Різдво - день народження Христа

Різдво - день народження Христа

У більшості країн головним святом року вважається Різдво У більшості країн головним святом року вважається Різдво. Новий рік же у них начебто безкоштовного додатку до Різдвяних свят. І дійсно, згідно з церковним віровченням, Різдво Христове - християнське свято, присвячений народженню Ісуса Христа. Відзначається це свято 25 грудня, що ж стосується перенесення на 7 січня, то це пов'язано з тим, що ряд церков, в т.ч. і російська, користується юліанським календарем.

Але як би там не було, Новий рік чи Різдво - одне з найпрекрасніших вражень дитинства. Ялинка, прикрашена зіркою, бородатий дід Мороз, веселі новорічні клопоти. Радісне очікування відчувається всюди: на вулицях, заповнених святковими натовпами, і самій природі, як би прокинулася від довгої сплячки. Ми рідко замислюємося над символічним значенням прийме, що ознаменували ці великі свята.

Віфлеємська зірка

Тим часом сяюча на ялинці зірка і вбрання доброго діда з подарунками до народження Христа мають саме пряме відношення. "Коли Ісус народився у Вифлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода прийшли в Єрусалим волхви зі сходу, і питали: Де народжений Цар Юдейський? Бо ми бачили зорю Його на сході і прийшли поклонитися Йому. Почувши це, Ірод цар стривожився, і ввесь Єрусалим з ним . �� зібравши всіх первосвящеників і книжників людських, він випитував у них, де має Христос народитись? Вони ж сказали йому: у Віфлеємі Юдейськім, бо так написано пророком ".

Стародавні тлумачі Біблії пояснювали появу зірки як надприродне явище, яке, можливо, могли бачити одні лише волхви і, отже, не могло бути предметом астрономічних спостережень або наукових дискусій. Конкретних відомостей з цього приводу євангеліє, на жаль, не містить. І тут на допомогу історії приходить давня астрологія, вірніше, астрономія, бо в давнину обидві науки про зірки становили єдине ціле.

Отже, дізнавшись про те, що Ісус народився у Вифлеємі, що знаходиться в семи-восьми кілометрах від Єрусалиму, Ірод таємно запросив до себе волхвів, щоб хитрістю - недарма його прозвали лисицею "- все вивідати у них про народжену дитинку." І він відіслав їх до Віфлеєму, говорячи: поміркуйте, і пильно розвідайтеся про Дитятко, і коли знайдете, сповістіть мене, щоб і я міг піти й поклонитись Йому ". Мудрі, але простодушні і довірливі маги повірили брехливим царю і вирушили на пошуки." і зірка, яку бачили вони на сході, йшла перед ними, аж прийшла й зупинила ь над місцем, де Дитятко було. Побачивши ж зірку, вони зраділи, і, ввійшовши до хати, побачили там Дитятко з Марією, Його матір'ю, і впавши вклонилися Йому, і відкривши скарби свої, принесли Йому дари: золото, ладан і смирну ".

Волхви, їх ще називають магами і мудрецями, за традицією зображувалися у вигляді звіздарів, одягнених в довгі халати з пурпурного віссону - вони ж ще й царі! - і гострі ковпаки. Вони були одночасно жерцями, вченими, астрономами і віщунами.

Про дату народження Христа

В якому ж році народився Ісус Христос? Верхня межа визначається часом царювання і смерті Ірода Великого, а помер він в четвертому році до н.е., незабаром після місячного затемнення 13 березня того року. Нижня межа - 7-й рік до н.е. Ще одна вказівка ​​на час Різдва Христового - це розповідь про Віфлеємську зірку в Євангелії Матвія.

Астрономічні розрахунки показують, що Віфлеємська зірка перебувала на небосхилі в п'ятому році до нової ери. В Єрусалимі ж повинна бути видна в вересні - жовтні після заходу Сонця. З цього можна зробити висновок, що Ісус народився у Вифлеємі, в суботу 21 вересня 5 роки до "нової ери". Однак, дата 25 грудня (7 січня) теж вірна! Чому так сталося і як виникла ця дата? Перша офіційна дата була прийнята єгипетської Церквою і приурочена до давньоєгипетському свята відроджується Сонця (зимове сонцестояння). Зазначалося це торжество 6 і 7 січня.

Церква практично ніколи не приховувала, що істинний день народження Ісуса Христа так і не встановлено. Дата 25 грудня була визначена Католицькою Церквою, яка мала право встановлювати такі дати. Папа римський Іоанн Павло II також в одному зі своїх послань підтвердив, що історична дата Різдва Христового не відома досі. При цьому він повідомив, що Ісус Христос насправді народився на кілька років раніше настання нової ери, тобто свого офіційного дня народження. Справа в тому, що після останнього року "Старої" ери відразу ж йшов перший рік Нової ери, проміжного ж року чомусь не було. Це все одно, що 1999 року є, 2001 рік є, а ось 2000 роки не передбачено.

дитинство

Ісус народився в Назареті, маленькому містечку Галілеї, який раніше нічим не ходив би. Протягом всього свого життя він носив прізвисько Назарянина, і тільки за допомогою досить великої натяжки в легенді про його життя вдалося перенести місце його народження до Віфлеєму. Батьки його - Йосип і Марія були звичайними ремісниками, і їх будинок був бідну халупу, яких було безліч у цій місцевості. Вона служила одночасно і кухнею, і спальнею, і майстерні. Ім'я Ісус, яке йому дали, є змінене Іошуа. Це було досить поширене ім'я; але природно, що в наслідку в ньому стали відшукувати таємничий сенс і натяк на роль Спасителя. Бути може, і сам Ісус, подібно до всіх містиків, збуджував свою уяву в цьому напрямку. В історії відомий не один випадок, де ім'я, дане дитині без жодної задньої думки, послужило приводом для великої історичної місії.

Ісус не зміг отримати хорошу освіту, а й невігласом, неуком його було важко назвати. Читання книг Старого Завіту справило на нього сильне враження. Ісус розділяв загальні симпатії до різного роду алегоричним тлумаченням. Але справжня біблійна поезія, вислизають від єрусалимських тлумачів, була в усій своїй повноті відкрита його дивному генію. Закон, мабуть, не справляв на нього чарівного враження; він думав, що міг би створити і кращі закони. Але релігійна поезія Псалмів знаходила чудові відзвуки в його ліричної душі; ці священні гімни залишилися на все життя його духовною їжею і підтримкою. Щирими його вчителями стали пророки, особливо Ісайя. Без сумніву, він читав також і багато апокрифічні твори.

Його своєрідний характер виявився дуже рано. З дитинства він був проти батьківської влади і, кинувши побиті шляху, слідував своєму покликанню. Як все люди, зайняті виключно своєю ідеєю, Ісус перестав зважати на кровними узами. Згодом він, вказуючи на своїх учнів, говорив: "Ось Моя мати й брати Мої. Бо хто буде виконувати волю Отця Мого Небесного, той Мені брат, і сестра, і мати!".

Ісус Христос в першу чергу - людина

Ісус не мав ні найменшого поняття про загальний стан світу, і цим він мало чим відрізнявся від своїх співвітчизників. Він вірив у диявола, і вважав, що нервова хвороба відбувається тому, що хворим опановує демон. Все чудове було для нього не винятком, а цілком звичайним явищем. Людина, яка не має жодного уявлення про фізику, який вірить, що молитвою можна змінити хід хмар, хвороба і саму смерть, звичайно, не побачить в диво нічого особливого. У Ісуса ця віра була пов'язана з глибоким усвідомленням близьких стосунків між людиною і Богом і з перебільшеною вірою у внутрішню віру людини. Ці прекрасні помилки становили джерело його власної сили.

Ісус жив в такі часи, коли кожен взяв на себе велику роль, ризикує життям і повинен очікувати страшної розв'язки. У героїчні епохи людина ризикує всім, але, здобувши перемогу, виграє все. Саме таким і став Ісус Христос. Щоб стати його учнем, не було потреби підписуватися або присягати - було досить любити і слухати його.

Йосип, його батько, помер раніше, ніж його син почав грати будь-яку роль в суспільному житті. Таким чином, Марія стала главою сім'ї і цим пояснюється, чому Ісуса називали "сином Марії". Він продовжив ремесло свого батька-тесляра. Єврейський звичай вимагав, щоб людина, яка присвятила себе розумової праці, не забував і якесь ремесло.

Ісус не був одружений. Всю силу своєї любові він звернув на те, що вважав своїм вищим покликанням. Незвичайно ніжне почуття до жінок нічим не нагадувало тілесну любов, хоча багато з них більше любили його самого, ніж його ідеї. Одна з них, Марія Магдалина, страждала незрозумілими нервовими хворобами. Ісус заспокоїв цю засмучену натуру свого чистого і лагідної красою. Магдалина була йому вірна аж до Голгофи і на інший день після його смерті відіграла провідну роль, так як вона була головним джерелом поширення віри в його воскресіння.

У Галілеї Ісуса дивувалися, його плекали і знаходили, що він говорить прекрасно і переконливо. Він з упевненістю дозволяв найважчі питання; майже поетичний характер його повчань полонив народні уми. Таким чином, авторитет молодого вчителя зростав з дня на день, і природно, що чим більше в нього вірили, тим більше, і він вірив в самого себе. Утворився гурток осіб, які згуртувалися навколо Ісуса. Тут не було ніякої ієрархії - все називали один одного братами. Ісус забороняв всякі найменування, які вказували на перевагу: учитель, батько і т.п. У момент занепаду своєї популярності Ісус запитує своїх учнів: "Чи не хочете й ви відійти?". Йому відповідали: "Господи, до кого ми підемо? Ти маєш слова життя вічного".

Володимир Лотохін

НА ГОЛОВНУ   ГАЗЕТА ВЕСЕЛКА   ДО СПИСКУ   НА ПОЧАТОК НА ГОЛОВНУ ГАЗЕТА ВЕСЕЛКА ДО СПИСКУ НА ПОЧАТОК

Коли Ісус народився у Вифлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода прийшли в Єрусалим волхви зі сходу, і питали: Де народжений Цар Юдейський?
? зібравши всіх первосвящеників і книжників людських, він випитував у них, де має Христос народитись?
Чому так сталося і як виникла ця дата?
У момент занепаду своєї популярності Ісус запитує своїх учнів: "Чи не хочете й ви відійти?
Йому відповідали: "Господи, до кого ми підемо?