Серафим Саровський - провидець і вчитель молитви

1 серпня по новому стилю Російська православна церква святкує пам'ять одного з найулюбленіших в народі святих, преподобного Серафима Саровського. З його ім'ям і Дівєєвському монастирі, де покояться мощі святого, пов'язано чимало пророцтв про кінець світу. У ці дні в Нижегородську область стікаються натовпи паломників, передає кореспондент "Правди.Ру". 1 серпня по новому стилю Російська православна церква святкує пам'ять одного з найулюбленіших в народі святих, преподобного Серафима Саровського

Фото: AP

Якщо ви терпіти не можете людей, особливо в тих випадках, коли вони збираються в юрби, поїздка в Дивеєво може стати для вас хорошим вправою в боротьбі з гріхом мізантропії. Натовпи і черги там всюди.

Щоб прикластися до мощів преподобного Серафима Саровського, які знаходяться в Троїцькому соборі Серафимо-Дівеєвського монастиря, потрібно вистояти в черзі кілька годин. Багато хто приїжджає сюди в надії на зцілення, і випадків чудесної допомоги святого відомо чимало. У Дивеєво про чудеса розповідають як про щось повсякденному, закономірний: подружжя з Уфи привезли дитину з пухлиною мозку, хлопчик приклався до особистих речей преподобного, повернулися додому, зробили УЗД - лікарі пухлини не знайшли. Попросили - і дано було, все в порядку.

Найважче в Дивеєво потрапити на сповідь. Сотні людей займають чергу з п'ятої ранку, і все одно далеко не всі бажаючі встигають до кінця літургії почути пристрасно бажану дозвільну молитву. Монастир-то жіночий, священиків мало, а паломників - тисячі. Або, може бути, Господині цього місця - Пресвятої Богородиці і Її вірному служителю преподобному Серафиму завгодно, щоб люди в святому місці позбувалися від "конвеєра" в духовному житті: підійшов "на автоматі" до аналою з хрестом і Євангелієм, перерахував гріхи, далі до святої Чаші без зупинок?

Коли бачиш, що через місця в черзі на сповідь люди б'ються, мимоволі задумаєшся про те, що в християнському житті є метою, а що - засобом. У своїй знаменитій розмові з Миколою Мотовиловим преподобний Серафим справжньою метою християнського життя називав "наживання Духа Святого Божьяго".

Читайте також: Свято святого Серафима

"Здобути благодать Духа Святого і всіма іншими Христа ради чеснотами, торгуйте ними духовно, торгуйте тими з них, які вам великих зиск дають. Збирайте капітал благодатних надлишків благодаті Божої, кладіть їх в ломбард вічний Божий з відсотків нематеріальних ...

Приблизно: дає вам більше благодаті Божої молитва і бдіння, пильнуйте і моліться; багато дає Духа Божого пост, постите, більш дає милостиня, милостиню чиніть, і таким чином про всяку чесноти, що робиться Христа ради міркуйте.

Фото: AP

Ось я вам розповім про себе, убогого Серафима. Родом я з курських купців. Так, коли ні я ще в монастирі, ми, бувало, торгували товарами, який нам більше баришу дає. Так і ви, батюшка, ходіть, і постанови, як в торговельній справі, не в тому сила, щоб більше торгувати, а в тому, щоб більше баришу отримати, так і в справі життя християнської не в тому сила, щоб тільки молитися або чого іншого -або добру справу робити. Хоча апостол і говорить, невпинно моліться, але і те, як пам'ятаєте, додає: хочу краще п'ять слів рещи розумом, ніж тисячі мовою. І Господь говорить: Не всяк глаголять Мені, Господи, Господи! спасеться, але чинить волю Отця Мого, тобто робить діло Боже і до того ж з благоговінням, бо Проклятий усякий, іже творить Боже діло з недбальством.

А діло Боже є: так вірує в Бога і Його ж послав є Ісуса Христа. Якщо розсудити правильно про заповідях Христових і апостольських, так справа наше християнське полягає не в збільшенні рахунку добрих справ, службовців до мети нашого християнського життя лише коштами, а у витягу з них більшої вигоди, тобто вящем придбанні рясно дарів Духа Святого ", - говорив преподобний.

"І в усі час бесіди цій з того самого часу, як особа отця Серафима освітилося, бачення це не переставало ... що виходив ж від нього невимовне сяйво світла бачив я сам, своїми очима, що готовий підтвердити і присягою", - свідчить Мотовілов про диво.

"Дух подається, а й визиску. Потрібно подвиг, а набуток. І що подається благодать відкривається в якомусь невимовному світлі (порівняй опис Мотовилова в його відомій записці про преп. Серафима) ... внутрішньо належить візантійської традиції. І в ньому вона знову стала живою", - писав про великого святого протоієрей Георгій Флоровський.

Одна з найбільш шанованих святинь Дівєєва - Богородицька канавка. Вона була побудована на прохання батюшки Серафима в останні роки його земного життя. Святому було відкрито, що по цій стежці Матір Божа щодня обходить Свій четвертий доля - Дівєєвську обитель. "Хто Канавку цю з молитвою пройде, так півтораста Богородиці прочитає, тому все тут: і Афон, і Єрусалим, і Київ!" - говорив преподобний Серафим.

У радянські роки канавка була засипана, по її південній стороні провели каналізацію. У 1997 році, через кілька років після відновлення в обителі чернечого життя, на канавці почалися відновлювальні роботи.

Сьогодні по канавки постійно ходять з молитвою паломники. Деякі з благоговіння до святості місця знімають взуття і йдуть босоніж. Кожен день після вечірнього богослужіння по канавки хресним ходом проходять сестри монастиря, несучи попереду ікону Божої Матері "Розчулення".

Преподобний Серафим говорив, що Канавку НЕ перейде антихрист. Багато - зокрема, єпископ Серафим (Звездинский) - розуміли це духовно: хто буде читати з благоговінням Богородичне правило, душу того антихрист не здолає. Деякі розуміють ці слова буквально і купують будинки в Дивеєво, сподіваючись пережити там останні часи.

Ще одна визначна пам'ятка Дівєєвській обителі - святі джерела. Найвідоміший і великий з них розташований поблизу села Циганівка. За переказами, преподобний Серафим в радянські роки дивом переніс святе джерело з закритого міста Сарова в доступне для людей місце. Солдатам, що несли службу на кордоні зони, що охороняється в лісі поблизу Арзамаса-16, з'явився дідок в білому балахончик. На питання: "Дідусь, що ти тут робиш?" - старець нічого не відповів і, тричі вдаривши палицею об землю, пішов. На тому місці з трьох точок забила вода.

На джерелі панує дитяча, справді Серафимова радість. Температура джерельної води круглий рік плюс 4 градуси, проте, люди в ній плескалися і, торкаючись до святині, розквітають. На берегах озера, що наповнюється підземними ключами, збудовані дерев'яні купальні. Можна купатися і в будь-якому місці, але тільки не в звичайному купальному костюмі, а, з міркувань здорового розуму, в довгій сорочці. Якщо ви не захопили її з собою, сорочку можна придбати по дорозі до джерела. Торгує ними не церква, а просто приватні яточники.

У день пам'яті преподобного Серафима патріарх Кирило здійснить на соборній площі Дівеевского монастиря божественну літургію, а напередодні - всеношну. Для богослужіння під відкритим небом перед Преображенським собором збудований великий поміст. Паломників з різних міст і країн зустрічає наметовий табір на п'ять тисяч людей, з кухнею, їдальнею та іншими зручностями.

В інші дні переночувати в Дивеєво не проблема - тут можна знайти притулок на будь-який смак і гаманець, від готельного центру з сауною до кута в сараї. Навіть світські готелю оформлені в "монастирському" стилі: на стінах - ікони і вислови преподобного Серафима в рамках, строгі полотняні скатертини та занавіски. У кафе - пісне меню.

За переказами, в Дивеєво обов'язково потрібно залишитися не менше ніж на добу і переночувати, тому що обитель щодня відвідує Божа Матір і ті, кому пощастить Її застати, отримають від Цариці Небесної благословення.

Цю та інші статті рубрики " релігія "Можна обговорити в групі на" Facebook "

На питання: "Дідусь, що ти тут робиш?