Рукья (змова) і обереги

Опублікована 1 Січ, 2010 у 22:00 | Переглядів 37 735 | 4 коментарі

Хвала Аллаху, який наближає до Себе тих, хто тримається за Його керівництво, і віддаляє тих, хто суперечить Його велінням Хвала Аллаху, який наближає до Себе тих, хто тримається за Його керівництво, і віддаляє тих, хто суперечить Його велінням. Чи не буде принижений той, хто був з прихильників Аллаха, і не отримає величі той, хто ворогував з Ним.

Свідчимо, що немає божества гідного поклоніння, крім Аллаха, що немає у Нього ні товаришів, ні партнерів, ні компаньйонів. Немає ніякого об'єкта для поклоніння крім Нього, і немає у нас іншого Господа.

Свідчимо, що Мухаммад - раб Аллаха, Його посланник і обранець. Світ йому і благословення Всевишнього Аллаха, а також його сім'ї, його сподвижникам, і всім, хто закликав до його шляху і сам йшов за ним.

Дорогі мусульмани і мусульманки, бійтеся Аллаха, остерігайтеся поганих справ, і робіть якомога більше благих вчинків.

Аллах, Великий Він і Славен, відправив до нас нашого пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллаха), щоб наше поклоніння і служіння було присвячене Одному Аллаху і нікому іншому. Пророк був посланий до нас, щоб серця людей очистилися від прихильності до цього світу і були пов'язані тільки з Аллахом, він наполегливо боровся за це до самої смерті і осяяв своєю місією дорогу для всіх віруючих у всі часи.

У достовірному хадисі, який передається від Абу Башира аль-Ансарі, повідомляється: «В одному зі своїх походів Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) відправив людини до наказу, щоб ні у одного верблюда на шиї не залишилося намист з тятиви, всі вони повинні були бути порізані ».

Ці намиста вішалися на шиї верблюдів та інших тварин, вони представляли собою скорочення кілька штук застарілої тятиви від луків. За часів невігластва [1] люди використовували непридатну тятиву в інших цілях. Вони вішали її на шиї тварин, вважаючи, що це оберігає їх від пристріту і псування.

Такі дії є Ширко (багатобожжя), і їх необхідно усувати, тому що в них виражається пристрасть серця до чогось крім Аллаха, Святий Він і Великий. Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) дбав про свою громаду і велів знищувати все обереги, які люди вішали на шиї своїх тварин, думаючи, що вони охороняють від лих.

Цей хадис вказує на особливу старанність Посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) в боротьбі проти ширка (багатобожжя). Він не проводив відмінності між Тетевен, талісманами, ниточками і іншими подібними речами, всі ці предмети заборонені.

Як приклад можна навести такі предмети, які люди підвішують в різних місцях, помилково вважаючи, що це захистить від пристріту:

- різні шкіряні мішечки, в які кладуться талісмани, написи, намистинки, камінчики, кістки різних тварин;

- мідні та інші браслети, ланцюжки, персні з коштовними каменями;

- блакитний очей (малюнок на якому зображений людське око блакитного кольору);

- все, що вішається на тварин і машини з метою відведення лих і залучення удачі і багатства (ті ж сухожилля тварин [2] , Чорні ганчірочки, старі бурдюки, талісмани у вигляді маленьких черевиків і т.п.).

- все, що вішається на стіни будинків і магазинів, ставиться на полицю з метою усунення зла і залучення благодаті, як наприклад, старі мідні монети, підкови, опудало голови вовка або оленя.

Можна ще довго перераховувати предмети, які використовуються в якості талісманів і оберегів. Люди, що покладаються на їх захист, прив'язують свої серця до чогось крім Аллаха. Однак тільки Аллах здатний принести користь і нанести шкоду, тільки Він обдаровує людей багатством і дає доля. Немає божества крім Нього, і немає у нас іншого Господа.

Якщо хтось повісив щось схоже на язичницькі підвіски з метою прикраси, без переконань, що дана річ приносить користь, то це все одно заборонено (харам), так як це є наслідуванням многобожникам і шляхом, який веде до ширку.

Зайнаб, дружина ібн Масуда, сказала: «Абдулла [3] побачив у мене на шиї нитку, і запитав: «Що це?», я відповіла, що це нитка на яку мені прочитали рукья (змова), тоді він взяв і розірвав її, а потім сказав: «О, сімейство Абдулли, ви не потребуєте ширки, я чув як Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

(إن الرقى و التمائم و التولة شرك)

«Воістину рукья (змова), обереги і приворот - це ширк». У риваятах [4] цього хадиса у ібн Маджі йдеться: «... Я сказала:« У мене гноілся очей, і я ходила до одного іудеєві, і коли він читав рукья, біль проходила ». Абдулла сказав: «Це справа шайтана, він колов твоє око, а коли той читав рукья, відпускав тебе. Тобі досить було сказати слова, які говорив Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха):

(أذهب البأس رب الناس, و اشف أنت الشافي لا شفاء إلا شفاؤك, شفاء لا يغادر سقما [5] )

«Відведи хвороба, про, Господь людей, зціли, адже ти Зцілювальний. Немає зцілення крім Твого зцілення, зцілення не залишає ніякої хвороби » [6] .

Забороненим видом рукья є язичницькі заклинання, які вони називали «Азима» (непохитність). Але до числа заборонених видів рукья не відноситься рукья, яке не містить слів багатобожжя. Докази з Сунни вказують на дозволеності рукья від пристріту, лихоманки, укусів змій і комах.

Рукья (змова) буває двох видів:

1. Рукья узаконене і дозволене Шаріатом:

Це рукья, при виконанні якого виконані три умови:

Перше: Молитви, читаються хворому, не повинні суперечити ісламським переконанням, і бажано, щоб вони були взяті з Корану і Сунни.

Друге: Всі вони повинні бути на арабській мові, або мовою, зрозумілою присутнім.

Третє: Люди повинні сприймати рукья тільки як причину, що веде до зцілення, знати, що молитва не лікує сама по собі, що користь і шкода виходять тільки від Аллаха. Рукья може відбуватися шляхом читання Корану і легкого поплевиванія [7] безпосередньо на хворого, або через читання аятів Корану на воду, яку п'є хворий.

2. Рукья, заборонена Шаріатом

Це рукья, яка містить молитви, звернені комусь крім Аллаха, як, наприклад, заклики до ангелів, пророків, праведників, демонам, зірок і т.п. Така рукья є великим Ширко, і той, хто робить це, виходить з Ісламу і не може вважатися мусульманином. Якщо при здійсненні рукья використовуються талісмани, незрозумілі написи, волання до якихось іменах, зміст яких невідомий, то це також заборонено, тому що призводить до багатобожжя.

Оберегами вважається також все, що вішається на дітей або прикріплюється на їх одяг. Деякі сподвижники дозволяли вішати аяти Корану, інші забороняли це, вважаючи таку дію забороненим, до їх числа ставився і ібн Масуд (нехай буде задоволений ним Аллах).

Обереги бувають двох видів:

1. Обереги, що містять вислови з Корану і пророчі молитви.

Наприклад, якщо людина вішає на шию весь Коран або певні аяти, або аят аль-Курсі, це не дозволяється з трьох причин:

По-перше, в хадисі дається загальна заборона на всі види оберегів і талісманів, і не існує ніяких хадисів, що передаються від Пророка, що обереги, які містять в собі Коран, дозволені.

«Воістину рукья (змова), обереги і приворот - це ширк».

По-друге, це не дозволяється, щоб люди з часом не стали надягати ті оберіг, які містять ширк і невіра [8] .

По-третє, вішання Корану на шию створює великий ризик і ймовірність того, що людина буде недбало ставитися до Словам Аллаха, при вході в туалет і під час сну.

Якби такі обереги були дозволені, то про це було б відомо з хадисів. За життя Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллаха) читав своїм сподвижникам рукья, і йому читали рукья, але він ніколи не робив оберегів, не дивлячись на те, що мав всі можливості. Ні в Корані, ні в Сунні ми не знайдемо нічого, що вказувало б на дозволеності використання оберегів, зроблених з Корану. У наведеному вище хадисі був дан загальна заборона, і щоб зробити якесь виключення необхідно вагомий доказ.

2. Обереги, які не містять в собі Коран і пророчі молитви.

Це обереги, з написами молитов про допомогу, звернені до кого-то крім Всевишнього Аллаха, як наприклад, молитви до пророків і ангелам. До цього виду також відносяться обереги, в які кладуться намистинки, кісточки, волосся, камінчики та інші предмети. Робиться це для залучення блага і відведення лих. Все це є багатобожжя, бо ніхто не може відвести від нас шкоди, крім одного Аллаха, про що і йдеться в хадисі: «Воістину рукья (змова), обереги і приворот - це ширк».

Що стосується привороту (тіваля), то воно абсолютно і одноголосно заборонено в будь-яких його проявах, як сказано в хадисі. Приворот - це такий вид чаклунства, при якому зачаровують який-небудь предмет, а потім підкладається певній людині. Таким чином чаклуни [9] змушують, наприклад, дружину полюбити чоловіка, або чоловіка закохатися в якусь жінку. Самі чаклуни називають цей вид чаклунства «АТФ» (розворот, зміна). Ця дія була зарахована Пророком (мир йому і благословення Аллаха) до багатобожжя, бо той, хто звертається до чаклуна, сподівається отримати захист і користь не у Аллаха. Що стосується чаклуна, то він не може досягти необхідної ефективності привороту, поки не вступить в угоду з шайтаном і не доведе свою відданість йому шляхом ідолопоклонства і явного невіри.

Алі ібн Абу Таліб (нехай буде задоволений ним Аллах) сказав: «Воістину, багато рукья і обереги - це ширк, сторонитеся їх» (Передав Вакі`).

Повідомляється від Абдулли ібн Хакіма, що Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

من تعلق شيئا وكل إليه

«Хто повісить на себе щось, буде доручений цієї речі» [10] (Хадіс передали Ахмад і ат-Тірмізі).

Людина може прив'язуватися до чогось як серцем, так і справою, або і тим, і іншим разом. Якщо раб Аллаха прив'язався до якоїсь речі, то Аллах доручає його цієї речі. Той же, хто прив'язав своє серце до Аллаха, в своїх потребах звертався до Нього, вдавався до Його захист і довіряв Аллаху всі свої справи, тому буде достатньо тільки його Господа і не буде у цієї людини потреби ні в кому і ні в чому іншому. А той, чия душа стала прив'язаною до когось або чогось крім Аллаха, і він поклався на самого себе, на свій розум, на свій розум, на ліки або обереги, того Аллах віддасть на милість тих речей, на які він так сподівався, залишить його без підтримки. Всевишній сказав:

ومن يتوكل على الله فهو حسبه

«Тому, хто сподівається на Аллаха, досить Його» (Ат-Таляк: 3).

Прихильність до чогось крім Аллаха, може бути двох видів:

1. Прихильність, що суперечить самій основі єдинобожжя, коли людина прив'язується до речі, яка не здатна вплинути на що-небудь. Така прихильність спонукає людину спиратися на об'єкт прихильності, відвертаючись при цьому від Всевишнього Аллаха. Прикладом цього може послужити прихильність могілопоклонніков до святих, які лежать в могилах. Вони не відмовляються від свого багатобожжя навіть під час труднощів, і якщо з ними трапляється якесь лихо, вони кажуть: «О, такий-то! спаси нас ». Немає сумніву в тому, що такі дії є великим Ширко (багатобожжя), що виводить людину за межі ісламської громади.

2. Прихильність, що порушує повноту і досконалість єдинобожжя, коли людина спирається на реальну причину, яка з волі Аллаха, може мати вплив, але при цьому він не звертає уваги на Творця причин, яким є Всевишній Господь. Прикладом цього може послужити хвора людина, який цілком покладається на ліки і не сподівається на Аллаха, вважаючи, що зцілення дається йому таблетками, а не Аллахом. Це є малим Ширко (багатобожжя), така людина не виходить з Ісламу, але робить великий гріх.

Також в приклад можна привести службовця, серце якого прив'язана до начальника, що дає йому зарплату, але при цьому службовець нехтує Творцем причин, що не сподівається на Нього, забуваючи про те, що результати наших дій виходять від Аллаха. Така людина впадає в малий ширк (багатобожжя). Якщо ж службовець буде переконаний, що Творець причини - це Аллах, і тільки на Нього слід розраховувати і сподіватися, але разом з цим він буде тримати в умі що начальник - це необхідна причина, без якої неможливо домогтися необхідного результату, то це не буде вказувати на неправильність сподівання. Навпаки, саме такий підхід і буде вважатися найправильнішим в сподіванні і надії на Аллаха. Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) брав всіх необхідних заходів для досягнення результату, і разом з цим він повністю покладався на Творця причин і результатів, на Всевишнього Аллаха. І ніодно дерево не принесе плоду, якщо цього не побажає Великий Творець.

Серце мусульманина повинно бути прив'язане тільки до Аллаха, у всіх своїх справах він повинен покладатися тільки на Нього, беручи при цьому всіх необхідних заходів і створюючи відповідні причини, це і є справжнє і правильне надія.

وإن يمسسك الله بضر فلا كاشف له إلا هو وإن يمسسك بخير فهو على كل شيء قدير

«Якщо Аллах торкнеться тебе бідою, то ніхто не зможе позбавити від неї, крім Нього. Якщо ж Він торкнеться тебе благом, то адже Він здатний на будь-яку річ »(Аль-Ан`ам: 17).

О, раби Аллаха, Іман (віра, переконання) в Єдиного Аллаха, у якого немає співтоваришів - це найголовніше засіб і найважливіша причина. Будь-які дії і вжиті заходи, які не підкріплені Іман (вірою) і переконаністю, є помилковими і не приносять нічого, крім втрат. Вступник подібним чином людина не зможе насолодитися плодами своїх старань і не отримає вигоди.

О, ті, які увірували, нехай шайтан ні в кому разі не вважатиме вас слабкими, а інакше він згорне вас зі шляху істинного Имана, і ви понесете явний збиток!

Немає ніякого засобу наближення до Аллаха більш великого, ніж Іман (віра), немає ніякого шляху, що веде нас до Всевишнього коротше, ніж шлях Ісламу. Досить нам слів Аллаха, Великий Він і Славен, який сказав в благородному Корані:

إن الذين قالوا ربنا الله ثم استقاموا تتنزل عليهم الملائكة ألا تخافوا ولا تحزنوا وأبشروا بالجنة التي كنتم توعدون * نحن أولياؤكم في الحياة الدنيا وفي الآخرة ولكم فيها ما تشتهي أنفسكم ولكم فيها ما تدعون * نزلا من غفور رحيم

«Воістину, до тих, які сказали:« Наш Господь - Аллах », - а потім були стійки, сходять ангели:« Не бійтеся і не сумуйте, а радійте Раю, який був обіцяний вам. Ми - ваші помічники (або зберігачі) в мирському житті і Останньою життя. Вам там уготовано все, чого забажають ваші душі! Вам там уготовано все, про що ви попросите! Таке частування від прощати, Милосердного »(Фуссилят: 30-32).

ربنا آمنا بما أنزلت واتبعنا الرسول فاكتبنا مع الشاهدين

«Господь наш! Ми увірували в те, що Ти послав, і пішли за посланником. Запиши ж нас в число свідчать »(Алю Імран: 53).

ربنا إننا سمعنا مناديا ينادي للإيمان أن آمنوا بربكم فآمنا ربنا فاغفر لنا ذنوبنا وكفر عنا سيئاتنا وتوفنا مع الأبرار

«Господь наш! Ми почули глашатая (Мухаммада), який закликав до віри: «Повірте в вашого Господа», - і ми увірували. Господь наш! Прости нам наші гріхи, відпусти нам наші гріхи і упокій нас разом з благочестивими »(Алю Імран: 193).

Ці аяти є ясним доказом, незаперечним доказом, чесним аргументом на користь того, що Іман - це засіб досягнення всього, що тільки може побажати людина.

Так зробить Аллах всіх нас одними з тих, хто почув глашатая і відповів на його заклик, Аллах вшанував їх Раєм, ширина якого - небо і земля, і він приготовлений для віруючих.

З книги: «Хутаба ат-Таухид аль-мінбарійя»
Автор: Абдульмалік аль-Касим
Переклад: Абу Ясін Руслан Маліков.
Спеціально для сайту: «Чому Іслам?» - www.whyislam.to

  • [1] Часи невігластва (джахілії) - час до приходу Ісламу.
  • [2] Тятиву раніше робили з сухожиль.
  • [3] Абдулла ібн Масуд (нехай буде задоволений ним Аллах) - чоловік Зайнаб.
  • [4] Ріва - версія цього хадиса передається іншій ланцюжком передавачів.
  • [5] Транскрипція: «Азхібі-ль-ба`са Раббі-ННАС, уа-ШФІ Анта-Шшафі ля Шифаа илля шіфаук, шіфаан ля югадіру сакмани»
  • [6] Ця молитва наводиться також в «ас-Сахих» аль-Бухарі
  • [7] Поплевиваніе відбувається з мінімальними виділенням слини.
  • [8] Також треба зауважити, що навіть ті, хто надягає обереги з Кораном, в більшості своїй не сподіваються на допомогу Аллаха, але пов'язують удачу і благополуччя з даними оберегом, що є Ширко.
  • [9] До чаклунів в Ісламі відносяться всі екстрасенси, телепати, чарівники, гіпнотизери, провісники, віщуни, містики, окультизм, кабалісти.
  • [10] Аллах залишить свою турботу про цю людину і доручить цьому бездушному предмету зберігати і допомагати йому. Але хіба вона здатна хоч чимось допомогти йому !?

Спеціально для сайту: «Чому Іслам?