Сенс слова «іслам»

Опубліковано 23 Чер, 2012 11:16 | Переглядів 21 006 | 6 коментарів

6 коментарів

Що означає слово «ІСЛАМ»? Якщо ми подивимося словники арабської мови, то виявимо, що слово «іслам» має таке значення: «покірність, підпорядкування, слухняність, покора, виконання приписів без заперечень». Саме це слово обрав Всевишній для своєї релігії, вказавши, що її суть - покірність Аллаху, підпорядкування Його велінням і послух Йому. Сьогодні слово «іслам» вказує на релігію, з якою був посланий Мухаммад, мир йому і благословення Аллаха.

Ознайомлення з Ісламом [1] :

Чому ж релігія Пророка Мухаммада отримала назву «Іслам»? Як відомо, релігії або релігійні вчення отримували назву або в зв'язку з їх засновниками, або з певним народом ... Наприклад, християнство названо так на ім'я Христа, буддизм - по імені її засновника Будди. Зороастризм був названий так на честь його засновника Заратуштри. А назва «іудаїзм» походить від племені Іуди, що дало назву всьому юдейському царству, а потім і релігії. І так далі. Але Іслам ... Його назва не пов'язано ні з ім'ям засновника, ні з ім'ям народу. Назва цієї релігії укзивает на певну якість, закладене в мовному значенні цього слова. З цієї назви видно, що поява цієї релігії не було результатом людських праць, а також, що цією релігією не був у окремо наділений будь-якої народ крім інших. Мета цієї назви в тому, щоб всі люди зрозуміли, що, будучи створіннями Аллаха, їм слід жити в покірності Всевишньому. Кожна людина, який визнав підпорядкування Аллаху, стає Муслімом - покірним Аллаху.

Суть Ісламу:

Як відомо, кожна річ в цьому світі підпорядкована певному порядку, встановленому Творцем. Навіть Сонце, Місяць, Земля не існують хаотично, але підпорядковані законам і правилам. Ніщо з створінь Аллаха не може піти врозріз з ними. Також і людина живе за законами - він дихає, відчуває, бачить ... Кожен орган, що виконує якусь певну функцію, підпорядковується цим законам і працює відповідно до того порядку, який визначив йому Творець.

Перед собою ми бачимо величезний світ, і кожне творіння в ньому - від найбільших планет до найдрібніших піщинок - живе по тому порядку, який встановив Всемогутній Творець. Таким чином, якщо весь створений світ підпорядковується порядку Всемогутнього Творця, значить цей світ підкоряється і самого Творця, яким установлено цей порядок. А це дає зрозуміти, що «Іслам» - це релігія всього світобудови! Тому що «іслам» означає - як про це вже було згадано - підпорядкування і слухняність без частки заперечень. І ось дивимося: Сонце, Місяць, Земля - ​​подчинившиеся. Повітря, вода, світло, темрява, холод і спека - подчинившиеся. Дерева, каміння, звірі - подчинившиеся. І якщо навіть подивитися на людину, яка не знає Господа, спростовує Його існування, нехтує Його знаменнями, або поклоняється кому-небудь крім Нього, або надає Аллаху співтоваришів, то все одно ми побачимо, що він - підкорилися! Він підкорившись в тому сенсі, що живе у відповідності з тими якостями, що вклав в нього Аллах.

Подивившись на стан людини в цьому світі, ми побачимо дві його різні боки:

З одного боку, в кожній людині є закладена Аллахом фитра - вроджена якість підпорядкування Одному Аллаху, прагнення до Його поклонінню, любові до того, що любимо Аллахом, - це істина, добро, правда, - і відразу до того, що огидно Аллаху, - брехня, зло, несправедливість. Сюди ж відноситься і те, що є природним для людини - інстинкт накопичення майна, самозбереження, продовження роду, потреба до їжі, питва, бажання шлюбних взаємин і т.д. А також сюди входять і всі функції органів тіла, необхідні для здійснення всього цього.

З іншого боку, людина має право особистого вибору. До людей спрямовані пророки і послані книги, щоб людина могла розрізняти між правдою і брехнею, істиною і помилкою, добром і злом. І в підтримку Аллах дарував йому розум, щоб вибір був усвідомленим. І той, хто в своєму життєвому шляху вибере дорогу істини, дійде до кінцевої мети неушкодженим, а хто вибере помилкові шляхи, зіб'ється і загине.

Якщо подивитися на людину через призму першого властивості, то може здатися, що будь-яка людина вже створений для того, щоб жити тільки так, як йому наказано - в підпорядкуванні, не маючи ніякого вибору, подібно іншим витворам.

Якщо ж подивитися через призму другої властивості, то стане ясно, що людина володіє вибором, стати йому вірним або бути невірним: «... або вдячним, або невдячним» (76, Аль-Інса: 3).

Тому, людина буває одним з двох.

Або тим, хто визнає свого Творця, вірить в Нього, вважає Його своїм Господом, Володарем, Божеством, якому слід поклонятися і чиїх постулатів необхідно слухатися. Такий справжній мусульманин, чия віра міцна, а розум не забруднений. Ця людина поміркував і переконався в тому, що не можна поклонятися кому-небудь або чого-небудь, крім Господа, - Того, Хто створив, прогодував, дарував здоров'я ... Тому розум такої людини міркує тверезо, його мова вимовляє слова істини про Бога, та й вся його життя - це прагнення до правди і проходження їй. Саме тому налагоджується відношення таку людину з навколишнім світом, адже віруючий приходить для творення, поліпшення та приведення всього в порядок відповідно до того, що наказав Всевишній, бо Аллах - Наймудріший і Всезнаючий, по Його законам живуть все творіння, і всі вони створені для тебе, о людино!

суть невіри

Повною протилежністю першого виду є той, хто народився і виріс підкоряючись порядку, встановленому Аллахом. Але сам він при цьому ніколи не усвідомлював свого підпорядкування Творцеві і навіть не замислювався про це. Тому така людина не знає свого Господа, не вірить в посланий Їм шаріат, не слід Його пророкам і не використовує свій розум і отримані знання для роздумів про те, хто його створив, хто наділив слухом і зором, за допомогою яких він отримує ці знання, для чого живе і що буде після смерті ... Така людина заперечує Творця, і відповідно нехтує Його поклонінням, відмовляється слідувати заповітам посланого шаріату або ж поклоняється кому-небудь крім Аллаха, відкидаючи знамення, які вказують на Єдність Аллаха. Така людина і є невірний. Він названий так не тільки тому, що в ньому немає віри, але ще й тому, що він нехтує дарованим йому від Бога. Аллах вклав у кожної людини Фітр - прагнення до істинної віри, підпорядкування Всевишньому, але невірний тому і невірний, що знехтував і заховав свою Фітр в нетрях своєї душі і не хоче жити в злагоді з нею. А також і весь навколишній світ існує за правилом підпорядкування Творцеві, але він не бачить і не намагається помітити ознаки Творця. Він в такому стані, що вся сила його думки вже працює наперекір своїй Фітр, він бачить тільки те, що суперечить їй, і те, що він творить, тільки ще більше віддаляє його від неї.

Після цього ти, дорогий читачу, вже сам можеш побачити різницю між зневірою, яке втягує людину в далеке оману і явне відхилення, і між Ісламом, дотримання якого природно для людини і тому нескладно. А з полегшенням Аллаха його положення стають ще більш легкими. Згадаймо, що і весь навколишній світ живе відповідно до Ісламом. Як сказав Всевишній:

«І Аллаху підкорилося все на небесах і землі - добровільно або мимоволі» (3, Аль-Імран: 83).

Саме цю релігію визнає Творець:

«Воістину, релігія перед Аллахом - Іслам! »(3, Аль-Імран: 19).

Це релігія підпорядкування свого лику Аллаху. У Корані Всевишній сказав:

«Якщо вони стануть сперечатися з тобою, то скажи:« Я підкорив свій лик Аллаху разом з тими, хто пішов за мною »» (3, Аль-Імран: 20).

Також і Пророк (мир йому і благословення Аллаха) говорив про Іслам: «Це означає підпорядкувати своє серце Аллаху, звернути свій лик до Нього, виплачувати обов'язкову милостиню» [2] .

А коли якийсь чоловік запитав Пророка (мир йому і благословення Аллаха) про Іслам, він відповів: «Це означає підпорядкувати своє серце Аллаху, а також убезпечити мусульман від шкоди твоєї мови і рук». Той запитав: «Який Іслам краще?» Пророк відповів: «Це віра. Вірити в Аллаха, ангелів, Писання, посланників і воскресіння після смерті » [3] .

Також Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Іслам означає, що ти повинен засвідчити, що немає божества, гідного поклоніння, крім Аллаха, а Мухаммед - Посланець Аллаха, вистоювати молитву, виплачувати закят, постити в Рамадан і здійснювати паломництво до Будинку , якщо є можливість" [4] .

В іншому хадисі сказано: «Мусульманський - це той, від шкоди мови і рук якого не страждають інші мусульмани» [5] .

Такий Іслам - релігія, яку приймає Всевишній, і нічого іншого Він не прийме ні від колишніх поколінь людства, ні від майбутніх. Всі божественні посланці закликали саме до цієї релігії. Наприклад, Аллах повідомляє про пророка Нухе (Ноя):

«Прочитай їм розповідь про Нухе (Ноя). Ось він сказав своєму народу: «Про народ мій! Якщо вам тяжко від того, що я перебуваю серед вас і нагадую про знамення Аллаха, то я надіюсь на Аллаха. Об'єднаєтеся зі своїми ідолами і дійте відкрито, а потім винесіть свій вирок і не надавайте мені відстрочки. Але якщо ви відвернетеся, то ж я не просив у вас нагороди. Мене винагородить тільки Аллах, і мені велено бути одним з мусульман »(10, Юнус: 71-72).

А ось що говориться про пророка Ібрахіма: «Ось сказав Господь Ібрахіма (Авраама):« Підкорися! »Він сказав:« Я підкорився (прим. Пер .: в обох пропозиціях використане дієслово «Аслам», який утворює слово «Іслам») Господу світів »(2, Аль-Бакара: 131).

Ось слова про пророка Мусі: «Муса (Мойсей) сказав:« О мій народе! Якщо ви увірували в Аллаха і стали мусульманами, то сподівайтеся на Нього »(10, Йунус: 84).

Ось слова Аллаха про пророка Ісі (Ісуса): «[Згадай,] як Я вселив апостолам:« Повірте в Мене і Мого посланця ». Вони сказали: «Ми увірували! Засвідчи ж, що ми стали мусульманами »(5, Аль-Маіда: 111).

Хай допоможе нам Всевишній Аллах бути і померти мусульманами-підпорядковані Господу світів. Амін.

ДАЛІ БУДЕ…….

За книгою Мухаммада Ас-Сухейма
«Іслам: його основи і принципи»
Переклад і редакція редколегії сайту
«Чому Іслам?» - www.whyislam.to .

  • [1] Див. Дод. матеріал: книга «Основи Ісламу» автор: Хамуд бін Мухаммад аль-Ляхім, книга «Короткий довідник в розумінні Ісламу» автор: Ібрахім аль-Харб.
  • [2] Хадіс призводить імам Ахмад: 5/3 і Ібн Хіббан: 1/377.
  • [3] Хадіс призводить імам Ахмад в муснад: 4/114, Аль-Хайс в «Маджму '«: передавачі хадісу достовірні.
  • [4] Хадіс призводить Муслім в своєму достовірному збірнику хадисів: книга про віру, хадис під номером 8.
  • [5] Хадіс призводить Бухарі в достовірному збірнику хадисів: книга про віру, глава «Мусульманський - це той, від шкоди мови і рук якого не страждають інші мусульмани», а також Муслім в своїй збірці з невеликою зміною у фразі: книга про віру, під номером 39 .

Той запитав: «Який Іслам краще?