Релігії різні, а Бог ...?

Ви знаєте, що Бог є любов, і вам здається, що цього достатньо? Але, може бути, Бог побажав розповісти про себе набагато більше, ніж ви встигли пізнати на власному досвіді? Про те, що люди, які беруть поспішні рішення про необов'язковість знайомитися з божественним одкровенням, багато втрачають, розмірковує Сергій Худієв.

Нещодавно я читав книгу Ебена Александера - нейрохірурга, який пережив надзвичайно яскравий і докладний околосмертний досвід під час коми, в яку впав через важку інфекції. Спочатку він побував в якомусь малоприємному місці, але потім виявився в раю, де його тепло вітали райські жителі, які прогулювалися по райським садам зі своїми райськими собаками. Одужавши від хвороби, Ебен написав книгу «Докази раю», і невпинно проповідує своє послання.

Одужавши від хвороби, Ебен написав книгу «Докази раю», і невпинно проповідує своє послання

Сергій Худієв

Нещодавно я чув передачу з його участю. Враження холоднокровного шахрая, який експлуатує модну тему околосмертного досвіду, він не виробляє. Схоже, він вірить в те, що розповідає. Бог (Ебен називає його словом «Ом») є любов і при цьому Він ніяк не пов'язаний з якоюсь конкретною земної релігією. Всі вони, втім, на глибинному рівні, вчать одному і тому ж.

Що ж, я думаю, Ебен сам собі не бреше - він дійсно пережив околосмертний досвід, який перевернув все його життя. Висновки з цього досвіду підозріло збігаються з уявленнями сучасного медійного мейнстріму - Бог є, але це «Бог всіх релігій», ніяке конкретне віровчення не може претендувати на остаточну істину про Нього, всі ці Церкви з їх ретельно продуманими богословськими схемами просто не розуміють Його.

Але це зрозуміло - є досвід, є його інтерпретація. Досвід може бути справжнім, інтерпретація - продиктованої культурними уподобаннями і особистим досвідом людини.

Будь-який наш досвід проходить через систему наших внутрішніх фільтрів - так, наприклад, люди, які вірять в відвідування землі інопланетянами, вбачають зображення космічних кораблів в барельєфах майя, які насправді мають зовсім інший сенс.

В якійсь мірі ми бачимо (і переживаємо) то, що очікуємо пережити - це не означає, що наші переживання фальшивості; це просто означає, що ми неминуче розуміємо їх у міру нашого досвіду і очікувань. Це вірно і по відношенню до містичного досвіду - людина неминуче накладає на нього свої погляди й уподобання.

Але саме це переживання - Бог набагато більше релігії, спроби якось «упакувати» Його в той чи інший набір догматів безглузді - по-людськи зрозуміло, за ним стоїть певна правда.

Клайв Льюїс десь наводить приклад людини, який побачив море, був глибоко вражений, і зрозумів, що всі ці карти - не більше ніж розфарбовані листи паперу. Це вірно - карти це не саме море. Це всього лише карти. Знати карти - це ще не означає знати море. Але якщо ви хочете пуститися в морську подорож, без карт вам не обійтися.

Якщо ви хочете відправитися в духовну подорож, ви неминуче приймете якісь догмати. Уже саме визнання буття особистісного Бога - Бога, який любить вас, Бога, до якого можна звернутися на «Ти», Бога, з яким можна увійти в якісь особисті відносини - залишить за бортом вашого пошуку Буддизм та інші нетеїстичною форми релігійності.

Вам неминуче доведеться визнати, що чиїсь уявлення про духовну реальність помилкові - і ви вже порушите перше правило політкоректності, визнавати всі релігії однаково цінними. Звертаючись до Бога з якої б то не було молитвою, ви вже, самим цим актом, відхиляєте якісь релігійні уявлення як помилкові.

Інше питання, який перед вами неминуче постане, - це питання про Одкровення. Чи дає Бог знати про Себе якось ще, крім коротких повідомлень людей, які пережили клінічну смерть? Якщо Він зацікавлений в тому, щоб ми пізнали Його, - не дався чи Він якось ще? Не дав чи Він знати про Себе більш детально?

Не дав чи Він знати про Себе більш детально

Апостол Іоанн Богослов

До речі, звідки сама ця фраза - «Бог є любов?» Це слова з Біблії, і належать вони Апостолу Іоанну. Він каже їх на увазі абсолютно конкретного події:

«Любі будемо любити один одного, бо любов від Бога, і кожен, хто любить, родився від Бога та відає Бога. Хто не любить, той не пізнав Бога, тому що Бог є любов. Любов Божа до нас з'явилася тим, що Бог послав у світ Єдинородного Сина Свого, щоб ми через Нього жили. Не в тому любов, що ми полюбили Бога, а що Він полюбив нас і послав Сина Свого в умилостивлення за гріхи наші »(1-е Івана 4: 7-10).

Апостол говорить про те, що любов Божа відкрилася нам в особистості і рятівних діяння Ісуса Христа. Бог став людиною і прийняв людську смерть, у всьому її жаху і потворності, щоб врятувати свої занепалі творіння. Його любов з'явилася не в запевненнях, а у вчинку - в цілком конкретному, відчутному діянні. У Жертві.

Ми знаємо, що Бог є любов, тому що Христос помер за наші гріхи. Надмирная любов прийшла в світ у вигляді людини, у всьому подібного нам, окрім гріха, і стала Жертвою за нас, щоб врятувати нас для життя вічного.

Це вражаюче сповіщення або істинно, або хибно; ми або приймаємо його, або відкидаємо. Якщо ми приймаємо, що Христос Євангелія говорить правду про Себе, про Свою особистості і Своєю Місії, то інші релігії просто не потрібні. Бог, до якого вони повинні були привести, Сам прийшов до нас. У них міг бути якийсь, частковий і спотворений світ, і навіть за нього в темряві ночі можна подякувати - але Христос є Сонце, яке робить коливаються і невірні вогники свічок непотрібними.

Якщо ж ми не приймаємо Євангелія, ми тим більше не можемо зберегти нашу віру в те, що «всі релігії говорять про істину» - адже тоді ми відмовляємо в істині по крайней мере, однією зі світових релігій, Християнства.

Звичайно, Бог більше релігії; Бог більше священних текстів; Бог більше догматів - незмірно більше, як океан більше карти або як всесвіт більше карти зоряного неба. Але з цього зовсім не випливає, що карти не приносять користі, без них можна обійтися, або що всі карти - в тому числі ті, які розходяться між собою, однаково хороші.

З Ебен Александером відбувається те ж саме, що і з усіма, хто говорить про «істині у всіх релігіях» - він просто додає до вже наявних релігій ще одну, власного винаходу, засновану на його особистої інтерпретації пережитого їм досвіду.

Але винаходити нічого не потрібно; Бог уже прийшов до людей, щоб зостатися з нами назавжди - в Ісусі Христі.

Словник "Правміра" - Бог

Ви знаєте, що Бог є любов, і вам здається, що цього достатньо?
Але, може бути, Бог побажав розповісти про себе набагато більше, ніж ви встигли пізнати на власному досвіді?
Чи дає Бог знати про Себе якось ще, крім коротких повідомлень людей, які пережили клінічну смерть?
Якщо Він зацікавлений в тому, щоб ми пізнали Його, - не дався чи Він якось ще?
Не дав чи Він знати про Себе більш детально?