Що говорить Коран про Ісуса

Опубліковано 17 Чер, 2009 о 16:58 | Переглядів 139 722 | 55 коментарів

«Такий Іса, син Марьям «Такий Іса, син Марьям! Таке справжнє Слово,
щодо якого вони сперечаються »
(Коран 19:34)

Чи знають послідовники Ісуса свого Месію так, як знають його мусульмани? Чи люблять вони його так, як люблять мусульмани? Що відомо про місце Ісуса в ісламі? Як правило, лише те, що Коран заперечує божественну природу Месії, визнаючи його тільки в якості пророка-посланника. Однак, не можна обмежуватися лише цим твердженням, тому що воно не передає повною мірою дійсного стану Ісуса в цій релігії. Так, в Корані є чимало закидів, звернених до християн, але жодного - до Ісуса. Навпаки, кожен аят Корану, присвячений йому або Марії, виконаний виняткового шанування. Аллах твердо вказав на протиріччя між тим, що було послано Ісуса і тим, про що сперечалися і сперечаються численні християнські секти.

Серед християн поширене найбільша помилка, що мусульмани не вірять в Ісуса. Насправді ж це не так. Навпаки, мусульмани шанують Ісу бін Маріям, за значимістю він другий «пророк» в ісламі. У Корані послідовники Ісуса іменуються «ахл ал-китаб» (люди книги, тобто Біблії), ставлення до них носить позитивний характер: «І, безсумнівно, ти знайдеш, що ближче всіх в любові до юдеїв ті, хто говорить:« Ми назореї ». І це тому, що серед них є ієреї і ченці, які гордині позбавлені і не несуться перед іншими »(Коран 5:82). Незважаючи на це, мусульмани вважають, що Біблія спотворювалася протягом багатьох століть, і заперечують її в нинішньому вигляді, яким користується християнська Церква.

З іншого боку, деякі християни переконані, що Коран наказує мусульманам вбивати християн, якщо ті відмовляються прийняти іслам. Це упередження не відповідає дійсності. У Корані спеціально обмовляється, що стосовно «ахл ал-китаб» (християн та іудеїв) м, правовірним слід керуватися не ненавистю, але повагою і толерантністю: «У релігії наказав вам (Всевишній) то, що заповідав Він Ною, то, що вселили Ми (Мухаммаду) в одкровенні, то, що заповідали Ми Аврааму, Мойсею та Ісуса, (сказавши): «Дотримуйтесь релігію і не розділяйтеся» (Коран 42:13). А в іншому місці: «Скажіть:« Віруємо ми в Аллаха і в те, що послано було Аврааму, Ісмаїлу, Ісааку, Якову та нащадкам їх, в те, що даровано було Мойсеєві й Ісусові і що даровано було пророкам Господом їх. Чи не проводимо ми жодної різниці між ними і віддаємося Йому »(Коран 2: 136). Коли мусульмани дискутують з людьми Писання, то вони зобов'язані уникати того, що приносить засмучення або сприяє ворожнечі: «Якщо вступаєте в суперечку з людьми Писання, то приводите їм доводи найкращі. І не сперечайтеся з тими з них, хто бешкетує. Говоріть: «увірували ми в те, що послано нам і що послано вам. Бог наш і Бог ваш один, і віддаємося ми Йому »(Коран 29:46).

Ісус згадується в Корані в 15 сурах, в 93 айати. Саме ці аяти і утворюють основу мусульманського переконання про Ісуса. У той же час наприклад, Мойсею присвячено 502 айятах, Аврааму - 245 айятах. Однак, як стверджує великий вчений в галузі исламо-християнського діалогу Алі Мерад, та атмосфера, якої оточений в Корані Месія, його опис збуджує в душах мусульманина ту любов, яка у багато разів більша від любови до інших пророкам доисламской епохи.

Аллах в Корані відкидає всі вигадки щодо нього та його матері Марії (мир їм обом): «Не увірували ті, які сказали:« Воістину, Аллах - це Месія, син Марьям (Марії) ». Скажи: «Хто може хоча б трохи перешкодити Аллаху, якщо Він побажає погубити Месію, сина Мар'ям (Марії), його мати і всіх, хто на землі?» Аллаху належить влада над небесами, землею і тим, що між ними. Він створює, що забажає. Аллах здатний на будь-яку річ »(Коран 5:17). «Ось сказав Аллах:« Про Іса (Ісус), син Марьям (Марії)! Чи говорив ти людям: «Прийміть мене і мою матір двома богами поряд з Аллахом»? »Він сказав:« Пречистий Ти! Як я міг сказати те, на що я не маю права? Якби я сказав таке, Ти знав би про це. Ти знаєш те, що у мене в душі, а я не знаю того, що у Тебе в Душі. Воістину, Ти - Відаючий таємне »(Коран 5: 116). Як видно з цих аятів в ісламі Ісус не сприймається як друга особа трійці а лише як посланник Божий.

Щодо іншого важливого догмату християнства про розп'яття в Корані говориться: «Ось сказав Аллах:« Про Іса (Ісус)! Я заспокою тебе і я принесу тебе до Себе. Я очищу тебе від тих, хто не повірив, а тих, які пішли за тобою, підносячись до самого Дня воскресіння над тими, що не увірували. Потім вам належить повернутися до Мене, і Я буду судити між вами в тому, в чому ви розійшлися в думках »(Коран 3:55), в інший сурі:« ... і сказали: «Воістину, ми вбили Месію Ісу (Ісуса), сина Марьям (Марії), посланника Аллаха ». Однак вони не вбили його і не розіп'яли, а це тільки здалося їм. Ті, які сперечаються з цього приводу, перебувають у сумніві і нічого не відають про це, а лише слідують припущеннями. Вони дійсно не вбивали його (або не вбивали його з упевненістю) О ні! Це Аллах підніс його до Себе, адже Аллах - Могутній, Мудрий »(Коран 4: 157-158). Отже Ісус не вмер і не був розп'ятий, оскільки Бог по своїй милості підніс його до Себе, підтверджуючи тим самим особливий піднесений статус Месії, як пророка і як людини. Ще немовлям він міг говорити і зв'язок з Творцем була присутня вже тоді. «Вона показала на нього (Марія), і вони сказали:« Як ми можемо говорити з немовлям в колисці? Він сказав (Ісус): «Воістину, я - раб Аллаха. Він дарував мені Писання і зробив мене пророком. Він зробив мене благословенним, де б я не був, і заповів мені здійснювати намаз і роздавати закят, поки я буду живий. Він зробив мене шанобливим до моєї матері і не зробив мене гордовитим і нещасним. Світ мені в той день, коли я народився, в той день, коли я помру, і в той день, коли я буду воскрес до життя. Такий Іса, син Марьям! Таке справжнє Слово, щодо якого вони сперечаються »(Коран 19: 29-34).

Ісус в Корані раб Божий (Абдалла), але частіше за все він іменується Ісус, син Марії (16 разів - Ісус, син Марії, 17 - Син Марії), тоді як в Євангеліях цей вислів зустрічається тільки один раз. І сам шану згадки разом з ім'ям пророка імені його матері показує на їх особливе положення в ісламі не дивлячись на те, що у арабів не прийнято вказувати на спорідненість згадуючи ім'я матері. У той же час по милості Всевишнього вихваляння Марії вказує на людську сутність самого Ісуса, тому що він був народжений від звичайної жінки.

«О люди Писання! Не проявляйте надмірності у вашій релігії і говорите про Аллаха тільки правду. Месія Іса (Ісус), син Марьям (Марії), є посланником Аллаха, Його Словом, яке Він послав Марьям (Марії), і духом від Нього. Віруйте ж в Аллаха і Його посланців і не кажіть: «Трійця!» Припиніть, адже так буде краще для вас. Воістину, Аллах є Єдиним Богом. Він пречисте й далекий від того, щоб у Нього був син. Йому належить те, що на небесах, і те, що на землі. Досить того, що Аллах є Попечителем і Хранителем! »(Коран 4: 171). Слова Аллаха, дух Божий, Месія (Масіха - помазаник; згідно з коментарем Табари, «той, хто омитий, очищений від усякого гріха». Подібно Адаму, Він створений Божественним велінням «Будь!», А не просто народжений, як всі інші люди, і не просто обраний Богом, як всі інші пророки: «Воістину, Іса (Ісус) перед Аллахом подібний Адаму. Він створив його з праху, а потім сказав йому:« Будь! »- і той виник» (Коран 3:59).

Коран анітрохи не благає значення пророка Іси, навпаки тільки підкреслює його відмінність від інших пророків. Саме він був народжений від Діви: «Він (Архангел джабра) сказав:« Воістину, я посланий твоїм Господом, щоб дарувати тобі чистого хлопчика ». Вона сказала (Марія): «Як у мене може бути хлопчик, якщо мене не торкався чоловік, і я не була блудницею?» (Коран 19: 20-21); саме він був узятий Богом живим на небо: «За те, що вони не увірували, звели на Марьям (Марію) великий наклеп і сказали:« Воістину, ми вбили Месію Ісу (Ісуса), сина Мар'ям (Марії), посланника Аллаха ». Однак вони не вбили його і не розіп'яли, а це тільки здалося їм. Ті, які сперечаються з цього приводу, перебувають у сумніві і нічого не відають про це, а лише слідують припущеннями. Вони дійсно не вбивали його (або не вбивали його з упевненістю). О ні! Це Аллах підніс його до Себе, адже Аллах - Могутній, Мудрий »(Коран 4: 156-158). У цих уривках ми бачимо ще один доказ особливого місця Іси, з числа наближених (аль-мукаррабун), до Творця. Крім всім відомих імен і епітетів Аллах в Корані називає Ісуса наступним чином: син Марії (ібн Марьям), Месія (аль-Масих), Свідок Божий (аль-шахід), Знамення Судного Дня, дня Воскресіння (алям).

Крім Корану в ісламі є і другий законодавчий джерело, роз'ясняє на практиці приписи, дані Аллахом людям - це хадіси (вислови або дії) пророка Мухаммада (хай благословить його Аллах і вітає). Незважаючи на те, що хадіси відносяться до людини (пророку Мухаммаду), вони приймаються в ісламі поряд з Кораном. У Корані про Мухаммада йдеться: «Він не говорить по примхи. Це - всього лише одкровення, яке нав'язується (понад) »(Коран 53: 3-4). У хадисах Месія постає як переможець Даджжала (антихриста), відновник істинної віри в єдиного Бога, який стверджує на землі на 40 років царство миру і справедливості: «... І нагадавши про прихід помилкового месії, він [Ісус] додав:« Я зійду з небес і я його вб'ю. Люди будуть повертатися до себе, коли народи Гога і Магога кинуться з усіх боків і кинуться їм назустріч, жадібно поглинаючи воду і все спустошуючи на своєму шляху. Люди закричить до Бога - і я покличу Його. Бог знищить цих чудовиськ і земля наповниться смородом від їх гниття. І люди знову закричить до Бога - і я покличу Його. Бог пошле дощі з небес, які понесуть їх трупи і змиють їх в море. Потім гори будуть перекинуті і земля стане гладкою, як небесне склепіння. Мені відкрили, що коли все це трапиться, Година для людей невідворотно наблизиться, подібно жінці при надії, батьки якої не знають, коли вона вирішиться »(Ібн Маджа). В іншому хадисі від Саїда бін ал-Мусайабб, який чув від Абу Хурайри, який розповідав: «Посланник Аллаха сказав:« Клянуся Тим, в чиїх руках моє життя. Скоро, дуже скоро син Марії зійде до вас як суддя справедливий. Він розіб'є хрести, вб'є свиней, скасує податок з іновірців і настільки примножить багатство, що ніхто вже не буде бажати його. І це буде так, що один земний уклін стане краще земного світу і всього, що є в ньому ». Коли Ісус прийде напередодні Судного Дня, то він підтвердить закон Мухаммада, останнього пророка, і відновить його. Ісус буде справедливим суддею, тому що в той час не буде більше ні мусульманського султана, ні судді, ні муфтія. Творець забере у людей Знання. Коли Ісус зійде, він буде знати з волі Всевишнього всі, що йому буде необхідно щоб могти судити між людей. Віруючі зберуться навколо нього і проголосять суддею над ними, бо не буде нікого більше богобоязливого ніж він.

Що ж говорить канонічне християнське Євангелія про божественності Іси? Як це не дивно, але немає жодного однозначного висловлювання Ісуса про свою божественність. Більш того, сучасні канонічні Євангелія дають відомості про те, що якби Ісус заявив про свою божественність, то це було б розцінено як страшне богохульство для іудеїв. Цей гріх карався в іудейському суспільстві стратою. «Не за добрий учинок хочемо побити Тебе камінням, але за богохульство і за те, що Ти, бувши людиною, за Бога Себе видаєш» (Іоанна 19: 7) - такою була звинувачення його в богохульстві перед Понтієм Пилатом. Внаказаніе вони сказали :: «Ми маємо закон, і за законом нашим Він повинен умерти, тому що зробив Себе Сином Божим». Таким чином, термін «Син Божий» в християнстві придбав набагато більше значення, ніж просто Месія-людина, що володіє звичайної людської природою. «Ти робиш Себе Богом». В цьому була суть. Тому якби Ісус, всупереч іудейської релігії і традиції заявив би таке, то він ніколи б не завоював популярності в Юдеї.

Коран заперечує багато епізодів життя Ісуса описані в Євангеліях. Це в першу чергу відноситься до його викупної місії, а також до суду над ним, його розп'яття і воскресіння. Наприклад, стверджується, що євреї, звинувативши його в чаклунстві і відкинувши його пророчу місію, вирішили розіпнути його і вбити. Однак Аллах захистив свого посланника і підніс його до Себе до того, як вони зробили це: «і сказали:« Воістину, ми вбили Месію Ісу (Ісуса), сина Мар'ям (Марії), посланника Аллаха ». Однак вони не вбили його і не розіп'яли, а це тільки здалося їм. Ті, які сперечаються з цього приводу, перебувають у сумніві і нічого не відають про це, а лише слідують припущеннями. Вони дійсно не вбивали його (або не вбивали його з упевненістю). О ні! Це Аллах підніс його до Себе, адже Аллах - Могутній, Мудрий »(Коран, 4: 157-158). Згідно хадисам пророка Мухаммада, був розп'ятий інша людина, схожий на нього. Тому Коран говорить про те, що ті, хто говорить про його розп'яття, глибоко помиляються і що у них немає про це ніяких фактів, крім припущень.

Події, пов'язані з арештом Іси (Ісуса) описуються видатним тлумачем Корану Ібн Касиром. Він писав:

«Коли Аллах послав Ісу ібн Марьям до іудеїв з ясними знаменнями і повчанням, вони позаздрили його пророцтва і дивовижним чудесам, якими обдарував його Аллах. Тому, як він з дозволу Аллаха зціляв сліпих і прокажених, оживляв мертвих і т.п. Одного разу він зліпив птицю з глини і вдихнув в неї життя: вона перетворилася в живу птицю, і люди бачили, як вона злетіла в повітря з волі Аллаха, Всемогутній Він і Великий. Незважаючи на це вони визнали його брехуном, противилися йому і всіма силами прагнули заподіяти їй шкоду, поки пророк Аллаха Іса не перестав жити з ними в містах і не відправився мандрувати зі своєю матір'ю. Але вони не задовольнилися цим і оббрехали його перед тодішнім правителем Дамаска - греком-язичником, який поклонявся планет. Іудеї представили правителю цю справу так, ніби в Єрусалимі є людина, що воно розсіває смуту серед людей, що вводить їх в оману і налаштовує свій народ проти його влади. Правитель розгнівався і послав свого намісника в Єрусалимі лист з наказом схопити цю людину, розіп'яти і надіти йому на голову вінок з колючок. Коли Єрусалимський намісник отримав лист, він підкорився і відправився з групою іудеїв до будинку, в якому знаходився Іса. У той момент він був разом з дванадцятьма-тринадцятьма своїми сподвижниками. Кажуть, що це відбувалося в п'ятницю, ближче до заходу сонця, тобто в вечір на суботу. Вони оточили будинок, і коли він (Іса) відчув, що або вони неминуче увірвуться, або він повинен вийти до них, він сказав своїм сподвижникам: «Хто хоче стати схожим на мене і бути моїм супутником в раю?» Один юнак добровільно зголосився, проте Іса визнав його молодим для цього. Він повторив свої слова вдруге, і в третій, але ніхто, крім цього юнака не озивався. Тоді Іса сказав: «Ти будеш їм!». І Аллах змінив його обличчя на вигляд Іси так, що вони стали зовсім схожі. Потім в даху будинку відкрилося отвір і Іса впав в дрімоту. У такому стані він вознісся на небеса, як сказав про це Всевишній: «Ось сказав Аллах:« Про Іса (Ісус)! Я заспокою тебе і я принесу тебе до Себе. Я очищу тебе від тих, хто не повірив, а тих, які пішли за тобою, підносячись до самого Дня воскресіння над тими, що не увірували »(Коран, 3:55). Коли він піднявся, його учні вийшли. Євреї, побачивши цього юнака, взяли його за ісу, схопили його вночі, розіп'яли і наділи йому на голову вінок з колючок. Іудеї оголосили всім, що вони домоглися його розп'яття, і хвалилися цим. Деякі з людей повірили цьому. Залишилися лише ті, хто був в тій хаті разом з Исой і був свідком його вознесіння.

Так само в Корані не зізнається вчення Ісуса вселенським: «Він навчить його Писанню і мудрості, Таурат (Торі) і Інджілі (Євангелію). Він зробить його посланником до синів Ізраїля (Ізраїлю): «Я приніс вам знамення від вашого Господа. Я створю вам з глини подобу птиці, подую на нього, і воно стане птахом з дозволу Аллаха. Я вилікую сліпого (або позбавленого зору від народження; або володіє слабким зором) і прокаженого і оживлю мертвих з дозволу Аллаха. Я розповім вам про те, що ви їсте і що запасати в своїх будинках. Воістину, в цьому є знамення для вас, якщо тільки ви є віруючими. Я прийшов, щоб підтвердити істинність того, що було в Таурат (Торі) до мене, і щоб дозволити вам частину того, що було вам заборонено. Я приніс вам знамення від вашого Господа. Бійтеся ж Аллаха і коріться мені. Воістину, Аллах - мій Господь і ваш Господь. Поклоняйтеся ж Йому, бо то прямий шлях! »(Коран, 3: 48-51). Про це йдеться і в Євангелії від Матвія: «Він же сказав у відповідь: Я посланий тільки до овечок загинулих дому Ізраїлевого» (Мф.15: 24) - стверджуючи про обмеження місії Ісуса рамками одного народу.

Нарешті Іса в Корані передбача Пришестя последнего пророка до Всього людства - Мухаммада: «А ось Іса (Ісус), син Марьям (Марії), сказавши:« Про сині Ізраїля (Ізраїлю)! Я посланий до вас Аллахом, щоб підтвердити правдивість того, що було в Таурат (Торі) до мене, і щоб повідомити добру новину про Посланнику, який прийде після мене, ім'я якого буде Ахмад (Мухаммад) ». Коли ж він з'явився до них з ясними знаменнями, вони сказали: «Це - очевидне чаклунство» (Коран, 61: 6). Це є ще одним підтвердженням того, що Ісламська релігія виникла не на порожньому місці, а є природним продовженням ідей та традицій древнього монотеїзму. Наступність віри є однією з головних ідей Ісламу. Пророцтво Мухаммада, згідно з мусульманськими першоджерел, стало логічним завершенням ланцюга пророцтв в історії людства починаючи з Адама.

Метою ісламу, як і будь-якого завершального Слова, не є звинувачення попередніх писань, а лише внесення ясності в питання догматики і вказівку істини шляхом викорінення брехні. Ісус для мусульман значно більше, ніж один з пророків, посланих Богом до Ізраїлевих синів. Як другий Адам, він обіймає все людство, як знамення для світів і людей разом зі своєю матір'ю Марією він висвітлює всю історію людства.

www.whyislam.to - Чому Іслам?
Ельдар Зиганшин

Чи люблять вони його так, як люблять мусульмани?
Що відомо про місце Ісуса в ісламі?
Скажи: «Хто може хоча б трохи перешкодити Аллаху, якщо Він побажає погубити Месію, сина Мар'ям (Марії), його мати і всіх, хто на землі?
Чи говорив ти людям: «Прийміть мене і мою матір двома богами поряд з Аллахом»?
Як я міг сказати те, на що я не маю права?
«Вона показала на нього (Марія), і вони сказали:« Як ми можемо говорити з немовлям в колисці?
Вона сказала (Марія): «Як у мене може бути хлопчик, якщо мене не торкався чоловік, і я не була блудницею?
Що ж говорить канонічне християнське Євангелія про божественності Іси?
To - Чому Іслам?