«Ще о десятій ранку я могла сказати, що релігія - опіум для народу»

«Якщо Ти існуєш, допоможи мені», - саме ці слова поетеса Саллі Рід сказала перед іконою Христа в 2010 році. Британська поетеса-атеистка зайшла до церкви в Санта-Маринелла в Італії. Вона відчувала тяжкість на серці. У її молодшої дочки були проблеми зі здоров'ям, а у чоловіка, Фабіо, були труднощі на роботі.

«Це був абсолютно приголомшливий досвід - я відчула присутність Бога, і мої сльози просто зупинилися, просто висохли, - розповіла Рід CNSNews.com. - Я відчула, як буквально фізично мене підняли. Неначе хтось увійшов до кімнати. Я знала цю людину. Я знала, що була християнкою ».

Все життя, до 46 років, Рід була атеїстом. «Я була вихована як атеистка, - пише Рід в своїх мемуарах« Яскрава імла ночі. Історія сучасного звернення ».

- Ще о десятій ранку я могла сказати, що релігія - опіум для народу; в мене буквально вживили - ніколи ні перед ким і ні перед чим не вставати на коліна ... в молодості я могла процитувати досить з Крістофера Хітченса і Біблії, щоб висміяти релігію ».

Рід народилася в 1971 році і була вихована в Саффолку, Англія. У молодості вона працювала медсестрою у психіатричній лікарні, а потім стала визнаною поетесою, завоювавши в 2001 році премію Eric Gregory Award. Через кілька років Рід вийшла заміж за італійця Фабіо, і пара з новонародженою дочкою Флоренцією переїхала в Санта-Маринелла - містечко в 80 милях від Риму.

Коли Рід виповнилося 30 років, вона почала працювати над книжкою про жіноче здоров'я і сексуальності. Вона хотіла взяти інтерв'ю у якомога більшої кількості жінок для книги і познайомилася з кількома католичкою. Коли жінки відмовлялися давати інтерв'ю, найчастіше через натуралізму тематики книги, Рід звернулася до католицького священика отця Грегорі Хрінком за порадою. Батько Грегорі і Рід стали друзями, і священик відповідав на питання про віру, які виникали у автора.

Батько Грегорі і Рід стали друзями, і священик відповідав на питання про віру, які виникали у автора

Саллі Рід. Фото: Dino Ignani / Flickr

В цей же час Рід відкрила щось нове в одній зі своїх улюблених книг «Я захоплюють замок». «Книга була написана для дітей, і я читала її майже щороку, - каже Рід. - Я читала її заради втіхи, там є одна сцена, де головна героїня Кассандра, з якої я завжди себе ідентифікувала, розмовляє зі священиком. Я ніколи раніше не звертала уваги на його слова - він говорив про мистецтво як вищому шляху приєднання Богу. І раптом мене це приголомшило.

Сьогодні я думаю, що Бог діє дуже незвичайними шляхами, і це не випадковий збіг, що я росла разом з цією книгою ».

У 2010 році Рід зазнала в Церкві присутність Христа. Вона стала все більше цікавитися католицькою вірою. «Я всім серцем полюбила Христа і усвідомила, що завжди була християнкою».

«Я задумалася: що ж Бог хоче від мене? Я стала читати Євангеліє, послання Іоанна Богослова ». Прочитавши твори Фоми Аквінського, Рід побачила, що в любові є логіка. Вона додає: «Прочитавши ці книги, я відчула присутність Бога в Католицькій Церкві. Але я знала, що найкращий спосіб наблизитися до Христа - участь в Євхаристії ».

У грудні 2012 року Рід стала членом Католицької Церкви у Ватикані. Сьогодні поетеса працює над романом і каже, що нове життя дуже допомогла їй у творчості. «Якщо раніше я росла як поет у світській культурі, то тепер Церква стала моїм натхненням, - каже вона. - Складне поєднання алегорії і реальності, образно виражає присутність Бога на землі ».

Переклад з англійського Марії Строгановой для порталу «Православие и мир»

«Я задумалася: що ж Бог хоче від мене?