Рівень 0. Крок 5. Заповіді Господні.

У минулому розділі ми говорили про те, чи можемо ми довіряти свідченнями апостолів про смерть і воскресіння Ісуса Христа. Зараз є багато версій життя Ісуса Христа. Одні стверджують, що Ісус Христос до тридцяти років жив на Тибеті, а потім прийшов до Палестини і приніс іудеям адаптовану до їх світогляду версію ведичного вчення. Інші стверджують, що Ісус Христос пішов у Гімалаї після того, як його намагалися заарештувати і вбити. Треті вчать, що Ісус Христос перенісся на американський континент і проповідував там серед нащадків біблійного Дана, які втекли в Америку, намагаючись уникнути вавилонського полону ... Давайте подивимося на місію Ісуса Христа очима його найближчих учнів. Для цього ми відкриємо з вами текст книги Діянь апостольських, главу другу:

1 Коли ж почався день П'ятдесятніці, всі смороду однодушно знаходится вкупі.
2 І нагло зчінівся шум Із неба, Ніби буря Раптова зірвалася, и переповніла ввесь той дім, де сіділі смороду.
3 І з'явилися Їм язик поділені, немов би огненні, та по одному осів на кожному з них.
4 Усі ж смороду сповнілісь Духом Святим, и начали Говорити іншімі мовами, як Дух давав Їм промовляті.
5 А в Єрусалимі жили юдеї, люди побожні, від усяк народу під небесами.
6 А коли оцей шум, зійшлося много народу, и прийшов в сум'яття, бо КОЖЕН говорити до них їхньою, власною мовою !.
7 І всі дівували и дівували, Кажучи один до одного: ЦІ, что говорить не галілеяні?
8 Як же ми чуємо Кожний своєю рідною мовою, в якому народ.
9 Парфяне, и мідяні, и з Геламу, и мешканці Месопотамії, Юдеї та Каппадокії, Понту й азії,
10 Фрігії та Памфілії, Єгипту й околиць Лівії, що біля Киренеї, і захожі римляни, юдеї і прозеліти,
11 крітяни й араби, усі чуємо ми, нашими мовами проголошують величні діла Божі?
12 І виходили з дива, і безрадні були, і говорили один до одного: Що це означає?
13 А інші казали глузуючи, говорили: вони напилися солодкого вина.
14 Петро ж, ставши з одинадцятьма, підняв свій голос і промовив до них: Мужі юдейські та мешканці Єрусалиму! Нехай вам оце стане відоме, і послухайте слів моїх!
15 Бо не п'яні, як ви думаєте, бо третя година дня;
16 але це пророк Йоіл передрік:
17 «І буде в останні дні, говорить Господь: Я виллю від Духа Свого на кожне тіло, і будуть пророкувати сини ваші та ваші доньки
і юнаки ваші будуть бачити видіння, а старим вашим сни будуть снитися.
18 І на рабів Моїх і на рабинь Моїх за тих днів виллю Духа Свого, і будуть пророкувати.
19 І дам чуда на небі вгорі і знаки на землі долі, кров і огонь, і куряву диму.
20 сонце на темряву, а місяць - на кров перед приходом Господнього дня, великого та славний.
21 І станеться, кожен, хто покличе Господнє Ім'я, спасеться ».

22 Мужі ізраїльські! послухайте ви оцих слів: Ісуса Назарянина, Мужа, що Його Бог прославив вам силою, і чудами, які Бог через Нього вчинив серед вас, як і самі знаєте,
23 Того, був виданий певною волею та передбаченням Божим, ви розп'яли та руками беззаконних, убили;
24 Та Бог воскресив Його, пута смерти усунувши, вона бо тримати Його не могла.
25 Бо Давид говорить про Нього: «бачив я Господа завсіди перед очима, бо Він по правиці моїй, щоб я не захитався.
26 Тому серце моє спочиває мій; і тіло моє відпочине в надії,
27 Бо Ти не опустиш моєї душі до шеолу, не даси святому Твоєму побачити тління.
28 Ти дав мені пізнати шлях життя, Ти мене радістю перед лицем Твоїм ».
29 Мужі брати! Нехай буде вільно мені сміло сказати вам про патріярха Давида, що помер і похований, і гріб його у нас до сього дня.
30 А бувши ж пророком і знаючи, що Бог з клятвою обіцяв йому від плоду його стегон спорудити Христа у плоті і посадити на престолі його,
31 у передбаченні він говорив про Христове воскресення, що не буде зоставлений в аду, ані тіло Його не бачила тління.
32 Бог Ісуса Цього воскресив, чого свідки всі ми.
33 Отже, Він, був Він вознесений правицею Божою прийнявши від Отця обітницю Святого Духа, вилив те, що ви бачите й чуєте.
34 Бо А Давид не восшёл на небеса; але сам каже: «Промовив Господь Господеві моєму: Сядь праворуч Мене,
35 доки не покладу ворогів твоїх підніжком ніг твоїх ».
36 Отже, твердо знай, увесь дім Ізраїлів, що Бог зробив Господом і Христом Цього Ісуса, Якого ви розп'яли.
37 Почувши це, вони розчулили серцем і сказали Петрові та іншим апостолам: Що ж нам робити, мужі-браття?
38 Петро ж сказав: Покайтеся, і нехай же охриститься кожен із вас у Ім'я Ісуса Христа на відпущення ваших гріхів; і отримаєте дар Святого Духа.
39 Бо для вас ця обітниця, і для ваших дітей, і всіх, що далеко знаходяться, кого б тільки покликав Господь, Бог наш.
40 І іншими багатьома словами він засвідчував та вмовляв їх, говорячи: Рятуйтесь від цього лукавого роду.
41 І, ті, хто прийняв його слово, охристилися, і пристало до них того дня душ тисяч зо три тисячі.
42 І вони перебували в науці апостольській, в спілкуванні і ламанні хліба та в молитвах.
43 І був острах у кожній душі, бо і багато чудес і знамень чинили апостоли в Єрусалимі.
44 А всі віруючі були разом і мали все спільним.
45 І вони продавали маєтки та добра, і всім їх ділили, як кому.
46 І кожен день одностайно перебували в храмі і, ломлячи хліб по домах, поживу приймали із радістю та в сердечній простоті,
47 вихваляючи Бога та маючи ласку в усього народу. І щоденно докладав спасаємось до Церкви.

Діяння апостолів, 2 глава.

Як можна бачити з тексту тема Тибету, Гімалаїв, Шамбали взагалі не простежується в словах ап. Петра. В даному уривку Писання є багато цікавих ідей. Для нашого подальшого воцерковлення важливо дізнатися, як на практиці члени ранньої Церкви висловлювали свою віру в рятівну місію Христа? Давайте звернемо увагу на 42-43 вірші:

42 «І вони перебували в науці апостольській, в спілкуванні і ламанні хліба та в молитвах.
43 І був острах у кожній душі, бо і багато чудес і знамень чинили апостоли в Єрусалимі ».

Тут йдеться про те, хто прийняв його слово апостолів хрестилися і приєднувалися до Церкви, тобто до товариства апостолів. Всі ці люди постійно 1) перебували в апостольській науці, 2) перебували в спілкуванні один з одним, 3) перебували в ламанні Хліба (в таїнстві Євхаристії) 4) перебували в молитвах і 5) перебували в страху (Божому). І рятівна дія Святого Духа виражалося в скоєнні апостолів чудес ...

Кожен рівень, який ви будете проходити, складається з п'яти кроків. Перший крок - це вивчення апостольського вчення. Другий крок - це зміцнення відносин всередині громади вірних. Третій крок, це дослідження вчення про Таїнствах Церкви і зокрема про св. Євхаристії. Четвертий крок, це крок входження в правильну молитву. Але от питання, а що таке страх Божий? Що це означає?

«Початок мудрості - страх Господній; добрий розум у тих, хто виконує Його »(Пс. 110: 10)

Це означає, що страх Божий це такий прояв віри, яке зовні виражається у виконанні заповідей Господніх.
"Син Мій! якщо ти приймеш слова мої і збережеш при собі заповіді мої, так що вухо твоє слухало мудрости і нахил серце твоє до розуму, якщо ти кликати будеш звертатися до розуму; якщо будеш шукати його, немов срібла, і будеш його ти, як скарб, ТО зрозумієш страх Господній, і знайдеш ти Богопізнання ». (Притчі 2: 1-5)

«... До то любить Мене, той слово Моє берегтиме, і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до нього, і оселю закладемо в нього. Хто не любить Мене не береже Моїх слів; А слово, що ви чуєте, не моє, але, Хто послав Мене ». (Іоанна 14: 23-24)

Таким чином, страх Божий, це готовність піти на якісь жертви заради виконання заповідей Господніх.

Відповідь: Давайте подумаємо про тих законах, яким підкоряється наше життя. Нам відомі закони фізики, хімії, інших наук. Їх порушити неможливо. Є інший тип законів - діючих в державі, в якому ми живемо. Ці закони порушити можна, але нічого доброго з цього не вийде. Чому? Спробуємо розібратіся.

Коли людина переходить залізничні колії перед близько йде поїздом або шосейну дорогу на червоне світло, не дивно, якщо він залишиться без рук, без ніг, а то і без голови. Якщо людина потрапить під машину і йому ампутують ногу, хто винен? Працівники ДАІ, які для чогось придумали різних правил і вимагають від нас їх дотримання? Або доктора в лікарні, які відрізали роздроблену ногу людині, яка потрапила в дорожньо-транспортну пригоду? Напевно, все-таки, винен той недбайливий пішохід, який не вважав за для себе обов'язковим дотримуватися правил дорожнього руху.

Уявімо собі таку ситуацію. Водій живе в місті, що знаходиться в ста кілометрах від Москви. Правил дорожнього руху цей водій не знає. Чи зможе він доїхати до столиці по дорозі з щільним потоком машин? Однозначно можна відповісти, що він до Москви не добереться, а виявиться в підсумку в лікарні, на кладовищі або в тюрмі.

Інший варіант. Припустимо, автоінспектор зупиняє водія за порушення правил дорожнього руху і питає: «Ти знаєш правила?» Водій відповідає ствердно. «А ти їх читав?» - «Ні!» А як же можна дотримуватися правил дорожнього руху, якщо їх не читав і не вивчав?

А тепер замислимося. Адже ми рухаємося не тільки по автомобільним дорогам, а й по дорогах життя. Щоб на життєвому шляху не загубитися, не потрапити в катастрофу і не загинути, треба теж дотримуватися певних правил. Це заповіді, які Бог дав людям більше трьох тисяч років тому. Вони допомагають нам не тільки в земному житті, а й зберігають від смерті в Життя Вічного.

За півтора тисячоліття до Різдва Христового Господь через пророка Мойсея дає людям духовно-моральні закони. Це, в першу чергу, десять заповідей, дані людям на горі Синай. Вони ще не ведуть до вершини святості таку мету набагато пізніше поставить перед християнами Євангеліє Христове.

Господь оголосив вголос десять заповідей всьому народові ізраїльському: І Бог [до Мойсея] усі ці слова ... (Вих. 20, 1). Всі ці десять заповідей були дані Самим Богом в письмовому вигляді на двох кам'яних дошках (скрижалях), списаних з обох сторін (див .: Вих. 32, 15).

1. Я Господь, Бог твій ... нехай не буде в тебе інших богів перед лицем Моїм.

2. Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею Не вклоняйся їм і не служи їм.

3. Не свідчи імені Господа, Бога твого, надаремно.

4. Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби в них всю працю свою, а день сьомий - субота для Господа, Бога твого.

5. Шануй батька твого і матір твою, щоб тобі було добре і щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі.

6. Не вбивай.

7. Не чини перелюбу.

8. Не кради.

9. Не свідчи неправдиво на ближнього твого.

10. Не бажай дому ближнього свого, , не бажай жони ближнього свого, ані поля його, ні раба його, ні рабині його, ні вола його, ні осла його, ні всякої худоби його, ані всього, що ближнього твого (Вих. 20, 2-17).

Подарувавши євреям свободу від єгипетського рабства 3,5 тисячі років тому, показавши їм Свою милість і могутність, Бог дав їм і моральні закони. Той, хто виконує ці закони могли розраховувати на допомогу Господа на всьому протязі їх земного шляху. Ці закони - заповіді - незмінні на всі часи і, хоча Ісус Христос і розширив їх, вони залишилися діючої критерієм оцінки вчинків людей до сих пір.

Протягом всієї історії Старого Завіту єврейський народ порушував заповіді, дані йому Богом. Як наслідок, через деякий час на народ обрушувалися різні біди. Це закономірно, і таке відбувається як з цілими народами, так і з окремими людьми. Дивуватися тут нічому: якщо порушуються правила, що забезпечують безпеку, то трапляється нещастя.

Якщо вам необхідно перейти через топке болото, в якому можна загинути, потрібно обережно рухатися безпечним шляхом, межі якого зазвичай відзначаються віхами. Згорнути з цього шляху направо або наліво - значить померти. Пройти небезпечною дорогою, залишитися живим і досягти мети своєї подорожі можна, тільки ретельно стежачи за мітками, - покажчиками небезпеки.

Але чимало небезпек підстерігає нас і в духовно-морального життя. А тут роль вешек-покажчиків виконують десять заповідей Божого Закону. Їх завдання - вказати людині безпечний шлях в духовно-морального життя. Порушення цих заповідей, даних Богом, завдає страшної шкоди, в першу чергу, самому порушнику Божого Закону і є смертним гріхом, тобто приводить людину до руйнування відносин з Богом і з людьми, а в підсумку - до духовної смерті і вічної погибелі.

Згадаймо Євангельська розповідь про те, як один молодий чоловік підійшов до Ісуса Христа і запитав: Що доброго маю чинити, щоб мати життя вічне? Спаситель відповів йому: Якщо хочеш увійти в життя, то виконай заповіді (Мт. 19, 16-17). Тут ми бачимо, яке значення Бог надає виконання цих заповідей: їх порушення є перешкодою до досягнення Вічного Життя. Більш того, Ісус Христос говорить нам: Хто має заповіді Мої має та їх зберігає, той любить Мене; а хто любить Мене, то полюбить його Мій Отець і Я полюблю Його, і з'явлюся йому Сам (Ін. 14, 21).

Виконання заповідей з боку людини - це вираження любові до Бога. Десять заповідей, даних Богом на Синаї, складають кістяк, духовно-моральну основу старозавітного закону.

Яке ж відношення у нас, християн, до цих десяти заповідей? Наскільки вони потрібні, наскільки ми можемо керуватися ними в нашому житті, адже у нас же ще є і совість, теж служить мірилом правильності наших вчинків?

Можна сказати, що совість є природним (природним) критерієм оцінки вчинків людини. З одного боку, якщо совість спокійна, людина відчуває світ і спокій в душі, то, можливо, він надходить чесно і справедливо, а якщо совість розбурхана і на душі «кішки скребуть», вже ясно: щось зроблено неправильно. Однак треба пам'ятати, що совість людини - голос Бога в ньому - спотворена гріхами, тобто те, що здається нам правильним, може не бути таким в очах Божих. Є люди і з «пропаленій», покаліченою совістю. Тому, оскільки тільки Бог завжди праведний, незмінним і точним критерієм оцінки життя християнина є воля Божа, відкрита людям.

Самі десять заповідей не ведуть до християнської досконалості і святості. Більш того, вони не є Христовими заповідями, які вказують шлях духовного перетворення і зростання. Визначаючи їх місце в християнському житті, ми можемо сказати так: десять заповідей вказують ту лінію, нижче за яку християнину опускатися неприпустимо.

Протягом нашого життя ми закладаємо фундамент нашого спасіння і вічного життя. Цим фундаментом і є десять заповідей Божих. Це ще не весь будинок, але без них порятунку немає. Їх відсутність в будинку нашого спасіння рівносильно руйнуванню фундаменту, руйнування будівлі і духовної загибелі живуть в ньому. Все інше - Євангеліє, Христові заповіді - духовно вище. Але варто все це на фундаменті одкровення Творця, даного на горі Синай.

Ви, ймовірно, вже «дозріли» для того, щоб від теорії перейти до практики ... І це похвально, адже Господь порівнює життя «теоретика» в християнстві з будинком, який побудований на піску. (Мф. 7: 25-27) Та, в цьому будинку є і горище і балкон. Однак якщо підуть дощі, подують вітри, то будинок розвалиться. Адже у нього немає фундаменту. А фундаментом є ПРАКТИЧНЕ ВИКОНАННЯ того, що ми знаємо в теорії.

Пропонуємо вам підготуватися до сповіді. Ось посилання на відповідний розділ:

Ось посилання на відповідний розділ:

Якщо ви хочете знайти код для проходження I рівня, пройдіть нескладний тест на засвоєння пройденого матеріалу. Для проходження тесту натисніть сюди: Якщо ви хочете знайти код для проходження I рівня, пройдіть нескладний тест на засвоєння пройденого матеріалу

І всі дівували и дівували, Кажучи один до одного: ЦІ, что говорить не галілеяні?
І виходили з дива, і безрадні були, і говорили один до одного: Що це означає?
Почувши це, вони розчулили серцем і сказали Петрові та іншим апостолам: Що ж нам робити, мужі-браття?
Для нашого подальшого воцерковлення важливо дізнатися, як на практиці члени ранньої Церкви висловлювали свою віру в рятівну місію Христа?
Але от питання, а що таке страх Божий?
Що це означає?
Чому?
Якщо людина потрапить під машину і йому ампутують ногу, хто винен?
Працівники ДАІ, які для чогось придумали різних правил і вимагають від нас їх дотримання?
Або доктора в лікарні, які відрізали роздроблену ногу людині, яка потрапила в дорожньо-транспортну пригоду?