка; повернення після смерті на Землю імама; переродження душі звичайної людини - всі вони навіть мають свої конкретні терміни. А в мусульманській богословської літературі сповідують віру в переселення душ називаються танасухітамі. Крім того, ідея реінкарнація приймалася давньогрецькими філософами, такими як Піфагор, Платон і Сократ. Також визнають перевтілення сучасні філософські та релігійні рухи: Американський трансценденталізм, Теософія, сучасне Неоязичництво і протягом Нью-Ейдж.

Заперечення сучасним Православ'ям переродження душі з боку виглядає дивно. У Біблії немає структурованої ідеї реінкарнації, але в той же час немає і її заперечення. Хоча відомо, що в ранньому християнстві, до 553 року (дата, коли відбувся п'ятий Вселенський Собор), поняття, наближене до реінкарнації, а саме « передіснуванні людських душ », Було присутнє. Оригену Адаматі, грецькому християнському теологи, засновнику біблійної філології, автору колосального за обсягом праці «гексан», написаного по Старого Заповіту, належать такі слова: «вмирають тут звичайною смертю розподіляються на підставі справ, скоєних тут, так що визнані гідними так званої пекельної країни отримують різні місця відповідно своїх гріхів. Також, може бути, і ті, які, так би мовити, вмирають там (на небі), сходять в це пекло, визнані гідними жити в різних, кращих чи гірших, оселях на всій земній просторі і народитися від таких чи інших батьків. Так що ізраїльтянин може коли-небудь потрапити в число скіфів, а єгиптянин - перейти в Юдею ».

Під час п'ятого Вселенського Собору Оріген був визнаний єретиком. Однак його вчення існувало більше трьох ста років до цього Собору і ще близько ста років після. Але сучасні православні професори богослов'я заперечують ідею реінкарнації навіть в цих словах Орігена.

Реінкарнація входила в систему світогляду філософа Філона, і він докладно дослідив її. Він писав: «Ті [душі], що піддаються бажанням смертної життя, знову повертаються до неї». Але ж Філон надав неабиякий вплив на розвиток Християнства, і в сучасному Православ'ї він є шанованою особистістю.

У Старому Завіті ідея перевтілень зустрічається не один раз. Наприклад, в книзі «Екклезіаст» (41: 9) Соломон говорить: «О горе вам, безбожники, які відмовилися від закону вищого Господа! Бо коли ви народитесь, ви народитесь, щоб бути проклятими ». Ймовірно, цими словами Соломон підтверджує можливість ще одного народження для людини. Старий Завіт закінчується такими словами: «Ось, Я пошлю до вас Іллю, пророка, день Господній настане, великого і страшного» (Мал. 4: 5). І потім, вже в Новому завіті, це пророцтво виповнюється, коли Ісус, після обезголовлювання Іоанна Хрестителя (який, по суті, був його попередником, і за участю якого всенародно було засвідчено месіанське призначення Ісуса), розмовляє зі своїми учнями, і ті питають його : «Як це книжники кажуть, ніби треба Іллі перш прийти раніше? Ісус сказав їм у відповідь: "Правда, Ілля, коли прийти, і все приготує. Але кажу вам, що Ілля вже прийшов, і не впізнали його, а вчинили з ним, як хотіли; так і Син людський постраждає від них". Учні тоді зрозуміли, що Він їм говорив про Івана Христителя »(Мф. 17: 1013). Але Православ'я вперто не хоче приймати дані факти.

Основною ідеєю сучасного Православ'я є те, що Ісус на Голгофі вже врятував всіх людей від гріхів, і тим, хто повірить в це, дарована буде вічне життя в раю. Вічне життя в райському саду або вічні муки в пеклі, і те й інше - після закінчення цього життя земного. Чи не є цей перехід з однієї форми існування в іншу також проекцією реінкарнації? А може, Ісус Христос своїм воскресінням теж показав людям, що після смерті життя знову триває?

Одне з основних дій, яка вчиняє сучасна Православна церква - це дозвіл, т. Е. Прощення гріхів, людині, який покаявся. Якщо Православ'я відкрито визнає ідею реінкарнації, то і дана дія не буде мати сенсу. Адже сама ідея переродження для людини, що знаходиться на шляху духовного розвитку, є нічим іншим, як тривалим шляхом еволюції Душі. Душа сама несе відповідальність за виправлення скоєних нею помилок. Їй не потрібно, щоб їй відпускалися гріхи: вона прекрасно розуміє, що пожне лише те, що сама посіє. З життя в життя, набуваючи досвіду, вона удосконалюється і наближається до Всевишнього. В Євангелії від Матвія сказано: «Отже, будьте досконалі, як досконалий Отець ваш небесний» (Мф. 5:48). І судіть самі, хіба може люблячий Бог, Батько всіх людей, дати своїм дітям всього лише один шанс, у вигляді такої короткої і єдиною життя?

Р еінкарнація і Православ'я - що може бути спільного у цих таких далеких один від одного понять

Але чи так це насправді?
Може, він помиляється?
Чи не є цей перехід з однієї форми існування в іншу також проекцією реінкарнації?
А може, Ісус Христос своїм воскресінням теж показав людям, що після смерті життя знову триває?
І судіть самі, хіба може люблячий Бог, Батько всіх людей, дати своїм дітям всього лише один шанс, у вигляді такої короткої і єдиною життя?