Різдво Пресвятої Богородиці

21 вересня по новому стилю Російська та інші помісні Православні церкви, що живуть за юліанським календарем, святкують день народження Пресвятої Діви Марії 21 вересня по новому стилю Російська та інші помісні Православні церкви, що живуть за юліанським календарем, святкують день народження Пресвятої Діви Марії. Свято було встановлене Церквою ще в глибоку давнину, а перші згадки про нього відносяться до IV століття. До речі, на честь цього дня складено безліч дивовижних за красою піснеспівів.

Згідно з православним віровченням, поява Діви Марії на світло не було випадковим і звичайним народженням в сім'ї дівчинки. Давня традиція християнської церкви бачить у багатьох з книг Старого Завіту пророцтва про те, що в світі повинна з'явитися чиста Отроковица, що з неї слід народитися Спасителеві світу. Це відбивається, наприклад, в пареміях, що читаються на великій вечірні свята Різдва Пресвятої Богородиці: Драбина Іакова (Бит.28: 10-17), пророцтво Єзекіїля (Іез.43: 27, Іез.44: 1-4), слова Книги Притчею Соломонових (Пріт.9: 1-11).

Біблія оповідає і про те, як старозавітний праведник Яків удостоївся чудесного бачення сходи від землі до неба, веде до самого престолу Всевишнього, через яку виходили й сходили ангели. Під цими сходами також прийнято символічно розуміти Богоматір, що з'єднала небо і землю, примирити їх через Різдво від Неї Боголюдини Христа.

Згідно з переказами, Пресвята Діва Марія народилася в невеликому Галілейському місті Назареті, проте існує думка, що ця подія Священної історії відбулося в Єрусалимі в будинку, який знаходився в північно-східній частині міста. Зараз це територія Мусульманського кварталу Старого міста, близько Левових воріт. На цьому місці збудовано невеликий монастир, на першому поверсі його є церква в честь Різдва Богородиці, а під самою будівлею монастиря збереглася печера, колишня, за переказами, частиною цього будинку.

Батьками Пречистої Діви були праведні Іоаким з роду пророка і царя Давида і Анна з роду первосвященика Аарона. Подружжя були бездітні, тому що свята Анна була неплідна. Досягнувши похилого віку, Іоаким і Анна не втрачали надії на милість Божу, твердо вірячи, що Богові все можливо, і Він може дозволити неплодство Анни навіть у її старості, як колись дозволив неплодство Сари, дружини патріарха Авраама.

Читайте також: Небесні заступники безплідних пар і пізніх батьків

Святі Йоаким і Анна дали обітницю присвятити Богові для служіння в храмі дитя, яке їм пошле Господь. Бездітність вважалася в єврейському народі покаранням Божим за гріхи, тому святі і праведні Іоаким і Анна терпіли несправедливі ганьбу від своїх співвітчизників. В одне зі свят старець Іоаким приніс в Єрусалимський храм свою жертву в дар Богові, але первосвященик не прийняв її, назвавши Іоакима недостойним, через його бездітність. Святий Іоаким в глибокому горі пішов у пустелю і там зі сльозами молився Господу про дарування дитяти.

Свята Анна, довідавшись, що сталося в Єрусалимському храмі, гірко плакала, однак не нарікала на Господа, а молилася, закликаючи на свою родину милосердя Боже. Господь виконав їхнє прохання, коли святе подружжя досягло похилого віку і приготували себе доброчесним життям до високого звання - бути батьками Пресвятої Діви Марії, майбутньої Матері Господа Ісуса Христа. Архангел Гавриїл приніс Єгоякима і Ганні радісну звістку: молитви їхні почуті Богом, і у них народиться Преблагословенна Дочка Марія, через Яку буде дароване спасіння всьому світу.

Чому ж Богоматір повинна була народитися саме подібним чудесним чином - від безплідних батьків? Преподобний Іоанн Дамаскін пояснює і це: "Тому що належало, щоб до єдиної новини під сонцем, головному з чудес був прокладений шлях іншими чудесами". Під "єдиною новиною під сонцем" преподобний Іоанн звичайно ж має на увазі Різдво Христове, в порівнянні з яким будь-яке інше - нехай навіть і найпомітніше - подія світової історії виявляється маловажним і не вартим уваги.

"Сьогодні народилася Божа Матір; сьогодні починається подолання того поділу, яке існувало між Богом і людиною з моменту падіння; народилася Та, Яка стане Мостом між Небом і землею; Та, Яка стане Дверима Втілення, дверима, що розкривається на Небо. Будемо радіти сьогодні, бо початок порятунку прийшло, будемо думати про Неї з ласкою, дивуватися на Неї і просити Її навчити нас - можливо, не уподібнитися Їй, бо більшість з нас не може на це сподіватися, але - любити Її з благоговінням, поклонятися Їй так, щоб стати гідними бути одного з Нею роду: роду людського, від якого народився Бог, тому що Вона явила таку досконалу вірність ", - сказано в проповіді митрополита Антонія Сурозького на це свято.

На честь свята Різдва Пресвятої Богородиці на Русі освячували безліч монастирів і храмів. Цікава доля храму Різдва Богородиці в Старому Симонового. Перший дерев'яний храм на честь Різдва Богородиці був побудований на цьому місці з благословення преподобного Сергія Радонезького в 1370 році. Це благословення стало пророцтвом - рівно через 10 років в цей же день відбулася Куликівська битва, на яку преподобний Сергій благословив князя Димитрія Донського. Саме в цьому храмі про перемогу Святої Русі на літургії і молебні молилися князь Дмитро Іванович і ченці Олександр Пересвет і Андрій Ослябя.

Ченці-герої Куликовської битви були поховані в особливій кам'яної наметі біля стін храму і, за переказами, поруч з ними упокоїлися 40 найближчих бояр князя Дмитра Ченці-герої Куликовської битви були поховані в особливій кам'яної наметі біля стін храму і, за переказами, поруч з ними упокоїлися 40 найближчих бояр князя Дмитра. А в храм Різдва Богородиці Дмитро Донський з благоговінням помістив безцінну святиню - ікону, якій благословив його перед битвою преподобний Сергій. З того часу церква стала місцем паломництва і государів, і простих москвичів, і всіх російських людей.

На згадку перемоги на Куликовому полі в Москві в 1386 році був заснований ще один Богородице-Різдвяний монастир - жіночий. Його першими насельницями стали вдови і осиротілі дочки загиблих на Куликовому полі воїнів. Чернече життя, перервалася в ньому за радянських часів, в наші дні відновилася.

Читайте найцікавіше в рубриці " релігія "

Чому ж Богоматір повинна була народитися саме подібним чудесним чином - від безплідних батьків?