Шляхи віри: чи повинен християнин слухати чи внутрішній голос

Не спокушайтеся голосом.

Шляхи віри: чи повинен християнин слухати чи внутрішній голос Анна Власенко https://cdn.segodnya.ua/img/article/7401/74_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/7401/74_tn.jpg 2016-08-06T07: 30: 00 + 03: 00 Недільна школа про душу-християнці, правильної реакції на голоси і про те, хто за ними стоїть

Сьогодні ми так часто чуємо фразу: "Прислухайтеся до свого внутрішнього голосу - він завжди каже правду". Голос - це, звичайно, добре, але людина молитовний обов'язково замислиться - яка причина цього голосу. Інтуїція? Моє его? А може, прояв Духа Святого? Особливо якщо голос почуєш під час молитви або літургії. Але ж і у бісів голосок є, послухай його - пиши пропало. Словом, одна плутанина. Про природу внутрішнього голосу ми вирішили розпитати ченця з багаторічним "стажем" і молитовника, намісника Києво-Печерської лаври митрополита Павла.

- Владико, що таке внутрішній голос і чи потрібно його слухати?

- Дійсно, голос є всередині, тому що наша душа за своєю природою - християнка, вона носить образ Христа. І голос завжди є в душі, тому що ми чуємо голос Божий. Господь звертається до нас під час нашої молитви, ми можемо відчути відповіді від Спасителя, в яких ми потребуємо зараз. Я думаю, найбільше християнин повинен чути голос покаяння. Однак частіше ми приваблювала і спокушати внутрішніми голосами, коли ворог роду людського починає бентежити душу, та чинить опір і обурюється. Але ми повинні пам'ятати, що людина - найбільше Боже творіння, яке через непослух і слухання голосу диявольського звабився і зіпсутий пристрастями і пороками.

- Як реагувати, якщо всередині себе раптом чуєш голос?

- І в чернечому світі, і в мирському слухатися цього голосу я б не радив. Диявол усіляким чином приваблює людини. Він спочатку приходить в думках, народжує ілюзії у вигляді цілих уявлень того, що нібито буде, якщо послухатися голосу. В цьому плані дуже показовою є історія прп. Ісаакія Печерського, який, коли став ченцем, вів дуже жорсткий спосіб життя. Він зачинив себе в дуже малій келії. Його їжа була - одна просфора через день і вода в дуже незначній кількості. Це приносив йому прп. Антоній і подавав через таке вузьке отвір, що ледве рука проходила. Він ніколи не лягав; сидячи, ненадовго засинав. І так він провів сім років, не виходячи з келії, майже в цілодобової молитви. Одного разу, коли настав вечір і він зазвичай став класти поклони і читати молитву - раптово в печері засяяв яскраве світло, нестерпний для очей, і прийшли до нього два біса в образі прекрасних юнаків, їх обличчя сяяли, і вони сказали йому: "Ісакій, ми ангели, а ось іде до тебе Христос з іншими ангелами ". Исаакий побачив безліч бісів, але їхні обличчя світилися, як сонце. І один сказав святому: "Исаакий, це Христос, припади і поклонися йому". Исаакий, не зрозумівши дій бісівських, забувши, що треба захистити себе хресним знаменням, вклонився йому, як Христу. У той же момент біси взяли своє справжнє обличчя і закричали: "Ти наш, Ісакій!" І вдарили в тимпани і гуслі, стали з ним танцювати і співати багато годин. На наступний день, коли прп. Антоній за звичаєм підійшов до вікна, йому ніхто не відповів. Подумавши, що він помер, той послав за братією з прп. Феодосієм. Вони відкопали його і винесли з печери, він був ще живий, але нерухомий - не міг ні встати, ні повернутися. Прп. Феодосій, зрозумівши, що це бісівське дію, переніс Ісаакія в свою келію, творив молитву день і ніч. Упродовж двох років Исаакий не їв хліба, не пив води. Тільки на третьому році він почав чути, говорити і потихеньку ходити. Поступово, дивлячись на інших, почав їсти хліб. І розуміючи, що диявол спокусив його, коли він був в затворі, почав вести сувору чернече життя, але з братією в монастирі. Біси не наважувались нападати на Ісакія, оскільки втратили влада над ним. Так преподобний спочатку був переможений ворогом, а потім здобув над ним перемогу і отримав Царство Небесне. Нам треба пам'ятати цю історію і розуміти, що біси є нам в різних образах, деколи дуже благочестивих. Але в разі спокус різного роду - осіняє себе хресним знаменням, творите молитву, і тоді все мани зникають.

- Тобто якщо перед прийняттям рішення здалося, що почула голос: "туди ходи, то зроби" - краще його не слухати?

- Якщо якийсь голос диктує вам, що робити, - це голос диявола, йому вірити не можна. У моїй практиці був такий момент. У 1990 році привели до мене дівчину років 19, яка раптом починала говорити іншим нелюдським голосом, низьким таким, від якого мурашки по шкірі. Я її кроплю святою водою, а вона каже, причому рота не розкриває, а голос зсередини неї йде: "Ти мене дістав! Ти мені всю шкуру спалив! Навіщо в очі ллєш вогонь? Я ж не можу бачити і чути!" Попросив батьків, щоб її приводили на богослужіння якомога частіше, але перед тим завели до мене. Підвели її, я і говорю "голосу", що в ній сидить: "Замовкни на час літургії, я тобі забороняю ім'ям Ісуса Христа!". - "Домовилися", - відповідає голос. І дійсно, під час літургії вона спокійно стояла, молилася. Як тільки закінчилася літургія, голос всередині неї знову починає всякі неподобства говорити. Я йому: "Ми з тобою домовилися!", А "голос" відповідає: "Ми з тобою домовилися тільки на час літургії!" Пізніше з'ясувалося, що в другому або третьому класі у дівчинки раптом пропала шкільний одяг, точніше, фартух. Пізніше його знайшли повішеним на білизняний мотузці. Батьки здивувалися, але особливого значення не надали. Дитина стала носити фартух і став одержимим. Фартух той взяла жінка, з якою батько незаконно зустрічався. Вона або сама носила в собі духа злоби, або віднесла комусь для "доброї справи". Той, хто носить в собі духа злоби, не може носити це в собі - він повинен виливати цю гидоту на інших. Я кажу, що таких людей, крім пекла, нічого не може чекати. Це дуже тяжкий гріх.

- А голос цей може піти або буде мучити людину все життя? Чим його вигнати можна?

- Тільки постом, молитвою і покаянням! Святі отці кажуть: тримай розум в пеклі, а серце нехай горить до Бога, тоді ти врятуєшся. Завжди потрібно бути уважним, не піддаватися голосам.

- Навіть якщо почуєш цей внутрішній голос на богослужінні? А раптом це Святий Дух?

- Чесно собі скажімо - ніхто з нас не обдарований настільки благодаттю Святого Духа, щоб Його чути. А ось якщо ми починаємо думати, що чуємо Святого Духа - то тим самим пробуджуємо в собі біса гордині. Тому внутрішні голоси ми не повинні приймати взагалі, не повинні вступати з ними в розмову, ми не повинні з ними спілкуватися. Голос може бути в розумі, особливо коли ми читаємо молитви або стоїмо на літургії. Він раптом "допомагає" нам вирішувати якісь побутові питання, що відповісти сусідові і так далі. Цей голос - для того, щоб відвернути людину від правди, від істини, відвернути від самого Бога.

Що був біснуватий, крикунів І ШИЛО

"Будь-який голос, що б він не говорив - добре чи погане - краще відносити до голосу від диявола, і не приймати, бо не настільки ми гідні, щоб Господь Сам говорив з нами, - пояснює митрополит Павло. - Я пам'ятаю свою першу сповідь . Це був 1988 рік перша седмиця Великого посту, субота. Раптом одна жінка як зареве, та таким огидним голосом. Під час кадіння підходжу до неї і тихо кажу: "хрестила!". Вона мені цим страшним голосом відповідає: "Вибачте! Це я так, щоб ніхто до мене не підходив і все мене боялися! ". Таке в народі називають клікушнічеством, коли людина цілком здоровий, але починає таким чином звертати на себе увагу. Зазвичай в монастирях дуже багато таких прикладів. Наприклад, при винесенні мощей Амфілохія Почаївського, який ганяв цих бісів, так кричить половина присутніх причому неприродно. Відразу ясно, що це не біснуваті, а просто лукаві люди від світу цього. Народ всякий приходить. якось ще в Московській семінарії до старця архімандриту Опанасу жінка приходила, і в е кричала під час богослужіння. Він якось каже їй: "Мені привезли ікону одну святу, зараз я тобі винесу!". Взяв піднос з вівтаря, підходить до неї, а вона кричить, то на підлогу падає. Шуму стільки! Так він цим підносом по спині їй, і вона тут же: "Все зрозуміла! Йду-йду! Зрозуміла! "- і ніколи більше її не було. Ченці взагалі знають, як з крикунів справлятися. Можуть, якщо хто кричати починає сильно, підійти і вколоти злегка шилом - все, крикунів наче й не було! Ми знаємо, під час життя Христа Спасителя теж багато було біснуватих, але ті, які були такими в дійсності, ті і жили не так, як всі, хто в гробах, хто в пустелі. Згадайте, як Христос виганяв з людини бісів і дозволив їм перейти в гурт свиней - звідти фраза: " ім'я нам легіон ". Як казав покійний митрополит Володимир:" серденько, ми все хворі, але не се добре обстежені ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Інтуїція?
Моє его?
А може, прояв Духа Святого?
Владико, що таке внутрішній голос і чи потрібно його слухати?
Як реагувати, якщо всередині себе раптом чуєш голос?
Тобто якщо перед прийняттям рішення здалося, що почула голос: "туди ходи, то зроби" - краще його не слухати?
Навіщо в очі ллєш вогонь?
А голос цей може піти або буде мучити людину все життя?
Чим його вигнати можна?
Навіть якщо почуєш цей внутрішній голос на богослужінні?