Різдво Пресвятої Богородиці

У Палестині, в галілейському місті Назареті, жили люди похилого віку та благочестиві люди: Йоаким і дружина його Анна У Палестині, в галілейському місті Назареті, жили люди похилого віку та благочестиві люди: Йоаким і дружина його Анна. Святий Іоаким був нащадком царя Давида, якому Бог обіцяв, що від насіння його роду народиться Спаситель світу. Свята Анна походила з священичого роду Аарона. У них не було дітей, і це дуже засмучувало їх, бо в той час бездітність вважалася ганьбою і наслідком недостоїнства перед Богом. Літнім подружжю доводилося терпіти багато образ і насмішок.
Одного разу під час великого свята первосвященик відмовився приймати дарунки, які праведний Іоаким приніс в Єрусалим для жертви Богові. Старець сильно засмутився і, вважаючи себе самим грішним з людей, вирішив не повертатися додому, а оселитися в пустельному місці. Свята Анна, довідавшись, якого приниження зазнав її чоловік, стала в пості і молитві просити Бога про дарування їм дитини. Подружжя дали обітницю, що якщо Бог виконає їх прохання, то вони присвятять дитя Йому і віддадуть дитину на служіння в Єрусалимський храм.
Молитва праведників була почута: благовестник таємниць Божих Архангел Гавриїл приніс Єгоякима і Ганні радісну звістку про те, що у них народиться Дочка Марія, посредствам Якої буде дароване спасіння всьому світу.
Життя Іоакима і Анни, народження Діви Марії, і Її дитячі роки описані в Євангелії від Якова. Це Євангеліє не прийнято в канон Нового Завіту, однак давня Церква ставилася до нього з повагою. Євангеліє від Якова лягло в основу храмового богослужіння в свята, присвячені Пресвятій Богородиці.

Свято в спогад Різдва Пресвятої Богородиці встановлене Церквою в далекій давнині. Вказівка ​​на нього є вже в IV столітті. Св. Рівноапостольна Олена на початку цього століття, за свідченням древнього перекази, побудувала в Палестині храм на честь Різдва Божої Матері. Інші відомості можна знайти в творах святого Іоанна Златоуста, св. Прокла, св. Єпіфанія і блаж. Августина.

Народилася в сім'ї дівчинка ... Звичайна фраза про життєвому подію. Але якими дрібними, якими невиразними здаються ці слова, якщо віднести їх до події двотисячолітньої давності, коли в праведної сім'ї Іоакима і Анни народилася довгоочікувана, вимолив в слізних молитвах дочка. Це тепер ми говоримо -Пресвятая Богородиця, Пріснодіва Марія, Матір Божа ... А тоді - на вигляд звичайна дитина, чистий, трепетний, - довірливо вдивлявся в подарований батьками світ, а немолоді батьки раділи, дивлячись на Неї, і дякували Господу за надіслане до старості розраду. Народилася в сім'ї дівчинка ... Але день народження Її відзначається тепер як Різдво.

- Різдво Христове знаєте? - Ще б не знати нам Христове Різдво! - Але ж ще одне Різдво є, в середині вересня, в дні останнього літнього тепла і перших боязких весточек наближається холоднечі ...

Немає різдвяних морозів, але є Різдво. Немає гірляндами обвішаних ялинок, але є Різдво. І листівки різдвяні з щедрими побажаннями не літають поштовими голубами по матінці-Росії, але є Різдво. Тихо на землі, світло і спокійно. І тропар різдвяний тихесенько співаємо: "Різдво Твоє, Богородице Діво, радість звести всьому Всесвіті". Народилася в сім'ї дівчинка, Своїм народженням - Різдвом вже навчила нас тиші душі і скромності помислів.

Нерідкі нарікання на дефіцит позитивних прикладів для наших дітей. Ні вчителів, немає особистостей, готових повести за собою, навчити добру і зміцнити нетверді дитячі душі. А Іоаким і Анна ?! Енциклопедія сімейного життя, в якій що ні вчинок, то наука. Миритися. Кохати. Сподіватися. Вірити. Їх зневажали за бездітність, а вони не нарікали. Їх звали праведними, а вони почитали себе "грешнее всіх в світі". Року сріблили їхні голови, а вони не втрачали надії. Смиренне серце - подарунок Господу, і Він поспішає до смиренним з подарунком: "Анно! Почута молитва твоя! ... У тебе народиться дочка" - сповістив благу звістку Ангел. Радість велика. І тут же - поспішай подяку Господу: обіцянку присвятити Йому дочка! Яке дивне, яке смиренне і лагідне материнське серце. Богородице Діво успадкувала його від матері, і жодного разу, навіть коли за людськими мірками було неможливо терпіти і миритися, - не змінила щедрому батьківському спадку. І чому ми так рідко молимося праведним батькам Пресвятої Богородиці? Чому не шукаємо їх багатющого досвіду сімейного життя? Чому не плачемо перед святою їх іконою, не просимо напоумлення і допомоги? Вже вони-то в праведності своїй для нас ті самі зразки золоті, яких ми так прагнемо, і яких днем ​​з вогнем шукаємо в сучасних підручниках з педагогіки і лекціях про сім'ю і шлюб.

Різдво Пресвятої Богородиці променем благодаті осяяло гріховний земний світ. Світ затих в очікуванні Порятунку. Пройде час і маленькі ніжки Марії Діви легко і вправно подолають високі ступені Єрусалимського храму. А поки - поки щасливі батьки схилилися над дорогим чадом. П'ятдесят років вони вимолювали собі дитя. А ми ... Ми швидко втомлюємося від молитви, нам треба відразу, нам треба зараз, нам треба швидко. А загалом немає швидко, - значить без толку, скільки можна розбивати лоба об церковні настили, скільки свічок тепла, скільки срібла переводити. Заполошно, що поспішають, маловіри, нетерплячі, образливі, - яких Господніх подарунків чекаємо ми, на які щедроти сподіваємося?

Матір Бога нашого святкує нині Своє Різдво. Святом цим Пречиста будить наші зашкарублі душі від сплячки і маловір'я. Сьогодні Різдво ... Сьогодні світлий день світлої слави Матері Світу. Вшануймо Її піснями, вшануємо різдвяним тропарем, вшануємо нашої негідною молитвою. Аби тільки серце не ввібрало в себе дихання перших, ще обережних осінніх негод.

А Іоаким і Анна ?
І чому ми так рідко молимося праведним батькам Пресвятої Богородиці?
Чому не шукаємо їх багатющого досвіду сімейного життя?
Чому не плачемо перед святою їх іконою, не просимо напоумлення і допомоги?
Заполошно, що поспішають, маловіри, нетерплячі, образливі, - яких Господніх подарунків чекаємо ми, на які щедроти сподіваємося?