Слово на вінчанні

  1. Читайте також:
  2. Вінчання змінює життя, але для вінчання треба змінитися
  3. Вінчання. Частина 4. Свідки і таємне вінчання.
  4. Вінчання. Частина 2. Кому не можна вінчатися?

Вітаю вас, дорогі, з законним шлюбом. Сьогодні відбулося найбільша подія у вашому житті - сьогодні ви отримали Боже благословення на спільне життя. Сьогодні відбулося торжество і радість не тільки в вашому житті, але і в житті всієї нашої Церкви. Тому що вашим шлюбом вічність прийшла на землю, вічність увійшла в область часу. Тому що вашим шлюбом наблизилось Царство Небесне. Бо сказано, що Царство Небесне прийшло там, де двоє - вже не двоє, а одне. Ось що таке шлюб.

Ось що таке шлюб

Ні ближче на землі відносин двох людей, ніж відносини в шлюбі. Шлюб - це такий союз, який як би заповнює початковий задум Божий про людину як цілісному істоті, в якому поєднується і чоловіче і жіноче начало. Це є Царство Боже, що прийшло в силі. Ось ви зараз вже в цій радості любові. Господь дарував вам зустріч. Господь подарував вас один одному. Він відкрив кожному з вас ту нетлінну Божественну красу, яку може бачити тільки кожен з вас. І ось ви, побачивши один в одному цю красу, зайнялись любов один до одного, бажанням поєднати своє життя і свою долю з долею іншого, стати одним істотою.

протоієрей Микола Ведерников. Фото: Журнал Московської Патріархії e-vestnik.ru

Але це єдність, яке сьогодні постає як би вже доконаним, - єдність у шлюбі, - дається як початок для того, щоб ви протягом вашого життя виростили це єдність. Тому що любов - це не тільки радість і тріумфування один про одного. ЛЮБОВ - ЦЕ ПОДВИГ. Ось про що не можна забувати. І подвиг, який буде відбуватися вами протягом всього вашого життя. І тут ви повинні пам'ятати рада апостола Павла, який повинен бути написаний червоними літерами буквально у вас у свідомості: тягарі один одного носіть, і так виконаєте закона Христового (див. Гал 6: 2). Що таке тяготи? Це наша гріховність, це наші недоліки, це ті скорботи і хвороби, які можуть зустрітися на вашому життєвому шляху. І якщо кожен з вас раніше дбав тільки про себе, то тепер - будете піклуватися один про одного так само, як про себе, ці тяготи нести. Тобто з терпінням, з великим благоговінням служити один одному.

Господь дарував вам віру. Ми молилися, щоб Господь укріпив вашу віру - не тільки в Нього, але один в одного. Ось це основа життя - вірити один в одного, довіряти один одному ДО КІНЦЯ. Це є запорука того, що ваше життя буде щасливим.

Зараз утворилася нова сім'я - одна сім'я і інша. Це як малий човник, який кинутий в воду, в море житейське, щоб плисти по цьому морю. По морю житейському ... маса нещасть, маса підводних течій, які можуть зустрітися на шляху, які прагнуть знищити, знищити цей човник, зруйнувати сімейне життя, зруйнувати щастя і любов. Про це треба пам'ятати завжди. І ось кожен з вас покликаний тепер в центр свого життя, на перше місце, не себе ставити, а іншого: чоловік - дружину, а дружина - чоловіка. На першому місці в своєму житті! І вся ваша увага тепер має бути спрямоване не на себе, а на іншого. Вам треба виховувати в собі тепер почуття жалю, жалості один до одного, покриваючи любов'ю недоліки, падіння гріховні один одного, які можуть відбуватися в житті. Покривати любов'ю, прощати взаємно, терпіти один одного взаємно і являти послух один одному. Таке послух - це означає вміти слухати один одного, вслухатися в те, що говорить інший і, вслухаючись, співпереживати. І ось це співпереживання з іншою людиною, це співчуття до нього, ця підтримка його, і буде несенням хреста один одного, взаємного несення хреста.

Нехай в центрі вашого життя буде Христос! Як ви ходили навколо аналоя - Євангеліє, Слово Боже, хрест - йдіть вузьким вимогливим шляхом, не робіть собі поблажки, живіть за принципом - до себе бути суворим, поблажливим - до іншого. Дай Бог вам йти по життєвому шляху радісно, ​​сміливо, не бентежачись нічим. Тому що в житті все буває. Бувають такі речі, коли здається, що ось - сім'я зламається. Що ось - неможливо більше жити. Проявіть мужність і героїзм. Проявіть терпіння одне одного ДО КІНЦЯ! Ось це дуже важливо. Тому що бувають такі обставини, які можуть кардинально змінити свідомість ... що жити - неможливо, а ось ви проявите терпіння і мужність. Ніколи не робіть передчасних висновків про те, що відбувається в родині, а проявіть терпіння і мудрість, такт, чуйність і розуміння іншого. Це терпіння приносить великі, великі плоди! І буває, що ось-ось - сім'я зламається, що ось - сім'я вже зруйнувалася ... немає! Мудрість і терпіння один одного все можуть подолати. Тому що немає більшої сили, ніж любов взаємна, вона не припиняється, любов не перестає (див. 1 Кор 13: 8). Ось вірте в цю любов, яка вас поєднала. Нехай вона займається в ваших серцях з кожним днем ​​вашого життя! Нехай Господь благословить вас Господь милістю, любов'ю Своєю, дарує вам сили і фортеця. Пам'ятайте, що сила Божа в немочі наших відбувається (пор. 2 Кор 12: 9), в наших людських недугах. Покладіть все уповання на Господа - і ось це надія принесе великі плоди. Ви відчуєте, що все можливо вам подолати в Тім вас Господі Ісусі Христі (пор. Фил 4:13). Ви закликали Його сьогодні бути з вами, сьогодні благословити ваш шлюб. І Він прийшов - і благословив, і ви відчули свято і радість початку цього шляху.

Дай Бог, щоб ця радість, це почуття вдячності Господу завжди супроводжували вас і далі. Зберігайте взаємну людську любов, яка вас поєднала, і Господь дарує вам щастя до кінця днів вашого життя. Береже вас Господь.

Читайте також:

Штрихи до Таїнства Вінчання

Вінчання змінює життя, але для вінчання треба змінитися

Многая літа! Історія на «червона гірку»

Вінчання. Частина 4. Свідки і таємне вінчання.

Вінчання. Частина 3. Шлюб і ЗАГС

Вінчання. Частина 2. Кому не можна вінчатися?

Вінчання. Частина 1. Чому шлюб - таїнство

2. Кому не можна вінчатися?
2. Кому не можна вінчатися?