Слово на Вербна Неділя

У Еліка Пост завершується в Церкві двома променистими, святковими днями, краще сказати - таким собі двоєдиним, дводенним святом У Еліка Пост завершується в Церкві двома променистими, святковими днями, краще сказати - таким собі двоєдиним, дводенним святом. Це Лазарева субота - день, коли згадуємо ми воскресіння Христом Його померлого друга Лазаря, і - Вербна неділя, коли ми святкуємо урочистий Вхід до Єрусалиму, досконалий Христом за шість днів до віддання Його на страждання і хресну смерть. Немов перш, ніж вступити в печаль і темряву цих пристрасних днів, перш, ніж ще раз стати свідками страждань Христових, являє нам Церква справжній сенс вільної Христової жертви, рятівної Його смерті.

Христос був далекий від Єрусалиму, коли помер Лазар, і тільки через чотири дні прийшов Він до Віфанії і зустрівся з сестрами Лазаря Марфою і Марією і з тими, хто плаче і скорботними його друзями. І ось в Євангелії від Іоанна докладно розповідається про цю зустріч. Спочатку розмова з Мартою і Марією. Обидві кажуть Христу: «Господи! Якби Ти був тут, не вмер би брат мій ... »І Христос відповідає:« Воскресне брат твій! »І все ж, незважаючи на цей відповідь, коли побачив Він сестер плачуть і прийшли з ними плачуть іудеїв, Він« Сам, - пише Євангелист Іоан, - засмутився духом і обурився ... »і ось приходить Він до могили і Сам плаче, і навколишні говорять:« Дивись, як Він любив його ». Христос наказує зняти камінь, що лежав на гробниці. І коли зняли камінь, Він, за словами Євангеліста, «кликнув гучним голосом: Лазарю! Іди геть ... І вийшов померлий, оповитий по руках і ногах обв'язаний полон ... »

У чому сенс цієї події, яке так ясно, так радісно, ​​так переможно святкує Церква в Лазареву суботу? Як поєднати печаль, сльози Христа і цю силу воскресити мертвого? Всім своїм святкуванням Церква відповідає на це питання: Христос плаче тому, що в цій смерті Свого друга Він споглядає торжество смерті в світі, смерті, якій Бог не створив, але яка запанувала і царює в світі, отруюючи життя, втілюючи всю її в безглузде чергування днів, невтомно прагнуть до прірви.

І ось цей наказ: «Лазар, іди геть!» Це диво любові, торжествуючої над смертю, це виклик смерті, це - оголошення їй війни Христом, це твердження, що зруйнована, була забита повинна бути сама смерть. І для того, щоб зруйнувати смерть і її темряву, Сам Христос - і це значить, Сам Бог, Сама Любов, Сама Життя - зійде до гробу зустрітися зі смертю лицем до лиця і зруйнує її і дарує нам вічне життя, для якої створив нас Бог . І на наступний день вступає Христос в Єрусалим. Але вступає не так, як він вступав часто і раніше: невпізнаний, невідомий, невизнаний. Ні, тепер Він, Який ніколи не шукав ні влади, ні слави, Сам як би готує Своє торжество. Він наказує Своїм учням привести молоду ослицю, він сідає на неї і вступає в місто, предшествуемий натовпом, дітьми з пальмовими гілками в руках. І ця юрба, і ці діти вітають Його давнім вітанням, з яким зверталися тільки до царя: «Осанна! Благословен приходить в ім'я Господнє! Осанна в вишніх! І потрясся весь град ... », - пише Євангелист. Цей натовп, ці пальмові гілки, це гремящее царський вітання, ця радісна радість - що означає все це? І чому щороку ми згадуємо цю подію з такою ж радістю, немов ми самі стоїмо на вулиці святого міста і чекаємо, і зустрічаємо, і радіємо, і повторюємо все ті ж слова, все той же вічне «Осанна»? Це означає, що, нехай тільки в одному, далекому від усіх нас місті, - але Христос був Царем, царював, був визнаний народом як Цар! Так, Він навчав про Царство Боже, про майбутнє Своєму воцаріння.

Але ось в той день, за шість днів раніше Великодня, Він явив Свою Царство на землі, відкрив його людям, закликав їх, а з ними і всіх нас, стати громадянами цієї Царства Христового, підданими цього смиренного Царя, Царя без земної влади і без земного могутності, але всесильного любов'ю.

Ми живемо в світі, в державах, відрікшись від Бога, зайнятих тільки самими собою, тремтячих за свою владу, силу, могутність, перемоги. І майже немає в цьому світі місця Божої любові, Божого світла, Божої радості. Але ось, в цей єдиний день у році, коли стоїмо ми в переповнених храмах і піднімаємо вербу і гримить знову це царський Осанна - ми говоримо собі і говоримо світу і свідчимо: не вмерло, не загинуло, не зникло з лиця землі Царство Христове, так яскраво засяяла в той день в Єрусалимі. Ми говоримо Богу: Ти єси єдиний Господь, Ти наш єдиний Цар, і ми знаємо і віримо і стверджуємо, що переможе воно, це Царство Твоєї любові, Твоєї перемоги над гріхом, над злом і над смертю, і що радості цієї віри ніхто не відніме від нас. Нехай вважають люди всі свої надії на силу і насильство, нехай вірять тільки в гармати, в тюрми і в страх. Нехай мучать інших людей. Ні, не встоїть це царство насильства, зла і брехні. Впаде, як звалилися всі колишні царства, як зникли всі колишні володарі. А Твоє, Господи, Царство перебуватиме. І настане час, коли любов'ю Своєю Ти утрёшь кожну сльозу з очей наших, розчин у Своїй радості усе лихо, пронизала світлом вічності створений Тобою світ.

У Вербну неділю ми знаємо, що після цього торжества Свого Христос почне сходження до страждань і до смерті. Але світло, яка запалила в цей день, буде висвітлювати і цю бездонну темряву. За хрестом і смертю зійде зоря невимовної пасхальної радості. Ось сенс і сила цих дивовижних днів, коли, завершивши пост, ми готуємося слідувати за Христом до Його вільної пристрасті, до Його переможного поблажливості в смерть, до Його преславному Воскресіння в третій день.

Як поєднати печаль, сльози Христа і цю силу воскресити мертвого?
Цей натовп, ці пальмові гілки, це гремящее царський вітання, ця радісна радість - що означає все це?
І чому щороку ми згадуємо цю подію з такою ж радістю, немов ми самі стоїмо на вулиці святого міста і чекаємо, і зустрічаємо, і радіємо, і повторюємо все ті ж слова, все той же вічне «Осанна»?