Розбійник в раю

Розбійника благоразумнаго у єдиному годині раеви сподобив єси, Господи, і мене древом хресним просвіти і спаси мене.

Розбійник в раю - це апофеоз християнства як релігії несправедливості. Нема ніякої справедливості в християнстві, тому що є речі важливіші, ніж справедливість. Це Милосердя і Любов.

Бог є любов. Це треба прийняти і запам'ятати. Яка справедливість в тому, щоб прийти, «зрак раба прийму», і безвинному померти за винних? Де тут справедливість?

Нас жахає несправедливість праведного Бога по відношенню до безчинним розбійникові - грабіжникові, гвалтівнику і вбивці, тому що ми звикли до несправедливості Бога до Самого Себе. Нас давно вже не дивує і не обурює Його несправедлива рішучість померти за нас особисто.

Знаєте чому?

Ну, тому що, в принципі, не так вже й погано, що Він за нас все-таки помер. Якщо за нас помер, то ладно.

Ось якщо, припустимо, за Гітлера чи за Сталіна, щось негаразд. Це даремно. Ну, далі підуть вже варіації. Одним Його смерть за президента «П» здасться надмірною. Іншим - за будь-якої іншої президента «П» або його темношкірого колегу «О». Так, в принципі і за смердючого вічно п'яного бомжа в переході не варто. І за хама начальника. І за злодія чиновника. І за козла даішника.

Чому? Та тому що несправедливо. Несправедливо і шкода. Шкода Бога. Чи не варто було за них вмирати.

А все ж є речі важливіші справедливості. І це Милосердя і Любов.

Сьогодні, дивлячись на розбійника, що входить в Рай первее самих праведних праведників, ми це бачимо.

Бог любить всяку тварь. Будь-яку! З цим неможливо миритися. Це жахливо несправедливо любити однаково Гітлера і Анну Франк, Сталіна і Осипа Мандельштама! Це несправедливо, але це так.

Тому що є речі важливіші справедливості. І це Любов і Милосердя.

Є ще одна штука, яка сьогодні відкривається нам у всій своїй нещадності. У нещадності до нашому самолюбству і зарозумілості.

Християнство - це не про те, як стати хорошою людиною. Це не про те, як увійти в число всіх хороших і утерти носа усім поганим. Це навіть не про соціальне і моральне досконалість світу. Це не про боротьбу за все доброго з усім злим.

Християнство - воно про одне тільки. Воно про Христа.

Про Христа, Який «є Шлях, Істина і Живіт». Тобто Він і Мета нашого шляху. І Шлях, яким ми до Мети йдемо. І спосіб, яким ми цим Шляхом йдемо до цієї Мети.

Ось Хто такий Христос для нас. А Христос любить кожну людину, і доброго і злого. Так само як сонце однаково світить і на добрих і на злих. Одні просто губляться від сонця, інші до нього тягнуться. Ось і весь фокус. А Христос любить всякого.

І всякому хоче «спаслися і прийшли до пізнання істини прийти». Він кожному простягає Свою руку і кожного потопаючого готовий витягнути, хоч би там на поверхні залишалися лише кінчики пальців.

Але тут ось така штука важлива виходить на передній план. І штука ця називається «произволение». Воля, яким, нам здається, ми володіємо цілком. Однак же досвід показує, що найчастіше не володіємо зовсім. Нам здається, що ми відповідаємо за свої бажання, але наші бажання в дійсності вражені гріхом. І ухиляються безперестанку до чого завгодно, але тільки не до добра.

І в цьому нерозумінню, незрячим свого невміння бажати добра - взагалі весь корінь нашої гріховності, вся основа нашої пошкодження гріхом. Ми думаємо, що вибираємо добре, а насправді вибираємо зле. Ми впевнені, що нам нічого не варто завжди бажати доброго, але перевірка наших бажань євангельськими заповідями, наша озирання на фігуру Самого Христа, спростовує цю впевненість.

«Удобопреклонность до зла» так це називається.

Бажати злого нам легше і приємніше, ніж бажати доброго. І якщо ми напишемо «доброго» з великої літери «Д», то побачимо, що бажати злого, тобто небога, нам легше, ніж бажати Доброго, тобто бажати Бога.

Ось це виховання наших бажань, виховання нашого волевиявлення і є головна тренування, навчитися вибирати Бога - ось головна щосекундна завдання. Для цього і пост був такий довгий і важкий, він був для виховання в собі бажання Добра. І кожен, хто намагався це завдання вирішувати, розуміє, що нічого у нього на цьому шляху не вийшло. Ніяких особливих результатів. Чи не виходить нічого - це факт. Це реальність. І тут без Бога нам не обійтися. До цього, власне, ми і повинні прийти. І для цього пост був потрібен ще більшою мірою, щоб зрозуміти безпорадність свою без Бога.

Отже, нам потрібна Божа допомога, щоб виховати в собі наші бажання.

Щоб бажати виконувати заповіді Божі.

І далі, щоб виконувати самі заповіді.

І щоб навчитися бачити неможливість їх виконати.

(Пам'ятаєте? «Даруй мені, Господи, бачити мої гріхи». Саме про це ми просили, щоб нам побачити, які ми насправді).

Отже, нам потрібно, щоб Господь виховав наші бажання. Інакше нічого не вийде. Але для чого нам їх виховувати? Невже, щоб стати хорошими людьми?

Нам потрібна допомога Божа, щоб виховати наше бажання Його Самого. Ось головне бажання. Ось головний вибір. Навчитися вибирати і бажати Бога кожну мить свого життя!

Знаєте про що ця історія з розбійником?

Бог не приймає до Себе хороших чи поганих.

Він приймає тільки тих, хто хоче.

Ось про це історія.

Ось про це історія

Мав статися переворот. Мало статися покаяння, «метанойя», зміна розуму, повна зміна серця цього розбійника, щоб він в останню мить замість небога вибрав все-таки Бога, забажав Бога. І цього бажання стало досить, щоб бути з Ним відтепер завжди, і нині і повсякчас, і на віки віків.

Ця історія про те, що Бог приймає всіх, хто хоче. Без обмежень.

І ось тут вся нещадність, вся неможливість цього відсутності обмежень, цієї Божественної безмежності.

Від «всіх, хто хоче» до «тільки тих, хто хоче».

Ось тут ми розуміємо, що коли, повторюючи апостолу Петру в його бесіді з Господом, який у відповідь на триразове запитування «Любіши ти Мене?» Триразово свою любов до Нього підтверджує, ми розуміємо, як же нам самим хочеться, коли апостол в третій раз відповідає «Ти все знаєш, Господи, Ти знаєш, як я люблю Тебе», як же нам хочеться чесно додати «Ти знаєш, Господи як мало я люблю Тебе». І в цьому чесному визнанні, можливо, і є найголовніший поворот наших умів і сердець, який і приведе нас до Бога.

Єдине, що продовжує мене турбувати в цій ситуації, а ось чи захочемо, наприклад, ми хороші бути в тому Раю з тими поганими - це питання.

Чесно зізнаюся, хотіти цього жахливо неприємно.

Яка справедливість в тому, щоб прийти, «зрак раба прийму», і безвинному померти за винних?
Де тут справедливість?
Знаєте чому?
Чому?
Пам'ятаєте?
Але для чого нам їх виховувати?
Невже, щоб стати хорошими людьми?
Знаєте про що ця історія з розбійником?
Ось тут ми розуміємо, що коли, повторюючи апостолу Петру в його бесіді з Господом, який у відповідь на триразове запитування «Любіши ти Мене?