Рівні віри в Бога

Давайте торкнемося жалісливою теми божественних істот, яка вже кілька разів спливала в коментарях.

Давайте торкнемося жалісливою теми божественних істот, яка вже кілька разів спливала в коментарях

Пропоную почати з визначень, скориставшись допомогою вікіпедії. Що таке Бог? У кожного своя трактування даного поняття. Мені сподобалося ось таке більш-менш сучасне визначення бога:

Бог - це нині існуючий надлюдський, надприродний розум, який навмисно задумав і створив Всесвіт і все, що в ній знаходиться, включаючи нас.

Якщо вас таке визначення влаштовує, поїдемо далі. Розберемося з вірою:

Віра - визнання чого-небудь істинним без попередньої фактичної або логічної перевірки, єдино в силу внутрішнього, суб'єктивного непорушного переконання, яке не потребує для свого обґрунтування в доказах, хоча іноді і підшукує їх.

Віра обумовлена ​​особливостями психіки людини.
Ну і для повноти, визначимося зі знанням:

Знання - форма існування і систематизації результатів пізнавальної діяльності людини. Знання допомагає людям раціонально організовувати свою діяльність і вирішувати різні проблеми, що виникають в її процесі.

Раніше мені здавалося, що з релігією все відносно просто - є хто вірить, це віруючі, є хто не вірить, це атеїсти і є агностики - вони вірять, що щось є, але не вірять в бога, якого мають на увазі звичайні віруючі. Це категорії з найбільш популярних, тих, які на слуху. Насправді все виявилося трохи складніше.

Візьмемо наприклад атеїстів:

Атеїзм «безбожництво» в широкому сенсі - відсутність віри в існування будь-якого з богів.

На мій подив, виявляється, термін "атеїзм", це противагу терміну "теїзм".

Теїзм визнає існування одного бога, який створив світ і (важливо) продовжує в ньому активну участь. Теїсти вважають, що бог творить чудеса, слухає молитви, бере участь в управлінні нашим світом.

Я провів бліц-опитування серед своїх знайомих, з'ясувалося що лише двоє людей знайомі з цим терміном. Але далі стало ще цікавіше, так як є не тільки "теїзм", але ще і "деїзм":

Деїзм визнає існування бога і створення для них миру й фізичних законів, але після цього бог відійшов від справ і ніяк себе не проявляє і не втручається в наше життя.

Про деїзмі ніхто взагалі не чув, крім Мірхата.

У підсумку, після прочитання ряду релігійної та антирелігійної літератури вийшла ось така градація "глибини вірування". Починається вона з істинно віруючих і, по хорошому, треба б було почати з рівня 0 - віра в язичницьких богів, але в силу малої поширеності даної теми, що не будемо її враховувати.

Рівень 1. Справжні віруючі. 100% теїсти. Знають, що Бог є. Знають, що все викладене в біблійних книгах - істина. Вірять в 6000 річний вік Землі. Не вірять в науку, що втім не заважає користуватися її досягненнями. Певна частина продовжує вірити, що Бог виглядає як людина (тобто за образом і подобою).

Рівень 2. Вірять що Бог є. Ця категорія вважає, що біблійні тексти в цілому правдиві, але читати їх потрібно "не дослівно". Фактичні теїсти. Про них не можна сказати, що вони знають, що є Бог. Життя свою будують з урахуванням віри і можливих подальших подій після смерті. Тут теїзм закінчується.

Рівень 3. Деистическая позиція. Бог є, він створив світ, це було давно, може бути навіть так давно, як це кажуть вчені. Ця категорія допускає, що "один день" у Біблії міг тривати кілька мільярдів років. Проте дотримується русла традиційних релігій, хоча сотню-другу років тому були б визнані єретиками. Знання немає, віра слабка, але для них комфортніше вважати, що Бог є, просто зараз його не видно, тому що він "не втручається".

Рівень 4. Традиційних Богів немає, але є бог, тобто щось непізнаване розумом, який створив наш світ. Агностики. Цілком згодні з більшістю наукових теорій, але такі речі, як еволюція, великий вибух, і повна смерть після смерті викликають у них дискомфорт. Можуть припускати наявність "вищого сенсу", "цілі життя". 50/50. Згадують про бога коли їм вигідно.

Рівень 5. Імовірність наявності бога надзвичайно мала. Прихильники еволюції. Живуть, як ніби бога немає. Припускають, що можливо світ ніколи не буде пізнаний повністю в силу обмеженості людського розуму і технічних можливостей. Розмита межа між непізнаваним і надприродним.

Рівень 6. 100% атеїсти. Вірять, що бога немає, визнають, що наука не знає, що було до "Великого вибуху", але як і з іншими, колись незрозумілими для людського розуму речами, настане час і людство відповість на це питання. Знають, що життя виникло завдяки еволюції. Знають, що немає життя після смерті. "Ми лише форма існування білкових тіл. Створені з відпрацьованого матеріалу згорілих зірок на короткий період життя місцевої скромною зірки. "Чи згодні повірити в мультивселенной, в будь-яку наукову гіпотезу.

Подивившись на кілька бесід між віруючими і невіруючими різного рівня прийшов до висновку, що будь-який діалог може бути побудований тільки між сусідами по рівню. Чим більше різниця, тим менше шансів на конструктивну розмову, так як поняття і факти, якими оперують одні, принципово перестають вкладатися в картину світогляду інших.

Цікаво було б дізнатися, як ви оцінюєте свій рівень? Звичайно по аудиторії сайту можна робити висновок про все нашої людської спільності, але в цілому думаю було б цікаво.

Що таке Бог?
Цікаво було б дізнатися, як ви оцінюєте свій рівень?